Jump to content


Modifikacija Predpoja�ala NAD 1130


Father

Recommended Posts

Dragi forumaši,

Podelio bih joÅ¡ jednu jako zanimljivu modifikaciju sa vama. Kako i nsalov najavljuje radi se o ozbiljnoj modifikaciji NAD 1130 PredpojaÄala.

Nedavno sam ga kupio u izvanrednom stanju, barem sudeći po zateÄenom unutraÅ¡njem izgledu i besprekornom funkcionisanju. Imao sam nameru da ga koristim neko vreme dok mi je glavni preamp kod konstruktora na poslednjem „botoksiranju“.
Ne mogu reći da je onako fabriÄki imao dobar zvuk, pa sam se upustio u malu avanturicu u nekoliko faza.

Prvo sam zamenio strujni kabal sa kablom koji već duže vreme koristim u svim ureÄ‘ajima. Pun presek bakar 2x2.5 sa skinitom PVC izolacijom, naknadno ispoliran pa izolovan u neoliko naizmeniÄnih slojeva teflona i paipira, upreden sa trećom licnastom drenažnom žicom koja ima vezu sa masom i na kraju termalnim bužirom stegnut u celinu.

Druga modifikacija je već imala znaÄajniji kontakt sa ploÄicom i odnosila se na preskakanje nekoliko mesta nastavljane veze selektora sa Tape dugmetom. TakoÄ‘e sam premostio vezu od Tape dugmeta do Volume potenciometra koji je na putu imao otpornik i nekoliko nastavljanih veza. Sve veze sam ostvario koristeći sopstvene interkonekte od bakra 4 kvadrata sa skinitom PVC izolacijom, naknadno ispoliran pa izolovani u neoliko naizmeniÄnih slojeva teflona i paipira i na kraju termalnim bužirom stegnut u celinu.

SluÅ¡anje je pokazalo da je zvuk postao glasniji zbog uklanjanja otpornika ali i znaÄajno detaljniji i otvoreniji. Zbog glasnoće se stvorio osećaj izvesne napetosti u zvuku karakteristiÄne za tranzistorske pojaÄivaÄe.

Svakako da je treća modifikacija i najznaÄajnija, jer sam u njoj imao za cilj preskakanje svih ton kontrola i prekidaÄa za razne filtere. Cilj mi je bio da premostim izlaz sa Volume potenciometra direktno na ulaz pojaÄivaÄa. Tu sam otkrio da postoji nekakva sprežna veza ton kontrola i cele te filter armije sa pojaÄivaÄem kroz nekakvo predpojaÄalo spojeno kroz kodenzator i otpornik na „suvi“ ulaz pojaÄivaÄa (mislim na glavni pojaÄivaÄ predpojaÄala). Ukidanjem te veze i uspostavom direktne veze Volume potenciometra i suvog ulaza preskoÄio sam sve ton kontrole osim Loudnes comp dugmeta koje krade negde vezu kod potenciometra, ali nema nikakvog udela u protoku signala ako je iskljuÄeno. Ovom vezom sam takoÄ‘e preskoÄio mnogo nastavljenih prekida vodova i konekcija sa tasterima i potovima ton kontrole, kao i 2 para ulaznih otpornika pre i posle onog „sprežnog predpojaÄivaÄa“ koga sam preskoÄio.

SluÅ¡anjem sam dobio zvuk potpuno uravnotežene glasnoće tj. da je normalno sluÅ¡anje na 10 do 11 sati gledano na Volume potenciometar, dok je u prethodnom koraku sluÅ¡anje bilo maksimum do 9 sati, ako uzmemo u obzir sa pot poÄinje na 7 sati. Dakle pojaÄanje je mnogo ravnomernije i neki tiÅ¡i diskovi mogu da se odvrnu i do 2 sata.

Osim toga, Å¡to je bilo oÄigledna razlika u glasnoći, i nakon usviravanja od dan i po, zvuk je dobio, mogu slobodno da kažem lampaÅ¡ku notu. Mekoća i rafiniranost sa istanÄanom rezolucijom u gornjem spektru zvuka. Bas se uÄvrstio i dobio dodatne dubine, sredina se otvorila sa detaljima i kao da je neko uklonio ćebe ispred zvuÄnika, dok se visina napunila slojevitim detaljima instrumenata i ambijenta. Napetost koja je bila veliki problem druge faze je u potpunosti nestala, zamenjena izuzetnom mekoćom i fokusom instrumenata i vokala.

