Jump to content


upgrade sistema


robespierre

Recommended Posts

Moj predlog se odnosio upravo na strpljenje, dakle, dovući na probu viÅ¡e pari zvuÄnika kad se skupi lova, pozajmiti od Ranka V90 koji nije nimalo za potcenjivanje i onda posle izbora zvuÄnika tražiti kvalitetan power amp i dac koji će da zaokruži krug prema sopstvenim sluÅ¡nim i konformistiÄkim pretenzijama.

 

Definitivno zvucnici su prioritet na meniju. Pogledajte kvalitet izrade tih konfekcijskih Sonaba na slike koje sam postovao na pocetku teme.  http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/26532-upgrade-sistema/page-7  Blago receno katastrofa. :)

Edited by Kaiser
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 562
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Taj sonijev minidisc izgleda kao podmetaÄ za preamp. Imao sam i ja jedan takav, nije to uopÅ¡te loÅ¡e. Medjutim... PoÅ¡to si reÅ¡io da pucaÅ¡ na visoko onda razumem da razmiÅ¡ljaÅ¡ o boljem izvoru. Rekoh da nije loÅ¡ minidisc jer da je loÅ¡ ne bi ni uspeo da ÄujeÅ¡ o kakvom se preampu radi.

Ja bih razmiÅ¡ljao ovako: jurio bih bolje zvuÄnike. Dovukao bih na probu neÅ¡to odgovarajuće a za dac bih odmah uzeo MF V90, makar na probu. Možda se iznenadiÅ¡ a usput i saÄuvaÅ¡ pare.

Ako već gradiÅ¡ ozbiljan sistem, nije džabe Å¡to ti ljudi ovde predlažu da su zvuÄnici kljuÄ.

 

 

Da li je MF V90 ,toliko dobar.Da zaobidjem kupovinu CD-plejera i odmah idem na DAC. Imao sam HRT-M.Sreamer II  koji je bio razocarenje .

Link to comment
Share on other sites

Pa cela konfekcijska klasa danas je blago reÄeno katastrofa, kao da se takmiÄe ko će da bude gori. Bez izuzetaka.

A tek da ni ne priÄamo o rasprodaji imena i svetle proÅ¡losti. Nekada Äuvena i cenjena imena su danas plaÄ majke božije u konfekcija klasi. U tome prednjaÄe Britanci. ÄŒisto kao primer, nedavno sam sluÅ¡ao neki mali Wharfedale zuvÄnik; bog te maz'o, to nema niÅ¡ta sem srednjih tonova, fale i visoki, a kamo li basovi. Malo pre toga sam sluÅ¡ao neki KEF - da sam ga ja krstio, nazvao bih La Plastique.

Link to comment
Share on other sites

Iskreno mislim da ce zvucnici biti poslednja investicija iz vise razloga: 

1. Zadovoljan sam kako to sada zvuci i znam da moze da se za "sitne novce" znacajno unapredi osvezavanjem skretnice,

2. Milism da je minidisc sledece usko grlo,

3. Pre zvucnika moram da zamenim pojacalo

 

Trotter, hvala na predlogu, a ako me secanje sluzi dobro,mislim da sam na nekoj od tema procitao da si ti tu akviziciju vec napravio, pa ako si voljan, mozes doci da isprobamo kod mene u sistemu...podmazacemo sve to nekom tekucinom,naravno  :cheers

 

P.S. stvarno izgleda k'o podmetac, ali kablovi su mi kratki - iznudjeno resenje...bitno je da su mi apetiti  :1038:

P.P.S.  G., rekao si mi, pokusacu i Younga da poslusam, svakako, ali ne verujem da cu ga nabaviti za zadati budzet, to je problem.. 

Link to comment
Share on other sites

OdliÄno si pretpojaÄalo uzeo, da ga nisi ti uzeo od goluma ja sigurno bih (ustvari, sad tek videh da sam ti ga upravo ja prvi pomenuo i tako sebe zeznuo :plakanje ).

Kockaj sistem polagano, a ja na tvom mestu ne bih išao postepeno, već bih odredio finansijski okvir koliko sam spreman da uložim u ostatak sistema, krenuo da skupljam parice, a u međuvremenu bih natenane isprobavao uređaje.

