Jump to content


Hegel H80 vs Moon I1 ili nesto slicno do 1400e


Jimmy_92

Recommended Posts

Trenutno imam Simaudio MOON i1 i ako ne mogu da mu nadjem neku manu, kopka me da li bi neko jace pojacalo bolje guralo Dynaudio focus 140. Hegel H80 mi deluje primamljivo (nov) pa ako neko ima iskustva neka napise koju o njemu i mozda neki predlog za integrisano pojacalo do 1400e koje bi najbolje guralo pomenute zvucnike. :)

 

Hvala  :cheers

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 110
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Imao sam priliku da slusam Hegel H80 u nekoliko razlicitih sistema. Radi se o vrhunskom pojacalu i sigurno o jednom od najboljih ako ne i najboljem pojacalu u klasi. Slusali smo to pojacalo kod nekoliko drugara sa foruma i bio je to redak slucaj da smo bukvalno svi imali isto misljenje. Treba dodati i to da smo testirali i ugradjeni DAC koji nas je odusevio. Ocekujem da nesto vise napisu kolege u cijim je sistemima "testirano" pojacalo...

Link to comment
Share on other sites

Ajde molim vas, bas me kopka to pojacalo a realno uzimanje istog je skroz ostvarivo.. Morao bih da nosim kutije do BG-a da to cujem pa mi i sa te strane treba potvrda da li je vredno cimanja. :) I za Moon koji imam kazu da je jedno od najneutralnijih u klasi i da je odlicna kupovina ali eto, kopka me hegel i ta sinergija hegela i dy. Sa kojim ste kutijama slusali H80? Dok se ne jave vlasnici sistema :)

Link to comment
Share on other sites

Izgleda da taj hegel svira sa svime na Å¡ta se zakaÄi? :)

 

Izgleda da je tako. Postoje komponente koje imaju tu osobinu da dobro rade sa razliÄitim zvuÄnicima. Postoje s druge strane i zvuÄnici koji jako lepo rade sa razliÄitim komponentama. Mene recimo oduÅ¡evljavaju zvuÄnici koje ima kolega sa foruma (jbl xpl 200) koji rade fantastiÄno s Äim god smo ih sluÅ¡ali (ukljuÄujući i Hegel H80). E sad ti, zvuÄnici imaju i straÅ¡an ''revealing faktor'', loÅ¡im komponentama odmah nalaze manu (Hegel H80 je proÅ¡ao bez i jedne zamerke).

Link to comment
Share on other sites

Hegel - bilo koji od integralaca H100, 200, 300, pa i P/H20 i P/H30 pre/amp kombinacija - cini mi se najvise dolazi do izrazaja u kombinaciji sa uravnotezenim kutijama (sto DYN Focus 140 svakako jeste) i karakterise ga cist zvuk (bez zrna, slicno kao u fotografiji), linearan zvuk duz celog spektra. Takođe, sva njihova pojacala poznata su po odlicnoj kontroli basa i otvorenosti u visokom spektru. Za moj ukus imaju malo ravniji bas, ali da ne gresim dusu ovo treba uzeti sa rezervom s obzirom na konkretan izbor kutija (Aleksandar75 pomenu neki JBL) to moze biti i prednost (pozicioniranje kutija blizu zida itd...).
 
@Aleksandar75
Ne bih se slozio da Hegel radi najbolje u kombinaciji sa svim zvucnicima. H100 (120W) sam pre dve godine probao na B&W 802N u svom sistemu. Iako je zvuk bio generalno OK, falilo mu je punoce i midbasu i delom sredini. U to vreme ove zvucnike sam slusao sa Electrocompaniet ECI-3 (70W) i Boversi su imali bolju sinergiju sa EC-om, iako je sa Hegelom bio nesto otvoreniji zvuk u gornjem spektru i utegnutiji low bas. Ali bih ovo pripisao iskljucivo kao "manu" B&W 802 Nautilus koji je umeo da zvuci tanko (nedovoljno punoce u basu i udarca na srednjim glasnocama), i pomalo nekontrolisano najnize bas podrucje, a za svoje nimalo skromne gabarite (73 kg, dva bas drajvera po 20cm, do 500W snage pojacala). Isti taj Hegel 100 je sa druge strane svirao bozanstveno i takoreci bez mane na sjajnim Verity Audio Fidelio zvucnicima, koji su doduse nesto vece osetljivosti od prosecne i imaju izuzetno uravnotezen i homogen zvuk od vrha do dna.
 
@Jimmy
Od svih pojacala slicnih po filozofiji zvuka upravo mi Simaudio prvo pada na pamet. Drugim recima, Hegel mu dodje kao Moon na norveski nacin :D sto i nije lose jer kao prvo volis takav zvuk, a drugo dobijas 2u1 u slucaju da se odlucis za H80 kad ti je H300 vec tako daleko.
 
:wave2
Link to comment
Share on other sites

Tako ga i ja cenim sudeci po svemu sto sam procitao po netu, norveski moon. Probacu da se potovarim za bg i sve ce biti jasno, mada, zanima i dac u h80 pa neka neko prokomentarise i njega? Gde je u odnosu na irdac? (Sada isprobavam imoulsovo napajanje za irdac pa i sve zvuci bolje, svira za klasu iznad od standardnog arcama) :) Znaci par reci i o tome :)

Link to comment
Share on other sites

Jimmy kralju...ne zaleci se !

 

Kada sam ti prodavao Moon i1 lepo sam te upozorio da su Focus 140 zahtevne kutije (gladne snage ko i vecina Dynaudio), i da bi bilo pozeljno pre njih da zamenis nego Moona - koji si tada resio da kupis od mene...

