Jump to content


Kakav oglas...


safet

Recommended Posts

Zabranjen je uvoz, joÅ¡ ODAVNO. Ali kao Å¡to i svaki zakon ima rupe, tako i carinik prećuti kada mu BurduÅ¡ sa punim kombijem HI-FI otpada, tutne 200 evrića u džep. 

@Trotter, odliÄna ti je ideja ali uvozniÄka mafija bi to sasekla joÅ¡ u korenu

Link to comment
Share on other sites

Ima li u srba neki zvanican shop koji radi kao used hi-fi store? Dakle, sa lokalom, adresom, telefonom. Zna li neko kakva je zakonska regulativa kod nas za tako nesto?

Recimo, otvori neko takvu radnju, zvanicno uvozi polovne uredjaje, placa carinu, poreze, slicno kao placevi automobila. Razmisljam kakva bi tu ekonomija bila... Ne deluje isplativo na kratak rok ali ako se radi pametno i zadobije poverenje musterija, mozda bi i opstalo. Mogucnosti su solidne ako se uz osnovnu ponudu ubaci i mogucnost narucivanja uredjaja, delova, osnovni servis, radna garancija na odredjeni period, uglavnom, kao sto rade takve radnje po svetu.

Fina ideja, ali s obzirom na zakone i situaciju, bez Å¡anse da uspe.

Ja sam razmiÅ¡ljao pre par godina da ovako neÅ¡to zapoÄnem (u pitanju je Apple), ali kada sam sve detaljno prouÄio odustao sam. Em nema zakonsku potporu, em bih sigurno potpao pd udar Apple zvaniÄnog zastupnika koji sigurno ne bi bio srećan Å¡to postoji ovako neÅ¡to. InaÄe, u gro zapadnih zemalja ovako neÅ¡to postoji, ali s obzirom na to da su u pitanju mnogo bolje ekonomije od naÅ¡e, sami ureÄ‘aji ne potiÄu iz uvoza, već su reparirani komadi uvezeni svojevremeno kao novi.

Link to comment
Share on other sites

Polovni Hi-Fi ima smisao jedino za vintage shopove kao sto je AudioScope u Nemackoj ili Kenrick Sound u Japan. 

 

Oprema ima poreklo, imena i prezimena sve do ducana na dana kad je kupljena, ko, kada i kako je sta servisirao i t.d. Jos je to sve u originalnoj ambalazi, autenticno restavrirano, ima broshure, uputstva, garanciju i t.d. Moze kupac da naruci i zna da ce dobiti, najbolje i uvek najbolje moguce, a ne najbolje za neke pare. 

 

Iz pocetka mislio sam da je to za one sa dubokim djepovima i kolekcionere. Ali razmislite malo, to nije tako. U AudioScope mogu da kupim Harman/Kardon AP2500 + PA2400 za nekih 1200-2000 eura. Jaooo skupoooo breee!!! kazes. Ali nije. Idi kupi ekvivalent tih pojacala danas, u kvalitetu i snazi, pa saznas koliko si ustedio ovako. Uredi su u apsolutno SAVRSENOM stanju, ne kao sto je na KP oglase, nego bukvalno perfekcija. Imas masivne JBL 4350 od Kenrick sound za 14000$. Idi kupi ekvivalent danas iz ducana koliko kosta takav zvuk. Furniranje i lakiranje se vrsi u oficijalni Steinway & Sons shop. Savrseno.

 

KP krshevi se prodaju jer ih kupujemo, a skapo se placaju jer ih placamo. Hoces kvalitetan i veliki zvuk za smesne pare i prihvatas rizik i znas poreklo robe da je bez porekla. Na kraju drzava kriva sto ne udara pendrek.  :roll:

Link to comment
Share on other sites

TržiÅ¡te polovnjaka nije samo vintage tržiÅ¡te. Postoji puno takvih radnji. Naravno da postoje razlike izmedju radnji, ove koje si ti naveo nisu pravilo i ne znaÄi da ostale nemaju poÅ¡ten odnos prema kupcu.

Vintage je popularan jer je vrsta fetiÅ¡a a za to uvek postoji interes, sa stanoviÅ¡ta prodavca uvek zanimljivo jer fetiÅ¡ obećava poviÅ¡enu zaradu. Pogledaj shopove po NemaÄkoj, viÅ¡e je onih kojima vintage nije prioritetna ponuda.

U uređenim tržištima broj poslova sa polovnom robom koji su kako treba prema kupcu je daleko veći od onih koji kupca tretiraju kao majmuna kome treba pokupiti pare, tržište sve brzo uredi.

