Jump to content


Kako do basa?


moonru

Recommended Posts

Skoro sam pazario sexy DAC, pa jos skorije i sexy pojacalo Exposure 2010, i negde sam se nadao da ce sve napokon leci na svoje, kad medjutim prc...... pojavio se problem basa jer mi je ovo prvo pojacalo koje nema tonske kontrole ili laudnes......naravno, hteo sam po prvi put da imam ozbiljno pojacalo, koje nema tonske kontrole, itd, ali moji Sonabi OA 116 su sada tanani na basu a visoki su im automatski postali izrazeniji. Do sada sam te stvari uz pomoc tonskih kontrola uspesno resavao. Sta mi je ciniti a da mi pada na pamet trenutno, opcija da menjam zvucnike ne vazi jer nije problem do njih.

 

1 .. postoji li neki virtuelni ekvilajzer koji ce da radi posao da valja, ionako 99.9% muzike slusam preko kompa.

 

2...da li da kupim neki pravi ekvilajzer tj komponentu

 

3...da li da odnesem zvucnike da im se modifikuje skretnica, ili ubaci neki snazniji tj "nižefrekventniji" ( lupam  :grin: )   bas od 6.5 inca koliki je trenutno u ktiji, inace imam dva drajvera od 6.5 inca, jedan je gore kao mid bass a dole na dnu kutije je isti taj koji gruva samo bas.

 

4...ili da jednostavno prodam exposure 2010 i kupim nesto sa laudnesom i kontrolama, i sta bi preporucili za 300-400 eura, moze i neki vintage.

 

 

Negde sam se ovoga najvise plasio kada sam kupovao exposure, dobio sam sve sto sam hteo od zvuka ali izgubio bas....da imam neke kutije sa 10 inca basom verovatno ne bi bilo nikakvih problema, ili neke podnostojece sa 2-3 basa, ali Sonabi nisu iz te price.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 169
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Rokijana, mislis da je 2010 problem, ja mislim da nije jer svako pojacalo bez tonskih kontrola od 50 wati po kanalu bi isto ovako radilo na ovim Sonabima, ovde su problem zvucnici koji traze vestacko pumpanje niskih frekvencija .... na kraju krajeva nije mi ovo prvo pojacalo i svako koje sam imao kada sve stavim na nulu i iskljucim laudnes bude 2 puta tanje od ovoga......sto se tice srednjih, visokih, detalja, muzikalnosti, vokala, prirodnosti zvuka, bez greske je, ne bih ga menjao jer je to ono sto sam trazio a da ne kosta 1000 eura, to jest kostalo je ali ja sam ga kupio polovno za razumnu cifru.

 

Robespierre, koristim foobar, ali neki custom kome su ukinute tonske kontrole, koje nameravam opet da ubacim ali sam pravo ti kazem nesto skeptik po pitanju tih virtualnih tonskih kontrola, em mi ne zavrsava skroz posao jer slusam dosta i radio stanice, pa bi probao neki koji ce da radi sta god slusao.

 

Zoranzu, slazem se da je 1 nabezbolnija opcija i molim boga da uspe  :thumbsup2  .... utisacu visoke na skretnici ako ce to automcki da mi pojaca bas, kako je bre to moguce  :smile:   a i nisu prejaki visoki problem, nego su malo vise dosli do izrazaja nego obicno jer je bas utanjio, tako da je problem nedovoljno jak bas a ne prejaki visoki...

 

 

Nemoj neko da misli da basa nema uopste, i slicno, nego nema ga dovoljno koliko bi ja voleo da ima, jerbo sam ja manijak koji voli te najnize frekvencije....kao klinac tj tinejdzer sam slusao one sansui sa pasivnim radijatorom, odem kod komsije preko puta ulice i tamo ga cujem, taj bas je bio ekstreman i to me je proslo, ali ovo sada je nedovoljno

Link to comment
Share on other sites

   

Robespierre, najradije bi voleo da postoji neki virtuelni ekvilajzer, sa sve laudnes opcijom  :lol: i da na glupu foru resim problem. Ako to ne upali onda cu verovatno da kupim pravi ekvilajzer, ali su mi svi odreda odvratni koje sam gledao na KP, pa sam jos i strahu kako koji svira, dal digitalni ili manuelni, trt mrt, ako ima ko neka iskustva sa njima neka rekne, ili hoce da proda svoj stari dobri koji mu skuplja prasinu, itd.....voleo bih da mi poslednja opcija bude prodaja 2010 jer mi se svidja kako svira, posebno za jazz koji uglavnom slusam.....a mozda da mu ugradim laudnes i kontrole  :lol:

 

Den!s, nije crni ali je totalni mint, kutija, prevod, daljinski koji je strava jer gde god da ga uperis on radi.... ako budem prodavao tebe cu prvog da obavestim.

 

Goranp, ne zelim da menjam Sonabe, da su oni problem zamenio bi ih, ali nisu jer znam kakav bas imaju, doduse kada se ukljuci laudnes  :lol:

Link to comment
Share on other sites

Dwfinitivno promjeni zvucnike...vidis da nemogu otpjevati ono sto ljepotan zahtjeva...ili, ako volis lupanje ili atraktivniji zvuk zaboravi pojacala cudnih naziva :-) drzi se komercijale :-) Da napomenem, volim i ja masniji bas....slusam preko transporta, daca i monoblokova sa cijevnim predpojacalom na male bookshelfe....i ima basa i previse...ja nemam kontrole da ga smanjim :-) moraju se neke stvari poklopiti u sustavu, a ovdje je crna ovca kod tebe zvucnik koliko mi se cini.

