Jump to content


Sanyo TP-1020UM


2for

Recommended Posts

U Novom Sadu, koji je totalno urnisanih zelenih povrÅ¡ina, urbanistiÄki besmisao na sve strane, neasfaltirani parkinzi oko nas, i Äitavi blokovi graÄ‘evinskih radova koji se vrte vec decenijama na sve strane, praÅ¡ine po stanovima ima za nepoverovati. Ako redovno nedeljno usisavanje omaÅ¡imo samo par dana, poÄinje sve da leti po podu, nameÅ¡taju, pa i gramofonu. Stan je nov, sa parketima, bez tepiha i itisona....

 

Imao sam prilike i da živim na većoj nadmorskoj visini, okružen šumom (ajd. nisam baš živeo, vikendica je upitanju (nažalost, ne moja)), i tamo je prašine višestruko manje.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 69
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Gazim obećanje, ali samo joÅ¡ ovo: meni je poklopac sve samo ne oku ugodan i Å¡ta misliÅ¡ privlaÄi li plastiÄni poklopac (koji ako niko ono bar žene ponekad "izglancaju") baÅ¡ praÅ¡inu kao magnet metalne opiljke?

Kako god, ja svakako pokretaÄu teme preporuÄujem poklopac, sa razlogom i stiže uz gramofon takav kakav stiže, da je bolja krpara isporuÄivali bi nju.

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Ne vredi, baÅ¡ reÅ¡iste da gazim reÄ. Al' ne mogu, moram da odgpvorim da ne ostanem pogreÅ¡no protumaÄen. Dakle, idemo redom.

 

@Kuršum

Izjavu "... E al ti je obrazloženje. NiÅ¡ta od tog Å¡to si naveo nije taÄno. Sem tih boljih usisivaÄa..."  nikako drugaÄije ne mogu da shvatim sem kao totalno iskljuÄivu bez ikakvog racionalnog obrazloženja. Jer ako si već iskljuÄiv moraÅ¡ to i obrazložiti a ne samo ispaliti ovako neÅ¡to i nikom niÅ¡ta.

Elem, ni ja nemam apsolutno ništa protiv da ti misliš, kako misliš. Ali navedeni post ...

 

O manje praÅ¡ine: koliko se blata nekad (nenamerno) unosilo u kuÄu na obući? Koliko se nekad peÅ¡aÄilo (i po blatu -> osuÅ¡eno je ubrzo praÅ¡ina)? Koliko se Äesto i sa Äim usisavala proseÄna srpska kuća? Koliko Äesto se nekada tuÅ¡iralo (jer većina praÅ¡ine u kući potiÄe od ljuspica kože koje se, logiÄno, tuÅ¡iranjem spiraju)? Jesu li drumovi stvarno praÅ¡njaviji nego ranije (ako jesu ovo je poražavajuća Äinjenica za mnoge koji brinu (ili bi bar trebalo) o njima)? Itd. da ne odem predaleko i da o ovome ne polemiÅ¡emo do besvesti neka i bude da je danas viÅ¡e praÅ¡ine (iako ja ne mislim tako).

Teorija o podrumu (a tavan?) mi je malo opskurna i ne znam odakle ti pa je neću komentaristi

 

Tvrdnja da su ploÄe pre 30 godina stajale po 5 dana na gramofonu je iz Äistog iskustva. PloÄa je bila mnogo Äešće u upotrebi, Äesto se vrtela (iz tog vremena je i ono "doÄ‘i da sluÅ¡amo ploÄe") i mnogo Äešće nego danas ostajala na gramofonu (tadaÅ¡nje prave audiofile naravno izuzimam!).

Poenta je da se danas većina vlasnika pobožno odnosi prema ploÄama (kojih je mnoogo manje u upotrebi) a nekad takvi sigurno nisu bili u tom broju.

 

Veruj u elektronskoj komunikaciji imam i viÅ¡e nego dovoljno iskustva, nemoj velika slova uvek tumaÄiti kao viku namera mi je bila da (bar taj deo) naglasim kako bi bio proÄitan jer mnogi samo prelete pogledom preko posta i misle da mogu bilo Å¡ta lizbaciti kao nekakav komentar (u najboljem farmerskom maniru).

