Jump to content


USB kablovi


trotter

Recommended Posts

  • 2 months later...
  • Replies 314
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Do skoro sam bio u kampu da USB kablovi ne utiÄu na zvuk. Kad sam kupovao Young-a doneo sam Hama USB od 5m, tamo smo ga poredili sa nekim skupljim Hi-Fi kablom i poÅ¡to nisam Äuo razliku nisam se viÅ¡e bavio tom temom. PoÅ¡to mi je Young povezan i optiÄkim kablom, nisam Äak ni tu Äuo neku razliku u odnosu na USB. Biće da Young dosta uspeÅ¡no interno reklokuje signal i da vrsta ulaza i kablaža ne utiÄe mnogo.

 

Fast Forward do pre par dana.

 

Uzeo sam Burson HA160D. Najpre mi je trebao kao pojaÄalo za sluÅ¡alice, ali ima u sebi i DAC i pretpojaÄalo. Uzmem prvi USB kabl iz fioke - ne radi. Uzmem drugi - radi, raÄunar ga prepoznaje ali definitivno zvuk nije kako treba. Vidim da ima nekih sitnih pucketanja i smetnji. Uzmem par proverenih stvari koje znam da su dobri snimci. Rebecca Pidgeon - Spanish Harlem - pesma poÄinje sa par nota na kontrabasu. Svaka nota poÄne korektno ali u drugoj polovini tona kad se utiÅ¡ava dobije metalni prizvuk!? Pustim posle Vlatko Stefanovski - Treta Majka - inaÄe vrhunska produkcija. Malo malo pa se Äuje neko pucketanje kojeg sigurno nema na Young-u. 

Izvadim treći USB kabl i konaÄno bar Spanish Harlem proradi kako treba, ali mi se Äini da i dalje ima sitnih greÅ¡aka. Tu mi je nestalo tih USB kablova iz "arhive" od ko zna kojih ureÄ‘aja. Nije mi se rasturalo sve da izvuÄem onaj Hama shielded USB koji koristim za Young-a, uzeću bar neÅ¡to iz tog ranga za poÄetak da probam.

 

Å ta je bitno? Ovo sam sluÅ¡ao na Sennhaiser HD-700 koje su priliÄno surove prema loÅ¡em izvoru i sve otkrivaju. Da ovo ode na proseÄne zvuÄnike garant ne bi bilo toliko oÄigledno da su u pitanju mikro pucketanja i greÅ¡ke već bi samo postojao utisak da je zvuk loÅ¡iji, najpre u visokom spektru. Ispalo je da imama dva totalno razliÄita DAC-a, jedan koji sve trpi i pegla i drugi koji je dosta osetljiv. Probaću sad tweak sa lepljenjem pina za napajanje da vidim da li to pravi razliku.

Link to comment
Share on other sites

Ja imam dva sistema gde koristim USB kablove: jedan desktop sistem gde iz jedne Win7 masine idem u mali asinhroni DAC (Shiit Modi) pa na pojacalo za sluske i jedan (moj glavni sistem) gde iz Mac Minija preko M2Tech USB/RCA konvertora idem u svoj eksterni DAC/Predpojacalo. Igrao sam se sa raznim kablovima i na kraju zavrsio sa Wireworld (Silver Starlight i Starlight) jer su mi oni davali najbolje detalje a da se pri tom nista nije gubilo na fluidnosti, prostornosti i transparentnosti zvuka.

 

Onda sam pod Kuijinim uticajem kupio Shiit Audio Decrapifier. To je sprava koja "presrece" napajanje koje dolazi iz racunara ali i vrsi re-clock digitalnog signala. Kada sam cuo sta je ta jeftina sprava uradila zvuku, kupio sam jos jedan. Ovo je zapravo must za sve one koji slusaju muziku preko USBa.

 

Imam utisak da je kacenjem Decrapifiera na sistem "zavisnost" zvuka od kvaliteta USB kablova bila smanjena. Razlike postoje ali su dosta suptilne prirode - za mene su te suptilnosti ipak bitne.

 

Takodje sam u tim narudzbinama od Shiit Audija kupio i njihov USB kabl za 20 USD. Ovaj Shiit audio usb kabl dolazi uvek samo u duzini od 1m, veoma je solidno uradjen, zice su posrebrene dok su ove dve za napajanje od bakra ali nesto deblje. Kabl je o d l i c a n. Za te novce ... Wireworld je nesto mozda nesto otvoreniji u visokim ali je Shiit veoma pitak i prijatan, sa odlicnim detaljima, pozornicom, ....