Za 600 eura ćeÅ¡ sigurno naći dobar second hand DAC, možda i vrhunski, ko zna. Gledaj da isprobaÅ¡ Å¡to viÅ¡e razliÄitih topologija, kako bi video Å¡ta tvom uhu bolje zvuÄi, pa da znaÅ¡ na Å¡ta otprilike da obratiÅ¡ pažnju.

Link to comment
Share on other sites

Da li je MF V90 ,toliko dobar.Da zaobidjem kupovinu CD-plejera i odmah idem na DAC. Imao sam HRT-M.Sreamer II  koji je bio razocarenje .

 

Kao Å¡to rekoh, robespierre po mom miÅ¡ljenju treba da proba neki bolji dac od ovog koji sad ima, a MF V90 koÅ¡ta 250 evra nov. Uzimajući u obzir da kani napraviti ozbiljan sistem, proba sa V90 mu sigurno neće Å¡koditi. Nisam ni sanjao piÅ¡ući komentar da on treba da kupi taj dac već samo da proba jer je sigurno bolji za testiranje trenutnog dobaÄaja sistema od ovog dac-a koji sad ima. Pod ozbiljnim sistemom podrazumevam da će sastavljanje da traje godinama i da će da se ulože ozbiljne pare.

 

Za ovo što ti i ja imamo, V90 je ozbiljna sprava. Komentar koji je dvv dao u vezi toga ne bih da komentarišem jer je smešan. On uvek piše o idealima a to nije svima ni interesantno ni dostižno.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da je striktno vezivanje za cenovne odnose priliÄno nedokaziva stvar koja ne mora uopÅ¡te da bude taÄna iako se obiÄno predlažu kojekakvi odnosi za cene pojedinaÄnih komponenti. Setite se procenta za kablove, meni je to dovoljno da mi zvuÄi kao najgora reklama i Å¡aÅ¡avljenje. Uvek se postavlja pitanje da li kupac sastavlja sistem za sebe ili za prezentaciju kolegama audiofilima. U tom grmu leži zec, rekao bih ja.

Link to comment
Share on other sites

U vezi DAC-a, skoro sam pazario polovan Cambridge Audio 840C za 490 eura, 2 godine star, stanje kao nov, bila je dilema koji DAC oko 300 eura i onda je ispalo ovo, kombinovani DAC u CD plejer u jednom, pa eto da se javim da od sveg zadovoljstva preporucim istu spravu za kupovinu, ako istrci polovan.

Link to comment
Share on other sites

OdliÄno si pretpojaÄalo uzeo, da ga nisi ti uzeo od goluma ja sigurno bih (ustvari, sad tek videh da sam ti ga upravo ja prvi pomenuo i tako sebe zeznuo :plakanje ).

 

 Ringe, nemoj da se nerviras, pretpojacalo sam smeknuo mnogo pre otvaranja teme i pokrenuo prepisku sa dragim nam kolegom G. a da sam saznao neke korisne otvarajuci ovu temu, to sigurno i hvala dobrim ljudima na tome.

 

@kaiser kolicina novca je relativna stvar...moze neko za isti taj v-dac da trazi 1k evra i da udje u tu kategoriju uredjaja, slozices se da stvari funkcionisu na drugaciji nacin. Sem toga, kolicinu novca ce diktirati tekuci uslovi - ja bih prvi voleo da mogu da se ispruzim do ARovog ref75 snagasa, dac8 amati futura zvucnika,al nece ici, bar ne sada  :cry:

 

@dvv izvini, ali malo si kotradiktoran, ako procitas postove sa poectka teme ti si prvi predlagao da uzmem kompletan i uravnotezen sistem za 800e, a sad pricas o filozofiji 1 god jedna komponenta...

Link to comment
Share on other sites

robespierre, sa pocetka teme u postu br.17 bilo je predloga vezano za Young & Palmer kao pravac kretanja na sta se nisi izjasnio, pa mi je drago da se vracas na pravi put "digitalije" kao neophodnog izvora danasnjice, a poslastice ce po izboru doci vec po zelji nekada. Treba i komp konfigurisati i prilagoditi iskljucivo hi res fajlovima. Inace jos jednom da iskazem podrsku uvodjenjem kvalitetnog pre amp-a koji ce ipak predstavljati kicmu sistema. Pozdrav.