Link to comment
Share on other sites

Recimo ja zelim da prodam CM1, i trazim recimo 400eur, odnesem to u takav ducan, ako ih prodaju, isplate mi 350eur, jer placam lezarinu i proviziju za prodaju. Ako povucem zvucnike placam iz djeba lezarinu u svaki slucaj. Takav ducan moze u sebi da inkorporira ili suradjuje sa servisima za popravke i dijagnostiku pa da prihvata reklamacije i servis. Sve to super.

 

Jedno pitanje. Ko koga tera da kupi djubre sa oglasa za debele pare? Zasto ga kupujemo?

Link to comment
Share on other sites

Ja nikad nisam kupio Ä‘ubre za debele pare. Najskuplji komad polovnog haj faja koji sam kupio je pojaÄalo za 200 evra. Danas kad bih ga prodavao ne bih ga dao za manje od 250 jer je super i vredi vise od 200 koliko sam ga platio.

Hocu reci, nije sve crno belo. Sivilo treba rastumaÄiti. ÄŒitao sam i ovde na forumu dosta priÄa o tome kako su se ljudi zaletali i poginuli. Pa, mislim, Å¡ta da kažem o tome sem da se kod kupovine polovnog uvek treba makar raspitati. Nije ovo 1927-ma pa da moramo telegrame da Å¡aljemo, sve se može videti samo treba gledati.

Link to comment
Share on other sites

Jedan od razloga je ako pratiš postove,ima dosta njih koji traže savete za neke uređaje,pa se javi dosta poznanika u Audio svetu i predlažeš mu nešto,uglavnom šta da ne kupi,a onda se javi posle nekog vremena da je ipak uzeo to! ili još nešto gore.Šta će takvima ikakav savet
 

Link to comment
Share on other sites

Ok. Tako sam i mislio.<br />

Naravno, nisam mislio da ja poÄnem sa tim poslom, nisam platežno sposoban za zapoÄinjanje bilo kakvog posla, nažalost. Jednostavno, Äudilo me da to nema kod nas.

 

Moze da se zavrsi kao Komisiona prodaja , jedini nacin da pravno lice od fizickog lica dobije ulaz robe na legalno (na "belo").

F.L. sklopi ugovor sa P.L. da u njegovo ime vrsi uslugu prodaje robe uz odredjenu naknadu.

Link to comment
Share on other sites

Slika od kojih naimasima pripadne muka.Polovnjaci sa 12 meseci garancije http://www.tomtomaudio.co.uk/preloved.html?reloaded=true .Tamo i vecina dilera imaju sh i exdemo liste nastale zamenom staro za novo od svojih kupaca i minimalna garancija je 3 meseca.Kupovao sam vec od nekih i stanje je bilo uvek i bolje od ocekivanog,u originalnoj ambalazi i sl.Slicno je i iskustvo sa kolegama sa PFM foruma.Uvek realno opisan uredjaj sa servisnom istorijom registrovanom i kod proizvodjaca i sl.Porucim amp 30g star amp koji izgleda bukvalno kao iz radnje,Äovek mi kaze da ne koristi svetlo na power switchu,ali mi posalje pakovanje od 5 kom i tri interkonekta gratis.Sa cd-om i dac-om dobijem original interkonekt i digitalni i gratis Nordost Silvershadow digitalni koji platio 350gbp i zapakuje mi i racune od pre 12 godina...Pritom su sve cene bile 10-20% nize od onih koje se postizu na feabay,pardon ebay.

 

Malo pozitivnih primera kako se negde drugde trguje polovnom robom.

Link to comment
Share on other sites

Kad sam svojevremeno kupovao ovaj kabl kod Tome iz KruÅ¡evca, bio je oko 5-6 eura metar( nov), a sad je posle toliko godina polovan 8 i neÅ¡to eura. Ah, da, ali je dobro oÄuvan i plus Äovek ne Å¡alje kurirskim službama, to mu  verovatno i povećava cenu. <_<

 

https://www.kupujemprodajem.com/Cable-Talk-3-1-11688852-oglas.htm?filter_id=154

post-11305-0-10895000-1395945349_thumb.p

Link to comment
Share on other sites

Evo, probao sam da podignem još malo lestvicu, ali definitivno odustajem.

Koliko vredi?

S obzirom da ne znam u kakvom je stanju + mora da se uzme headshell (ili joÅ¡ verovatnije komplet ruÄka), glava i igla, može ovaj Luxman da izaÄ‘e na kraju solidno para.

A koliko vidim po net-u kotira se kao solidan, nije ništa specijalno.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...