Link to comment
Share on other sites

Moonru, prvo moraÅ¡ da saznaÅ¡ taÄno gde je problem. Jedna mogućnost je da su kutije inherentno sa slabijim basom, a druga da pojaÄavaÄ nema potencijale da izvuÄe basove.

Moj predlog bi bio da doneseÅ¡ kući neki integralac za koga se zna da može da pobuÄ‘uje i teža opterećenja, pa ako ni sa takvim nema basa, onda imaÅ¡ problem sa kutijama. Iz te situacije možeÅ¡ da izaÄ‘eÅ¡ na nekoliko naÄina, a jedan bi bio da kupiÅ¡ neki pouzdani subwoofer, ukoliko dovoljno voliÅ¡ te kutije i baÅ¡ hoćeÅ¡ da ih zadržiÅ¡.

Reci mi, gde si ti? Ne vidi se sa avatara, jesi li u Beogradu i okolini, ili gde? Ako si u okolini Beograda, možemo da se dogovrimo da naletim kod tebe sa mojim H/K 6550, koji bez problema pobuÄ‘uje Infinity Kappa 9 kutije, koje su nezgodne za pobudu, naravno, u granicama normalne glasnosti. Bez obaveze, ali pazi, ja kao gorivo troÅ¡im kafu i cigarete, cigareta uvek imam, ali kafa je tvoja. :D I samo da se zna, NE prodajem taj H/K, niti sada, niti ikada, ali je priliÄno Äesto posetilac KP sajta, sa cenama od €90 do oko €130.

Pa recimo za vikend, neko popodne, stvar dogovora. Ja mislim da je to jedini merodavan test, jer sluÅ¡aÅ¡ sve svoje ureÄ‘aje, svoju muziku (istrpeću Äak i džez), u svom ambijentu koji najbolje poznajeÅ¡. Ne može bolje za detekciju razlika.

Link to comment
Share on other sites

Silver Surfer, to je to ludilo, ovi sansui su bili es207 i radjeni su po uzoru na kef, svi prozori u kuci su se tresli, strasno....kasnije sam kao matoriji nabavio es 209 koji su imali jos vecu zapreminu i veci radijator, e to je tek bilo strasno.....nego tesko da ce da mi legne na uvce kada mi fali bas, volim te najnize frekvencije pa da me ebes....imao sam skoro 10ak dana kod sebe cambridge audio azur 340a, nema laudnes ali ima tonsku kontrolu za bas, i to je sto se basa tice bilo to, malo ga nasviram i livada.

 

IdlerTire, ma nije problem u zvucnicima, fali samo malo vise donjih frekvencija, koji definitivno mora da se izazovu nekim laudnesom ili slicno, kod ovih zvucnika.

 

 

Den!s, upravo to sto kazes.

 

Dw, imam utisak da kada bi doneo bilo koje pojacalo bez tonskih kontrola, sa 100 w po kanalu, da ne bi nista bolje uradilo od 2010 po pitanju onoga sto trazim tj sto mi fali.....fora je samo u tonskim kontrolama, ovim zvucnicima fali malo te farbe. Sabvufer je jedna od opcija, sto da ne, jer stavrno volim ove kutije i pre bih prodao 2010 nego njih, a ne bih prodao ni jedno ni drugo, ali ako budem morao onda ce to biti 2010. Hvala ti na pomoci oko dolaska, aj videcemo kako se odvija situacija, imam u komsiluku 2 pojacala sa laudnesom koja cu da donesem i probam, ovih dana, to mi za sada najjednostavnije.

Link to comment
Share on other sites

Ali Loudness opcija nije namenjena da pojacava bas.

Ona sluzi da kod tihog slusanja postignes veci frekventni raspon... tj. da se ne izgube donji i gornji segmenti...

... a to se postiže selektivnim i automatskim pojaÄavanjem basa i visokih, tipiÄno u odnosu +9 dB bas i +5 dB visoki, mada ima i drugaÄijih odnosa. To je povezano sa kontrolom (potom) glasnosti, pa teorijski kako viÅ¡e dodajeÅ¡ glasnosti, tako ova podizanja opadaju.

Poneko se izgubi pa podivlja, na primer Philips Black Tulip AH280 preamp, kome je to određivao neko koji je imao 0.1 promil krvi u alkoholu, pušio je neku baš lošu travu i jurio sekretaricu po firmi. Dok recimo Luxman C-03 preamp to ima sjajno odrađeno, baš kako treba a da nije napadno.

Link to comment
Share on other sites

To imaju integralci - Yamahe. Secam se modela A960, A760 i l slicno... Imaju varijabilnu lodness kontrolu i radi korektno...

Slažem se, ali na potpuno istom principu, samo su dodali pot za određivanje nagiba basa i visokih.

Link to comment
Share on other sites

Den!s, tu i jeste najizrazeniji problem, na manjim snagama, tu je laudnes keva, to mi upravo fali  .... mada i ne samo tu, do nekih 12 sati se primeti razlika kada je on/off......i ovo sto kaze dw, nije svaki laudnes fin, naravno polazim od toga da laudnes na skupljim pojacalima ne bi smeo da bude prenapadan.

 

 

Ako budem recimo menjao 2010, sta mislite o onim marancima 64mkII, 84mkII, mozda neki Accuphaze, dajte neku preporuku, cisto da vidim sta da gledam ako vec gledam 

 

 

Zoranzu, samo dva  :lol:

 
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...