Jump to content


The Neverending story


williamwallace

Recommended Posts

то је стварно супер, питаћу ако добацим до тог

земља је уједно најбољи изолатор, уз адекватну вентилацију може бити идеална кућа без много загревања:

...или било каквих рачуна :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Topla preporuka za solarne panele, invertor i pomoćnu bateriju. Sada je prilika da sve ugradiš i da dobiješ značajnu subvenciju. Pored očiglednih koristi oko potrošnje struje, tu je i izolovanje od smetnji iz javne mreže. Ugradio sam celi sistem pre skoro godinu dana i veoma sam zadovoljan! Uz to obavezno ide i posebno dodatno uzemljenje - kopanje rova u zemlji oko kuće i polaganje sondi. Sa strujom nemam apsolutno nikakvih probleme, a mnoge koristi su tu... mada, da budem iskren, probleme nisam imao ni ranije.

Tačno je ovo što su napisali @Father i @Nixie da je srce celog sistema zapravo invertor, koji pretvara DC iz panela ili baterije u AC koja onda ide u kućnu instalaciju... a invertor jeste čoperski (svičerski, ili srpski rečeno prekidački), jer je efikasniji, manji, tiši itd. od alternative... Moj je Fronius Symo GEN24 10.0 Plus ( https://www.fronius.com/en/solar-energy/home-owners/products-and-solutions/photovoltaics/gen24-plus-inverter-for-pv-system-backup-power )  A alternativa bi verovatno bila old school trafo stanica, koja ipak mislim da ne bi bila prihvatljiva opcija :) Pored toga, invertor ima mnogo podešavanja svega i svačega, npr. možeš sam da izabereš i uneseš frekvencu za AC koja će da se stvara za kućnu mrežu... ali se ja nisam usudio bilo šta od toga da čačkam... za sada :) Međutim, pošteno govoreći, ne čujem apsolutno nikakvu razliku u zvuku kada vučem struju iz javne mreže... iako je invertor čoperski, a u trafo stanici u mom komšiluku su kalemovi i namotaji... Alternativa je i da audio sistem priključim na poseban (re)generator AC struje, koji bi služio samo za audio komponente... npr. nešto poput ovoga https://www.psaudio.com/collections/power-regenerators , ili nešto slično u DIY varijanti... ako za tako nečim uopšte ima potrebe... a ja za sada potrebu ne vidim. 

Link to comment
Share on other sites

Lepo si sve ovo napisao. i sto treba prvo da dobije subvencije(ako zeli korisnik), a to uopste nije lako. A i oko uzemljenja. To je prvo kada dodju da mere uzemljenje koliko ja  znam. Nemas adekvatno uzemljenje EPS te odmah odbija. Sreca to imam.

Posto ja planiram  2024. prvo da dobijem subvencije, a potom izvodimo radove sa izvodjacima radova koja je predlozila opstina. Tu nema drugi  da rade. Bar je tako u Vršcu.

I dobija se angazovana snaga struje, koja je na racunu, oko 6kW. Iznos je do 8K eura. Max. Za moj objekat, koji ima ogromnu površinu krova.

Za veću angazovanu snagu, traže se posebne dozvole. Preporuka je naći profesionalce-majstore, da se visak struje ne bi bezpotrebno slao u mrezu EPS. Moze se koristiti jednim delom, ostalo ostaje njima koje ne placaju prozjumeru( korisnik koji je instalirao panele)

Postoje tacne cifre kW koje se ne iskoriste.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...