 

 

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/26532-upgrade-sistema/?p=514657

Link to comment
Share on other sites

@Abaxial moguce da nisam primetio, postovi su napisani u 2 min razlike. Pa ja nikada nisam ni skretao sa tog puta, samo sam znao da mi je pretpojacalo najslabija karika i odlucio sam da od istog i krenem u upgrade. Sledeci logican korak, bar po meni je dac, koji i kada, hm ne znam - videcemo.

PC samo za muziku necu sigurno sklapati, jer isti koristim i u druge namene, tako da sam tu ogranicen. Na pamet mi pada da kao Buja izbacim komp iz sobe,ali o tom potom, lako je odraditi posao kada imas novca.

Link to comment
Share on other sites

...

 

@dvv izvini, ali malo si kotradiktoran, ako procitas postove sa poectka teme ti si prvi predlagao da uzmem kompletan i uravnotezen sistem za 800e, a sad pricas o filozofiji 1 god jedna komponenta...

Ne vidim u Äemu je kontradiktornost?

Ja jesam predlagao drugaÄiji pristup, ali ti si to odbio i kupio skup predpojaÄavaÄ. Krenuo si drugim putem i sada nemaÅ¡ kud nego da njime nastaviÅ¡. To će papreno da te koÅ¡ta, ali ako sve bude u redu, na kraju ćeÅ¡ imati jedan jako dobar sistem. Moj prelog je bio ekonomski povoljniji i niÅ¡ta viÅ¡e. Ti si lepo rekao da nemaÅ¡ iskustva. Fino, sa preampom si dobro proÅ¡ao i ti i prodavac, koji koliko sam video ima drugare ovde. Prema jednoj tvojoj izjavi sa poÄetka, trebaće ti vremena da sakupiÅ¡ novaca za narednu tranÅ¡u, ako se dobro sećam oko godinu do godinu i po dana. A ispred tebe su sada joÅ¡ dva koraka minimum, pojaÄavaÄ snage i zvuÄne kutije, a to je oko 6 puta ovoliko para, ako želiÅ¡ ujednaÄen kvalitet.

Ako tebi to ne smeta, veruj mi, meni joÅ¡ manje smeta. Sa preampom si imao sreće, bio ti svestan toga ili ne, sada da vidimo kako će ići sa snagaÅ¡em. Nije to samo pitanje tvoje volje i materijalnih mogućnosti, nego i ponude, nema odliÄnih ureÄ‘aja u ponudi svaki dan, ili onda kada tebi to odgovara. A imao si svakavih predloga oko snagaÅ¡a, ali veruj mi, nije to ni malo lako sada. Koliko se sećam, pominjani su i neki Hitachi HMA MOSFET pojaÄavaÄi; to jesu dobri proizvodi, ali nisu na nivou tvog preampa, oni su za bar jednu celu klasu ispod, Äak i kada su potpuno propisno osveženi, pa Äak i malo pojaÄani recimo većim elektrolitima.

Ukratko, ja sam ti predlagao sporiji, ali jeftiniji i sigurniji put, a ti si odabrao brži, kraći ali mnogo teži i skuplji put. Oko teze 1 godina 1 komponenta, to je samo figurativno, ako timožeÅ¡ da sakupiÅ¡ recimo €1.500 za pojaÄavaÄ snage za 3 dana, onda naravno nema potrebe Äekati celu godinu, ja sam se samo oslonio na tvoju izjavu da sada imaaÅ¡ toliko, a da ćeÅ¡ za X meseci imati joÅ¡, pa sam pretpostavio da će uvek biti tako, odnosno da sve to finansiraÅ¡ iz tekućih prihoda. U tom sluÄaju, UVEK će ti trebati vremena.

Link to comment
Share on other sites

Vrlo sam svestan da sam odlicno prosao i to sam i sam govorio, a to je bio i jedan od osnovnih razloga zasto sam uzeo bas AR. Za taj novac imam sjajnu osnovu, a sve i da ne ispratim njegov kvalitet opet ce zvucati bolje nego da imam nesto iz klase.

Sto se finansija tice,pa videcemo,ja sam skoro zavrsio fakultet i tek se zaposlio,buducnost je tek predamnom.

