Jump to content


JBL & harman/kardon


dude

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Digital in-ovi su mrežni i usb prikljuÄak. ImaÅ¡ u poslednjem broju Hi-Files (strane 30-32) test ovog modela. IzmeÄ‘u ostalog piÅ¡e da u uputstvu nije uopÅ¡te navedeno da je moguća reprodukcija flac formata ali radi normalno, doduÅ¡e, samo 44.1/16.

 

http://www.hi-files.com/hi-files-59/

 

JaÄi model (HK 3770) ima posebne digitalne ulaze u vidu coax-a i dva optiÄka.

 

Meni deluje kao dobra ideja ali mi, u isto vreme, liÄi da se nisu baÅ¡ potrudili... Kao da su izbacili dva stereo modela Äisto reda radi, tako da maksimalno iskoriste ono Å¡to imaju na trakama za proizvodnju AV risivera. Neubedljivo i nedovoljno kvalitetno realizovana inaÄe dobra ideja, rekao bih. Ovi iz Hi-Files rekoÅ¡e da uopÅ¡te nije loÅ¡ ali ipak bih rekao da je ovo za manje zahtevne korisnike od nas koji smo fijuknuli.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Upis sa HK 6500. Za sad sluÅ¡ao samo na AE Aegis Evo 3 kutijama i kombinacija blista, HK ih jasno pokreće bez ikakvog napora. Zvuk je jedna lepa prirodna celina. Dubok i moćan bas sam oÄekivao ali ovako dobru kontrolu istog nisam. Brzina i agilnost kompletnog zvuka su meni stvarno doÅ¡li neoÄekivano nakon svih priÄa o jakom i masnom ameriÄkom zvuku. 

Link to comment
Share on other sites

Nego da postavim neÅ¡to ovde Å¡to može zanimati HK vlasnike. Pre neki dan sam malo fine tune-ovao DC offset i Idleing current, uz pomoć teksta Dejana V. Veselinovića i servisnog uputstva do kojih se za HK lako dolazi (i za to im svaka Äast). Pa ako neko ima želju, mogu da postavim i detaljnije objaÅ¡njeje kako to uraditi od ovog koje je Dejan dao (poÅ¡to je on priÄao o pojaÄalima uopÅ¡te a ja bih objasnio baÅ¡ za HK tako da), prosto je, pogotovo ako ne želite da stavljate nove potove kao Å¡to ni ja nisam.

 

Å to se efekata tiÄe, ono, Äini mi se da su energiÄni tonovi za joÅ¡ jednu nijansicu energiÄniji i da se to zadržava i pri neÅ¡to tiÅ¡em sluÅ¡anju nego ranije, ali niÅ¡ta drastiÄno kao Å¡to je Dejan opisao, u granicima placiba. :lol:  Mada je moj HK6500 bio mnogo manje raÅ¡telovan nego oni iz njegovog primera, pa možda neko dobije bitniji pomak...

Link to comment
Share on other sites

Pa ako neko ima želju, mogu da postavim i detaljnije objaÅ¡njeje kako to uraditi od ovog koje je Dejan dao (poÅ¡to je on priÄao o pojaÄalima uopÅ¡te a ja bih objasnio baÅ¡ za HK tako da), prosto je, pogotovo ako ne želite da stavljate nove potove kao Å¡to ni ja nisam.

 

ПоÑтави, знања никада доÑта   :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Poenta je sledeća. Unutar pojaÄala postoje trimer potenciometri, 2 kom su zadužena za DC offset svakog od kanala a 2 za idleing current podeÅ¡avanja. Sa vremenom, kako stare, praÅ¡ina ulazi u njih itd. oni naprave otklon od postavljenih fabriÄkih vrednosti. Podeliću zahvat u 2 nezavisna koraka:

 

