Jump to content


Kako do basa?


moonru

Recommended Posts

  • Replies 169
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ako je manjak basa kao sto se covek zali, a verujem da ne izmislja i da je tako... Moja preporuka je: da kupi jos jeadan 2010 i da ga ih postavi u konfiguraciju biamping, tako da 100 watti ide na levi, a 100 watti na desni zvucnik i resice problem!

 

Loudnesi i razna farbanja mogu samo ostetiti hardver, ja to nikako ne preporucujem!!

Link to comment
Share on other sites

Ja malo zezam Dejana da nam ne ponavlja neke svoje starije diskusije, mada onaj ko ih po prvi put cita verujem da uziva i uci. Rado bi da nam malo prenese duh diskusije sa www.diyaudio.com gde je drugacija atmosfera - nautickim miljama iznad kvaliteta diskusije koje imamo tu. Jedna tema ide i preko 500 stranica i pravo je uzivanje citati malo i o tehnicki dio naseg hobija.

Tamo je milina priÄati sa ljudima kao Å¡to je John Curl, valjda poslednji živi od velikana audio tehnike. Njegov rad je proslavio Mark Levinson-a, a sada radi kao glavni inženjer firme Parasound, poslednjih bar 15 godina. I ni malo se ne stidi da podeli svoje znanje sa drugima - samo ti osvane privatna poruke gde ti Äovel lepo skrene pažnju na ovo i ono. SedneÅ¡, zamisliÅ¡ se, i gotovo uvek shvatiÅ¡ da je Äovek u pravu i da ga treba posluÅ¡ati.

Evo, sada je ispalo spletom okolnosti da se uglavnom ja bavim problemom jednog Älana koji ima kutije sa impedansom od 1 Om. I krenem ja od nule, to je toliko specifiÄan sluÄaj da tu nema adaptacije, tu se mora poći od nule. Složim prvu verziju, onda se i drugi ukljuÄe, padnu razne sugestije, primedbe i opaske, i iz svega toga nastane druga verzija, sa nizom naizgled sitnih a u stvari jako bitnih razlika. Mislim da je to sada TO, ali znam da to viÅ¡e nije 100% moje, nego recimo 85% moje, a 15% je poteklo od drugih - i hvala im od srca.

E, to je ta razlika izmeÄ‘u tamo i ovde. Uzgred, Bogu hvala, nisam ja jedini Srbin tamo, postoje bar joÅ¡ dvojica koji je povremeno ukljuÄe (iz Obrenovca i ÄŒaÄka, VRLO konstruktivni ljudi).

Link to comment
Share on other sites

Ja bih ipak pre utisao one frekvencija iznad zeljene nego terao signal u klip pojacavabjem onog sto nedostaje, jer je ipak mnogo diskova snimljeno blizu 0dB. Just my 2c

 

Potpuno si u pravu. Verovatno si ovo napisao na osnovu ona moja 2 skrinÅ¡ota? Onaj prvi, Graphics Equalizer ima parametar Auto koji upravo to uradi - utiÅ¡a sve ostalo tako da onaj frekventni opseg koji je najviÅ¡e pojaÄan ne ode u kliping. Tako da tu slobodno "crtaÅ¡", a on prilagodi ostalo. Mislim da EasyQ nema tu automatiku, ali ima podeÅ¡avanje za GlobalGain, koji treba ruÄno namestiti da ide u minus onoliko koliko najviÅ¡a taÄka ide u plus.

Link to comment
Share on other sites

E, to je ta razlika izmeÄ‘u tamo i ovde. Uzgred, Bogu hvala, nisam ja jedini Srbin tamo, postoje bar joÅ¡ dvojica koji je povremeno ukljuÄe (iz Obrenovca i ÄŒaÄka, VRLO konstruktivni ljudi).

Najmanje jednog poznatog i cenjenog sugrađanina ni da ne spominjemo...

