Jump to content


The Neverending story


williamwallace

Recommended Posts

5 minuta ranije, sondek said:

Slusanje sa dva para zvucnika nema audiofilskog smisla i ne stvara uopšte realnu sliku o zvučniku koji radi.U inostranstvu se sve ozbiljne slusaonice vode zbog toga kao single speaker demonstration room,već bar 30g stara prica koja je dileru davala na ozbiljnosti,a od linn je na pr. bio i zahtev u ugovoru o zastupanju.To što je bass jos muljaviji kad se zvučnici koji ne rade pomere nazad je verovatno samo zato sto odatle ti koji ne rade muljaju još više iz te pozijcije(uostalom kao i kad rade).Odvrnite malo muziku pa pipnite membranu od ovih koje ne rade.Sviraju i instrumenti u sobi,ko ima gitaru i sl.

Kao sto rekoh to mi nije uobicajena postavka, ali Avaloni se tesko namestaju i premestaju,  u oglasima su i onda ne mogu svakog casa da ih postavljam i sklanjam ukoliko neko yeli da ih cuje, a i zelim i sam da ih slusam. Mada, ovih dana pokusavam da im nabavim odgovarajuci amplifikaciju, i ako se to desi onda cu sedefinitivno vise pozabaviti njima i njihovoj postavci u sobi, tacnije za oba para zvucnika, ali pojedinacno.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Oknarb said:

Da li si razmatrao stavljanje absorbera na plafon? Trenutno radim na " muzičkoj sobi", i jurim Rigips koji ima ulogu absorbera. Uspeo sam da nabavim  sunđerastu penu koja je piramidalnog oblika ali još nisam siguran koje bi mesto bilo najpogodnije.

 

Koliko košta taj Rigips,  i gde u Srbiji Beogradu može da se kupi? 

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, ab said:

Koliko košta taj Rigips,  i gde u Srbiji Beogradu može da se kupi? 

Naručio sam ga preko zvaničnog zastupnika. Poslati će ga u moje mesto stanovanja. Naručio sam ovu ploču

Gyptone big quattro koja je 120 * 240 cm. Za moj plafon dosta su mi dve.Jedino je ovaj model na stanju u magacinu.

Postoje i druge absorberske ploče.  Cenu jedino znam veleprodajnu. Iznosi oko 20 E po ploči. Na to još ide porez i 

marža trgovca.

 

     
Link to comment
Share on other sites

14 minuta ranije, black coffe said:

Ne bi se htio praviti pametan ! , al  dva para zvučnika  ako sviraju u istom prostoru onaj koji ne svira je apsorber ? , ili "sviraju" pasivno ? , samo mala digresija ! ? ;(

 

:) Vec sam odgovorio, u par navrata, na tvoju dobronamernu opasku, ali izgleda da uopste ne citas napisano, pa moram da te citiram ne bi li primetio. Hvala jos jednom na identicnu poruku. :)

Link to comment
Share on other sites

35 minuta ranije, Alexandar said:

Kako se kreci taj rigips, posle n godina, kada za to dodje vreme? 

Koliko vidim, po svojoj strukturi, je jako nezgodan sto se toga tice?

rigips je najobičniji građevinski materijal.Superjeftin i lak za krečenje.ali zvoni,rezonuje i po meni je antihifi.Nije dzaba onaj baja onolku staklenu vunu popakovao.Treba da smo srećni sto ne živimo u onim straćarama kao amerikanci ,što ih vetar na gomilu složi.Ovaj plafonski ukrasni rad je drugo,al i tu treba biti oprezan da "majstori" ne naprave rezonatorske kutije.Po meni treba konsultovati nekog stručnog za akustiku,mada experiment ipak nije preskup.

Link to comment
Share on other sites

Nisam siguran koliko si ispratio temu ili je u pitanju moja greska u kucanju, mada mislim da je bilo jasno. :) 

Ja sam pitao za ove rupucaste ploce (takozvani Rigiton), ne najobicnije gips ploce. Gipsane table se molerisu bez problema, ali kako kreciti preko ovih rupicastih? Ili se posle n godina jednostavno skidaju i postavljaju druge? 

I njihov cilj je upravo da "upiju" reflexije, a ne suprotno. Iza se moze postaviti i azmafon, cime bi se u teoriji povecao efekat, umesto kamene vune.

Link to comment
Share on other sites

Ima jedna tema na komsijskom forumu i detaljan prikaz kako je rijesena akustika sobe. Nije lose za procitati i pogledati, i koriscene su upravo Rigiton gips kartonske ploce.

Tema se zove Aqua Room. 

