Jump to content


Moj aktivni sistem


beatgoeson

Recommended Posts

  • Replies 283
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

 Burning Spear

 

Ako kažem da je najbolji reggae album koji sam slušao, neko će pomisliti da sam ih se naslušao makarkoliko. :D Procenio sam da je najbolje slušati ga umereno glasno. Imponuju smireni, duboki basovi.

 

Nego me ovo podsetilo da već dugo planiram da skinem Johny B. Good od Petera Tosh-a, pa uvek zaboravim. E, sada sam skinuo i malo ga navrnuo - ova stvar ima tu crtu koja traži  malo viÅ¡e decibela. Nisam je Äuo već odavno, baÅ¡ je prijala. :)

Link to comment
Share on other sites

Nanese to, Äas posla. :D ProÅ¡ao me blagi užas od sezonskog posla, pa mi niÅ¡ta nije teÅ¡ko. Možda sledeći vikend?

Ako dolazis, javi se pa da se vidimo oko rucka. Ja sam poceo da dizajniram GM70 (izlaz definisan) a ti vidi sta ces. Oktobar ce brzo.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Detalj koji, možda, nije uoÄljiv na prvi pogled. Ovo se u teoriji i praksi zove "physical time alignment". PoÅ¡to se visokotonac i srednjetonac susreću na relativno visokim frekvencijama (odnosno malim talasnim dužinama), poželjno je da te frekvencije, istovremeno emitovane i iz jednog i iz drugog drajvera stignu takoÄ‘e istovremeno do sluÅ¡aoca, odnosno, da drajveri (njihove membrane) budu podjednako udaljeni od njega. 

 

Ako je konstrukcija kutije takva, da fiziÄki nije izvodljivo njihovo meÄ‘usobno razmeÅ¡tanje po dubini, može se vremensko poravnanje obezbediti intervencijom na skretnici. No, Å¡to neki rekli, prvo gledaÅ¡ da uradiÅ¡ jednostavniju varijantu, pa tek, ako mora, prÄkaÅ¡ po skretnici. ;)

 

 post-10074-0-54788400-1396388024_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Beat, prvo da Äestitam na konaÄno zaokruženoj priÄi oko sistema, barem Å¡to se sa zvuÄno-tehniÄke strane tiÄe. Estetika je po meni (a verujem i po tebi :)) tu neÅ¡to manje bitna stavka.

Kao Å¡to znaÅ¡ i ja sam na neki naÄin žrtva samogradnje zvuÄnika (jebena rabota).

Tebi se moram joÅ¡ jednom zahvaliti na gostoprimstvu joÅ¡ od onda kada si sluÅ¡ao ardene i tek poÄinjao da praviÅ¡ zvuÄnike koje sada imaÅ¡. Od tada ja jurim zvuk sliÄan ardenima, ali bez nekih negativnih stvari koje taj zvuÄnik neminovno nosi (koloracija u srednjetonskom podruÄju, nekontrolisan bas, cone breakup preko 1,5kHz...)

Mislim da sam na dobrom tragu i da sam rešio problem sa jednim modernim pro-coaxom u mltl kutiji.

PriÄa o aktivi je veoma zanemarena kod nas, a Äinjenica da tvoj sistem Å¡ije veliki broj mnogo skupih sistema treba da natera mnoge na razmiÅ¡ljanje...

Ja svakako razmišljam o nabavci neke ozbiljnije digitalne skretnice jer imam mnogo više opcija za igranje za razliku od analogne varijante.

Ono Å¡to bih takoÄ‘e hteo da napomenem je prostor u kojem sluÅ¡aÅ¡ muziku...u onoliko velikoj prostoriji i joÅ¡ relativno akustiÄki tretiranoj, veliki zvuÄnici prosto moraju da sviraju dobro :)

Hteo bih joÅ¡ da ti predložim (ako već nisi) da posluÅ¡aÅ¡ neki visoko kvalitetan "pro" amp-možda bude joÅ¡ nekih iznenaÄ‘enja. Ne isporuÄuje JBL badava uz njihove najbolje monitore crown iTECH amplifikaciju.

Mislim da bi super bilo kada bi konstruktor tvoje skretnice prokomentarisao reÄ-dve o istoj?

Link to comment
Share on other sites

E, gde si Chakija? Pojaviš se ponekad, poput Predatora, i nestaneš.