1. DC offset -  DC kopmponenta na izlazu je nepoželjna jer je za zvuÄnike beskorisna, tj. pretvara se u toplotnu energiju u drajverima i ometa ih. Harman u servisnom uputstvu kaže da ona treba biti 0, sa tolerancijom od 10mV gore dole. Kod mene je bila oko 27 mV na jednom i 14 mV na drugom kanalu Å¡to je svakako van granica tolerancije, u Dejanovom sluÄaju je bila Äak i do 800mV. Može da se meri unimerom na izlazu svakog kanala. Proces je sledeći, potenciometar za zvuk smanjite do kraja, prekidaÄ za zvuÄnike prebacite na set B ukoliko imate tu opciju (da zvuÄniÄki kablovi ne bi sluÄajno uneli neku smetnju u merenje, mada kod mene to nije bio sluÄaj), postavite crvenu pipalicu u crveno, crnu u crno, unimer na DC napon, manji opseg, npr. 2000 mV za poÄetak, 200 mV ako je offset unutar tog opsega.

 

post-16169-0-80055600-1417894549_thumb.j

 

Cilj je da ovaj offset dovedemo Å¡to bliže moguće nuli, to se radi pomoću 2 trimera oznaÄena na slici, po jedan za svaki kanal. Idealno bi bilo koristiti plastiÄni alat za njihovo Å¡telovanje ali ako ga nemate koristite Å¡rafciger sa plastiÄnom drÅ¡kom i nemojte dodirivati metalni deo. Trimeri su jako osetljivi tako da se finije Å¡telovanje svodi na najmanji mogući pokret koji možete da napravite, potrebno je malo strpljenja i upornosti jer ćete u poÄetku sigurno preterivati na drugu stranu dok pokuÅ¡avate da ih dovedete blizu nule. BaÅ¡ zato je Dejan preporuÄio stavljanje novih sa viÅ¡e krugova, koji bi se naÅ¡telovali mnogo lakÅ¡e i preciznije, pa ko voli... Ja sam npr. sa originalnim jedan kanal uspeo da dovoedem na 1,5 mV a drugi na 3,5 mV Å¡to je jako blisko nuli i soldino unutar fabriÄke tolerancije od 10 mV.

 

post-16169-0-28043900-1417895225_thumb.j

 

Nakon Å¡telovanja oba kanala trebalo bi 15-ak min sluÅ¡ati muziku na nekom normalnom pojaÄanju pa opet proveriti ofset na izlazima, ako je kliznuo doÅ¡telovati ga ponovo... To se ponavlja dok ne ostane relativno stabilan. Kod mene je i ostalo samo na tom jednom doÅ¡telovavanju. Dejan je nakon zavrÅ¡enog postupka konstatovao primetan napredak u zvuku ja baÅ¡ i nisam, ali ofset je kod njega bio 10x veći nego kod mene, tako da...

 

Nastaviće se za Idling Current.

Link to comment
Share on other sites

2. Idling Current - je struja koja konstantno teÄe kroz izlazne tranzistore, Äak i kada nema signala koji pojaÄavaju, tj. ona odreÄ‘uje koliko vati će AB pojaÄalo da isporuÄi u A režmu. Njen red veliÄina je par desetina ili stotina mA. Ne meri se direktno već se dobija kao I=U/R. R je otpornik koji se nalazi na pinovima koji su na slici oznaÄeni sa 1 i 2 za levi, 3 i 4 za desni kanal, njegova vrendost je obiÄno 0,22 Oma ili 0.27 Oma. Ono Å¡to mi merimo je napon u mV na tim pinovima. Na mom HK6500 je napon bio 4.7 mV, otpor 0,27 Oma Å¡to daje struju od 17.4 mA po kanalu.

