Jump to content


The Neverending story


williamwallace

Recommended Posts

On 15.7.2016. at 15:54, Delija said:

Verovatno je pomenuto ranije, ali sam propustio - koje su tacne dimenzije prostorije u kojoj je sistem?

 

On 15.7.2016. at 16:18, williamwallace said:

Nije ceo pravougaonik, tacnije jedan cosak se otvara u kulu, ali zid na kome su zvucnici je 3,3 metra a onaj duzi je 4,5 metara. 

 

Prilicno je mala :(

 

U tako malim sobama Dirac i/ili neki drugi dobar room EQ moze da napravi dobar posao - u principu samo u njima i dovodi do onog efekta "nestajanja zidova".

Link to comment
Share on other sites

Brz sam na zaboravljanju :lol: ,a inace pratim ovaj audiotriller redovno.Jeste soba mala,ali je makar oblik dosta dobar i fala bogu ne sedi se uza zid.Mislim da su veliki floarstanderi za broj veći od onog sto je optimum za nju,ili da okrenem drugacije zvucnicima bi prijao svakako veći prostor. Zvucnici poput Duke bi tu bili prava mera,zapravo vrhunski standmount.Barem su se kod Igora pokazali kao dosta bolji izbor naspram velicine sobe.Ja sam imao odlican zvuk u takvim sobama sa manjim zvucnicima.Meni bi jedna takva zasebna man cave soba prijala,ovako proterah sve iz boravka

Link to comment
Share on other sites

19 sati ranije, vdzele said:

Ma ok, i to verovatno radi. Nego ovo mi je ne tako davno preporučio audiofil sa vrlo skupim sistemom - veli mnogo toga je probo, neke i od par stotina eurica, al ovo mu najbolje radi. I ja sam probao drvene poput Cardasa i nije tako dobro kao ovo, blizu al ovi su opet bolji.

Ovi moji u firmi su veliki balegari pa tih rolni brzo nakupim....skoro pa džabe

Armaflex ! .

Link to comment
Share on other sites

Iz mog iskustva vise je bilo pitanje drajvera nego kabineta, pa su tako neki bookself mumlali a neki floorstanderi imali savrseno kontrolisan I tacan bas, bez loseg uticaja sobe. Konkretno zvunici sa kojima sam najvise problema sa basom imao su Gamut-ovi, M3 I sada Phi5 MKII. Oba zvucnika su fantazija u visokim I sredini, taj visoki u njima mi je mozda I najomiljeniji, pored Martena I Fokala, ta neka kombinacija Scan Speak-a I Vife, ali bas koji je velik I mocan nisam uspo da iskontrolisem. Sad u njihovom slucaju nema opravdanja posto je M3 svirao sa njihovim najboljim integralcem Di150, tako da im sigurno nije falilo snage. Sa  njima sam morao najvise da se zezam oko postavke u sobi. Opet sa druge strane, Duke je prvi mali zvucnik koji sam imao da je ia tako dobar I dubok bas a da nikada nije nesto zamuljao, ni na lampama a pogotovo sada na Jeff-u. Zvucnici koji su najvise patili zbog dimenzija sobe su Harbeti 40.2, ali taj zvuk mi svakako nije legao pa mi  I nije nesto specijalno zao. Sada Dynaudio Safiri, a I pre S25, nemaju problem sa sobom, a I oba su imala adekvatnu amplifikaciju, S25 je svirao na Korato Anniversary sgagasu, I ono sto mi je ostalo u pamcenju, a sto je I velikom vecinom razlog zasto sam  pozelo ponovo da ih imam je sto sto ti zvucnici mogu da sviaraju toliko glasno oda maltene materijalizuju zvuk a pritom da ne udju u distorziju. Sada to bas I ne mogu da testiram posto imam neku novu nervoznu komsinicu koja je laka na radijatoru, I onda mi unisti ceo ugodjaj. Avaloni veliki su imali super bas, bez mumlanja, ali opet to je ta keramika iz Martena, I verovatno kralj basa sto se tice odnosa velicine I kolicini, Raidho D1, a nisam ga cuo na Continuum-u. Taj zvunick bez problema puni sobu od 50 m2, neverovatno sta su napravili. 

Nije bas toliko mala soba, jer ova kula dodaje jos jedno 5 m2, a I sav akusticki tretman je svakako uticao. Siguran sam da bi svi ovi veci zvucnici isli jos dublje u vecem prostoru, ali meni je bitno da bas ne mumla I da je brz, tacan, precizan, sto u mnogome zavisi prvenstveno od amplifikacije, pa od kablova, struje, izvora.

Link to comment
Share on other sites

18 sati ranije, Chieftec said:

Toliko godina tražiš savršen zvuk u toj sobi i onda promeniš stan pa sve iz početka :)

Nema meni selidbe, Nbg rodjen Nbg d'umrem, ali san mi je da na selu napravim sobu idealnih dimenzija za slusanje muzike i gledanje filmova, akusticki dovedenu po perfekcije. A posto je ovo prica bez kraja imam vremena da taj san i sprovedem u realnost, samo da lesnici krenu da ozbiljno radjaju! :)

