Jump to content


USB kablovi


trotter

Recommended Posts

  • Replies 314
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

    ZaÅ¡to bi ti neko teorijski objaÅ¡njavao fenomen  koga ti u startu negiraÅ¡ i posmatraÅ¡ sa skepsom i koji nisi uspeo da ÄujeÅ¡? U zadnje vreme jedna grupa Älanova ima obiÄaj da svoje sluÅ¡no (ne)iskustvo postavlja kao referencu da li neÅ¡to postoji ili ne postoji i da li se Äuje.Pri tom su ta iskustva doneÅ¡ena u totalno neadekvatnim uslovima i sistemima i onda se samouvereno tvrdi da je to "tako i tako"i samo tako, a sve ostalo je bacanje para! OK, jeste ovo forum i može da se ćaska ali ne treba da mlatimo praznu slamu!

 

   Ja bih ti predložio da prvo pokuÅ¡aÅ¡ da ÄujeÅ¡ ono o Äemu bi da ćaskaÅ¡! Kakva je to varijanta "ja ne verujem u to, nisam Äuo i to ne postoji", ali ako bi neko bio ljubazan da protraći malo svog vremena i pisanja da mi objasni kako to Å¡to ne postoji radi! A ja ću sve vreme da teram kontru i da negiram njegove tvrdnje!

 

   Ja liÄno sam se uverio da USB kabl itekako utiÄe i menja zvuk.I to kod sebe u sistemu, a sam sistem se ne piÅ¡e sa mnogo nula, ali je dobro ukomponovan.Od USB veze sam odustao, a razlog je objasnio Filip, jednostavno sa kablovima reda veliÄine 100E, manje viÅ¡e, ne mogu da dobijem ono Å¡to želim.Treba mi najmanje 300E, a to je meni neprihvatljivo, tako da sam preÅ¡ao na kombinaciju HI Face 2 plus odgovarajući  SPDIF koaksijalni kabl, daleko fleksibilnija varijanta koja za manji budžet bolje radi.

 

   I nemoj da se svemu pripiÅ¡e placebo efekat, jer zvuÄna razlika definitivno postoji.Da li je mala ili ne to zavisi koliko ti je sistem optimiziran do tog nivoa.Ako sistem ima neki suÅ¡tinski problem(loÅ¡e komponente, neadekvatno uparivanje istih itd)normalno da ti nije bitan nijedan kabl, a kamoli USB, strujni, o policama, stalcima i ostalom da i ne priÄamo! I joÅ¡ na konto placebo efekta, radili smo ABX testove, ali baÅ¡ zbog toga uvek viÅ¡e nas, mnogi prisutni su  uvaženi Älanovi ovog foruma(ako je to uopÅ¡te bitno), nismo se bavili koliko koji kabl koÅ¡ta i kojeg je brenda već iskljuÄivo kako zvuÄi.Ako smo uglavnom donosili skoro identiÄne zakljuÄke po pitanju karaktera zvuka, da li svi haluciniramo?

 

    Å to znaÄi, moj savet, manje interneta, googla, Äitanja, rekla kazala i donoÅ¡enja zakljuÄka po sistemu "Kako mali Perica zamiÅ¡lja da to radi". Vreme na Forumu prepoloviti i iskoristiti za sluÅ¡anje i eksperimentisanje, HI-FI je prvenstveno praktiÄna disciplina.Ako i tada ne Äujete razlike i uticaje koje negirate, onda ili ne valja sistem ili uÅ¡i ili oboje!

Link to comment
Share on other sites

Surokvl,

 

Iznamlatio si se demagogije u toliko paragrafa, a o Hi-Fi ni par reci. USB koristim svaki dan jer bez njega mi sistem ne radi. To sto cujete zvucne razlike od digitalnih kablova je van pameti i diskreditira vas u svakom aspektu kao samoproklamovani hi-fi znalci. Da cujemo vase objasnjenje kako to funkcionira pa mozda me konvertirate u kult. 

Link to comment
Share on other sites

Kaiser, da li si sâm uspeo da izgooglas nesto na ovu temu po netu? Mora da postoji neko objasnjenje za nastali jaz u razumevanju... sajtovi koji se bave digitalijom tipa www.computeraudiophile.com, headfi.org, njihovi podforumi i sl. sigurno imaju neke teme koje se bave ovim "problemom".