 

Ja sam dugo robovao priÄi da je Quad pojaÄalo najbolje reÅ¡enje za Ardene, ne sećam se ni koje pretpojaÄalo je sviralo, ali je ono Å¡to si Äuo, svakako, dosta loÅ¡a slika o tim zvuÄnicima. Sa pasivnim pretpojaÄalom Dave-a Slagle-a i Pass F5 snagaÅ¡em je to zvuÄalo mnogo, mnogo bolje, Äistije i gotovo bez boomy prljavÅ¡tine. DoduÅ¡e, glasnoća je bila neÅ¡to ograniÄena.

 

Ali, nisam dugo uživao u tom otkriću, novi sistem je, ipak, mnogo "jaÄa" priÄa.

 

Dosta sam detaljno razmatrao opcije za pojaÄanje woofer-a, razmatrao sam i PA snagaÅ¡e, mislim da je ovo Å¡to sam odabrao najbolje reÅ¡enje. PA pojaÄala nemaju neke opcije i filtre korisne kod sub-a, imaju ventilatore, a, bogami, i cenovno su, najÄešće, nedostupnija. 

 

Videću sa g.Šolajom, ako bude imao šta da napiše o skretnici. A ti dođi pa je pogledaj iznutra. :cheers

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala na pozivu-gledaću da se odazovem. Jako me zanima kako to sad svira.

Pogotovo mi je interesantno sto je lampaÅ¡ki preamp ubaÄen u priÄu i po tvojim reÄima uneo znaÄajan boljitak u zvuku.

Ima smisla ovo Å¡to si rekao za pro-amp-meni se uÄinilo kao jedno od mogućih reÅ¡enja pa reko ajd da predložim.

Mislim da sam Äuo ardene u varijanti sa quadom i sa yamahom...neÅ¡to mi je bolje svirala yamaha koliko me sećanje služi.

Uglavnom, ono Å¡to je u Äitavoj priÄi uvek najbitnije je da je vlasnik zadovoljan!

:cheers

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Evo nekih novosti u mom sistemu. Došlo vreme za merenja. :)

 

Slika sa neta, upravo dve ovakve sprave sam i ja kupio. Mikrofon Behringer ECM8000 i miksetu Xenyx 802. Softver je REW, zahvaljujem g. Damic-u na svesrdnoj pomoći i korisnim uputstvima, pa je sve krenulo dobrim tokom.

 

1704d1168396342-behringer-ecm8000-mic-ub

 

 

Merenja sam radio na 1m od zvuÄnika, otprilike u osi izmeÄ‘u srednjetonca i visokotonca. Manjim pomeranjem mikrofona levo - desno dobijaju se primetno razliÄiti rezultati, ali ne suÅ¡tinski. Izgled krive se malo promeni, ali se u rasponima SPL-a ne deÅ¡avaju znaÄajne promene.

 

NajznaÄajnije Å¡to sam otkrio - svojevremeno me mrzelo da proveravam da li sam dobro povezao srednjetonske drajvere, budući da na pojaÄalu nisu oznaÄeni polariteti, pa se ispostavilo da su u kontra-fazi sa komÅ¡ijskim drajverima. :oops: Dakle, Sondek i njegov drugar imaju dobre uÅ¡i, primetili su neko utiÅ¡anje u srednjetonskom opsegu. A utiÅ¡anje je nastalo na taÄkama preseka, gde se na grafikonu rezultantna kriva pojavila ispod, umesto iznad taÄke preseka krivih za pojedine drajvere.

 

Naravno, razlika se i zvuÄno primeti, samo je trebalo probati... stvar je u tome Å¡to se meni sviÄ‘a kako ovo svira, ma kako podesio dugmiće ili neÅ¡to drugo, pa me mrzi da podeÅ¡avam. Vala sam ga baÅ¡ dovoljno podeÅ¡avao proteklih godina.

 

Evo i rezultata. S leve strane se vide malo izdignuti basovi, to je namerno tako, verovatno ću ih joÅ¡ pojaÄati, odnosno, vratiti na stanje kakvo je bilo pre merenja. :D Neravnine u tom opsegu su zbog toga Å¡to je mikrofon postavljen van prostora regulisanog DSP-om.

 

Ostatak grafika se meni Äini solidan, odstupanja su u sasvim prihvatljivim granicama. Opadanje na visokim frekvencijama ide na duÅ¡u mikrofonu, RAAL izvesno ide sasvim ravno i preko 20kHz. Naime, mada je merna frekventna kriva mikrofona, prikazana od strane proizvoÄ‘aÄa skoro idealno ravna, u visokom podruÄju je ona daleko od idealne.

