Jump to content


Moj aktivni sistem


beatgoeson

Recommended Posts

  • Replies 283
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images



ako se sve to tebi sviđa, slušaj i uživaj i ne okreći se sine :) to što ti neguješ je potpuno suprotno (nisam slušao tvoj ali jesam slične postavke) od onoga što se meni sviđa i prija.. teško da bi smo jedan drugog ubedili u drugačije, ali ni ne moramo.. znači - pravi i slušaj zvuk koji tebi prija, za sebe ga radiš..
Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Chakija said:

Beyma...hmmm krećeš se u dobrom smeru :)

Nije mi brand bio kriterijum. Jednostavno, rekao bih da Beyma ima najraznovrsniji izbor ovih malo većih drajvera, pa se desilo da bude i ovaj, čiji su mi se parametri, u vreme kada sam ih kupio, učinili najzgodniji za ono što što sam planirao. A to je bilo, nećeš verovati, pre 4-5 godina, ako ne i više. Toliko vremena stoje neraspakovani. A još mi neki na forumu prebacuju kako stalno nešto menjam i merim.B) Za sve te godine jedino sam kupio mernu opremu i izvršio 2-3 merenja...

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Woland said:

to što ti neguješ je potpuno suprotno (nisam slušao tvoj ali jesam slične postavke) od onoga što se meni sviđa i prija

Ne verujem čak ni da je mnogo različito, a kamoli suprotno. Oni tvoji Tannoy-i nagoveštavaju sklonost ka "velikom" zvuku, a to je već korak u istom, dobrom pravcu. :rolleyes:

Moj cilj je da imam tačnost i brzinu malih kutija, ali da može da svira i veoma glasno. Uz glasnoću, zbog većih drajvera, ide i velika scena. Dakle, ništa više, niti manje. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ostao sam malo nedorečen, deluje kao da sam, eto, nešto promenio, pa je, kao, nešto bolje.:D

Zapravo, posle doterivanja, merenja i podešavanja, rezultat je - kao da sam kupio nove zvučnike od istog proizvođača, ali za klasu (ili dve) bolje. 

Idemo redom. Prvo je pojačalo Yamaha otišlo na odmor, iz više razloga. Troši struje k'o omanji rešo, a isto toliko i greje. Zatim, ona ima nešto topliji zvuk, što je, uz nove drajvere koji takođe imaju topliji zvuk (valjda zbog karakteristične grbe u odzivu na oko 150Hz) davalo previše "zvučne topline" u tom segmentu.

Iz šteka je izvađen modifikovani Quad 405, koji, naprotiv, valjda zbog visokog damping faktora, stisne basove do maksimuma. Rezultat je izuzetan, Quad ostaje do daljnjeg.

Novi drajveri su mnogo efikasniji od Accuton-a, pa je bilo neophodno iz korena promeniti podešavanja na skretnici. Pritom je, na neki volšeban način, nestala problematična rupa u odzivu na nekih 2-3kHz-a. To tumačim na taj način da, izgleda, i aktivna skretnica ima pomalo dinamičan karakter - promenom nivoa glasnoće segmenata, utičemo na promene i u tačkama preseka susednih segmenata. Bilo kako bilo, imam novu krivu SPL-a, koja je zbog nove, ali ne i problematične dolje na 300-400Hz, dosta audiofilskija (i muzikalnija B)).

SPL.thumb.jpg.a28c854f6db063ba9faf17000c620302.jpg

 

Ono što je ključno u celoj priči ćemo videti poredeći Waterfall dijagrame pre i posle zamene drajvera. Za neupućene: zamislite da ste nabacali gomilu đubreta duž neke ograde, a ono se rasulo sve do vaših nogu. Cilj je da pokupite što više tog rasutog đubreta, a da ostane samo ono što je priljubljeno uz ogradu. Što više pokupite toga, zvuk je precizniji, uz manje muljanja i zvrndanja. E sad - sve to dosta zavisi i od uticaja prostorije, utoliko više sam zadovoljan postignutim rezultatom. Promena koja se vidi na sledeće dve slike se čuje na fantastično upečatljiv način, nikakvi AB testovi nisu potrebni.:) Iako je kutija bila namenjena opsegu do 280Hz, rezonancije su zalazile duboko u srednjetonsko područje. Mada nisu bile glasne i jako uočljive, rovarile su po zvuku.

 

Water1.thumb.jpg.c766b0ee892a5b0f92eae153912b8389.jpg

 

Water2.thumb.jpg.49d2d4129cba87474834d0acb23181ed.jpg

 

Verujem da mogu da popravim i segment do 100Hz, ali se u tom delu muljanje ne primeti previše, pa će on malo sačekati. Ionako mislim da je teško staviti neku zamerku na ove basove, ja bolje još nisam čuo.

Link to comment
Share on other sites

Beat, mala primedba, naravno, dobronamerna.

Kod SPL i Waterfall grafika, neki REW standard je da vertikalna osa bude u opsegu 45dB do 105dB, uvek uz naznaku smoothinga koji je upotrebljen, na samom grafiku ili u tekstualnom opisu. Naime, 45dB je najcesce nivo suma uobicajenih soba za slusanje.

Na zelenom waterfall-u, imas na 50Hz imas neku strujnu rezonancu koja kvari analizu bas opsega. Najcesce je od zvucne karte ili napajanja kompa. Nekad pomogne i samo pomeranje kablova/kompa ili eksterne zv. karte ako je ima, pogotovo ako pomenute rezonance nije bilo na ranijim merenjima sa istom opremom.

Bilo bi dobro ako mozes da postujes waterfall opsega od 20Hz do 200Hz, smoothing 1/24.

Za procenu kvaliteta basa mozes da iskoristis sledeci standard:

F: Low Range Frequency Response

Standard: In room low frequency (LF) response measurement at listening position should be:

• Within +/­ 10dB at 1/24th octave resolution from 20Hz to 250Hz for both speakers measured together.

• Within   +/­5dB at 1/3rd octave resolution from 20Hz to 250Hz for both speakers measured together.

Two measures are required to properly validate the quality of a room’s low frequency response. 1/3rd octave studies provide a view into overall spectral trends equating closely to how the human ear perceives loudness whilst 1/24th octave allows discrimination of individual resonances that cause timbral distortion.

......

Vise, na strani 19 linka:

http://www.acousticfrontiers.com/wp-content/uploads/2011/10/acoustic_measurement_standards.pdf

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, damic said:

Na zelenom waterfall-u, imas na 50Hz imas neku strujnu rezonancu koja kvari analizu bas opsega.

Baš sam se pitao otkuda ta "greda" koja ne pokazuje nameru da se utiša.:D No, ovoga puta mi basovi nisu bili interesantni, merenje sam radio iz sasvim drugih razloga. Svakako mi predstoji novo kalibrisanje sokoćela za room correction, a onda ću ponoviti merenja, pre toga nema smisla. Staviću ovde rezultat, poštujući sve birokratske standarde.:)

Ipak, to neće biti ovih dana. Pre toga ću, verovatno, slušanjem doći do malo drugačije krive SPL-a. Možda malo utišam visoke, možda pojačam basove...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...