Jump to content


Best tuners


Mingus,Mingus

Recommended Posts

Do skora sam bio zagovornik stava da je tjuner-radio dobar onoliko koliko je kvalitetan signal. Ni to viÅ¡e nije garant za zabavu, otkako radio stanice isporuÄuju raspakovan MP3 sa beskonaÄnih plej lista radijskih kompjutera.

Ukoliko je prijem analogni, pozadinski Å¡um donekle humanizuje krajnji rezultat.

 

Digitalno strimovanje sa NETa, SBB ponuda kanala meni zvuÄi zastraÅ¡ujuće. Svojevremeno sam imao pokuÅ¡aja, nijedan nije potrajao duže od pet minuta. Da naglasim pritom da SBB radio sluÅ¡am (tj. ne sluÅ¡am) ne preko analognog tjunera (dakle: nije DAB) već preko QUAD cd plejera, koji je i DAC. Džaba, ne pomaže. Radio digitalitis nije za mene.

 

Å to se klasiÄne, analogne radio kombinacije tiÄe, sluÅ¡am - mada veoma retko - QUAD 99 tuner, nabavljen svojevremeno za male pare (preko oglasa) za glavnim motivom da kompletiram 99 liniju. Tjuner je izuzetan, uverio sam se u to kada sam pratio direktan prenos koncerta Josipe Lisac u SC pre nekoliko godina. Bilo je spektakularno. MeÄ‘utim, sluÅ¡am ga veoma retko, iz prethodno navedenih razloga.

post-9146-0-68957900-1433061297_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 146
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nisam promenio puno tjunera, zapravo, nisam ih menjao uopÅ¡te. Imam joÅ¡ jedan, "klasik", Marantz 104 FM, prelep retro-objekt, saÄuvan viÅ¡e iz istorijskih i edukativnih razloga, kao primer deci u razvoju kako radio treba da izgleda.

SluÅ¡ao sam tog Marantza sa promenljivim rezultatima, nema baÅ¡ neki prijem, tj. traži idealne uslove. Kada ih ima, svira jako lepo. "Lepo" znaÄi: dovoljno muzikalno da manjak basa i izvesna zamagljenost u gornjim srednjim ne smeta previÅ¡e.

MeÄ‘utim, QUAD tjuner je sasvim druga liga. Kada je program ok, tj: kada liÄi kao da nije baÅ¡ gadno kompresovan (Å¡to je retko) veoma je rezolutan, ima i ekstreme i prelepu sredinu, i dinamiku. Sve.

Link to comment
Share on other sites

Dejane, QUAD jeste preporuka, oni su svojevremeno, sve od pedesetih pa do osamdesetih opremali BBC sa svojim "pro" programom. Nekako već samo istorijski QUAD ide uz engleski (BBC) radio, Å¡to podrazumeva osim muzike i spikerski domen, odnosno reprodukciju ljudskog govora. Ako se ima u vidu da je QUAD poznat po "sredini" odnosno reprodukciji srednjetonskog spektra, onda radijska priÄa ovde biva nezaobilazna.

 

MeÄ‘utim, kada je o tjuneru iz serije 99 reÄ, on nema sopstveno napajanje, nije standalone, već vuÄe struju i komande (softver) iz preampa, a Å¡alje signal u preamp putem istog kabla. To reÅ¡enje je malo frustrirajuće, jer samim tim nema naÄina ni da se ubaci u igru neki kvalitetniji interkonekt. Veza izmeÄ‘u preampa i tjunera je preko petnaestopinskog kabela, identiÄnog onom za kompjutere.

 

To se naravno može zaobići pravljenjem eksternog napajanja, pre godinu-dve pojavljivalo se neko napajanje za 99 tjuner na nekome od engleskih amazona, ebaya ili Äega god, ne sećam se viÅ¡e. To je pravio neko u DIY varijanti, ali zavrÅ¡nica je bila vrlo profi.

 

Druga opcija je da se nabave ti xy-pinski konektori i da se krene u konfekcioniranje alternativnog "boljeg" kabla, sa ambicioznijom žicom od one njihove, "fabriÄke".

 

Zapravo, pre par meseci natrÄao sam na neÅ¡to takvo preko oglasa i uzeo za smeÅ¡ne pare. Ne mogu da svedoÄim o znaÄajnom napretku. Morao bih da sprovedem ozbiljnije testiranje da bih utvrdio da je manje ili viÅ¡e od nijanse (ako uopÅ¡te). Budući da nisam previÅ¡e naložen na naÅ¡e radio-stanice, to neće biti skoro.

 

Taj njihov kvazi-balansirani, petnaestopinski kabel sigurno nije bog-zna-Å¡ta, tj. priliÄno je jadan na vezi sa pojaÄalom i cdp. MeÄ‘utim, kad je tjuner u pitanju,mislim da je sasvim zadovoljavajući. ZakljuÄujem, doduÅ¡e, po analogiji, jer moje iskustvo sa Marantz tjunerom je da interkontekt tu ne igra toliku ulogu. Menjao sam ih nekoliko, i svaki put radio je svirao gotovo isto.