 

Na slici su oznaÄeni trimeri za podeÅ¡avanje ove struje, podeÅ¡avanje vrÅ¡ite dok merite napon na odgovarajućem setu pinova (1 i 2 za levi, 3 i 4 za desni kanal). Napon možete podeÅ¡avati od neke vrednosti koja je malo veća od nule (3.5 mV npr.) pa naviÅ¡e. Ako merite negativan napon to samo znaÄi da su pipalice okrenute naopaÄke, ili ih zamenite ili prosto ignoriÅ¡ite znak -. Ovde je potrebno biti pažliv jer previskok napon dozvoljava veliku struju a to može da pregreje tranzistore i unuÅ¡ti ih. Dakle Å¡telovanje u jako malim pokretima, takoreći pickanje i obratiti pažnju da promena napona ima blago kaÅ¡njenje za promenom položaja na trimeru.

 

post-16169-0-90453900-1417895963_thumb.j

 

Predlažem pažljivo napredovanje od po 10 mV i potom proveru od 20-ak min da se pokaže da li se hladnjak pregreva. Tranzistori sami po sebi trpe solidno visoke temperature ali ne treba preterivati. Hladnjak sme da postane solidno topao na dodir, ali ne i neprijatno vruć da ne možete komforno držati ruku na njemu bez prekida. Cilj je dostići cifru od ~100 mA po tranzistoru Å¡to bi npr. uz otpornik od 0,27 oma bio napon 100*0,27=27 mV. HK6500 i sliÄna pojaÄala (6550, 6300...) imaju po jedan tranzistor na izlazu svakog kanala, dok pojedini modeli poput HK680 imaju dva po kanalu (pa tako imaju ukupno 4 otpornika i 8 ovih pinova koji su kod mene oznaÄeni sa 1,2,3 i 4) ali je princip potpuno isti, teži se ka recimo 100-150 mA po tranzistoru.

 

Bitno je da oba kanala naÅ¡telujete Å¡to je sliÄnije moguće da se ne bi javljale razlike u zvuku levog i desnog kanala. Ovim se dobija da pojaÄalo u većini sluÄajeva pri nekom normalnom sluÅ¡anju radi u klasi A i to bi trebalo da se Äuje u zvuku. Ja joÅ¡ uvek nisam odradio ovaj tweak do kraja, za sada sam podigao sa startnih 17 mA na 53 mA pa mi je nestalo vremena za dalje tvikovanje i praćenje temperatura i rezultata. Pomak je za sada mali, Äini mi se da su odreÄ‘eni zvukovi malo energiÄniji, niÅ¡ta spektakularno, ali je operacija joÅ¡ u toku.

 

I još jednom izvor.

Link to comment
Share on other sites

Dogurao juÄe do 95mA i temperatura je već takva da se ne osećam komforno da podižem dalje (iako je DVV na praktiÄno identiÄnom HK6550 otiÅ¡ao na 136mA). Razlike nisu velike i poÄetku sam bio nekako razoÄaran... Ipak, kada sam malo iskulirao i vratio se sluÅ¡anju muzike muzike radi, nakon nekoliko posluÅ¡anih albuma jasno Äujem po neko energiÄnije okidanje žica, bas koji sadrži malo viÅ¡e informacija a malo manje muljanja... Možda su sitnice, ali sitnica po sitnica koju do tada nisam Äuo i meni se zadovoljstvo nekako nagomilalo. :) Sa obzirom da sem malo truda i vremena nije bilo drugih ulaganja, ja sam zadovoljan.

 

Sve u svemu, kupio sam ovaj HK bez mnogo razmiÅ¡ljenja i oÄekivanja, kao boli me uvo, ako treba prodaću i kupiti neÅ¡to bolje... Ali sam se potpuno primio na zvuk koji sam dobio, do te mere da mi je sad krivo Å¡to nisam probrao primerak sa malo manje izgrebanim poklopcem. 

Link to comment
Share on other sites

Додај још два електролита од 10000 µF паралелно поÑтојећим електролитима у главном напајању.

 

Звучно ћеш оÑетити огромну разлику.

Link to comment
Share on other sites

Додај још два електролита од 10000 µF паралелно поÑтојећим електролитима у главном напајању.

 

Звучно ћеш оÑетити огромну разлику.

Jes, pa da dobije HK 6800 :bounce

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...