Link to comment
Share on other sites

Nema tu skrivalica, to je ova tema: http://www.diyaudio.com/forums/lounge/200865-sound-quality-vs-measurements-new-post.html

Dakle,kvalitet zvuka u odnosu na merenja. Mnogi od vas bi mogli Å¡toÅ¡ta da nauÄe tamo. Trenutna tema je dosta sliÄna ovoj, problem je kako dobiti bas od kutija sa impedansom od 1 Om. Sami drajveri koje Äovek ima su strava i užas, ne usuÄ‘ujem se ni da pitam poÅ¡to su bili. A problem je kako pokrenuti neÅ¡to Å¡to za sobno sluÅ¡anje traži brat-bratu 20 Ampera struje. Govorim o kontinuelnom izlazu, ne o impulsima, oni idu do straviÄnih 26 Ampera, ili gotovo 700W u 1 Om. Pa za to treba atomska centrala, a ne pojaÄavaÄ snage.

To je ono Å¡to sam rekao i u ovoj temi. Za te kutije je potreban neki mangaÅ¡ koji može da vikne struju kada zatreba, i to bez blama. Ne mogu da garantujem da će to reÅ¡iti Äitav problem, ali mogu da garantujem da će smanjiti postojeći problem i obezbediti osnov za dalje. Ne znam kako je Myriad napravljen, ne znam Å¡ta može a Å¡ta ne, ali se bojim da nije kao većina savremenih ureÄ‘aja, u muva kategorriji.

Link to comment
Share on other sites

Posto su pomenuti equilajzeri u foobaru, i problem akustike sobe +zvucnika, zanima me da li je neko probao

http://www.hometheatershack.com/roomeq/

 

Moze se integrisati sa foobarom preko

 

http://www.foobar2000.org/components/view/foo_convolve

 

 

Kakva su vasa iskustva? Ja sam pre nekoliko nedelja, posle pola minuta googlanja, naisao na ovu kombinaciju (hteo sam da vidim sta moze da se dobije pre nego krenem da se mucim sa nekim DSP real hardwerom, bilo da bacam pare, bilo da pravim i bacam vreme :)... Samo sam se malo igrao. Mislim, ovo mi deluje kao pravi put za room equalization, onako "naucnicki"

Link to comment
Share on other sites

A sto ne probas Ge tehnologiju? Pouzdano znam da se sasvim uspesno bori sa 1 om impedansom bez preteranih napora.

Ma Gogi, problem je već rešen i bez angažmana realno mrtvih tehnologija kao što je germanijum. Em je skup, em je izbor nikakav. Sramota bi bila da pored ovakvog izbora silicijumskih tranzistora snage moram da se vratim na germanijum. Ono što mogu sa silicijumom nikada ne bih mogao sa germanijumom. Brate, ja jesam lud, ali nisam glup. :D

Pa šta bi ti više voleo, devojku sa silicijumom ili sa germanijum u balkonima? :D

Link to comment
Share on other sites

Grujo, ne uspevam da instaliram easyq, ali nema veze, lovicu drugare koji mi budu dolazili narednih dana da probaju oni, pa kad uspe javljam utiske.

 

 

Hteo sam da kupim neki JVC ekvilajzer, medjutim kaze mi prodavac da exposure 2010 ne prima taj ekvilajzer, pa me totalno zbunio...jel to vazi samo za neke tipove ekvilajzera ili za sve ?

Link to comment
Share on other sites

Sa Äekićem, možeÅ¡ dokono tucati orahe, napraviti kuću i izvrÅ¡iti ubistvo.

Isto je i sa ikvolajzerom, on je samo puki alat. Ako sluuži da izravna odziv u sobi, dobar je, a ako služi ludovanju, onda ne valja.

Link to comment
Share on other sites

@dvv

Moram da primetim da ima reci uljeza u tvojim postovima i to cesto, to su one reci koje bude nebulozu i nemaju sta da traze u izrazavanju, kvare tonalitet posta.

???

Molim par primera, to mi nije bila namera, ali ako grešim, trudiću se da to ispravim.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...