Svakako ostaje da zavrÅ¡im i Äetvrtu modifikaciju koja se odnosi na napajaÄki deo odnosno ispravljanje i filtraciju stuje. Tu imam nameru da se konsultujem sa drugarom konstruktorom i zamenim elektrolite, ubacim Å¡otki diode u ispravljanje i joÅ¡ neÅ¡to Å¡to predloži kao zgodno. TakoÄ‘e planiram da ispred strujnog kabla postaviti mini odvojni trafo 220V/220V od npr 50W jer je potroÅ¡nja predpojaÄala navedena na nekih 17W.

Kada i to odradim dopunjavam, sa slikama i izveÅ¡tajem o zvuÄnim boljitcima.

post-29491-0-97683200-1402871805_thumb.j

post-29491-0-73311700-1402871807_thumb.j

post-29491-0-75094200-1402871809_thumb.j

post-29491-0-01184500-1402871812_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nakon par dana slušanja ...

 

ZapoÄeo sam finalne korake u modifikaciji. Promenio sam Grec i glavne elektrolite.

 

Napon ispred i iza greca je 63V, tako da najbolje Å¡to sam naÅ¡ao, za sada, su schottky diode SR110 1A 100V. Da bih dodatno pojaÄao protoÄnost struje i dodatno ubrzao diode povezao sam 3 diode u snop.

Glavne originalne elektrolite od 330uF na 35V Å¡to je u vezi dva bilo priliÄno knap 70V, zamenio sa parom 2200uF na 63V Å¡to je sada vise nego opuÅ¡tenu kako naponski tako i u smislu skladiÅ¡tenja potrebne struje.

 

Materijal za ovu modifikaciju nije bilo skupo, nekih 600 dinara i uz malo neprocenjivog truda, eto nove stepenice koju osvajam u modifikaciji ovog izuzetno nadarenog pretpojaÄala sa velikim zvuÄnim potencijalom.

 

Ako mi dozvolite, svakome bih najtoplije savetovao da grec ili obiÄne diode zameni schottky diodama, bilo da je to u CD-u, preampu ili pojaÄalu snage. Naravno treba voditi raÄuna o amperaži, voltaži i brzini schottky dioda koje ugraÄ‘ujete.

 

U ovom sluÄaju merena "brzina" greca na instrumentu, pozicija diode, pokazivala je 560, a schottky dioda SR110 su oÄitavale 293. Nakon uvezivanja 3 komada u paralelu izmerena vrednost je bila 260. Postoje schottky diode "brzine" 120 - 170 kada se mere na poziciji diode. Kada se one postave u snop od 3 - 5 npr. od 3 ili 5 Ampera u pojaÄalu snage, mogu da zvuÄno podignu kvalitet pojaÄala za neverovati.

 

ZvuÄni napredak modifikacije napajanja, koja prati prvu opisanu modifikaciju, ostavlja utisak ureÄ‘aja najviÅ¡e zvuÄne klase. Uzimajući u obzir da ima joÅ¡ prostora za napredak, zamenom kompleta joÅ¡ "bržih" schottky diode (120-170) i zamenom preostalih elektrolita u delu napajanja prema glavnom pretpojaÄalu i phono pretpojaÄalu, stvara osećaj neizdrživog nestpljenja za ulazak u zavrÅ¡nu fazu modifikacije.

 

Svakako, potrebno je malo zavrnuti rukave, ali za relativno mali novac i neprocenjivi trud, može se postići vrhunski zvuk ...

 

Svima želim puno uspeha u modifikacijama i srećno slušanje! ;-)

 

post-29491-0-44552600-1404121286_thumb.j

post-29491-0-80433100-1404121288_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Nije moguće da je napon pre i posle greca isti, verovatno si negde pogrešio pri merenju. Ne znam koliko ampera je bio originalni grec ali si ovakvim spajanjem dobio diodni most od 9A za koji je pitanje da li je potreban. Paralelno vezivanje neuparenih dioda može da dovede i do problema. Ako je napon posle greca zaista 63V, to je 560W snage, za šta čisto sumnjam da je potrebno preampu.

Ne verujem da si mogao da izmeriš brzinu dioda, vrednosti koje si naveo su verovatno padovi napona.

Link to comment
Share on other sites

Тај преамп у оригиналном издању троши макÑимално 0,3 ампера и то у Ñекундарном делу тако да тај Ñкарабуџ Ñа диодама је био беÑпотребан.

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Slažem se sa svim što ste rekli!

