Jump to content


Zujanje preko kompa


moonru

Recommended Posts

Imam problemcic sa prilicno glasnim zujanjem iz zvucnika prilikom slusanja muzike s kompa, pocelo je da se desava samo sa novim pojacalom, prethodna 3 nisu imala taj problem. Kabl je jedan isti na svim pojacalima, jeste krsina neka jeftina od 10 metara ali kabl mozda nije razlog jer je na prethodna 3 pojacala radio normalno. Imam jos jedan isti takav kabl koji sam odmah probao, i isto se desava.

 

Najmanji je problem da odem i kupim neki bolji kabl ako je to resenje, ovaj put od 5 metara. Ali sve mislim da nije kabl, ili mozda jeste jer je krs a ovo novo pojacalo je mozda previse osetljivo na nesto za razliku od prethodna tri, pa trazi bolji kabl, otkud znam, nagadjam, to me i zanima dal je problem, ako jeste javise se neko ko je imao slicnu situaciju pa cemo da resimo misteriju kupovinom boljeg kabla jer je pojacalo osetljivo na krs od kabla.

 

Do same ispravnosti pojacala nije jer sam probao CD plejer i nema nikakvog zujanja, takodje sam isprobao i sve ulaze na pojacalu i na svima se cuje zujanje.

Link to comment
Share on other sites

Meni je rešio problem nf filter šuma:

 

http://www.kanibal.co.rs/products.php?sgr=30502000&pid=30502007

(Ne, doduše, ovaj model, kupio sam jeftiniji preko ebaya.)

 

Problem je verovatno u napajanju kompa, ili u punjaÄu laptopa, zavisno preko Äega sluÅ¡aÅ¡ muziku. MožeÅ¡ probaÅ¡ da prikljuÄiÅ¡ pojaÄalo na drugi komp, ili stavi drugo napajanje.

Isto kao i kod tebe, sva pojaÄala koje sam probao nisu zujala, osim jednog i najboljeg koje i danas posedujem. Zato sam i nabavio filter i sada radi odliÄno,

Ne znam da li dolazi do degradacije kvaliteta zvuka pri koriÅ¡tenju filtera, ali meni liÄno sada sve zvuÄi ok.

Link to comment
Share on other sites

DrVelinov, probao sve sto kazes, i dalje isto.

 

Remkaiser, haha, ista stvar, pojacalo koje najbolje svira zuji, ali resicu problem, ili tim nr filterom kao i ti, ili sto kaze Krsh sa ovim boljim kablom ..... ali pre nego isprobam obe opcije gledacu da aktiviram muzicku karticu koju imam u kompu ali nije povezana, pa da vidim oce li i sa njom da zuji....ako zuji onda cu da uzmem prvo kabl ovaj sto Krsh preporucuje, jer ionako planiram bolji kabl da kupim, a ako i dalje bude zujalo onda cu da pazarim nr filter suma, a ako i to nije dovoljno onda novo napajanje na kompu. Inace probao sam malopre ipad da zakacim kao izvor umesto kompa, na isti budjavi kabl, i nista ne zuji.

 

Javljam sta sam uradio. Zahvaljujem na pomoci.

Link to comment
Share on other sites

Stavio sam zvucnu kartu creative x-fi extreme music i opet ista stvar.....a posle toga sam povezao cambridge audio risiver sr 10  ( koji sam resio da prodam posto sam nabavio bolje pojacalo )  da se samo jos jednom uverim da nema ni z od zujanja, pojacao do maksimuma i sve ok, ni z od zujanja na risiveru.

 

Uh, znaci nesto je na novom pojacalu osetljivije u ulazu, jel ima neko ideju sta to moze da bude....u svakom slucaju sledeca eliminacija je kupovina novog  kabla, pa javljam sta se desava.

Link to comment
Share on other sites

Imam istih problema sa laptop raÄunarom,ali i sa gramofonom.Misleći da je problem do kablovske TV mreže,nabavio sam galvanski izolator od SBB i to je reÅ¡ilo problem sa gramofonom.Medjutim,kada sam "A" sistem prebacio u novi prostor,ponovo mi se javilo zujanje na gramofonskom ulazu.Zatim sam stavio joÅ¡ jedan galvanski izolator na sam ulaz razdelnika za kablovsku televiziju,koji stoji u tavanu kuće,i opet imam zujanje.Sa raÄunarom je joÅ¡ glasnije zujanje nego sa gramofonom.Prebacivao sam raÄunar na "B" sistem i isto se Äuje jako brujanje.Kada iskopÄam ispravljaÄ raÄunara,smetnje potpuno nestanu.

Struja u kući je radjena potpuno nova pre 7 godina,a nova prostorija je završena u oktobru 2013.Uzemljenje imam za sva tri objekta u dvorištu,kao i posebno za gasnu intalaciju/kotao.

Ima li neko ideju Å¡ta da ispitam?

Link to comment
Share on other sites

Pretpostavljam da postoji tzv petlja bruma, jer uzemljenje na utikacu je odvod svih graunda prema zemlji, mozda je utikac lose uzemljen. Sto se trake tice ja bih je skinuo jer je ona osiguranje ako struja dodje do kutije pojacala. sta je jos uzemljeno od komponenti? Pretpostavljam da Impuls ima  objasnjenje pa sacekaj da se javi. Pada mi napamet i da proveris lemove od cinceva na pojacalu i gramofonu, kad oni popuste zna da se javi brum.

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

JuÄe smo probali sa unimerom i kablovi su u redu.Zatim je doÅ¡ao drugar koji radi u Å¡abaÄkoj elektrodistribuciji,i njegovo miÅ¡ljenje je da do problema dolazi zbog blizine trafo stanice.Ispred moje kuće se nalazi stub,koji je zadnji u nizu,a napon u mreži je oko 240v.

Ne znam da li bih nešto postigao nekim od predloženih filtera,pa ako neko ima ideju neka se javi.

Hvala.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...