Jump to content


Teorija i praksa -gde su granice?


dvv

Recommended Posts

Boki, siguran sam da ima i basova od 12 i 15 inÄa sa Fs manjim od 25 Hz. Istina, oni imaju 3-4 puta veću povrÅ¡inu od 8" basa, a i koÅ¡taju otprilike toliko, možda ne baÅ¡ punih 4 outa, ali sigurnih 3 outa viÅ¡e od tog Seas basa. Ako mene pitaÅ¡, ja mislim da je upravo ta cena glavni faktor odbijanja ljudi od velikih drajvera. Plus naravno i gabariti, kiji nisu baÅ¡ mali.

Beatgoeson, ne boje se svi mogućnosti velikih SPL. Teorijski, sa Citation 24 pojaÄavaÄem, ja bih mogao da postignem nekih 112 dB SPL na 1 m, realno raÄunam oko 2 dB manje, ali ipak vrlo solidnih 110 dB SPL na 1 m, ili 104 dB SPL na 3 m. U impulsima, 2 dB ekstra, jer su moji drajveri deklarisani na 160W po DIN normama, koje su bitno strožije od onoga Å¡to mnogi koriste kao meru (1 u 4 impulsi, dakle ne pojedinaÄni, već repetativni). Uzgred, Citation i to može da postigne u impulsima, jer ima malo viÅ¡e postavljeno napajanje (+/- 56V) od proseka te klase, prvi padovi napona usled teÅ¡kog opterećenja poÄinju tek od 4 Oma nadole.

Sinoć sam, sa jednim kolegom sa foruma, puÅ¡tao moju omiljenu test numeru, Blua Man Group prvi CD, numera br.5, koja ima zasita izuzetnu dinamiku, od jednog instrumenta u picikatu, do udara sa 4 komletne ritam sekcije bez milosti, i to stvarno zvuÄi impresivno Äak i na starom Marantz 170 DC pojaÄavaÄu, koji je bio u sistemu. ÄŒak i po njegovim metrima, koji su VU a ne Peak, viÅ¡e su show program nego stvarno korisni, udari su iÅ¡li i preko 70W snage, Å¡to joÅ¡ uvek nije neka ludaÄka snaga, dostižna je većini nas. Nema kompresije, nema neodstatka snage, naprosto rade i tinalitet se ne menja, samo ima viÅ¡e zvuka. Taj osećaj slobode niÅ¡ta ne može da zameni.

Kiaser, nemoj imati iluzije, SVAKA zvuÄna kutija će poÄeti da izobliÄava kao luda, a posebno da intermodulira, kada se približimo njenom maksimumu. Za to postoji Äitav niz razloga, izmeÄ‘u ostalog i to Å¡to se darjveri ugreju i njihove osobine poÄnu da se menjaju. Ja jesma gurao moje kutije dosta daleko, ali nikada ih nisam odvukao do zone opasnosti, niti bih, Äak i da se niÅ¡ta ne dogodi, opet će negde, na nekom mestu, izgubiti kontrolu i poÄeti da brljaju, a to neće biti prijatno za sluÅ¡anje na bilo kojoj kutiji. Mi se zapravo borimo da se to dogodi Å¡to kasnije, a zaustaviti to ne možemo, samo se trudimo da ako možemo sve Å¡to nam realno treba upakujemo u onaj deo raspona snage u kome su one joÅ¡ uvek koliko-toliko linearne.

Oko one moje tabele, negde sam neÅ¡to zeznuo, to je jasno, moram da vidim Å¡ta i gde. U svakom sluÄaju, moja greÅ¡ka, izvinjavam se.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 183
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

dvv

Member

  • photo-thumb-30429.jpg?_r=1391097629
  • HiFi distributer / proizvoÄ‘aÄ
  • bullet_black.png
  • 692 Poruka:
  • LocationBelgrade

Poruka napisana 04 март 2014 - 11:41

Ja nisam serviser, ovde nisam ni prodavac. Ovde sam samo jedan od Älanova, ni veći, ni manji od bilo koga drugoga. Ovde sve Å¡to mugu da uradim jeste da poundim svoje miÅ¡ljenje i da eventualno nekome dam neki savet.

 

 

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Zasto onda nije vidljiv Vas profil i nije dostupan za PP? 

Link to comment
Share on other sites

Ova tema gubi smisao, poÅ¡to je pokretaÄ u nemogućnosti da odredjuje granice.

Ma, ne bre, super je imati otvorenu temu u kojoj moze da se teoretise do mile volje. Kad god neko pocne sa teorijom koja nema veze sa praksom, pa i ako ima, odmah moderacija da premesta postove ovde pa ko voli da cita o tome eto divne prilike, svo znanje sveta na jednom mestu.

:)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...