A sto se ploca i odrzavanja tice evo linka, imate i tabele sa koeficijentom apsorpcije. Koliko ja vidim ovde je jako vazno dobro spregnuti rigips da ne bi dolazilo do nepozeljih vibracija. 

http://www.rigips.rs/index.php?id=rigiton-perforirane-ploce-sa-slojem-akust-maltera-spusteni-plafoni-bez-vidljivih-spojeva-40740

Pedja, posto imas jako ozbiljnu opremu i zvucnike koji stvarno rade kako treba, mozda bi najbolje bilo da angazujes nekog ko se bavi mjerenjima i sve sredis kako treba. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

20 sati ranije, Oknarb said:

Da li si razmatrao stavljanje absorbera na plafon? Trenutno radim na " muzičkoj sobi", i jurim Rigips koji ima ulogu absorbera. Uspeo sam da nabavim  sunđerastu penu koja je piramidalnog oblika ali još nisam siguran koje bi mesto bilo najpogodnije.

Ja sam jos pre 5-6 godina kada sam sredjivao sobu ubacio ove "kockice" od stiropora na plafon. One su pravljene da se spajaju jedan sa drugom, ali ja sam samo isekao ivicu i ovako pojedinacno ih nalepio na plafon. U principu svako ko dodje kod mene na slusanje oseti da je akustika sobe dobra, jedino sto me sada malo nervira je cinjenica da mi je zid desno od pozicije slusanja ceo u dekoteksu, a zid preko puta nije, pa to mozda unosi mali disbalans, jer dekoteks definitivno utice na zvuk u sobi, sada da li dobro ili lose ne znam. Njega uvek mogu da skinem, samo se pokvasi i svuce, ali je odlican kao toplotni izolator, posto je i zid iza mene, koji je spoljasnji zid, takodje prekriven istim. Vidim da neki skyline difuzore od stiropora postavljalju na slican nacin kao ja ove moje, tako da i ovi moju vrse neku vrstu difuzije. U svakom slucaju nam javi tvoje utise za taj Rigips!

11 sati ranije, DJ.NIK said:

@WW

Evo jednog finog, jednostavnog pomagala: kalkulator prvih refleksija

U poljima s leve strane upisati vrednosti prema konkretnoj situaciji / zvucnicima

Pozz

Odlican kalkulator, hvala ti!

 

46 minuta ranije, bokiooo7 said:

Pedja, posto imas jako ozbiljnu opremu i zvucnike koji stvarno rade kako treba, mozda bi najbolje bilo da angazujes nekog ko se bavi mjerenjima i sve sredis kako treba.

Sinoc sam se bas malo zezao oko postavki i amplifikacije, krenuo sa lampama na jednim i drugim zvucnicima i zavrsio sa Jeff-om i Avalonima. I dalje ne mogu da verujem kako mali Jeff svira. Izgleda da sam zavrsio nabavku, sto ja mislim da ce biti jos adekvatnije pojacalo za Avalone, sa kojim, verujem, ce sve doci na mesto. Opet kazem, meni nista u sobi ne smeta, nemam nikakvih problem, ni sa visokim, fokusom, sweet spot-om, samo je bas malo nekontrolisan na Avalonima, ali mislim da je to do Jeff-a, koji ikao neverovanto dobro svira sredinu i gore, precizan i brz, opet bilo bi previse da i drzi onoliki bas na Avalonima utegnutim, brzim i potpuno tacnim. Na drugim kutijama, tipa Marten Duke, sa lampama ili Jeff-om bas ne mulja, ima ga taman koliko treba, da ne kazem vrhunski je, sto bi mi sugerisalo da nije do sobe vec do amplifikacije. Jos jednom, ne planiram da dodatno "smirujem" sobu, vec samo da je virtuelno produbim pomocu tih difuzora. SInoc sam izbacio oba panela sa azmafonom, i nikakvih negativnih uticaja na zvucnu sliku ne primetih iako je zid iza zvucnika ostao go, samo samo ostavio one trouglaste u coskovima, koji ioanko nemaju neki uticaj.

25.jpg

Link to comment
Share on other sites

U pravu si, amplifikacija igra vaznu ulogu sto se basa tice i u to sam se licno uvjerio. Sto bolja kontrola to bolji bas, odnosno manje woofa po sobi.

Doduse ima ljudi koji vole malo manju izlaznu impedansu pojacala, sto basu daje iluziju ''punoce'', medjutim sve zavisi od same sobe. 

Zvuk zavisi od mnogo parametara i nije ga bas jednostavno dovesti u balans. Konkretno kod mene, probao sam sistem na tri razlicita zida i na sva tri zvuci razlicito, od neslusljivog do sasvim solidnog. 

Mozda je najbolje da ti neko sa foruma pozajmi difuzore ( ako neko ima) pa da probas... 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...