Link to comment
Share on other sites

Pa prvi ne moraju da su ozbiljni. Jer je cela poenta da taj uređaj kao popravi.

U tom sluÄaju te brine samo drugi.

Å to je opet uglavnom prazna priÄa. Svaki kabl koji ispunjava standard, a ne neki krÅ¡ koji ne može niÄemu da služi, treba da zvuÄi identiÄno. On ne prenosi zvuk, prenosi podatke.

Problemi su zbog toga što USB nije baš namenjen audio upotrebi.

Coax i HDMI jesu, prave manje probleme. Generalno mi se viÅ¡e sviÄ‘a to kao opcija. Trenutno su priÄe o jednom kablu za sve, baziranom na USB dizanju, za prenos podataka, audio i video signala, mrežu...

Link to comment
Share on other sites

Inace interesantno je kod ovog decrapifiera, kako ga oni zovu, da je regulacija uradjena pomocu chipa LM723. Moffat tvrdi da je to najbolji regulatorski chip koji postoji na trzistu. Uredjaj stize sa malim trafoom, koji je u kucistu i direktno se bocne u uticnicu dok je filtriranje i regulacija uradjena u samom uredjaju. Nivo suma je 2,5 uV RMS. - tvrdi Shiit Audio.

Link to comment
Share on other sites

Pomenuti nivo suma se odnosi na struju a ne na signal, ako ja dobro kapiram.

To znaci da DAC posle ovog Å ita dobija skoro idealnih 5V u svakom trenutku, koje iz usb porta sa pc/laptopa tesko da ce dobiti. Ovo je znacajno za DAC-ove koji se napajaju preko usb, da li ima uticaja na one sa sopstvenim linearnim napajanjem vise je pitanje tog re-clocka.

Link to comment
Share on other sites

Trotter je u pravu - opaska o nivou suma se odnosi na regulaciju pomocu LM723 chipa. Zao mi je sto nisam bio jasniji. On je moram priznati meni bio nepoznat ali njegov spec sheet izgleda interesantno pa bi se mozda vredelo potruditi i umesto cesto koriscenog LM317 probati sa ovim ...

 

Re-clock nije nikakav mumbo-jumbo - radi se jednostavno o postupku "rekonstrukcije" digitalnog signala koja ima smisla narocito kod duzih kablova gde mogu da se pojave smetnje zbog raznih uticaja spolja.

 

A sto se tice kablova - tu pricu radije ne bih zapocinjao ... ipak imam samo jedan zivot ...  

Link to comment
Share on other sites

Smatra se da je USB kabl dug ako je duzi od 2m.

 

Sto se reclockinga tice - secam se kada se re-clocking pojavio kod prvih DACova i kada su cak i neki ozbiljni ljudi govorili kako je to BAD THING. Kako re-clocking unistava zvuk i slicno. Danas ne postoji DAC koji ne vrsi re-clocking. Naravno da je bolje imati master clock i za receiver i za transmitter ali taj pristup ima opet svojih nekih problema koje treba resavati. Osim toga to su obicno dosta skuplja resenja koja kod ovih USB igracki tesko da mogu da imaju finansijskog smisla.

 

Da li je Re-clocking neophodan za usb kabl duzine od 1m - verovatno ne. Da li ce da svira u nekoj nijansi bolje - verovatno da ...

Link to comment
Share on other sites

Re-clock nije nikakav mumbo-jumbo - radi se jednostavno o postupku "rekonstrukcije" digitalnog signala koja ima smisla narocito kod duzih kablova gde mogu da se pojave smetnje zbog raznih uticaja spolja.

Taj reclocker je Schiit-ov "fensiji" naziv za klasicni USB repeater koji imamo i na aktivnim USB kablovima duzim od 5m?

USB-ACT-EXT.jpg

U aktivne kablove

http://en.wikipedia.org/wiki/Active_cable

...se ugradjuju neki od ovakvih ili slicnih chipova:

http://www.ti.com/lsds/ti/interface/usb-repeater-products.page

Uglavnom, to radi dobro.

Ja koristim aktivni kabl od 5m, na cijem je kraju zakacen DIY adapter koji obezbedjuje eksternih 5V za napajanje HiFace2.  :thumbsup2

 

Od HiFace-a do DAC-a ide Stereovox coax kabl do DAC-a.

 

Znaci nemam dva USB kabla, zato sto sam upotrebom dugackog aktivnog kabla sa repeater-om na kraju, HiFace smestio uz sam DAC.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...