Link to comment
Share on other sites

 

 To sto cujete zvucne razlike od digitalnih kablova je van pameti i diskreditira vas u svakom aspektu kao samoproklamovani hi-fi znalci.

 

Nevolja sa ovim svetom je ta Å¡to su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell

 

Kajzer ovo je citat iz tvog potpisa!

Link to comment
Share on other sites

Ovaj,evo kako to funkcionira,a bez puno matematike..

.

Dokle god postoji, prenos bilo cega, kroz provodnik,imacemo,interpretaciju,toga od strane provodnika.

 

Kao kad bi dao opersku partituru,da ti otpevaju

 

anti sluhista

amater pevac

operski pevac

 

Trebalo bi da postoje cujne razlike,u izvodjenju,valjda....

 

 

Link to comment
Share on other sites

E hebiga Zoki. Ovo sto si napisao ja rado opisujem kao primer paralogizma:

"Sve divlje zivotinje su opasne"

"Zec je divlja zivotinja"

"Zec je opasan"

 

Al' da dodam na temu: Ne trosite pare na USB kablove.

Makar kad se radi o nekoj standardnoj duzini prenosa signala.

USB u audio primeni prenosi struju vrlo prostog oblika: cetvrtku.

Il' je ima il' je nema. Ciao.

Postoji drugi problem kod USB-a. To je sopstveni shum to jes' po englishki noise

A to je potpuno drugi problem, nije problem kvaliteta provodnika

 

Kupujte bolje (USB) uredjaje :)

Link to comment
Share on other sites

Ovaj,evo kako to funkcionira,a bez puno matematike..

.

Dokle god postoji, prenos bilo cega, kroz provodnik,imacemo,interpretaciju,toga od strane provodnika.

 

Kao kad bi dao opersku partituru,da ti otpevaju

 

anti sluhista

amater pevac

operski pevac

 

Trebalo bi da postoje cujne razlike,u izvodjenju,valjda....

 

 

Molim te daj matematiku, merenja i sl. jer ipak pricamo o elektroniku.

 

Ja sam pun sumnje da to sto cujete je realno. Predlazem ili da razglobimo teoriju ili najlakse je ABX test napravite pa recite dali jos cujete razlike u digitalne kablove.

Link to comment
Share on other sites

Nevolja sa ovim svetom je ta Å¡to su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell

 

Kajzer ovo je citat iz tvog potpisa!

 

Aleksandar daleko od toga da je tu neko glup ili da ja to insinuiram. Placebo je veoma mocan i ljudski mozak veoma podlozan toga. U svakoj nauci ABX Double Blind Test je standard, samo u audio je bolni iskljucak.

 

Vrlo jednostavna demonstracija. Boja kockice gde su markeri A i B je ista, verovao ili ne.

 

900x900px-LL-bd6103a8_Grey_square_optica

 

I sad tu mlatimo slamu dal je ili nije kockica iste boje. Pravilni postupak je jednostavan, uzmes sliku u photoshop i pipetom semplujes dve kockice. I voila! #787878 u HEX kodu su obe. Ipak oko vara, t.j. nas mozak, problem je interpretacija kako je Zoki napisao.

 

Pipetu koju predlazem je jednostavan ABX, moze preko plagin u foobar, moze uz pomoc nekog prijatelja da izmenjate kablove bez znanje slusalaca. Ako vam bazicna teorija kako digitalna tehnologija radi nije dovoljna onda prevez na oci i u akciju.

Link to comment
Share on other sites

Ok Kajzer. Najbolje mi ti objasni Å¡ta je to placebo, bez tebe ne bih znao. Zahvaljujem ti i na objaÅ¡njenju o zatvorskim sistemima, da sam te ranije poznavao možda bih umesto 10 dobio ocenu 20 iz kriminologije sa penologijom. Å teta Å¡to nema neka off tema o kuvanju poÅ¡to bih želeo da neÅ¡to nauÄim i iz te oblasti iz koje si pretpostavljam takodje kralj.

Nisam siguran koliko uopÅ¡te ima smisla da ulazim u dalju raspravu sa tobom. Na ovaj forum smo doÅ¡li u približno isto vreme i moram da priznam da su mi u poÄetku tvoji postovi bili simpatiÄni i duhoviti, a onda je doÅ¡lo do hiperinflacije i sarkazma.