 

 

A sad poenta mog stava, valda ću sada biti dovoljno jasan.

Pre viÅ¡e godina sluÅ¡am tako neku ploÄu i pade mi na pamet da probam da (po meni) vizuelni nesklad tadaÅ¡njeg gramofona i ostatka sistema reÅ¡im jednostavnim skidanjem poklopca. Skinem ga, dopadne mi se i ostavim tako. Vrlo brzo zakljuÄim da ploÄe obavezno nakon sluÅ¡anja treba odmah da vratim u omot. OK, prihvatljivo, PraÅ¡inu na matu sam u poÄetku reÅ¡avao Äišćenjem pre stavljanja ploÄe, kasnije sam naÅ¡ao neku tkaninu (ne krparu!) kojom sam prekrivao gramofon kad ga ne koristim, Nakon nekog vremena primetim manje praÅ¡ine na gramofonu i oko njega., Å¡to automatski znaÄi i na ploÄama -> manje pucketanja pri reprodukciji. Super.

U sledećim godinama gramofoni se menjaju, neki su bili sa poklopcima (koje sam redovno skidao) neki bez, uopšte mi poklopac nije bio bitna stavka.

Poenta: ako gramofon ima poklopac OK (ionako ga skinem), ako nema sigurno ga neću nabavljati, mislim da je te pare pametnije dati za 1-2-3 ... vinila.

I da - smatram da povremeno Äišćenje ploÄa (nekim cleaner-om, lepkom ili kako god) ne može zameniti nikakav poklopac.

 

Ovo je samo moj stav (i viÅ¡egodiÅ¡nja navika) i ne oÄekujem bilo kakav komentar, bolje odgovorite na pitanja pokretaÄa teme.

 

E sad je stvarno dosta od mene ovaj put. I da budem svima jasan - momci NHF.

Link to comment
Share on other sites

Ti kao da porediÅ¡ doba Prvog svetskog rata i danaÅ¡nje. Ja otkad znam za sebe ulice su asvaltirane. TuÅ¡irao sam se isto kao Å¡to se tuÅ¡iram i danas, a moja majka je kuću svakako Äešće Äistila i bolje održavala nego mnoge u koje danas ulazim. E sad, da li je to bio proseÄni, ispodproseÄni ili nadproseÄni dom, ne znam. Ipak sumnjam da je poklopac izmiÅ¡ljen zbog proseÄnog srpskog doma iz tvoje priÄe.

Link to comment
Share on other sites

Uf, ipak ću izgleda morati obrazložiti stav o nepotrebnosti kupovine poklopca (tj. kupovine nekih vinila za te pare)..

Dakle dust cover je imao smisla pre par decenija kada su ploÄe ostavljane na gramofonu i viÅ¡e dana (Å¡to danas bilo koji audiofil teÅ¡ko da praktikuje - stavi ploÄu, obriÅ¡e je karbonskom antistatik Äetkom, presluÅ¡a par pesama ili celu stranu, ponovi sve sa drugom stranom i potom vrati u omot. Pa sledeća ploÄa.

(Danas se za "sluÅ¡anje ploÄa" uglavnom koristi mp3 i sl.).

 

 

Korišćenje poklopca nije samo zbog ploÄa i njihove zaÅ¡tite od praÅ¡ine. Poklopac Äuva ceo gornji deo gramofona ( iglu zvuÄnice, ruÄicu, lift, tanjir... ) od praÅ¡ine i eventualnog oÅ¡tećenja.

Kućni ljubimci, deca... mogu sluÄajno oÅ¡tetiti neki deo gramofona ako nije zaÅ¡tićen.

 

ZA SLUÅ ANJE PLOÄŒA KORISTI SE GRAMOFONSKA PLOÄŒA ( VINYL RECORD ). :crno-na-belo

Link to comment
Share on other sites

Aman ljudi, kako uspevate oko ovog da razvuÄete raspravu?!?

 

I ja se slažem da gramofon bez poklopca mnogo lepše izgleda.