Link to comment
Share on other sites

Veliko ***** bih pojeo da sam o zvuku Safira sudio po onome sto sam cuo u prvih 24h od kako sam ih uzeo posto je razlika u zvuku od pre nedelju dana I sada ogromna! Vec jednom sam takvu gresku napravio I pritom kostao zivaca jednog naseg dragog clana foruma, pa sam se ovaj put ipak suzdrzao. Kazu pametniji I iskusniji od mene da zvucnicima, nebitno da li su svirali pre dolaska u system ili ne, treba oko 100 sati rada da "legnu" sa novim pojacalom I kablovima. Tako I bi sa Safirima, naime, dan kada su dosli I manje vise, svirali su ok, ali sutra dan, prepodne, su svirali uzasno, mrtvo, toliko lose da sam ih odmah raskacio I vratio Martene, u fazonu "zavrsio sam sa Dynaudio-m". Tako sam hteo da zapocnem post, da sam ga tada napisao. U medjuvremenu sam se doovorio za Martene, neku zamenu, I sklonio ih, I pustio Safire da rade. Mislim da su radili 3-4 dana, manje vise non stop,I sinoc seo da slusam, zvuk fantazija. Zvuk se otvorio, leprsavi visoki, neverovatan bas, I generalno veoma izbalansiran zvuk. Vratim Martene, koji su sada 4 dana stajali, sviraju k'o kante, tanko, suplje...totalni zbun.  Naravoucenije, ne trci pred rudu, sada dodatno shvatam koliko bilo koja "recenzija" zvucnika, pojacala, kablova, zvuka uopste se uvek mora uzimati sa velikom dozom reserve, jer pored prostorije, akustike, struje, uparenosti komponenti, sada I usviranost Sistema je jako jako bitna! Koliko sam samo puta nezadovoljstvom zvuka novog setup-a brze bolje nesto zamenio...Eto, mozda neko nauci nesto iz mog primera. 

Link to comment
Share on other sites

U ovoj se priči mak navodi na konac , pa kad je več tako , zašto onda kabele ne staviti u armaflex koji je i toplinski i zračni te mehanički izolator . Armaflex je (za one koji neznaju )  izolacija koja se stavlja na cijevi rashladnih uređaja i spužvaste je strukture te razdvaja toplinski i mehanički dodir  sa vajnskim utjecajima . Mislim da je u ovakvim " šišmiš" varijantama najbolje riješenje . ;)

Link to comment
Share on other sites

@williamwallace

Pre bih rekao da ti "usviravas" sebe iliti treba ti vremena da se naviknes na razlicit karakter zvuka na razlicitim zvucnicima - i jos malo da uklopis svoje razpolozenje u sve to. Marten-i i DY imaju prilicno razlicit karakter. Meni je bilo bash veselo kad sam sa Triangle presao na DY. Tu je bas velika razlika. Dve potpuno razlicite filozofije zvuka. I jos na to DY kruti totalno jer su novi.

Link to comment
Share on other sites

9 minuta ranije, Delija said:

@williamwallace

Pre bih rekao da ti "usviravas" sebe iliti treba ti vremena da se naviknes na razlicit karakter zvuka…

Ne samo za Vilijamvolasa… Rekao bih da ovo važi za većinu „usviravanja“ pomenutog na ovom forumu (+ placebo, naročito gde se pominju „mikronski pomaci u razlikama zvuka kablova, konektora, premaza, qraca palaca…“).

U to ne računam „razmrdavanja“ membrana i drugih mehaničkih sklopova koji su tek izašli iz fabrike.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Vrlo jednostavno - nema sta da se promeni, prilagodi... you name it...

Da ne pominjem ovaj deo oko Duke-a koji se za 4 dana "odmaranja" transformise iz sjajnog zvucnika u kantu.

 

Ja ti apsolutno verujem da je tvoj subjektivni osecaj takav.

 

Mislim da bi ti bilo zanimljivo da procitas celu svoju temu od pocetka - jednom kad ti bude bas jako dosadno :)

Link to comment
Share on other sites

Ja druze vidim da je tebi jako dosadno, a sudeci po postovima i u tvojoj temi bas ti je do svadjanja. 'si u teranju, dobio mecu, sta? :)

Prost primer, pojacalu u A klasi uvek treba neko vreme po paljenju da zasvira kako ume, zasto je toliko neverovatno za ostale delove sistema, pogotovo ove sa elektronskim elementima, kondenzatori... Deo o Duke-u je samo nastavak price, da, sistemu treba odredjeno vreme, nekada manje, nekad vise da bi svirao u svom optimumu.

Moji postovi su onako nenametljivi, iznosim samo moje misljenje, i na neki nacin dokumentujem svoje greske, mozda nekom bude od pomoci, ne kosta ih nista, a i volim da se nasalim na svoj racun. A ti, i ostale sveznalice, malo malo pa vas eto kao da vam je neko gurno prst u oko, sa vasim potsmevanjem. Cenim ja vase neosporno znanje, ali sreca pa jos nisu izmislili uredjaj koji ce meriti i graficki prikazati nivo uzivanja. Ili je samo odziv basa najbitniji, jos ako ima grafikon, UHHhhh! :)

 

Hajde, iskuliraj, bice sve ok, ispeglace se ta kriva vec nekako. ;)

Link to comment
Share on other sites

Jok, druze Pedja.

Misljenje ti se menja kako vetar duva. Zato ti i kazem da procitas sam svoju temu - valjda ces shvatiti sta radis.

Vecina stvari u Hi-Fi-ju su vrlo egzaktne i merljive i nema mesta mistifikaciji.

 

I nema potrebe za tom sujetom koju si ispalio u prethodnom postu - pogotovo ne prema meni. Ja sam medju retkima koji te nisu podjebavali oko "kupi me - prodaj me" tematike, pljuvanju sprava koje si prodao, hvaljenju onih koje ces tek da prodas...

Ne bih ni sada pominjao da nisi bio izrazito bezobrazan - bez razloga.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...