 

post-10074-0-91536300-1430024921_thumb.j

 

 

Link to comment
Share on other sites

Beat, veliki pozdrav

 

Bas sam se pitao ovih dana, dokle si stigao sa merenjima, nesto si se bio ucutao, al sad vidim da si krenuo. Elem, ja sam tek juce sredio kod mene onaj problem sa bas panelom od Stagea, a uradio sam jos jedno poboljsanje. Jos pre deset godina kad sam presao na aktivu, kad sam odbacio stock xo, stavio sam na MRT, onaj uzani ribbon sto mi radi od 700Hz do 20K, DC blocking kondis od nekih 200Mfd, to po preporuci nekih starih drugara. Buduci da mi sadasnji amp koji ga pogoni ima offset od 2 odnosno 3mV po kanalima sto je gotovo nista, juce sam skinuo ove kondise. Verovatno se secas da su srednji i visoki bili prilicno ok, sad su se znacajno prosvetlili, a kako i nebi kad struja ide direktno iz snagasa u ribbon bez icega na putu.

 

Par primedbi, naravno dobronamernih.

 

Vidim da si mikrofon zabo direktno u Xenyxa. Btw i ja sam probao tu varijantu. Bolje je resenje jedan mikrofonski kabl sa dva XLR-a, male+female. Ja sam kod mene to napravio, imao sam neke rezervne prikljujcke, mada i kao gotovo nije skupo. Stvar je u tome sto socket na Xenyx-u nije bas namenski napravljen za to, nema onaj clips za bravljenje, i mike uvek moze malo da se pokrece, levo-desno. Inace ovaj isti model 802, koristim i ja, radi odlicno, malo se greje, ali i posle vise sati rada ne primecujem neke deformacije u graficima. Uostalom na REW forumu ga i najvise koriste. Inace,ako radis merenja sa mikeom zabodenim u njega, i mikeom udaljenim od njega kablom na posebnom postolju, odzivi ce ti se razlikovati, to treba da se zna. Verodostojnija je ova varijanta sa kablom.

 

Ranije sam radio merenja samih drajvera i kutija iz blizine ali mi je nekako najmerodavnije sa samog mesta slusanja.

 

Drugo, polozaj potova na prvom kanalu (prvi levi uspravan red): 

 

Donje belo dugme za level treba da bude na sredini (12 sati), kod tebe je pomerena malo u levo

Drugo po redu, crno, PAN, na maksimumu desno na slovu R, kod tebe je na sredini

Trece sa crvenim vrhom, FX, maksimalno levo na minus beskonacno - to ti je u redu.

Gornja tri sva plava vertikalna na 12 sati, to ti je ok

Gornji crni pot, takodje uspravan na 12 sati

 

Sad o dva bela pota, donji desni ugao komandne ploce (main section):

levi pot (phones/ctrl room) skroz levo na minus beskonacno, to ti je dobro namesteno

desni pot (main mix) treba da bude usmeren prema slovu R, dakle paralelan sa levim samo u suprotnom smeru, to doteraj.

 

Za gain kontrolu koristim volume na glavnom preampu.

 

Razlike u snimanjima ako mic preamp nije ovako setiran, su prilicne. Mozes da odes i na REW forum ubaci na search Xenyx 802 i dobices sliku istog miksera sa pravilnim setiranjem, uglavnom isto kao sto sam gore naveo.

 

Preporucujem da skines sa REW foruma kalibracioni fajl za ECM8000, ako ne mozes da nadjes, imam ga ja pa mi javi.

 

Ako te ne mrzi, posalji mi jedno celo merenje na moj mail, cisto da vidim ostale stvari.

 

Ovo udubljenje izmedju 1K i 4KHz ti je super cucnulo i nebi trebalo da ga diras, tu se upravo nalazi onaj BBC dip.

 

Raduje me da si podigao bas od 100Hz nanize, nesto slicno kao kod mene, mada bi tu moglo da se dosta jos dotera.

 

Cini mi se da si grafik prikazao sa smoothingom 1/3. Moja preporuka, to doduse i ja primenjujem tek pre nekih mesec dana, pri analizi, gde napraviti bolju korekciju, koristim 1/12 i 1/24.

 

Ako imas nekih pitanja, slobodno javi, poz

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nisi obratio pažnju, mrzelo me da slikam, pa je fotografija sa neta, ova kombinacija sa ubodenim mikrofonom mi je dobro došla jer se na jednoj slici nalaze oba uređaja. Ja koristim kabel.

 

Ali, za dugmiće sam se baÅ¡  pitao kako da ih postavim, postavio sam odokativno. Uglavnom je ispalo OK, samo su PAN  i MAIN MIX bili na sredini, pa sam to sada postavio kako si napisao. Tako će biti za sledeće merenje.