 

Tako je, to jesu vrednosti padova napona, i ja im tepam "brzina", a Å¡to se tiÄe potroÅ¡nje, preamp troÅ¡i 17W. Možda sam preterao po matematici, ali svakako se Äuje kada se da 30 puta vise, iako sigurno ne treba potroÅ¡aÄu. A problem je samo Å¡to na kutiji piÅ¡e NAD 1130, a ne neka beÅ¡nja nalepnica. :listen

 

Nikome ne guram prste u oÄi, samo prezentujem sopstvena iskustva i zvuÄne promene prouzrokovane modifikacijama. Ne insistiram na tome da sam u pravu, niti da je ovo pametnije od fabriÄkog proraÄuna, samo napominjem da bolje svira u svakom smislu, a tu ste vi da osporite i upozorite na crne oblake koji se mogu pojaviti u mom ureÄ‘aju.

 

Ja nastavljam da se igram pa ako i bude vatre ili dima, izvestiću i o tome uz slike naravno. Za sada je sve dobro i bolje nego oÄekivano. Ja guram dalje nakon par dana sluÅ¡anja i zapažanja ...  :wave2

Link to comment
Share on other sites

Iskreno, D Agostino,

 

Svaka stavka dodatno unapreÄ‘uje zvuk. Prva modifikacija menja izlazne kondenzatore i odstranjuje 4 otpornika kroz koje prolazi signal, sa rezervom prema delu ton kontrola gde ima sigurno joÅ¡ neki, ali se nisam mnogo zanimao za taj deo već ga jednostavno izbacio.

Pre nego Å¡to sam raskaÄio sklop ulaznih tranzistora koji su kao nekakva komprenzacija tonkontrolama, zvuk je bio preterano otvoren, oÅ¡tar i napet, Å¡to je donekle i bio uzrok prevelikom pojaÄanju koje se dobija ukidanjem otpornika ispred Tape prekidaÄa i na direktnom izlazu na HI PreOUT.

 

ZnaÄi, tek ukidanjem sklopa ispred dela pretpojaÄala, dobija se rafiniranost, toplina i normalno pojaÄanje shodno poziciji potenciometra. Ipak, zvuk pored brojnih unapreÄ‘enja po pitanju dodatnih detalja i raslojavanja tonova, sire zvuÄne slike ima jednu dozu zamućenosti koju ja doživljavam kao da zvuÄnici sviraju iza draperije (teÅ¡ke zavese). Dakle postoje svi detalji i finesse, ali ima neprirodnu boju (farbu) u reprodukciji. Bas je izuzetno snažan i dubok ali malo spor i razliven (naglaÅ¡avam malo!), sredina je bogata svim informacijama i detaljima koji su tu ali malo zamućena dok u visini slabije crta najekstremnije nijanse refleksija od ambijenta i istanÄane rezonance žiÄanih instrumenata a najviÅ¡e klavira.

 

Kada na nekom ureÄ‘aju Äujem ovakav zvuk, znam da može mnogo bolje da radi i da je vredno raditi neÅ¡to na njemu.

 

Svakako da je deo napajanja jako bitan, pa sam se njemu posvetio naknadno nakon sluÅ¡anja prve faza modifikacija. Mislim kome zaista trebaju ton kontrole!? Ako imate potrebu da ih koristite onda je neÅ¡to jako lose u vaÅ¡em sitemu!

 

Prvi korak modifikacije napajaÄkog dela je opisan gore, a drugi će biti izmena kondenzatora kod obaranja napona za liniski i phono preamp. ZnaÄi gde se granaju napajanja. I treći modifikacija biće zamena originalnog trafoa za posebno uraÄ‘en novi.

 

Nakon svega ovoga, napraviću plan modifikacije phono pretpojaÄivaÄa, kojim se trenutno nisam bavio niti istraživao gde i Å¡ta bih mogao da unapredim. InaÄe, momentalno radi jako dobro, tako da će phono biti tema posle svih modifikacija. Samo ću reći da su u njemu već 2200uF elektroliti, a za ceo preamp je bio par elektrolita od 330uF!!!!??

