Jump to content


Klotz kablovi


Willi Studer

Recommended Posts

Imate li iskustva sa kablovima Klotz, pre svega sa interkonektima, i kakva su?

Pre nekog vremena sam dobio na probu interkonekt Klotz AC110 koji sam ubacio umesto Mogamija i ono što sam čuo mi se uglavnom dopalo. Kabl ima otvoreniji gornji kraj, bolju definiciju visokog spektra i, posledično, veći prostor i širu pozornicu. Mislim da je i srednji opseg, naročito gornji srednji, razgovetniji. U odnosu na njega, Mogami sada deluje pomalo tunjavo. Ali, suprotno komentarima koji se mogu pročitati na internetu, donji opseg nije povučen već, naprotiv, zvuči kao na loudness-u. Klotz prodaje ovaj model kabla kao kućni i studijski, dok ga dileri na internetu nude kao gitarski i instrumentalni kabl, što bi moglo da objasni zašto je Mogami kao mikrofonski kabl uravnoteženiji u celom opsegu.

Ne bih zadržavao AC110 u sistemu ali bih voleo da dalje istražim balansirane interkonekte, kao što je patch bay kabl MY204. Ima li neko isksutva s ovim ili drugim modelima?

Takođe me zanimaju i mišljenja i preporuke korisnika njihovih zvučničkih kablova.

 

Hvala unapred na savetima i preporukama. 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 86
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Koristim već par godina Klotz La Grange gitarski kabl, kako za elektriÄnu gitaru tako i za bas. Apsolutno najtransparentniji i najmirniji instrumentalni kabl koji sam Äuo. Razlika u odnosu na bilo Å¡ta drugo je poveća.

 

 

Mikrofonske kablove sam koristio u par navrata na snimanjima, nemam ih u posedu (uglavnom koristim Cordial), delovali su sasvim pristojno.

Link to comment
Share on other sites

Imam Klotz zvucnicki 2x4mm preseka i samo na pogled izgleda opako , zvuk - ne bih prosipao kojekakve reci i merio cija je riba veca ali nemam zamerki , sve sto meni treba je prisutno.

 

Jedini mi je problem sto nemoze svaki konektor (pojacalo ili kutija) da ga primi zbog velicine preseka - ala Lexington .

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Oznaka mu je LY225T.

Bas je uvođenjem tog kabla dobio na masnoći ili punoći. Nikad mi nije bilo jasno da li audiofili, koristeći iste epitete za zvuk, opisuju i iste pojave.

Uglavnom, dobilo se na basu, mada je u specifikaciji mojih zvuÄnika navedeno da traže kabl 6mm kvadratnih preseka. U perspektivi planiram i tu promenu, ali Klotz tog preseka ne postoji kod nas u prodaji, mada ga proizvode (nije ista serija kao ovi o kojima ovde priÄamo), a ja bih voleo da ga probam.

Link to comment
Share on other sites

 mada je u specifikaciji mojih zvuÄnika navedeno da traže kabl 6mm kvadratnih preseka.

Auh. koji su to zvucnici, ako smem da pitam?

 

Willi, mislim da znam zasto si postavio ovu temu, a ako gresim, onda cu ja reci naglas: da li ste probali kablove iz sfere "professional audio cables"?

 

1. Letos sam kupio u Zajecaru USE zvucnicke kablove 2x4mm2; u najmanju ruku su u rangu Oehlbach Special 2x4mm2, samo su 3x jeftiniji. Na prvo slusanje, prividno suvlji zvuk, ali kad cujete bass koji je pre muljao ko gradski autobus, sada rasclanjen na "slojeve i instrumente" sve vam je jasno (vec dozivljeno sa pomenutim Oehlbach-om).

2. Zatim, u decembru sam u Banja Luci kupio entry level Klotz interkonekt (1m, crveni i crni konektori, pozlaceni) za citavih 14 KM (~7 euros).

3. Istom prilikom (u BL) sam dobio (gratis) i profi zvucnicke kablove 2x1.5mm2 (2 metra) za promenu ozicenja u kutijama. Ne mogu da se setim oznake (ne otvaraju mi se kutije ;) ), plus zila je bakarna, a minus zila je posrebrena. Covek je insistirao da ih probam (poklonu se u zube ne gleda :) ), i bio je potpuno u pravu. inace se bavi audio instalacijama preko 30 godina (u Republici Srpskoj).

 

Dobitak u zvuku posle koraka 2. i 3. (istovremeno odradjeno) je neverovatan. Sledeci korak je promena driver-a u kutijama (jer sam s ovim izmenama kablova tacno video gde su im limitl) bla bla bla.

 

Nisam hteo ovoliko da se raspisem, ali ostajem pri preporuci: probajte profesionalne kablove, imate ih u skoro svakoj prodavnici profesionalnog ozvucenja/instrumenata.

 

Pozz

Link to comment
Share on other sites

Imate li iskustva sa kablovima Klotz, pre svega sa interkonektima, i kakva su?

 

Koristim MY 206  već desetak godina kao interkonekt  izmeÄ‘u grama i preampa

 

i upravo je razlika izmeÄ‘u njega i Mogami, cordial  i sliÄnih mikrofonskih kablova ovakva kako si opisao

 

........................... Kabl ima otvoreniji gornji kraj, bolju definiciju visokog spektra i, poslediÄno, veći prostor i Å¡iru pozornicu. Mislim da je i srednji opseg, naroÄito gornji srednji, razgovetniji. U odnosu na njega, Mogami sada deluje pomalo tunjavo....................................

 

dosadilo mi da isprobavam i klotz je ostao

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ima li smisla uzeti Klotz MY204 kao interkonekt za gramofon, i ako ima pretpostavljam da crvenu stavljam kao vruć kraj a plavu na masu, ni jedan ureÄ‘aj mi nnema uzemljenje,plaÅ¡t pretpostavljam ostaje da "visi" ali ne znam kako to utiÄe na smetnje jer je predviÄ‘enna dužina kabla oko 1,5m ili treba nekako drugaÄije zalemiti, npr. plaÅ¡t kao masu a spojiti crvenu i plavu da budu vruć, ne znam Å¡ta i da li uopÅ¡te neÅ¡to od toga ima smisla, imajući u vidu nivo signala koji ide kroz te kablove možda je taj mikrofonski najbolja varijanta za to ili ići sa nekim standardnim kao npr. AC110  :unsure:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...