 

Imam jednu sliku sa krivuljama pojedinih drajvera, plus sumarna kriva, ali sam saÄuvao samo JPG i to nije ovo poslednje merenje, nego neko probno. 

 

Kalibracioni fajl sam copy-paste-ovao sa nekog foruma, ali pošalji mi svoj, verovatno je verodostojniji. Onda ću ponovo da merim pa ću ti poslati kompletno merenje, sa 1m i sa mesta za slušanje. Smoothing jeste 1/3, lepše izgleda na slici. :)

 

Za merenje sa mesta sluÅ¡anja ću morati da radim istovremeno i kalibrisanje DSP-a, uz korigovanje filtera na pojaÄalu, biće to malo veći posao pa nisam siguran kojeg će to od ovih dana biti.

Link to comment
Share on other sites

Dobro je, ako ti se zalomio takav primerak. Moj je pokazivao tipiÄnu grbu preko 4k i ovo opadanje preko 15k, baÅ¡ kao Å¡to se na netu može naći za većinu primeraka. Kalibracioni fajl koji sam ubacio je popravio grbu, ali je pad ostao netaknut.

 

No, mene i ne zanima previÅ¡e taj segment, imam poverenje u RAAL. :)  

Link to comment
Share on other sites

Dobro je, ako ti se zalomio takav primerak. Moj je pokazivao tipiÄnu grbu preko 4k i ovo opadanje preko 15k, baÅ¡ kao Å¡to se na netu može naći za većinu primeraka. Kalibracioni fajl koji sam ubacio je popravio grbu, ali je pad ostao netaknut.

 

No, mene i ne zanima previÅ¡e taj segment, imam poverenje u RAAL. :)  

 

И ја иÑто  :cheers

пÑ

 

И мој графикон је врло Ñличан

Link to comment
Share on other sites

 http://www.hometheatershack.com/forums/attachments/spl-meters-mics-calibration-sound-cards/6685d1205432286-rew-cabling-connection-basics-802.jpg

 

Beat, ovde ti je link slike xenyx-a 802 sa pravilnim rasporedom potova, uglavnom kako sam gore vec naveo. Svaki malo drugaciji polozaj potova daje razlicitiji spl odziv, samim tim i waterfall itd.

 

Poslacu ti direktno na kucni mail calibration file radjen inace na bazi vise hiljada testiranih primeraka ECM8000 pa ga ubaci, u REW, gornji meni, preferences pa tab mic/meter

.

Bas me interesuje merenje sa mesta slusanja, slobodno ga meri od 15Hz do 22kHz., Mikrofon, normalno uspravan u visini glave, poz

Link to comment
Share on other sites

Jedno noob pitanje, na kojoj snazi se vrÅ¡e ovakva merenja, na 1m udaljenosti. Ili je to nebitno, biće uvek ista kriva samo sa viÅ¡im spl? 

 

I kako se meri makismalni spl? 

 

ÄŒisto da bolje shvatim fabriÄke podatke za zvuÄnike. Npr JBL LSR308 koji sam kupio nedavno ima max spl 113 decibela, Å¡to je u poredjenju sa nekim mnogo većim kutijama (bar po podacima) glasnije dosta, a opet pojma nemam koliko je to realno i Å¡ta zapravo znaÄi, kada nemam pojma kako se meri i koji su sve faktori ukljuÄeni

Link to comment
Share on other sites

Prvi korak pri merenju je provera SPL-a. Softver ima predviÄ‘en opseg u kom će rezultati biti optimalni. Ne znam taÄno koji je to opseg, ali te REW upozori ako je previÅ¡e tiho ili glasno. Provera ide uz Å¡um koji emituje program.

 

Ovih 112dB (tako piše u PDF-u) za tvoje JBL je, verovatno, kalkulisani (a ne izmereni) maksimalni SPL, na nekoj određenoj frekvenciji. Baš sam i ja malo pogledao, evo više detalja o tome:

 

 http://www.mackie.com/products/hdseries/pdf/HD_REAL_SPL.pdf

 

Kada ja merim ovo svoje, basovi dostižu nekih 90dB glasnoće, to je granica kada poÄnu vrata da se gadno tresu na 20-30Hz, Å¡to, verovatno, utiÄe na izmerenu distorziju. I to uprkos tome Å¡to sam stavio sunÄ‘erasti dihtung u Å¡tok.

 

Tvoje kutije su deklarisane na 37Hz i mislim da bi to na 112dB bili basovi koji pomeraju nameštaj. :D Tako da je moje mišljenje da je tih 112dB jako relativan podatak, kao i većina stvari na papiru.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...