 

Tu kvalitetna antena igra nemerljivo više od interkonekta.

Link to comment
Share on other sites

Fm4 je nesto sto moze da bude dobro i povoljno na ebay i bio mi je favorit ali sam ipak na kraju uzeo ovaj linn zbog zajednickog daljinskog sa CD-om.slusao sam kod sebe stari fm3,odlicna sredina,audiofilski zvuk,pomalo samo tanak u bassu.vokal mu je bio neverovatan,kao da neko bez mikrofona prica u sobi...tad sam imao i magicni kef b110 srednjetonac pa kad se to sklopi milina jedna.Tad sam sanjao Fm4,kao "neko cudo".

Link to comment
Share on other sites

... Ukoliko je prijem analogni, pozadinski Å¡um donekle humanizuje krajnji rezultat.

 

Digitalno strimovanje sa NETa, SBB ponuda kanala meni zvuÄi zastraÅ¡ujuće. Svojevremeno sam imao pokuÅ¡aja, nijedan nije potrajao duže od pet minuta....  Radio digitalitis nije za mene.

 

... QUAD 99 tuner ... je izuzetan, uverio sam se u to kada sam pratio direktan prenos koncerta Josipe Lisac u SC pre nekoliko godina. Bilo je spektakularno....

 

Slusao sam taj tjuner, ali sam onaj stariji, FM4, nekoliko dana imao 'na posmatranju' i stekao utisak da je vrlo pristojan.

 

Cela ta Quadova stara generacija - FM4, 34, 306, 67 - je takva. Ne mogu da se setim da je jos neka poznatija firma nudila uredjaje slicnih dimenzija, a da ih nije smestila u deo kataloga rezervisan za mini linije, i da su bili toliko dobrog zvuka i kvalitetno gradjeni. Na primer, pomenuti plejer zvuci isto kao i Quadovi novi plejeri koji imaju bolji DAC, ali jeftino pravljen, kratkovecniji transport.

 

Iako nije iz klase 'supertjunera', danas je on racionalniji izbor imajuci u vidu situaciju na radio talasima i otezano servisiranje.

 

Lokalne stanice su postale globalne na racun pada kvaliteta reprodukcije pa su slusaoci u razvijenim zemljama - gde su vec imali bogat izbor odlicnih programa - samo na gubitku. Danas je mnogo manje stanica koje drze nekadasnji tehnicki nivo; opstaju zahvaljujuci i donacijama. Ovde, u Srbiji, nikada nije bilo ni jednog jedinog celodnevnog i svakodnevnog programa s vrednom muzikom, dobrim najavama, dobrim razgovorima o muzici i, naravno, prenosima koncerata (u principu boljim od svake reprodukcije). Verujem da danasnja dostupnost desetina hiljada programa vecinu domacih slusalaca vise sludjuje nego sto im je od koristi. Meni se i sam internet prilicno ogadio, pa kada dodje dotle da i radio mogu da slusam jedino pomocu rutera (kod kuce jos uvek imam modem, a gigabajte dokupljujem) uclanicu se u neki ludisticki pokret.

Link to comment
Share on other sites

Zapravo je iz UK dosta resenja spakovanih u manja pakovanja pa cak i manja Naim(20x30cm),Mision,Onix,Rega,Ion,Linn(sa dimenzijama Lp ploce)...voleli su englezi dosta ta shoebox i nestandardna resenja dok popularniji 43cm standard nije pobedio.

Link to comment
Share on other sites

Obrni-okreni ali je Naim NAT 05 XS verovatno najbolji tuner na trzistu pored Accuphase zivotinje. Cekam da mu padne cena na eBay i onda cu ga uzeti (jos jedan stari san). Tu na mojoj tuner listi prioriteta jos sasvim visoko kotira Audiolab tuner.

Link to comment
Share on other sites

I linn i naim su oduvek tjunere kotirali izuzetno visoko.Naim je cak naglasavao da je to najvazniji izvor zvuka jer se najvise i slusa.Cak i cenovno to su im bile najskuplje sprave.Svi racunaju lp12 za skup izvor zvuka,a Kremlin tjuner je 90-tih kostao kao dva sondeka.I naimov nat01 je bio papreno skup,duplo skuplji od najboljeg prempa iz tog vremena.

Edited by sondek
Link to comment
Share on other sites

Svidja mi se ovaj rezon da je tuner najvazniji izvor zato sto se najvise slusa. Tu ima istine. Jedino sto se tu moze primetiti jeste da je to izvor koji se najvise slusa onako usput: kao "pozadinski" izvor zvuka. Svejedno - nadam se da  ce FM jos dugo biti dostupan ...

