Jump to content


TM vs Internet


TurboMaximus

Recommended Posts

  • Replies 629
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

^^ Niski udarci za Regu, ne za tebe, nadam se da umeš da odvojiš te stvari?

Lepo smo ti govorili da uzmeš ProJect ili ProJect S, ali si bio uporan i imaš preamp u klasi Nad PP, i naravno - nisi zadovoljan.

NiÅ¡ta liÄno, da ponovim hiljaditi put.

Stavih smajlija uz niske udarce, tako da, Rega se nije uvredila. A ni ja. 🙌

Kako uostalom da dođem do dobrog, ako pre ne izmenjam nešto manje dobro?!? Zar hifi ne radi tako?!? 😆

Rega je ok. Imam druge probleme...

I da ne zagađujemo dalje ovu temu.

Link to comment
Share on other sites

Opet "vi"?

 

Rekao bih da se sad već bolje razumemo.

 

NShappy, on 15 Jul 2014 - 07:59, said:snapback.png

 

 

 

Ali to je priÄa analogno vs digitalno, a ne CD vs FLAC (ili joÅ¡ gore, FLAC se uprljao putujući internetom) Äime ste ovu temu zapoÄelil i gde smo se upustili u diskusiju. Krenuli smo od zadate teme i odmah skoÄili na druge stvari. Na neki (na svaki) naÄin tema jeste analogno vs digitalno, jer na krajevima je A, a u sredini D. Da, digitalizacija 16/44 ima mane u odnosu na analogni signal. Mnogi tekstovi i YouTube filmići navode na upravo suprotan zakljuÄak. Da, nosaÄ utiÄe na kvalitet reprodukcije fajla. Slažemo se. Ali imamo druge teme za to.

 

TakoÄ‘e, Å¡to se tiÄe sluÅ¡nih testova, teÅ¡ko je oteti se utisku da sugestija i predrasude ometaju racionalno ocenjivanje formata. Da. Da zaista želite da uradite smislen test, trebalo bi sami da osmislite naÄin gde nećete znati koji tip fajla sluÅ¡ate, i da testeri jedan drugom ne iznose utiske dok svi ne daju ocene. A ne da fajlu za koji unapred predpostavljate da je inferioran tražite mane. Ako misliÅ¡ na Kujin test, nismo pretpostavili mane, piÅ¡e. Test nije bio moja ideja. Kao Å¡to ja druge ne mogu da uverim da sam neÅ¡to Äuo, tako ni oni mene ne mogu da nisam. Rezultat "pogaÄ‘anja" ima neku težinu i neka ga svako tumaÄi po nahoÄ‘enju. Uostalom, svako može da pokuÅ¡a isto, Å¡to baÅ¡ i nije bio sluÄaj ovog puta.

 

...i naravno, da se ne porede FLAC-ovi nepoznatog porekla, sa orginalnim i zvaniÄnim izdanjima diskova kupljenih u uglednim radnjama. Taj FLAC sa torenta je možda grebovan sa bugraskog diska kupljenog '95-te. Moji utisci o FLAC fajlovima (hiljade uzoraka) su generalno Å¡areni, ali u jednom uniformni, reprodukovani FLAC ima karakteristiÄan potpis, nekad manje, nekad viÅ¡e ćujan. Sam si napisao da je problem verovatno u letećem dekodiranju, a ne u samom fofmatu, Å¡to sam afirmativno i citirao.

 

BTW, Äuo sam i ja oÄajne gramofonske setup-e (i tu ne mislim na Toscu). Većina je oÄajna. ÄŒak ni mojim gramofonom nisam uopÅ¡te zadovoljan. NiÄim nisam zadovoljan. Ali ga joÅ¡ ne odbacujem. NiÅ¡ta nisam odbacio, prosto analiziram utiske.

 

U startu sam vrlo oÅ¡tro skoÄio na Internet. U materijal koji odatle stiže i dalje sumnjam. Nomimasen, recimo, ne deli moju skepsu. Ni Kujin rip, koji je takoÄ‘e stigao netom, me nije oduÅ¡evio. U ovom momentu ne znam Å¡ta bih rekao na tu temu.

Link to comment
Share on other sites

Kako uostalom da dođem do dobrog, ako pre ne izmenjam nešto manje dobro?!? Zar hifi ne radi tako?!?

 

Off: ha-ha, per aspera da astra. Imam i ja pun podrum zabluda, sve spakovano po kutijama - tu je komplet Yamaha + Tannoy 5.1 surround sistem, tu su i gitara i kućna teretana. Nabavi ProJect S preamp, bićeš prezadovoljan, ne znam koja ti je glava ali za MM to je najbolji izbor pa tri prazna mesta. End off :)

Link to comment
Share on other sites

Opet "vi"?

Rekao bih da se sad već bolje razumemo.

U startu sam vrlo oÅ¡tro skoÄio na Internet. U materijal koji odatle stiže i dalje sumnjam. Nomimasen, recimo, ne deli moju skepsu. Ni Kujin rip, koji je takoÄ‘e stigao netom, me nije oduÅ¡evio. U ovom momentu ne znam Å¡ta bih rekao na tu temu.