 

D Agostion   ..... Možemo i neko druženje da napravimo? Donesem ja kod tebe ili ti kod mene preamp pa uporedimo 1 na 1? Nisu njih dvojca neka velika generacijska razlika!   :wave2

Link to comment
Share on other sites

Ne znam za boju na otpornicima, ali elektroliti ce kada se sve izmenja i dobro odslusa i slegne ostati kako bez plastike tako i bez metanih kucista. Mora se biti sistematican i ici korak po korak radi evidentiranja dobijenih boljitaka i utvrdjivanja znacajnih koraka. Taj konacni korak bolestine, kojoj sam inace sklon, ostavljam za oko 3 meseca nakon poslednje konkretne i zakljucne modifikacije u smislu elemenata i funkcionisanja uradjaja i nakon ozbiljno dugog vremena provedenog u slusanju i apsolviranju zapazanja promena i novog karaktera uredjaja. Tek tada se moze zaista registorvati jasnija razlika takvih ekstremnih modifikacija. Razlike ne sumnjivo postoje, ali nisu toliko velike, kao osnovne prepravke koje obradjuje ova tema. Pisao sam o otvaranju PIO kondenzatora iz kucista ovde u Samogradnji, tako da znam o cemu pricas i sigurno cu se time pozabaviti u nekom buducem vremenu.

Za sada sve po defoult-u pa na kraju extreme!

Link to comment
Share on other sites

D Agostion   ..... Možemo i neko druženje da napravimo? Donesem ja kod tebe ili ti kod mene preamp pa uporedimo 1 na 1? Nisu njih dvojca neka velika generacijska razlika!    :wave2

 

Ево Ја нудим мој Сони преамп 1:1  ÐºÐ¾Ñ˜Ð¸ је прилично  Ñтарији од тог Ðад-а и ништа није модификовано.

 

Унапред назирем пропаÑÑ‚ Ðад-а.

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

PiÅ¡e gore ko je pozvan da Äuje, ako ga zanima Å¡ta se dobija modifikacijom NAD-a. Moja ponuda se nije odnosila za javno nadmetanje.

 

Uostalom, siguran sam da tvoj Сони bolje svira nego na Kolarcu. Å¡to lepo ne kažeÅ¡ i zakljuÄiÅ¡ sledeće:

 

" Ја stoN_Cold, никада у животу ниÑам чуо разлику у звуку између оригиналног фабричког Ð¸ накнадно модификованог уређаја, и Ñходно Ñвом Ñлуху одговорно тврдим да Ñу то глупоÑти!"

 

Eto ja bi to tako poÅ¡teno rekao nekome, ko petlja neke magije i misli da Äuje kako krÄe creva muziÄarima, jer su bili gladni prilikom snimanja.  :blah

 

A mi Å¡to Äujemo razliku, možemo biti ludo srećni Å¡to je Äujemo i veÄno ostati pokunjeni Å¡to smo neshvaćeni! :facehearts

 

PS: I pored ovakvih neukusnih provokacija te izuzetno poštujem kao servisera i želim ti sve najbolje!

Link to comment
Share on other sites

 ÐˆÐ° stoN_Cold, никада у животу ниÑам чуо разлику у звуку између оригиналног фабричког и накнадно модификованог уређаја, и Ñходно Ñвом Ñлуху одговорно тврдим да Ñу то глупоÑти!"

 

Чуо Ñам итекако разлике онолико пута што моје а што туђих преправки.

 

PS: I pored ovakvih neukusnih provokacija te izuzetno poštujem kao servisera i želim ti sve najbolje!

 

Хвала на томе али ја ниÑам ÑервиÑер.

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Pozdravljam kolegu i podržavam tvoj rad jer i ja volim dobiti od ureÄ‘aja koliko se viÅ¡e može u zvuku i sve moje komponente sam modifikovao na isti naÄin kao ti. Evo par mojih savjeta ako može pomoći iz mog iskustva: gledaj da ti trafo koji ćeÅ¡ ugraditi bude sa EI jezgrom, ÄinÄeve sa zadnje strane zamjeni sa ( pozlaćenim CMC 24k gold plated RCA socked jacks- tako se zovu na ebuyu koje ja koristim, a imaÅ¡ i posrebrene, ako ne sve barem za cd, phono-in i pre-out ), ugradi drvene stranice na bokove pp-a. i napravi postolje od drveta na kojem će ti stajati pp., a drvo naravno izlakiraj bezbojnim lakom u viÅ¡e slojeva, ukruti gornji dio kućiÅ¡ta pp-a isto drvenom ploÄom koju izlakiraÅ¡ i samo staviÅ¡ na njega. Izvuci sa potenciometra toÄkić i ako je Å¡upalj ispuni ga sa kitom, silikonom, gumom ili sl. da bude otporniji na vibracije. Za kraj stavi pp. na Å¡iljke ili drvene nožice. Ostalo Å¡to si napravio po meni je OK. Vjerujem kako si opisao zvuk da će ti se joÅ¡ viÅ¡e poboljÅ¡ati i da ćeÅ¡ iz te komponente izvući maksimum odliÄnog zvuka u kojem ćeÅ¡ uživati i biti zadovoljan. Pozdrav i samo hrabro uz koju novu sliÄicu.

