Jump to content


Cambridge Audio 840c kao DAC


moonru

Recommended Posts

Sta mislite koliko je dobar ovaj CD plejer kao DAC uredjaj, slabo se razumem u princip rada DAC-a i tako to a resio sam da poboljsam zvuk jer uglavnom slusam muziku sa kompa, pa se ovaj CD plejer pojavljuje kao neko univerzalno resenje ako u potpunosti funkcionalno menja klasicne DACove kao sto su TEAC UD-HO1, MF V DAC, CA DacMagic 100, itd....taman bi imao odlican CD plejer i DAC u jednom uredjaju, nije jeftin ali to nije problem ako radi ono za sta mi treba.

 
Link to comment
Share on other sites

Hajde da ti odgovorim, pošto sam ga imao jedno vreme.

Å to se tiÄe funkcionalnosti i kvaliteta izrade, odliÄan ureÄ‘aj, bez daljnjeg.

Može da radi kao CDP, Äita originale i rezance, kompletan transport sa laserom može da se kupi budzaÅ¡to na internetu (ako ne daj Bože crkne), a jako je funkcionalan i kao DAC (2 x optiÄki + 2 x koaksijlani ulaz), radi upsampling na 24/384, funkcionalan daljinac,...

E sad... zvuk...

Pokušaću da budem objektivan koliko mogu - meni nije legao.

Za moj ukus isuviÅ¡e sterilan i analitiÄan zvuk, koji usput jako vuÄe na svetlu stranu, pa i o tome mora da se vodi raÄuna prilikom uparivanja. Dobra je ovo maÅ¡ina, ali po meni ne vredi 1400 evrića nova. Ja sam je pre oko 2 godine kupio u mint stanju za oko 500 evra i za te pare je okay, ali za 1400 evra mislim da može da se kupi itekako bolji combo.

Najbolje je da ga, ako možeÅ¡, posluÅ¡aÅ¡ i sam izvuÄeÅ¡ zakljuÄak.

E da, zaboravih... Po meni, kao CDP je bezveze, ali kao DAC radi kudikamo bolje.

ProÄitaj i ovo, svojevremno je i ovde bila tema o ovom ureÄ‘aju, dobor bi bilo da pre postavljanja teme uradiÅ¡ malo search:

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/9268-cambridge-audio-ca-840-cd/

Link to comment
Share on other sites

Hvala ti, dosta si mi pomogao. Navodno je DAC u ovom plejeru totalna babaroga po recima prodavca a posto sam planirao kupovinu Dac-a onda je ovo moglo da cucne samo tako, jer bi imao i dojajni cd plejer, ali posto cd plejer sve slabije slusam a DAC na ovom 840c izgleda i nije neka babaroga jer je ovo ipak CD iz 2008e godine pa kapiram da su noviji konverteri bolji, onda cu verovatno da pazarim TEAC UD-H01 koji bi trebalo da bolje svira, ili se varam, molim savet oko ovog Teac-a....ili neku preporuku za oko 300-400 eura. 

Link to comment
Share on other sites

Pazi, izgleda da me možda nisi baš dobro razumeo.

Daleko od toga da je CA 840C loÅ¡ CDP/DAC, ali po meni to ne vredi 1400 evra. Ako možeÅ¡ da ga nabaviÅ¡ polovnog za 400-500 evra to je već sasvim druga priÄa, uz to da ga zbog svetlijeg zvuka uparujeÅ¡ sa ureÄ‘ajima koji vuku na tamno, kako ne bi bilo prÅ¡tanja visokotonaca.

I nemoj da misliÅ¡ da su noviji DAC-ovi bolji, to prosto nije taÄno. Sam kvalitet DAC-a zavisi od mnogo faktora, od kojih je samo jedan Äip, mnogo je bitnija implementacija istog. ÄŒip može donekle da definiÅ¡e karakter zvuka, ali ono Å¡to Äini dobar DAC je ostatak materijala.

Pomenuti Teac nisam slušao, ali mogu da se kladim da nema šanse da svira bolje od CA 840C, jednostavno, nisu ista klasa, a i pogled na unutrašnjost mi ne uliva neko veliko poverenje. Ipak, ako možeš probaj ga pa vidi da li ti odgovara, ali isto tako uzmi u obzir i opciju kupovine polovnog DAC-a, možeš za mnogo manje para da uzmeš jako dobar uređaj.

Link to comment
Share on other sites

Aha, sada mi je jasnije sve jer ipak preporucujes kupovinu za 400-500 eura, upravo mi toliko novca prodavac trazi, hoce 500 ali dao bi 450 ako bi uspeo da se iscenjkam......rezime, ipak je to odlican uredjaj za 450 eura ako postignem tu cenu, ostaje samo dilema da li uopste da kupujem tako skup DAC jer mi kao CD plejer ne treba jer diskove skoro pa ne slusam vise a DAC sto ti kazes mogu da kupim i neki polovan za 200-250 koji ce da svira odlicno.

 

Neka prenoci, pa cu sutra da odlucim.

