Jump to content


Sanyo TP-1020UM


2for

Recommended Posts

Nedavno sam vrlo jeftino nabavio ovaj gramofon koji mi deluje baÅ¡, baÅ¡ dobro. Masivan je, težak je, radi mu automatika i sve ostalo Å¡to sam mogao probati bez igle koja je polomljena. Ima neku SHURE glavu. 

Moje pitanje je upućeno iskusnim poÅ¡tovaocima gramofona, vredi li ulagati u njega, obzirom da nema poklopac i iglu a verovatno je potrebno i zvuÄnicu zameniti. Ako gramofon vredi onda mi je potreban savet kako napraviti poklopac ili gde nabaviti originalni ali i koji komplet zvuÄnice i igle kupiti. HVALA

cam04394.jpg

cam04400.jpg

cam04399.jpg

http://www.dodaj.rs/f/2c/ca/3bZcBQDb/cam04396.jpg

http://www.dodaj.rs/f/2I/L9/4JRZxnsk/cam04398.jpg

http://www.dodaj.rs/f/x/LG/37Q2pUd8/cam04395.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 69
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Moje pitanje je upućeno iskusnim poÅ¡tovaocima gramofona, vredi li ulagati u njega, obzirom da nema poklopac i iglu a verovatno je potrebno i zvuÄnicu zameniti. Ako gramofon vredi onda mi je potreban savet kako napraviti poklopac ili gde nabaviti originalni ali i koji komplet zvuÄnice i igle kupiti. HVALA

 

Вреди улагати, што да не. Морам да проверим имам један поклопац вишка.

 

Ðапиши димензије које би биле оптимална за тај грам.   :cheers

 

:wave2  

Link to comment
Share on other sites

Iglu: kupi Audio Technicu AT95 preko Majstora na kupujem prodajem ili ako si u bg idi u player u svetogorskoj 7, tamo ima Ortofon OM5e, zatim roland planet u balkanskoj, imaju razne audio technica.
To bi te izaÅ¡lo 3500 din, kao poÄetne glave. Onda skupljaj ploÄe :D
InaÄe, cena igle je 90 odsto cene komplet glave i igle, a s obzirom da original shure igle ovde nema, slobodno uzmi novu glavu i iglu.

Link to comment
Share on other sites

Dimenzije gramofona su Å¡irina 440mm dubina 340mm. Maksimalna visina ruÄice sa tegom i glavom je 55mm kada je fiksirana.

Prema tome mislim da bi odgovarao poklopac 435x335x65mm (spoljne mere) s tim da je prihvatljiva veća visina poklopca.

Najverovatnije ću Audio Technica glavu sa iglom da kupim kod Majstora na KP. 

Za sada sam kupio oko 150 LP-a na limundu i to većinu u mint stanju, najviÅ¡e od Älana http://www.limundo.com/Clan/direktor80

Link to comment
Share on other sites

ÄŒekam  stoN_Cold-a da mi javi ima li neÅ¡to sliÄnih dimenzija ali i ostali forumaÅ¡i, ako neko ima neka javi :)

 

Ма држао Ñам неке кршеве у поклопцу јер је идеалан за то и ево резултата премереног поклопца:

 

ширина 420мм

дубина 325

виÑина 75

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Uf, ipak ću izgleda morati obrazložiti stav o nepotrebnosti kupovine poklopca (tj. kupovine nekih vinila za te pare)..

Dakle dust cover je imao smisla pre par decenija kada su ploÄe ostavljane na gramofonu i viÅ¡e dana (Å¡to danas bilo koji audiofil teÅ¡ko da praktikuje - stavi ploÄu, obriÅ¡e je karbonskom antistatik Äetkom, presluÅ¡a par pesama ili celu stranu, ponovi sve sa drugom stranom i potom vrati u omot. Pa sledeća ploÄa.