I Å¡ta mu se desilo na tom putu?

ProÅ¡ao je internetom i Å¡ta mu se desilo? Izgubio je ÄinÄile u 25 sekundi trećeg minuta?

Link to comment
Share on other sites

Teorija i praksa kažu da je fajl identiÄan. To Å¡to ti je poslao je identiÄno tome Å¡to on ima na svom raÄunaru. Da li ti je taj fajl dao preko interneta, fleÅ¡a ili diska je nebitno. Da je fajl korumpiran na bilo koji naÄin, znao bi.

Realno, veću razliku imaju dva ista pojaÄala, jer ne možeÅ¡ da fiziÄki identiÄnim napraviÅ¡ dve kopije.

Link to comment
Share on other sites

Ako bih doveo u pitanje validnost Interneta kao medija za prenos i distribuciju zvuÄnih fajlova zaista bih sebi i kao muziÄaru i snimatelju jezivo zakomplikovao situaciju, na viÅ¡e nivoa. Prosto se to nameće kao jedna od onih stvari koje za sada moram prihvatiti. 

 

Sa druge strane, ako bih doÅ¡ao u priliku da stvari bezbedno preispitam time Å¡to ću se iskljuÄivo koristiti sasvim drugim naÄinom razmene fajlova, uradio bih to odmah.

 

Ono Å¡to znam - u sluÄaju mnogih izrazito visokobudžetnih muziÄkih izdanja, finalni miks se joÅ¡ uvek ne dostavlja mastering studiju online već na pažljivo snimljenim i odabranim diskovima. 

Link to comment
Share on other sites

Što više ima veze s tim da ne procuri album.

Integritet informacija na internetu je imperativ. Da ga nema, do sada bi se sve sruÅ¡ilo u plamenu. Muzika kompjuteru gledano nije niÅ¡ta drugaÄija od svega ostalog. I ne utiÄu stvari koje automatski vadite iz analognog sveta.

Da li se neka web stranica izlizala od Äitanja? Video na YouTube se degradirao u meÄ‘uvremenu od milona pregleda? Dokument poslat u mail-u lanÄano? Slike na Facebook-u?

Jer sve to vam se Å¡alje i primate. Isto kao poslati muziku, kao i ovaj forum. Izgubi se deo slova dok stigne na server? Ne bih rekao. Ako se desi, oÄigledno je. Ne suptilna prljavÅ¡tina.

Link to comment
Share on other sites

Uzmeš FLAC koji god.

Staviš ga na fleš, narezeš na disk kao FLAC a ne CD-Audio, staviš na hard i negde u cloud. I apsolutno je isti fajl, isti kvalitet.

Tebi te sumnje i pitanja možda izgledaju kao validne. Jer se ne razumeÅ¡. Ako te mrzi da nauÄiÅ¡ kako funkcioniÅ¡e, onda posluÅ¡aj kad ti se kaže da je to istovetno.

Link to comment
Share on other sites

FleÅ¡ je isto Å¡to i hard disk (koji ima mehaniku, ssd nema mehaniku), Å¡to i internet ( fajl negde mora da stoji - bude - ne lebdi u vakumu), na dvd - cd je pc-ju isto potpuno gde se SKLADIÅ TI. RaÄunar ga Äita u skladu sa formatom i ÄitaÄem ...

 

@Tamni Mag "Muzika kompjuteru gledano nije niÅ¡ta drugaÄija od svega ostalog" - apsolutno taÄno

Link to comment
Share on other sites

:thumbsup2 Posle ovakve rasprave, pomislih da i za to postoji neko ''nauÄno'' objaÅ¡njenje...ili bar empirijsko objaÅ¡njenje (''sluÅ¡no iskustvo'')...

A, da. Naravno. VidiÅ¡ nule i jedinice na tom disku su u većoj simbiozi. I to laser oseća dok oÄitava, Å¡to do vodi do ezoterijskog transfera kroz DAC.
Link to comment
Share on other sites

Jedna teorija je da svaki rezani/przeni disk se jasnije i preciznije cita na CDP nego presovani original. Zig za presovanje rabi se i rupe nisu lepo perforirane. 

 

Druga teorija je nesto oko Orange vs Red Book standard.

 

Slusni testovi (sighted) kazu da crni CD-R svira najbolje.

Link to comment
Share on other sites

CDP kompresira zvuk kad radi error correction il tako nesto.

 

http://www.6moons.com/industryfeatures/eac/eac_3.html

 

 

"Original (pressed) CD (Two Against Nature - by Steely Dan) - no C2 errors C1 Errors: Average (.09) Maximum (15) Total (263) Quality Score (98)   CD (burned) on MOFI Ultradisc Gold CD-R - no C2 errors C1 Errors: Average (.03) Maximum (9) Total (95) Quality Score (99)   The burned CD is actually better than the original! I was not aware that they are the "inferior" MAM-A, but I'm sure you've done your homework. Unfortunately, as you say, they are only rated for 74 minutes. But if you say the Mitsui Gold Ultra II were better, I'd sure like to hear that!"

 

http://www.stereophile.com/content/highest-quality-cd-rsburning-software-1

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...