Jump to content


USB kablovi


trotter

Recommended Posts

  • Replies 314
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Koliko ja znam za sada ne postoji FTA USB kabl, Å¡to ne znaÄi da neće. Ne znam samo da li/koliko je komplikovana tehnologija izrade jednog dobrog audiofilskog USB kabla, možda neÅ¡to viÅ¡e kaže Zoki ili neko ko je upoznat sa tehnologijom.

Meni liÄno takav kabl za sada nije interesantan kao opcija, a ne verujem da će u bližoj budućnosti ni da bude, s obzirom da ovaj Denon koji imam, a koji ima samo optiku i koaks, radi odliÄno.

Link to comment
Share on other sites

JoÅ¡ jedno pitanje, ima li razlike izmeÄ‘u USB kablova za Dac sa sopstvenim napajanjem i za Dac koji se napaja strujom sa raÄunara?

Nema razlike u samoj konstrukciji kabla,

Napajanje strujom iz racunara,treba izbeci, ako se to ikako moze,zbog *prljavosti* te struje

Licno koristim Hama USB kablove(sa pozlacenim konektorima) crni i providni,

cak mi se cini da je crni, jeftiniji,bolji  :roll:

Kad se dodje na teritoriju skupih USB kablova,tu je dilema(kao sto je napisao Surokvl) da li uzeti skup USB kabel ili kombinaciju USB/SPIDIF koverter + Digitalni kabel

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Ne znam koliko će ljudima biti interesantna muzika sa toliko visokim bitrate-om, s obzirom da je izdanja koja su izvorno snimana kao Hi-Res još uvek jako malo.

Ali, ako se situacija promeni i bude viÅ¡e izdanja svakako da će se postaviti potreba za isporuÄivanjem signala koji je sa viÅ¡im bitrate-om, a tu je USB trenutno suveren vladar,

Ipak, po meni, za sada to nije neÅ¡to Å¡to se uzima kao važna stavka pri kupovini DAC, USB je viÅ¡e praktiÄan ulaz ako je izvor PC, Å¡to je Äesto sluÄaj, jer ljudi skladiÅ¡te digitaliju na svojim kompjuterima.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na odgovorima. Nisam se posebno interesovao za USB kablove, video sam sluÄajno na par mesta gde se pominju diy izvedbe pa me zainteresovalo. Konkretno, mislim da su pisali da poÅ¡to usb kabl ima 4 voda (2 su power, 2 su data), onda su jednostavno presekli ta 2 za struju i ostavili samo 2 za podatke. Ovo je, ako sam razumeo, za dacove koji imaju sopstveno napajanje i ne napajaju se preko usb porta. Ja imam takav dac i rekoh da pitam Å¡ta je to, vredi li Äemu i tako. Razlog je Å¡to se u tekstovima priÄa kako to nije dobro reÅ¡enje, drugi kažu da jeste i da je super, zatim se pominje da sve zavisi od samog reÅ¡enja u dacu i tako dalje...

Imam ovaj kabl koji sam pazario od Å uce za neku sitnu kintu i, tako, zainteresovan sam da probam i neÅ¡to drugo, Äisto probe radi.

https://www.scmusic.com.au/products-page/accessories/usb-cable-planet-waves-3m-10ft-gold-plated-plugs-lifetime-guarantee/

Mogao bih da laptop pomerim bliže sistemu za metar, tako da bi mi odgovarala i dužina od dva metra umesto ovog od tri kao sad.

Visokorezolutivni fajlovi su 0,5% od onoga Å¡to imam i nisam zainteresovan za iste, kabasti su, mali je izbor onoga Å¡to me zanima, a cenim da za njih treba da se opredele oni kojima je sistem na visokom nivou, na mom sistemu je razlika u odnosu na 16 bitni 44.1khz fajl toliko mala da ne vidim svrhu skupljanja takve muzike.

NiÅ¡ta veću razliku ne oÄekujem ni od drugog usb kabla ali nisam probao pa se možda i varam...

Link to comment
Share on other sites

Ja sam do skoro koristio, isto kao i Zoki, Hama (crni, oklopljeni, pozlaćeni konektori) ali pošto sam ''audiofil snob'', sa viškom para, kupih nedavno Audioquest usb AB Forest 0.75 m (oko 3000 dinara) i naravno, ne primećujem ništa epohalno. Mada, možda zato što se još nije usvirao. :ph34r:

Link to comment
Share on other sites

I ja sam, kao joÅ¡ jedan u nizu "audiofila snobova", probavao sve i svaÅ¡ta, dolazio u iskuÅ¡enje da neke skupe kablove Äak i kupim, ali me je ipak osim cene odbila i nemogućnost da iste probam na neko duže vreme (Å¡to kod Zokija nije sluÄaj - verovatno mi je zato i kompletna kablaža FTA).