(Danas se za "sluÅ¡anje ploÄa" uglavnom koristi mp3 i sl.).

 

Pri tome danas u proseÄnom stanu realno mnogo manje praÅ¡ine leti vazduhom nego pre par decenija (obližnji drumovi su mnoogo manje praÅ¡njavi, usisavanje stana je manje-viÅ¡e redovno i daleko ekikasnije nego nekad ...) a pravi audioofili (a većina danaÅ¡njih korisnika gramofona tj. ljubitelja analognog zvuka je baÅ¡ takva) redovno svoje ploÄe Äisti (lepkira, ima neki cleaner i sl).

Protiv najfinijih Äestica praÅ¡ine koje ploÄa pokupi za tih pola-sata-po-strani je povremeno ÄiÅ¡enje (npr. lepkom) daleko efikasnije od poklopca.

Naravno, kada se gramofon ne koristi prekrije se nekakvim prikladnim prekrivaÄem koji ne privlaÄi praÅ¡inu.

 

Eto zato ću te pare pre dati za ploÄe nego za poklopac. 

Link to comment
Share on other sites

Da, zaboravih da naglasim da je ovo bilo iskljuÄivo moje miÅ¡ljenje i praksa koju sam praktikovao i praktikujem a ne oÄekujem od bilo koga da se složi ili ne. 

Na bilo kakve komentare (A POSEBNO NA ONE "U NAJBOLJOJ SRPSKOJ (NOVOVREMENOJ) SVAÄALAĆKO-FARMERSKO-POTCENJIVAÄŒKOJ (BEZ TRUNKE ARGUMENATA) TRADICIJI") neću odgovarati.

Neki moraju uložiti misaoni napor (ukoliko je moguće) i shvatiti da postoje ljudi koji ne misle kao oni te da je nekad bolje svoj "komentar" zadržati u sebi,

Pokušajte, ne boli a delujete pametnije.

 

Toliko od mene.

Link to comment
Share on other sites

Kad se gramofon ne koristi spustiÅ¡ poklopac preko, mnogo lakÅ¡e od prekrivaÄa i daleko elegantnije i oku prijatnije. 

 

Gazim obećanje, ali samo joÅ¡ ovo: meni je poklopac sve samo ne oku ugodan i Å¡ta misliÅ¡ privlaÄi li plastiÄni poklopac (koji ako niko ono bar žene ponekad "izglancaju") baÅ¡ praÅ¡inu kao magnet metalne opiljke?

Link to comment
Share on other sites

Nemam niÅ¡ta protiv da ti misliÅ¡, kako misliÅ¡. To je naravno tvoja privatna stvar. Ono zbog Äega sam regovao je proizvoljnost tvojih argumenata i netaÄnost istih. PraÅ¡ine sigurno nema manje nego ranije, niti su podrumi bili krivci za istu. U podrumima se ona svakako taložila, ali nju mora neÅ¡to i da podigne. A danas to mnogo viÅ¡e nego ranije rade automobili recimo, kojih ima desetinama puta viÅ¡e. Ja na 5. spratu živim i sigurno mi ne stiže praÅ¡ina iz podruma, a ima je na sve strane i primetna je sat vremena nakon brisanja.

TakoÄ‘e ne vidim ni logiku kod tvrdnje da su ploÄe pre 30 godina stajale po 5 dana na gramofonu. Kako si to zakljuÄio? Logika Äak nalaže da je usled masovnosti korišćenja istih, gramofonska kultura bila razvijenija nego danas, et cetera et cetera.. Mrzi me da ti odgovaram taksativno, ovo je bilo da ne bude da je osporavanje tvojih tvrdnji stvar proizvoljnosti i kako ti reÄe "FARMERSKO-POTCENJIVAÄŒKIH..." ne znam Å¡ta.

p.s. takodje korišćenje velikih slova implicira viku, te nije lepo da ih koristiš u ovakvoj vrsti komunikacije.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...