Link to comment
Share on other sites

Obrni-okreni ali je Naim NAT 05 XS verovatno najbolji tuner na trzistu pored Accuphase zivotinje. Cekam da mu padne cena na eBay i onda cu ga uzeti (jos jedan stari san)...

 

Vec jedan jedini normalni program po licnom ukusu – ako se zna da ce potrajati – opravdava kupovinu Accuphasea.

 

Sitne su to pare po danu slusanja.

Link to comment
Share on other sites

Tjuner je poslednja komponenta kojoj bih dopustio da izgleda kao da je komsija limar pravio u garazi, jerbo je izgubio kljuc od radionice.

 

(Zapravo sam to dopustio samo jednoj Sindricevoj fono sekciji, ali razmisljam da je nekako upristojim.)

 

Ipak je radio/tjuner stvar u kojoj zive mali ljudi. U Marantzu su to odlicno razumeli, dok iza Naimovog 'stajlinga', slobodan sam da nagadjam, ne stoji samo prosta namera da se ustedi, nego i da se od doticnog minimalizma dodatno profitira. Poruka glasi: kada sam i ovako napadno neugledan ovoliko skup, mora da sam tehnicki i akusticki savrsen; da sam lepuskast kao svi ovi oko mene, kostao bih daleko vise, ali mi je i ispod casti da se sluzim njihovim trikovima.

 

E pa, zao mi je: poruke mi saljite na telefon, a ja odoh da kupim nesto sto cu sa zadovoljstvom i da gledam narednih 40 godina.

Link to comment
Share on other sites

O ukusima ne vredi raspravljati,ali naimova kucista od livenog aluminijuma bar su dvostruko skuplja od marantz i slicnih...pa cak i onih starih serija.pricati u tom delu o ustedi je cista neupucenost.Ko god se bavi Diy zna koliko je aluminijum dobar izbor za kucista koja su ujedno i hladnjaci ali i koliko su to skupa resenja.Dobro al kuciste kosta diujere cesto koliko i ostatak delova,zato cesto i vidjamo "konzerve" sa potenciometrima jer "nema racuna" na kraju jos i za kuciste.Vintage dizajn starog matantza je savrsen,obozavao sam svoj vintage made in USA amp, ali u nekom momentu sa ociju mora da se predje na usi.Nazalost su dobre sprave uglavnom loseg dizajna.Izuzetak je Accuphase ali poslednji njihov sistem koji sam slusao bio je cenovno u rangu trosobnog stana u NS,skupa zabava.

Link to comment
Share on other sites

Od 35 do 100e na KP ima nekoliko odliÄnih komada. Za 35 sam video Philips FT880, do sad ga nisam vidjao ispod 50. Dobar tjuner. Vidim da su u ponudi Hitachi-jevi, hvaljeni model 440 i takodje odliÄan 8000 (ovom drugom je prejaka cena trenutno, 50-70 je realno, zavisno od stanja). Videh pre neki dan i malo poznati Sanyo T-35 da prodaje neko za 50-ak evra, a vrhunski tjuner. Najbolje bi bilo da pogledaÅ¡ malo, pa se posavetujeÅ¡ ovde. Ne znamo ni Å¡ta vizuelno tražiÅ¡, zatim mora li daljinac, itd.

Link to comment
Share on other sites

Od 35 do 100e na KP ima nekoliko odliÄnih komada. Za 35 sam video Philips FT880, do sad ga nisam vidjao ispod 50. Dobar tjuner. Vidim da su u ponudi Hitachi-jevi, hvaljeni model 440 i takodje odliÄan 8000 (ovom drugom je prejaka cena trenutno, 50-70 je realno, zavisno od stanja). Videh pre neki dan i malo poznati Sanyo T-35 da prodaje neko za 50-ak evra, a vrhunski tjuner. Najbolje bi bilo da pogledaÅ¡ malo, pa se posavetujeÅ¡ ovde. Ne znamo ni Å¡ta vizuelno tražiÅ¡, zatim mora li daljinac, itd.

OK, hvala, pa ne trazim nista posebno bitan mi je samo FM, ma kakav daljinac samo da ima dobar prijem i sto bolji zvuk za te pare naravno. Raspitacu se za ove sto si napomenuo ima li nekih recenzija na netu

Link to comment
Share on other sites

Do 100e polovan tjuner ima li preporuka posto nemam nikakva iskustva snjima tj. nikada ih nisam ni posmatrao kao audio komponentu a sad bih uzeo iz cisto prakticnih razloga. Dal se moze naci nesto valjano do 100 evra?

Veliki je izbor u tom rangu cena .Vidim na KP Sony st-sb920 za 60-80 evra ,a to je odliÄan tuner sa 2 antene ,veoma kvalitetne izrade .Eventualno potraži Denon tu-1500rd ,ili Marantz st-6000 jer su to  jako dobri tuneri a uklapaju se u budžet . Marantza sam imao a Denona joÅ¡ posedujem  , pogledaj po netu imaju dobre recenzije .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...