 

Aj jedno banalno pitanje oko DAC-a kada smo vec tu, trenutno 99% muzike slusam sa kompa, flakovi, mp3, dosta slusam jazzorg24, i jazzradio, itd, imam muzicku karticu X-FI extreme music koja je u rangu 50ak eura nova, pa me zanima koliko ce mi DAC poboljsati zvuk, jel to bas ono da se smrznes bolje ili neka blaza varijanta, u svakom slucaju neki DAC kupujem nego eto pitam jer nemam bukvalno nikakva iskustva pa mi svaka informacija znaci.

Link to comment
Share on other sites

Za 450 se isplati, ali da bi dobio ono pravo i ostatak sistema mora da "isprati" DAC kako treba.

Po meni (i ne samo po meni), izvor je najvažnija karika, ali i ostatak mora da bude adekvatan da bi dobar izvor doÅ¡ao do izražaja. Dakle, pojaÄalo, zvuÄne kutije, pa i kablovi moraju da budu dobri da bi sve u kompletu bilo dobro.

Å to se tiÄe muzike, važno je i Å¡ta je source. mp3 zaboravi, to je lossy i nema tog DAC koji će da nadoknadi izgubljeno. FLAC dolazi u obzir ako je izgrebovan sa medijuma kako treba, u protivnom se nećeÅ¡ usrećiti. Internet muzika je okay opcija, dogod puÅ¡taju kvalitet, danas se dosta puÅ¡ta mp3, pa i od toga nema vajde.

Za 200-250 možeÅ¡ da kupiÅ¡ polovan DAC koji će da svira dobro, odliÄno malo teže, ali opet ne može da se gleda izdvojeno iskljuÄivo taj segment, mora ceo sistem da bude skockan da bi Äuo razliku.

Pa ipak, od neÄega se mora krenuti, pa bi taj CA 840C uz neki budući upgrade mogao da bude dobra polazna osnova i neÅ¡to oko Äega bi mogao da se gradi budući sistem.

Link to comment
Share on other sites

Ostatak sistema su mi Sonab OA-116 koje ne planiram da menjam sem ako mi ne dosade nekada, ili ako dobijem 7 na lotou itd....trenutno imam 2 CA pojacala, risiver SR-10 i azur 340a i dvoumim se koji da ostavim, ali svejedno planiram da pazarim nekog kineskog lampasa u skorijoj buducnosti, tipa Yaqin MS34D ili nesto slicno u tom cenovnom rangu, i oko ovoga ce mi trebati saveti kada dodje vreme. Kablove nemam neke dobre zasad, ni zvucne ni interkonekt, ali to cu da resim sa oko 100-200 eura nadam se, kada dodje momenat.

 

Ako imas jos nesto da kazes na temu, super, ako ne hvala ti puno, bas si mi pomogao.

Link to comment
Share on other sites

Mali azur 340 radi odlicno, napunio je Sonabe iz zezanja, posebno je bas odlican a tu sam bio poseban skeptik .... ali gde je fora, za glasnije slusanje je zver za sr-10 koji kao da je duplo slabiji a ne duplo jaci od a340 sto se tice deklarisane snage, takodje su basovi primetno slabiji tj tanji na sr-10, ali lepse mi svira sr 10 na malim snagama a najvaznije mi je kako svira na maloj snazi jer uglavnom tako slusam.....a slusam najvise jazz i jako mi je vazno da pojacalo zvuci milo, pitomo, ne umem da se izrazim drugacije  :lol: .....azur 340 je za disko muziku napravljen, uopste elektronsku, za svaku je preporuku ko to preferira, ali posto ja 70% slusam jazz a 30% disko i slicno, a 90% vremena na nekim malim do umerenim snagama, ipak bih zadrzao sr-10 jer mi vise prija njegov zvuk, steta sto ne umem da objasnim lepo tu razliku u zvuku.

Link to comment
Share on other sites

Jeste odlican, za sve, ali znas kad imam oba u kuci pa mogu da ih slusam naizmenicno i koliko god azur 340 bio generalno bolje pojacalo, snaznije, dinamicnije, bolje napuni basove, ipak cu da ostavim SR-10 jer ima srednji i visokotonski spektar mnogo fin na malim snagama, kao da je pravljen za male snage, ali dzaba kada ne umem da objasnim tacno o cemu se radi sem da mi vise prija zvuk  :lol:

Link to comment
Share on other sites

To je bas taj 840c, od tog istog lika sam kupio i azur 340 i onda mi je pre par dana ponudio 840c jer sam mu jos u prepisci oko a340  rekao da planiram da pazarim neki DAC u skorije vreme, pa me posle par dana zvao da mi ponudi 840c ..... decko je super lik inace, bar na osnovu mog kratkog iskustva sa njim.

 

Jos uvek mi ne odgovara, dao sam mu ponudu da prihvati nazad a340 i da mu doplatim, pa sta bude, javicu ako pazarim.

Link to comment
Share on other sites

)

Kao i predhodnom slucaju sa Hegel pojacalom, (i) ovaj oglas je postavljen pre pisanja o doticnom uredjaju. Video sam oglas na KP.

Link to comment
Share on other sites

Ma znam da si to bio ti, samo se "pravim" ;)

 

Ко зна на кога Ñи ти миÑлио?

 

p.s. onaj Project gramofonski preamp od pre neko veÄe je baÅ¡, baÅ¡ skockan...  :thumbsup2

 

Рјел да изгледа шашаво?

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...