Jump to content


Trajnost starih snimki i audio budućnost?!


nagra

Recommended Posts

Voda i ugljen su lako nabavljivo gorivo u usporedbi s ostalima, a i lakÅ¡e je popraviti neispravni dio. Parni strojevi se joÅ¡ uvijek koriste, samo na drukÄiji naÄin, i imaju svojih prednosti i mana, kao i ostali.

Većina misli da digitana pohrana podataka ostaje neoÅ¡tećena, ali mislim da to nije toÄno.
Još veći problem od toga je kvalitetno arhiviranje takvih snimki.
 
Davno prije sam si složio kućnu digitalnu arhivu na raÄunalu s muzikom i fotokopijama omota.
Osjećaj je bljak i puno je bolje kad se npr. stavi cd, ploÄa ili kazeta i sluÅ¡a, a za to vrijeme pregledava omot.
Važnije sam presnimio na cedejke, a tokom vremena viÅ¡e nema ni arhive na raÄunalu, a cedejke propadaju.

Nekad su se ploÄe i kazete posuÄ‘ivale (cedeji slabije) i razmjenjivale, tj. bilo je viÅ¡e i takve vrste druženja, a sada toga viÅ¡e nema, a nije ni Äudno jer viÅ¡e nema ni iskrenog prijateljstva u stvarnom svijetu.
Mladi bulje u "taÄ" stvarÄice sa sluÅ¡alicama u uÅ¡ima, hm... a možda je to poÄelo joÅ¡ pojavom prvih vokmena, ali to je za neku drugu temu...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Troši li se vinil vremenom, od korišćenja ?

 

Naravno. u tom smislu vinil je prilicno nesavrsen izvor zvuka. Sto je najgore i uslovi eksploatacije bitno uticu. Tip igle i njena istrosenost, jacina gazne sile, pravilno podesen antiskejting...

Okreni obrni ja se ne hvatam vise u to kolo.

Dobar DAC, dobar softver na Macminiju, dobri ripovi i do vidjenja.

Link to comment
Share on other sites

Dobar DAC, dobar softver na Macminiju PC, dobri ripovi i do vidjenja.

 

Naravno !

Cenim vinil, ali nemam toliko volje da ga posedujem. Takodje mislim da su jajare iskoristile momenat pa Å¡tampaju razno djubre pod nazivom vinil !!!

Dolazimo do situacije da se ploÄe od pre 30 godina bolje zvuÄeće nego sadaÅ¡nje.

Zvuk vinila je ok, ali me nervira Äišćenje, krcanje, naelektrisanje, igla, gazna sila i sve uz to. Nekoga sigurno nervira moja ljubav prema digitaliji (dac i pc), pa to mogu da razumem. 

Nisam za iskljuÄivo propagiranje vinila kao jedinog dobrog, jer vrlo lako može da se desi da pod zavesom niko ne može da raspozna Å¡ta trenutno svira (dobar vinil bez krckanja ili dobar dac sa vinil ripom sa krckanjem)

Link to comment
Share on other sites

Sto ljudi, sto ćudi. Na audio hi-fi forumima (znaci na svim, ne iskljucivo na ovom) ogroman broj Älanova preferira sam zvuk u odnosu na sadržaj. Normalno da tu najveći uticaj ima produkcija. Volim i ja da Äujem odliÄno produciran album ali mi je to na 67-om mestu interesovanja, da tako kažem. Koliko dobre muzike ima koju volim i sluÅ¡am a koja je produkcijski nedovoljno dobra ili vrlo loÅ¡a, siguran sam da je u većini. Salve smeha su se ovuda valjale kad je neko davno prvi put pomenuo da je važnija muzika od sistema. Meni to nimalo ne deluje smeÅ¡no. Ali, dobro, nije mi smeÅ¡no ni kad neko sluÅ¡a celog života 50-ak albuma, i tu sigurno postoji neko uživanje.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Nikad mi u 25 godina nije riknuo ni jedan originalni CD. Pirati jesu.