U poÄetku ti je iznad avatara pisalo ''poÄetnik'' (ironiÄno) a sada otvoreno piÅ¡e ''social gadfly''... Å¡ta reći...

Mnogi se pitaju zaÅ¡to ljudi koji imaju Å¡ta da kažu (a nisu nametljivi do totalitarizma) ne žele viÅ¡e da piÅ¡u na forumu. ZaÅ¡to bi pisali? Niko ne želi da potroÅ¡i vreme da bi njegov rad postao predmet sprdnje, nevaspitanja i lakonskih postova Äiji je jedini cilj provokacija... TipiÄan primer je Äovek koji je iz Äista mira isprozivao ZoranaBG, i nikom niÅ¡ta, pa sad zaÅ¡to bi Zoran nastavio da piÅ¡e... Nije lako ''bacati bisere pred...''...treba imati i stomak i dobar motiv...

Uvek sam prezirao tu vrstu arogancije i kvaziintelektualne onanije.

Link to comment
Share on other sites

Kaiser, cistim trolovanjem i ponavljanjem iste mantre tesko da ces nesto postici - osim ako cilj nije prosto nadglasavanje. 

 

Tehnicko objasnjenje fenomena koji je vise prisutnih u ovoj diskusiji culo (u nadi da nije u pitanju marketinski potez, sto barem kod mene nije slucaj), moze dati eventualno neko ko veoma dobro poznaje USB interfejs, transmitere i i risivere koji su korisceni, kao i sam nacin prenosa podataka ovim putem, sto, slozices se, nije bas lak zadatak za prosecnog (pa i natprosecnog) clana ovog foruma.

 

Cak i da se takav pronadje, zasto mislis da bi zeleo da trosi svoje vreme objasnjavajuci materiju nekome ko osim sto se nije potrudio da stekne osnovno predznanje o pojmovima koji bi mogli biti u igri, ima i sopstvenu premisu koja je da "razlika ne postoji" i nema ni volje ni zelje da je eventualnom edukacijom promeni i/ili dopuni? 

 

Kako USB kablovi nisu (jos uvek) detaljno i kvalitetno obradjena tema (barem da sam ja toga svestan), mozes slican fenomen proveriti kod S/PDIF kablova, ciji su uticaji na zvuk veoma dobro dokumentovani i izmereni sirom www. (ovo navodim, posto sam iz tvog odgovora razumeo da se stav odnosi na sve "digitalne kablove").

 

Ako vec nemas volje za samo-edukaciju, nije nikakav problem izjaviti "Licno to nisam cuo ili u to licno ne verujem", ali to nema potrebe ponavljati po sto puta u nedostatku drugacije argumentacije.

 

Pozdrav! :wave2

Link to comment
Share on other sites

@Aleksandar ja sam diplomirani Sociolog i zato znam ponesto iz penologije. O kuvanju nemam blage veze, nit znanje ni vestine u kuhinji. To sto me prezires, c'est la vie. U svakom slucaju hvala na lepe reci. ;)

 

@Scorpio

 

USB kabl ima 4 zice i shirm. Nije neko cudo od tehnologije pa da je misterija ovog sveta. Nije mi jasno kako protok digitalnog signala 1/0 u pakete menja se kod razlicitih materijala za zice, dielektrik i geometriju. Dali na drugog kraja zice stizu drugaciji bitovi od onih prvih ili samo je tajming pristizanja u baffer problem? 

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ne trosite pare na USB kablove.

 

 

 

Nije vam ovo drugovi unlimited poker,pa ko ima vishe love automatski pobedjuje,jer ovaj shto ima manje ne moze da ga isprati.Ne impresioniraju me vashe priche o skupim sistemima sa nulama,jer shatro bez 100000000000000 eura ulozenih u sistem se neshto ne chuje,a kad se testira najbolji zvuk daje mp3.U poslednje vreme na forumu je primetno da vi lovatori sa skupim sistemima imate potrebu da zahebavate sve koji se suprostave vashim lupetanjima pod izgovorom da neko napushta forum zato shto je shatro Goxy ili neko njemu slichan ga prozvao,Sha je udarila kriza nema se za Ibizu pa ste navatali Goxija i Kajzera za praznjenje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...