E, sad posto sam ja imao sistem Focus 110 (koji je manje zahtevan od 140) i Moon I1...i ceso sam se 1000 puta na dan (cak i nocu), a kada sam kupio Moon i3 koji je mocno pojacalo - nisam se poceso nijednom, to ti valjda dovoljno govori..

 

Moras da se odlucis, u skladu sa budzetom, da li hoces da se otvoris za mocno/skupo pojacalo ili da jednostavno zamenis Focus 140...to ti je moj savet, ti kako hoces!

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav covece  :cheers  Kad sam uzimao MOON imao sam audience 52, focus 140 sam uzeo pre oko mesec i nesto dana. Logicnije mi je bilo da iskoristim dobru ponudu za zvucnike i plus sam imao potvrdu da su odlicno ocuvani i dobri pa da onda pojacalo bude sledeci korak u skladu sa kutijama. I ovo sad svira vise nego odlicno, ja stvarno ne mogu da nadjem nikakvu konkretnu manu, odusevljen sam. Ali znam da focus moze mnogo vise pa me to kopka. :) Sve u svemu, hvala na savetu  :wave2

Link to comment
Share on other sites

Jimmy, interesantna tema i interesantna odluka.Ti i ja smo putem PP već diskutovali na ovu temu i razmenjivali interesantna miÅ¡ljenja.Ne znam Å¡ta bih ti znaÄajno dodao na ono Å¡to sam ti već napisao po pitanju Hegela H80, ali svakako i ostali Älanovi zaslužuju da podelimo te informacije sa njima, pogotovo Å¡to sam ja jedan od onih Älanova koji su pominjani par postova ranije u Äijem sistemu je Hegel testiran u viÅ¡e navrata i to viÅ¡e razliÄitih modela i ureÄ‘aja.

 

Drugi razlog je Å¡to je ovo posle dužeg vremena jedna prava ozbiljna tema u gomili gluposti.Treći razlog je Å¡to smo u meÄ‘uvremenu H80 ponovo testirali kod mene na zvuÄnicima koji su totalno razliÄiti od već pomenutog JBL Xpl 200, a po pitanju potrebne snage su približniji tvojim Focusima. u Pitanju je Acoustic Energy AE2 mkII, tako da je taj test za tebe i tvoj sistem daleko merodavniji.

 

Detaljniji prikaz oba sluÅ¡anja ću izneti naknadno, Äim ugrabim malo viÅ¡e vremena i literarne inspiracije.Za sada samo da kažem ono Å¡to sam i napisao na PP, H80 je fenomenalna sprava pri tom ne koÅ¡ta bubreg, Ono Å¡to me je izuzetno iznenadilo, pozitivno, je izuzetan kvalitet ugraÄ‘enog DAC-a, a pogotovo kako radi sa USB ulazom.Taj DAC je bolji od iR daca ,a mali ARCAM je odliÄna sprava, sluÅ¡ao sam ga.

 

H80 ima snage koliko hoćeÅ¡, JBL po pitanju snage nije zahtevan, iako je 6oma, ali je po pitanju kvaliteta zvuka nemilosrdan.Acoustic Energy AE2mkII  je po pitanju snage zahtevniji od Dynaudia, C1.4s,(imao sam ga) a ako je verovati "Velikom VraÄu Å uci iz plemena Dynaudio" :D (ja liÄno mu verujem, sluÅ¡ao je i imao i jedne i druge),ovi Fokusi su lakÅ¡i za teranje od Contoura.Mislim da je snaga na papiru jedno a u praksi je to neÅ¡to drugo.Dobra pojaÄala sa kvalitetnom izvedbom i sekcijom napajanja daju veći subjektivni osećaj  snage nego Å¡to bi se od njih oÄekivalo na osnovu onog Å¡o piÅ¡e na papiru.To uostalom i piÅ¡e u recenzijama na netu, da H80 odaje utisak znaÄajno jaÄeg pojaÄala nego Å¡to jeste.Napominjem da retko Äitam recenzije pogotovo pre sluÅ¡anja, upravo da bih eliminisao predrasude, ovaj sam podatak proÄitao posle sluÅ¡anja i jeste tako.

 

Ranije sam sa AE2 sluÅ¡ao H100, to je radilo savrÅ¡eno, H80 radio skoro isto tako.Zbog manje snage tj struje koju H80 ima u odnosu na H100, neÅ¡to je za nijansu tanji bas (ako baÅ¡ cepidlaÄimo), ali daleko od toga da je tanak, a i ne oseti se na normalnim nivoima sluÅ¡anja.AE2, kao i većina malih kutija tog tipa voli da se otÅ¡rafi malo jaÄe.ÄŒepili smo mi to bez pardona, snage nije falilo niti se to dralo. InaÄe karakter zvuka, (uravnoteženost, brzina, transparentnost i detaljnost) su im identiÄni.

 

H80,  je po meni best baj u toj kategoriji ulaska u blagi HI-AND, kada se odmeri cena, kvalitet, zvuk i imidž, a pogotovo vrhunski DAC, Å¡to je retko za integrisane varijante.Opet da citiram net, kažu da je modul DAC-a u H80 identiÄan onom u HD11, ne znam da li je tako, ali kako zvuÄi ima smisla!Da li je bolji od Moona?To ne znam, sa Moonom nemam iskustva, to ćeÅ¡ ti da ustanoviÅ¡ kada sa svojim zvuÄnicima doÄ‘eÅ¡ kod Sime na sluÅ¡anje, pa ÄeÅ¡ nam preneti utiske!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...