 

Hific, neko koristi poklopac neko ne. Ali većina korisiti. Veruj, u Vojvodini npr. ima 3x viÅ¡e praÅ¡ine nego u ostatku države. Posle samo 5-6 dana na horiznotalnim povrÅ¡inama povlaÄenje prsta ostavlja vidljiv trag. Nije to samo u mom stanu, to je svuda. Na periferijama gradova joÅ¡ viÅ¡e. A da vidiÅ¡ u selima u vreme žetve... QQ lele..

 

Nekorišćenje poklopca je naravno potpuno legitimno uz redovno brisanje gramofona. Ali, ima npr. gramofona potpuno Äistih linija koji se lako briÅ¡u, k'o ovi novi Rega modeli npr. Ali ima modela koji su puni nekih neravnina, prekidaÄa, poluga i veoma su nazgodni za brisanje.

 

Da, poklopac kao takav plastiÄan privlaÄi praÅ¡inu, ali na svoju spoljaÅ¡njost. UnutraÅ¡njost je zaÅ¡tićena.

 

Za brisanje poklopca svakako treba korisitit antistatic krpu a skoro sam nabavio i antistatic teÄnost. Mnogo je manje praÅ¡ine na poklopcu i oko gramofona.

Link to comment
Share on other sites

Mostly Harmless, shure glava je odliÄna, slažem se sa tobom da je bolja od ove at ali je nalaženje originalne kvalitetne igle za nju mnooogo muÄnije od menjanja igle na at ili ortofon glavama.
Ako ikada budeÅ¡ naÅ¡ao nekoga ko prodaje dobre igle za shure glave, javi mi, imam jednu M75 koja Äami bez igle :D

Link to comment
Share on other sites

^^ :lol:  Pa te Kuzma konstrukcije jesu veoma specifiÄne. 

 

Кузмине конÑтрукције Ñу благо речено одвратне, ни налик нормалном грамофону.

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Iglu: kupi Audio Technicu AT95 preko Majstora na kupujem prodajem ili ako si u bg idi u player u svetogorskoj 7, tamo ima Ortofon OM5e, zatim roland planet u balkanskoj, imaju razne audio technica.

To bi te izaÅ¡lo 3500 din, kao poÄetne glave. Onda skupljaj ploÄe :D

InaÄe, cena igle je 90 odsto cene komplet glave i igle, a s obzirom da original shure igle ovde nema, slobodno uzmi novu glavu i iglu.

Potpuno isti odgovor bih ti  i ja dao.Zadnja recenica Maksovog posta bi trebalo biti smjernica svim onima koji razmisljaju o kupovini igle za glavu koju su dobili uz gramofon, rijetka je , stara,ne proizvodi se i slicno.Vjerujem da je TA95 odlican izbor,a bojim se da vecina ploca i ostatak opreme ne zasluzuju bolje.Cast izuzecima.Gramofon je prelijep i vjerovatno je pravljen u "zlatno doba HI-FI-a".Uzivaj u slusanju!!!

Link to comment
Share on other sites

BaÅ¡ gledam na sajtu M&G Electronic-a vidim da imaju igle za Shure glave ali moraću da ih nazovem i pitam da li imaju originalnu ili zamensku iglu za shure m75-6s. Nisam nikada menjao iglu na gramofonu, da li smem da se upuÅ¡tam sam u tu rabotu ili da pozovem nekog struÄnijeg 

Koliko se sjecam,a mozda i grijesim Iskra Garard je sa gramofonom isporucivala tu glavu.Poslusaj savket AT95 ili OM5E i uzivaj!

Link to comment
Share on other sites

Da, zaboravih da naglasim da je ovo bilo iskljuÄivo moje miÅ¡ljenje i praksa koju sam praktikovao i praktikujem a ne oÄekujem od bilo koga da se složi ili ne. 

Na bilo kakve komentare (A POSEBNO NA ONE "U NAJBOLJOJ SRPSKOJ (NOVOVREMENOJ) SVAÄALAĆKO-FARMERSKO-POTCENJIVAÄŒKOJ (BEZ TRUNKE ARGUMENATA) TRADICIJI") neću odgovarati.