 

Normalno Äuvan LP će nadživeti bilo koga. Neke od mojih najomoljenijih i najsluÅ¡anijih ploÄa krcnu tu i tamo. Kvalitetan i dobro podeÅ¡en setap je potreban uslov, uz naravno, kvalitet samog vinila i otiska.

 

Imam kasete s poÄetka osamdesetih u besprekornom stanju, dok se na nekima emulzija bukvalno rasula.

Link to comment
Share on other sites

CD je po meni dosta trajan, jedino sto treba paziti i nedrzati diskove gde su izlozeni na suncu.

Nazalost sve pre ili posle propadne jer dolazi do degradacije materijala.

Audio kasete su meni brzo propadale usled przog premotavanja na vokmenu a ploce su nezamenive zbog karakteristicnog zvuka. Meni je muzika u looseless wav-u, mada uvek imam kuci oko 100 orginala.

Link to comment
Share on other sites

Za cuvanje tj. trajniji ce biti sigurno ovi u digitalnom obliku, pitanje je samo na cemu cuvati, verovatno ce se vecina okrenuti nekim od cloud servisa, proverenih, pa sve drzati na 2 mesta razlicita ili tako nekako...ali dobar cloud servis velikog gabarita uglavnom kosta, dosta vise nego popunjen prostor u podrumu sa kompakt diskovima ili drugim medijima.....i u svakom slucaju je dostupniji kad zatreba bilo kad i bilo gde.

Link to comment
Share on other sites

 

CD - definitivno odustao jer se vidi degradacija i ostecenja diska cak i od stajanja, nisu trajni.

 

 

 

Originalne cedejke Äestim koriÅ¡tenje jako kratko traju, Äak kraće od originalnih kazeta ...

 

 

Disk propada tokom godina, jer se raspada polako. 

 

U vezi sa ovim tvrdnjama bih želeo da iznesem liÄno iskustvo. Dakle Äista empirija, teoriju ne znam. 

 

Najstariji disk u kolekciji mi ima nekih 25 godina. Å tampan je u NemaÄkoj. Tokom prve dve godine, dok je bio jedan od veoma retkih diskova u mom posedu, je sluÅ¡an bar jednom dnevno u proseku, i to na krÅ¡astom Samsungovom CD plejeru. Dakle, veoma Äesto. Boravio je u sobi koja je na južnoj strani, bez klima ureÄ‘aja (dakle leti do 35 stepeni), a zimi se slabo grejala. Kasnije je sluÅ¡an sve reÄ‘e, u danaÅ¡nje vreme možda 3 puta godiÅ¡nje. Nikad problemi sa Äitanjem, nikakva degradacija zvuka, nikakvi vizuelni defekti. 

 

Bugari s poÄetka devedesetih su najvećim delom Äitljivi. Ima i onih koji nisu, ali sa njima je bilo problema praktiÄno od samog poÄetka. 

 

U novije vreme, od kako sam poÄeo da pazarim sa Amazona (reda veliÄine desetak godina), takoÄ‘e nikada nije bilo nikakvih problema ni sa jednim diskom. 

 

JoÅ¡ jednom da kažem da ne znam da li bi teoretski trebalo da se neÅ¡to desi sa tim diskovima, ali ono Å¡to mi se deÅ¡ava pred oÄima uopÅ¡te ne upućuje na potrebu bekapovanja originalnog diska. 

 

Tolko, Å¡to bi rekao Pedro :)

Link to comment
Share on other sites

Već spominjano više puta po forumu.

 

Å to se dugotrajnosti tiÄe, NE BRKAJTE ORIGINALNE DISKOVE, raÄ‘ene metodom fotolitografije (gde se cela povrÅ¡ina diska nanosi odjednom, te onda zaÅ¡titi aluminijumom i akrilnim lakom, i REZANE DISKOVE, raÄ‘ene u kućnim raÄunarima (...a u poslednje vreme se i veće serije rade na mass.rezaÄima). Naravno, ovi prvi imaju mnogo veći životni vek od drugih.