Link to comment
Share on other sites

Veliko hvala, za savete i uÄešću u ovom, kako sam i imao nameru, donekle zajedniÄkom procesu. Zaista su mi bile najiskrenije namere da predstavim novÄano relativno jeftine modifikacije, ali koje zahtevaju ozbiljan, smislen i pažljiv rad.

Nekome je to lako da izvede, a nekome može biti teže. Kako god da je, važno je da postoji vrlo realna nada da se znaÄajno podigne kvalitet ureÄ‘aja koji se ÄaÄne tu i tamo.

 

ÄŒinÄeve ću svakako da zamenim u krajnjoj fazi za pozlaćene sa teflonskim izolatorom, namotavanje trafo-a prepuÅ¡tam svom Guru-u koji mi predlaže joÅ¡ radikalniji rez u delu filtracije struje, Å¡to ću da odluÄim tek nakon modifikacija sekundarnih kondenzatora gde se deli napajanje na Line i Phono deo ...

 

SluÅ¡anjem NADA sam, na priliÄno iznenaÄ‘enje utvrdio da vibracije dosta utiÄu na zvuk Äak i kod tranzistorskih konstrukcija pretpojaÄala pa sa preamp oslonio na unutraÅ¡nju gumu, pre nego na nogice ili Å¡iljke, koje smatram najloÅ¡ijom opcijom. Prethodni preamp mi je bio lampaÅ¡ sa CEI E88CC u izlazu i za njega je unutraÅ¡nja guma, kao za anÄ‘ele oblak.

U poÄetku "karijere" sam držao CD na Å¡iljcima i uvek imao problem sa jekom i tankim basom. Na preporuku gore navedenog Guru-a unutraÅ¡nja deÄija biciklistiÄka guma je uÅ¡la u moj život i tu zauvek ostala. Možda izgleda Å¡aÅ¡avo, "ali mene leÄ‘a vise ne bole". :listen

To za pot i ispunjavanje gumom prvi put Äujem ali svakako ima logike i hvala za taj savet.

Nisam spreman da ulazim u izradu drvene "kutije" ali će dampiranje nekim inertnim materijalom doći na red u završnim koracima ove modifikacije.

 

Svakako veliko hvala na konstruktivnom uÄešću, Å¡to i oÄekujem od svih koje zanima ova tema, pa Äak imali i konkretna iskustva koja demantuju korake navedene u ovoj modifikaciji.

 

Sve radim postupno i polako sa dugim preriodima sluÅ¡anja i beleženja steÄenih boljitaka, jer se rezultati ne Äuju posle prvih 30 minuta nakon ukljuÄenja, već nakon par dana. Ostajem otvoren za sve savete i sugestije kako verujućih tako i ne verujućih kolega u svrsishovnost ovih izmena.

 

PS: Uskoro dopunjavam kada izmenim kondenzatore odvojnih napajanja, možda bude i neka slika? :wave2

Link to comment
Share on other sites

Evo I poslednjih izmena:

 

Naleteo sam na neke joÅ¡ brže Schotky diode ali su I joÅ¡ veće ampearaže tako da sam diodni sklop sada podigao na neslućenih 11A. Izmereni pad napona je na prethodnoj paralelnoj vezai dioda od 3A bio 260, dok je sada u paralelnoj vezi 11A 150 (mereni pad napona). Neki će reći preterano I apsurdno, ali realno Å¡ta može da Å¡kodi ako preamp vuÄe ukupno 0.3A. Bilo kako bilo definitivno se Äuje razlika!

 

Dalje, sam izbacio osiguraÄe I upleo žice iz trafoa I direktno ih vezao za diodni sklop. RaskaÄeno sam premerio izlaz iz trafoa je naizmeniÄnih 50V, dok je posle diode jednosmernih 63V. Malo izolovao teflonom veze I krenuo dalje.

 

Zatim sam zamenio postojeće elektrolite od 47uF, 50V, 85c, za 680uF, 63V, 105c ... na mestu iza glavnih elektorlita u odvojnom ispravljanju za Line I Phono.