Neki moraju uložiti misaoni napor (ukoliko je moguće) i shvatiti da postoje ljudi koji ne misle kao oni te da je nekad bolje svoj "komentar" zadržati u sebi,

Pokušajte, ne boli a delujete pametnije.

 

Toliko od mene.

 

 

zasto za tebe ne vazi ovo da zadrzis za sebe svoje misljenje,sto savetujes drugima.

to verovatno proizilazi iz pocetka i zavrsetka boldovane izjave da mislis da si mnogo pametniji od ovih kojima dajes savet,pa samim tim za tebe ne vaze ista pravila(zbog te velike pameti.)

 

moje misljenje,koje necu zadrzati za sebe,je da tvoje objasnjenje o dust coveru je skup najvecih budalastina koje sam ovde procitao,a iznosim ga  zbog prepotentnosti i tona kojim se obracas.o ovom velikim slovima...sta da kazem,verovatno bi voleo da nisi takav i da drugima dodelis osobine od kojih ne mozes da pobegnes,kao i od blata na opancima...

Link to comment
Share on other sites

Ја Ñам увек за поклопац ма какав био. УоÑталом Ñви фабрички грамофони имају поклопац.

 

2фор, миÑлим да ће ти мој поклопац паÑовати.    :thumbsup2

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

UH, tri puta merim i ne mogu da verujem. Izgleda da će ipak odgovarati ali u pitanju su ne milimetri nego pola milimetra sa svake strane. Stim da ću morati da niveliÅ¡em mesto podnožja za Å¡arke. Mislim da će leći ko beba na noÅ¡u  :)

Link to comment
Share on other sites

@patason

 

NiÅ¡ta ti nisi shvatio (a verovatno retko Å¡ta i proÄitao od mojih postova u ovoj temi). Mrzi me da ti objaÅ¡njavam, verovatno ćeÅ¡ joÅ¡ pogreÅ¡nije protumaÄiti svaku moju reÄ pa je to unapred besmislen posao.

 

Vidim da sve ode u totalno pogreÅ¡nom smeru, sad već imamo i nekakvo izjaÅ¡njavanje "za i protiv poklopca"  Å¡to mi svakako nije bila namera. Možda pomogne ponavljanje poente mog javljanja na ovu temu:

dakle, poenta: ako gramofon ima poklopac - OK (ja ga ionako ubrzo skinem), ako nema sigurno ga neću nabavljati, mislim da je te pare pametnije dati za 1-2-3 ... vinila.

...

Ovo je samo moj stav ... bolje odgovorite na pitanja pokretaÄa teme.  

A koliko  sam shvatio Äovek je pitao gde da nabavi poklopac za ovaj Sanyo (i mislio sam da će prethodni boldovan tekst biti shvaćen kao neka vrsta odgovora na ovo pitanje). Jednostavno, meni je on lep i ovako pa bih pre iskoristio isto vreme, novac ... za nabavku neke ploÄe. 

Nadam se da su sad svi razumeli na pravi naÄin.

 

Btw svojevremeno je ovde bilo nekih fotki Thorensa 160B sa Grace 707 za koji je stoN_Cold pravio headshell a imao je "prekrivaÄ" napravljen od pleksiglasa na fazon ovog Kuzminog. Taj gramofon (sa ruÄkom, "prekrivalom", shell-om ...)  mi se vizuelno baÅ¡ svideo.

 

:cheers

Link to comment
Share on other sites

Ako ga 2for neće, ja stojim u redu, pa...

 

Ма бежи   :roll:

UH, tri puta merim i ne mogu da verujem. Izgleda da će ipak odgovarati ali u pitanju su ne milimetri nego pola milimetra sa svake strane. Stim da ću morati da niveliÅ¡em mesto podnožja za Å¡arke. Mislim da će leći ko beba na noÅ¡u   :)

 

Ðашао Ñам ти и шарке!   :cheers

 

244ut76.jpg

 

2d8pcg3.jpg

 

Btw svojevremeno je ovde bilo nekih fotki Thorensa 160B sa Grace 707 za koji je stoN_Cold pravio headshell a imao je "prekrivaÄ" napravljen od pleksiglasa na fazon ovog Kuzminog. 

 

 

ÑтоÐ_Колд је геније, лично га знам   :blah

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...