 

Te dve vrste se, Å¡to se dugotrajnosti tiÄe, razlikuju mnogo. Iskustva sa jednih ne treba projektovati na druge.

Link to comment
Share on other sites

Već spominjano više puta po forumu.

 

Å to se dugotrajnosti tiÄe, NE BRKAJTE ORIGINALNE DISKOVE, raÄ‘ene metodom fotolitografije (gde se cela povrÅ¡ina diska nanosi odjednom, te onda zaÅ¡titi aluminijumom i akrilnim lakom, i REZANE DISKOVE, raÄ‘ene u kućnim raÄunarima 

 

Jeste spominjano, ali ovde nije reÄ o brkanju pojmova, naprotiv. Radi se o eksplicitnoj tvrdnji da...

 

Originalne cedejke Äestim koriÅ¡tenje jako kratko traju

 

Prosto ne verujem da sam ja jedan od retkih srećnika koji nije imao ama baš nikakvih problema sa originalnim diskovima. Pre bih rekao da je to normalna pojava. Zato sam i napisao prethodni post.

Link to comment
Share on other sites

Trotter, nevezno za temu, izgleda da je sve manje foruma.

NShappy, hm... možda je razlog brzog propadanja originalnih cd-a o kojima sam pisao, taj Å¡to su raÄ‘eni na drugi naÄin koji si ti naveo. Jel možda znaÅ¡ preciznije kad su ih poÄeli tako raditi?
Jako malo osoba koje sam poznavao su koristili originale (cd i kazete), ali tako su mi tvrdili za originalne cd-e prije oko pet do deset godina.
Oni koji su imali starije orig. cd-e (druga polovica devedesetih) još uvijek ih imaju u dobro stanju.

Link to comment
Share on other sites

Moj CD plejer je vrlo nezgodan za citanje medija.Originale cita(naravno) besprekorno,a CD rezance nikako(uglavnom snimljeni 54x).Medjutim citao je odlicno moje rezance koje sam snimao na verbatim medijima,brzina snimanja 1x-4x.Sada,posle 16 godina ima malcice problema da ucita disk,ali posle 30-ak sekundi ga ucita i normalno reprodukuje.Na kompu radi normalno.

 

Originalni diskovi snimljeni devedesetih godina ( i kasnije) besprekorno se ponasaju.

Link to comment
Share on other sites

Moj CD plejer je vrlo nezgodan za citanje medija.Originale cita(naravno) besprekorno,a CD rezance nikako(uglavnom snimljeni 54x).Medjutim citao je odlicno moje rezance koje sam snimao na verbatim medijima,brzina snimanja 1x-4x.Sada,posle 16 godina ima malcice problema da ucita disk,ali posle 30-ak sekundi ga ucita i normalno reprodukuje.Na kompu radi normalno.

 

Originalni diskovi snimljeni devedesetih godina ( i kasnije) besprekorno se ponasaju.

Cd vam je sigurno uredu,u njegovom uputstvu cete pronaci verovatno da nemoze reprodukovati cd-r i cd-rw data medije.

Ja posedujem Technics Sl-p999 i u njegovom uputstvu pise da nepodrzava cd-r i cd-rw data medije,moze da cita poneki snimljen na manjim brzinama(x2 ili x4),ali zato kada rezem na audio cd-r discu nema problema sa citanjem nebitna je brzina snimanja,dali je x2 ili x32, cita ga kao i svaki orginalni cd.Pokusajte da snimite na audio cd-r disc-u i videcete da nece biti problema sa citanjem.Moje misljenje je da treba izbegavati data disc-ove ukoliko je navedeno da ih nepodrzava,jer je moguce da dodje do ostecenja lasera

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...