 

Tu se I zavrÅ¡ava ova modifikacija, koju će pratiti sigurno zamena ÄinÄeva za PreOUT I CD ulaz I eventualna zamena trafoa, kao I dampiranje kutije.

 

SluÅ¡am efekte poslednje modifikacije već treći dan I iz dana u dan boljitci su sve uverljiviji. Samo ću da kažem da je slojevitost detalja I tonova skoro "natprirodna". Hoću reći da je kao da sam ubacio glavu ispod poklopca klavira I Äujem svaki drhtaj, odjek I resonant žica. Tela instrumenata, rezolucija, melodiÄnost I toplina, harmoniÄna brzina I prirodnost su definitivno najprivlaÄnije karakteristike modifikovanog NAD-a.

 

Potpuno me je impresionirao njegov rad, a posebno potencijal koji se krije ispod jeftine fabriÄke matematiÄki precizne bezrezervne konstrukcije napajanja. TakoÄ‘e bih naglasio nepotrebnost celog ton control sklopa koji sam prvi izbacio.

 

Veliki pozdrav, do sledećeg updatea oko ÄinÄeva I dampiranja kutije ...

post-29491-0-60451400-1405619917_thumb.j

post-29491-0-70795000-1405619934_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Evo I poslednjih izmena:

 

Naleteo sam na neke joÅ¡ brže Schotky diode ali su I joÅ¡ veće ampearaže tako da sam diodni sklop sada podigao na neslućenih 11A. Izmereni pad napona je na prethodnoj paralelnoj vezai dioda od 3A bio 260, dok je sada u paralelnoj vezi 11A 150 (mereni pad napona). Neki će reći preterano I apsurdno, ali realno Å¡ta može da Å¡kodi ako preamp vuÄe ukupno 0.3A. Bilo kako bilo definitivno se Äuje razlika!

 

Dalje, sam izbacio osiguraÄe I upleo žice iz trafoa I direktno ih vezao za diodni sklop. RaskaÄeno sam premerio izlaz iz trafoa je naizmeniÄnih 50V, dok je posle diode jednosmernih 63V. Malo izolovao teflonom veze I krenuo dalje.

 

Zatim sam zamenio postojeće elektrolite od 47uF, 50V, 85c, za 680uF, 63V, 105c ... na mestu iza glavnih elektorlita u odvojnom ispravljanju za Line I Phono.

 

Tu se I zavrÅ¡ava ova modifikacija, koju će pratiti sigurno zamena ÄinÄeva za PreOUT I CD ulaz I eventualna zamena trafoa, kao I dampiranje kutije.

 

SluÅ¡am efekte poslednje modifikacije već treći dan I iz dana u dan boljitci su sve uverljiviji. Samo ću da kažem da je slojevitost detalja I tonova skoro "natprirodna". Hoću reći da je kao da sam ubacio glavu ispod poklopca klavira I Äujem svaki drhtaj, odjek I resonant žica. Tela instrumenata, rezolucija, melodiÄnost I toplina, harmoniÄna brzina I prirodnost su definitivno najprivlaÄnije karakteristike modifikovanog NAD-a.

 

Potpuno me je impresionirao njegov rad, a posebno potencijal koji se krije ispod jeftine fabriÄke matematiÄki precizne bezrezervne konstrukcije napajanja. TakoÄ‘e bih naglasio nepotrebnost celog ton control sklopa koji sam prvi izbacio.

 

Veliki pozdrav, do sledećeg updatea oko ÄinÄeva I dampiranja kutije ...

kad se vec zezas s tim, nabavi SiC schotky diode - to je po mnogima najbolje sto postoji od tih stvari, eventualno Fairchild " Stealth" ultrafast diode...ta je skoro kao prva, a moze se naci

Link to comment
Share on other sites

RazmiÅ¡ljao sam da ubacim po jedan PIO umesto keramiÄkih dugmića koji su 0.047uF svuda u paraleli sa glavnim koje sam izmenio, nego me brine žešća gužva koja može da se stvori jer su pio popriliÄno veliki. Imam Iskre od 0.5uf koji su 10x veći od sadaÅ¡njih vrednosti.

 

Samo sam zbog gužve odustao da njih menjam. Smatrao sam da je suštinski kapacitet najvažnija kvaka u ovom delu.

 

Silver Mica-e misliÅ¡ da postavim umesto tih keramiÄkih dugmića sa vrednostima 0.047uf, ili zajedno u paraleli sa dodatim PIO ali kojim vrednostima???

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...