Sto se kontradiktornosti tice, ja sam prvi rekao polagano skupljam za bolji ostatak, na sta si ti odgovarao sa "pogresan put" i "mnogo muke, novca i znoja" kao i "svaka skola se placa" da bi sada ispalo da si ti isao takvim putem i dosao do sjajnih rezultata. Meni ovo zvuci jako kontradiktorno. NHF  :crno-na-belo

Link to comment
Share on other sites

Kao što rekoh... Po meni je ovo pravi put, kako po pitanju kvaliteta, tako i po pitanju para koje ćeš uložiti.

Kupuj komponentu po komponentu, pažljivo biranu i ne Å¡tedi pare kad naleti neÅ¡to dobro (kao npr. ovaj AR), poÅ¡to, složiću se sa gore napisanim, u poslednje vreme i nema baÅ¡ dobrih Hi-Fi komada na prodaju (sve neki krÅ¡evi koji se dovlaÄe sa zapada).

Link to comment
Share on other sites

Nisam ni video V90 , ali me je HRT bas razocaro i malo odagnao razmisljanje o DACu.

 

 

Ovo mi je malo Äudno, HRT II je odliÄan mali DAC, u mom sistemu se fino uklopio. U cenovnoj kategoriji do 150 eura, gde on pripada, nisam Äuo da ima neÅ¡to znatno bolje. V 90 je ipak malo skuplji uredjaj, ako se ne varam, za 100 eura. Jeste praktiÄniji zbog mogućnosti kaÄenja viÅ¡e izvora, ali ne verujem da bi ti na svom sistemu primetio drastiÄnu razliku u zvuku.

Link to comment
Share on other sites

Vrlo sam svestan da sam odlicno prosao i to sam i sam govorio, a to je bio i jedan od osnovnih razloga zasto sam uzeo bas AR. Za taj novac imam sjajnu osnovu, a sve i da ne ispratim njegov kvalitet opet ce zvucati bolje nego da imam nesto iz klase.

Sto se finansija tice,pa videcemo,ja sam skoro zavrsio fakultet i tek se zaposlio,buducnost je tek predamnom.

Sto se kontradiktornosti tice, ja sam prvi rekao polagano skupljam za bolji ostatak, na sta si ti odgovarao sa "pogresan put" i "mnogo muke, novca i znoja" kao i "svaka skola se placa" da bi sada ispalo da si ti isao takvim putem i dosao do sjajnih rezultata. Meni ovo zvuci jako kontradiktorno. NHF  :crno-na-belo

Ne razumem zašto, ali sada više nije ni bitno, jer je odluka doneta.

Oko moje vs. tvoje kutpovine - pa znaÅ¡, mnogo je razlika. Prvo, ja sam moje kutje kupio kao poznatu veliÄinu, jer sam ih dve godine sluÅ¡ao kod drugara i dobro sam znao Å¡ta kupujem, Drugo, ja sam tada imao svoje prihode, iako sam i ja bio student, pa sam sam sebe finasirao u nekom mom tempu. Treće, nisam bio baÅ¡ neiskusan, dok nisam kupio reVox integralac, sluÅ¡ao sam ih preko nekih pojaÄavaÄa koje sam sam napravio Äisto da me pokriju, uz puno razumevanje i prihvatanje Äinjenice da oni nisu bili ni blizu potrebnog i željenog nivoa kvaliteta. ÄŒetvrto, bio sam apsolutno pomiren sa Äinjeicom da moram da saÄekam bar godinu, realnije godinu i po dana da sakupim ne baÅ¡ skromnu cenu onoga Å¡to sam želeo, a želeo sam ga ciljno, jer opet, sluÅ¡ao sam tu kombinaciju kod dobrog drugara i taÄno sam znao kako to radi.

Po meni, to je priliÄno razliÄito od tebe, koji ne znaÅ¡ kakav ti pojaÄavaÄ treba, od koga, koji model, itd.

Link to comment
Share on other sites

Ovo mi je malo Äudno, HRT II je odliÄan mali DAC, u mom sistemu se fino uklopio. U cenovnoj kategoriji do 150 eura, gde on pripada, nisam Äuo da ima neÅ¡to znatno bolje. V 90 je ipak malo skuplji uredjaj, ako se ne varam, za 100 eura. Jeste praktiÄniji zbog mogućnosti kaÄenja viÅ¡e izvora, ali ne verujem da bi ti na svom sistemu primetio drastiÄnu razliku u zvuku.

 

Kod mene je Pioneer DVD343 nadsvirao za nijansu HRT MS II.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...