Ne znam, svaÄega ovde ima, verovatno i nabeÄ‘enosti onoga ko proba u to da je neki kabl bolji, ali da ima razilike koju donose razliÄiti kablovi, to definitivno da.

Npr. optiÄki kabl koji povezuje TV sa DAC-om je neki "pitaj-Boga-koji" kinez, kupljen preko ebaya za par $ i radi sasvim okay. Probavao sam i neke fensi optiÄke, ali nisam primetio ama baÅ¡ nikakvu razilku, verovatno je i do TV-a kao izvora.

Ipak, kod Zokija postoje razlike u pojedinim kablovima, pitanje je samo da li je razlika u zvuku vredna para za nekoga ili ne.

Link to comment
Share on other sites

@ Trotter

Ako je ''asinhroni'' USB DAC u pitanju, tu kvalitet samog kabla nije toliko bitan kao kod ''adaptive'' DAC-a. Bar tako kažu po inostranim forumima.

Sad tek videh poruku, izasla je dok sam kucao moju.

Jeste, MF V90Dac radi u asinhronom rezimu. Više me zanima da li su potrebna dva power kabla unutar usb kabla jer dac ima sopstveno napajanje. Mozda cu da secnem neki jeftini od stampaca pa da vidim sta se desava.

Link to comment
Share on other sites

...mislim da su pisali da poÅ¡to usb kabl ima 4 voda (2 su power, 2 su data), onda su jednostavno presekli ta 2 za struju i ostavili samo 2 za podatke. Ovo je, ako sam razumeo, za dacove koji imaju sopstveno napajanje i ne napajaju se preko usb porta. Ja imam takav dac i rekoh da pitam Å¡ta je to, vredi li Äemu i tako.

Od cetiri zicice, treba odseci samo crvenu (+5V), crna (ground) treba da ostane citava.

U suprotnom, ako preseces i crnu, kompjuter mozda nece prepoznati DAC.

 

 

 

Ovako:

 

 

221-wiring.gif

 

 

 

 

U slucaju da ti se USB na DAC-u ipak ne napaja interno, onda napravis ovo:

 

stecker_USB-A-mf_gr.jpg

 

 

... i onda uz pomoc ovakvog adaptera u DAC dovedes 5V sa eksternog linearnog napajanja.

 

 

Ili mozda iz baterije.

 

Detalje imas ovde:

http://www.audiohard.com/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=3100#p24419

 

 

Razlika kod drugara, kada sam mu odneo moj adapter, je sa Schiit Gungnir DAC-om bila ogromna. 

 

Sa i bez eksternog napajanja za USB, kao da su svirala dva potpuno razlicita uredjaja!

 

 

 

*

 

Ono "ipak" u vezi napajanja USB-a sam napisao zato sto se, na nase veliko iznenadjenje, ispostavilo da se integrisani USB risiver na pomenutom Gungnir DAC-u napaja sa 5V iz kompjutera!!!  :o

 

Glupost, ali je proizvodjacu verovatno tako bilo lakse/jeftinije nego da ugradjuje jos jedan regulator napona za USB risiversku plocicu, koja se inace dokupljuje i kosta 100$. :(

Link to comment
Share on other sites

@Kuja

Na to sam mislio :)

Video sam da ground ne treba dirati, mada, ima sluÄajeva gde je i ground uklonjen. Najpoznatiji (najskuplji?) primer kabla samo bez ground-a je Revelation bla bla, google će vam kasti ostalo, gledam utakmicu i nemam vremena da kucam.

Usb receiver/controller u mom dacu je TAS1020B, ne postoji Å¡ema na netu za MF V90-DAC i nisam siguran kako ce se ponasati ako mu secnem ground i, eventualno, napajanje +5V na usb kablu.

Link to comment
Share on other sites

Mene je konstruktor High Resolution Technologies-a, Kevin Halverson, ubedio u ovom obrazloženju, da meni ne treba eksterno ili baterijsko napajanje za HRT II, tj. da ne bih dobio neki pomak u zvuku, implementacijom istih. PoÅ¡to se ja u to iÄ ne razumem, moram da verujem Äoveku,  ipak je on dizajnirao uredjaj.  :D 

 

Preuzeto sa Head-fi foruma

 

In response to "Kawai_man" and specifically the comment "The only thing I dont like about the MS is that it uses USB power."  While true that all versions of our Streamer line don't use an external power supply, calling them USB powered is very inaccurate.  Let me attempt to explain.  All of our Streamers use a highly sophisticated and completely isolated power supply design.  The USB power is regenerated (not just filtered and regulated) via a completely isolated power stage.  There is no coupling mechanism between the computer (host) and the Streamer (device) side of the products.  In fact, there is isolation of both the power and the data to the DAC stage.  This isolation results in complete break in the conduction path.  Adding a battery (of for that matter, any other approach) would not result in any improvement as the device (Streamer) already provides this capability.

 

To go a step further, even if one did use a battery, but not our approach, the results would be considerably inferior as there would still be a connection between the computer and the audio sides of the product (as is the case in all other approaches).  If one is not inclined to simply accept the comment of a manufacturer, try this simple test.  Put a DVM or similar on the device and try to measure any conduction between the USB connector and the analog output.  We claim an isolation of greater then 20 Mega Ohm, which is true.  What isn't as obvious is how much greater than 20M this isolation is.  The fact is it is for all practical terms, infinite.  This is a significant performance advantage and one that is unique to our products. 

 

In conclusion, the closing statement by "Kwai_man", specifically "Im sure this would really increase the sound quality" would be true for any other USB DAC, but not for one of our Streamers.

 

Kevin Halverson

CTO

High Resolution Technologies, LLC

 
Link to comment
Share on other sites

Ne radi se o tome u mom sluÄaju, već imam Impulsovo linearno napajanje (sa kojim dac jasno bolje radi nego sa fabriÄkim).

U pitanju je najprostiji tweak za dacove sa sopstvenim napajanjem - prerada usb kabla.

Pomenuo sam u ovoj temi jer sam mislio da možda zu ima usb kablove u ponudi pa da mi uradi jedan bez grounda da probam.

Link to comment
Share on other sites


In fact, there is isolation of both the power and the data to the DAC stage.  This isolation results in complete break in the conduction path.  Adding a battery (of for that matter, any other approach) would not result in any improvement as the device (Streamer) already provides this capability.

 

Jbg, i moj M2Tech HiFace Two USB>SPDIF ima ugradjen Murata izolacioni trafo, 

 

sto znaci da je SPDIF galvanski izolovan od DAC-a, pa se opet, na pomenutom Gungnir DAC-u, cula ogromna razlika...

 

 

Opet, na mom DAC-u razlika nije toliko izrazena posto Naim ima i RAM buffer i reclocker i svasta nesto jos.

Link to comment
Share on other sites

Pomenuo sam u ovoj temi jer sam mislio da možda zu ima usb kablove u ponudi pa da mi uradi jedan bez grounda da probam.

 

Zrtvuj jedan obican USB kabl, ogoli ga malo i secni crvenu (ne ground) zicu, pa vidi da li ima razlike pre i posle.

 

Ili mozda probaj da maskiras mrvicom selotejpa ili nekim kartoncicem/papirom/itd samo +5V kontakt na USB konektoru ili uticnici (gde ti je lakse)! :)

Link to comment
Share on other sites

Ne radi se o tome u mom slučaju, već imam Impulsovo linearno napajanje (sa kojim dac jasno bolje radi nego sa fabričkim).

U pitanju je najprostiji tweak za dacove sa sopstvenim napajanjem - prerada usb kabla.

Pomenuo sam u ovoj temi jer sam mislio da možda zu ima usb kablove u ponudi pa da mi uradi jedan bez grounda da probam.

 

Kao sto je Kuja vec predlozio, za pocetak nije lose probati "maskiranje" +5V iz USB konektora sa strane racunara (lako je moguce sa malim kartoncicem, isecenim po meri). Ako DAC bude normalno radio (za slucaj da se risiver ne napaja sa USB porta - dovoljno cest slucaj), trebalo bi ocekivati malo, ali cujno poboljsanje u zvuku.

 

Po pitanju USB kabla, predlozio bih Hama-in duplo-oklopljeni kabl sa pozlacenim konektorima (opet, cujno poboljsanje u odnosu na standardni kabl). Dodatna optimizacija OS-a ce doneti jos zvucnog poboljsanja...

 

Pozdrav! :wave2

Link to comment
Share on other sites

Pa moras da mu dovedes neko napajanje a ne samo da mu ukines 5V sa PCa. I pitanje da li ce ga PC prepoznati.

Možda se usb reciever napaja preko dacovog napajanja, pa mu ne treba laptop za to? Nisam uspeo da naÄ‘em shemu za ovaj dac a shema TAS1020B ne znaÄi puno sama za sebe jer ko zna kako su ga upotrebili ovi iz MF.

Probaću ovo sa maskiranjem power voda kad prođu praznici pa javljam kakva je stvar.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...