Jump to content


Pomoć! HiFi sistem do 1000 EUR?


Vladimir84

Recommended Posts

  • Replies 119
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Vladimire, nije ni jedan moj post sa tvoje teme obrisan, Äovek je jednostavno citirao jedan moj post upućen njemu u jednoj drugoj temi.

Mislim da stvarno ni jedan moj post na tvojoj temi nije bio zlonameran joÅ¡ manje trolovski. Problem je u neÄem drugom, ja sam ti preporuÄio da kupiÅ¡ NOVE ureÄ‘aje, a to je Älanu koji me iz Äista mira proziva trn u oku poÅ¡to prodaje zvuÄnike koje sam pravi. InaÄe neman apsolutno niÅ¡ta protiv toga, naprotiv imam veoma veliko poÅ¡tovanje prema svakome ko ume sam bilo Å¡ta pametno da uradi ili napravi, pogotovo muziÄki ureÄ‘aj, zvuÄnik i sl. Da sam imao prilike da Äujem neki njegov zvuÄnik možda bih ga i preporuÄio, ali na žalost nisam. Glupo mi je da preporuÄujem neÅ¡to Å¡to nisam Äuo. Zato sam se i iskljuÄio kada je bilo reÄi o HK+JBL. Ja sam taj risiver Äuo jer ga ima moj drug, ali su izvor (pioneer CDP) i zvuÄnici (samogradnja) potpuno razliÄiti od tvog set up-a ...

Smorih...neću više na tu temu.

Moje iskrene Äestitke za sistem i želja da uživaÅ¡ u muzici.

Takođe, želim ti da te ''zaraza'' HiFi-jem ne popusti i da sledeći put diskutujemo o utiscima :D

 

PS oÄekujemo fotografije

Link to comment
Share on other sites

Sve fantazije se resavaju uporednim slusanjem u svom ili u istom prostoru... uredjaji, pod uslovom da nisu krs, manje vise bitni jer karakter zvucnika ostaje isti.

 

Sto se tice teme, ne znam sto si uzimo kutije sa BR pozadi (al dobro, kao sto je receno, moze da se tjunira sa par carapa :D), i zaleteo si se, trebo si da poslusas vise kutija, takodje i DIY izvedbe. Iako, to sa zaletanjem smo izgleda svi prosli, mora covek da proba pa to ti je :lol:

Link to comment
Share on other sites

Drugari, ja samo da se javim na kratko.... Sinoc je sve stiglo kao po dogovoru! Jutros cim sam se probudio, krenuo sam u preslusavanje muzike kao i sa igrancijom oko pozicioniranja kutija.
 
Obzirom da imam jos nekog nedovrsenog posla (i razmestanje namestaja), javim se malo kasnije, cim to sve zavrsim... stizu fotke i utisci uskoro...
Pozdrav!
Link to comment
Share on other sites

Sve fantazije se resavaju uporednim slusanjem u svom ili u istom prostoru... uredjaji, pod uslovom da nisu krs, manje vise bitni jer karakter zvucnika ostaje isti.

 

Sto se tice teme, ne znam sto si uzimo kutije sa BR pozadi (al dobro, kao sto je receno, moze da se tjunira sa par carapa :D), i zaleteo si se, trebo si da poslusas vise kutija, takodje i DIY izvedbe. Iako, to sa zaletanjem smo izgleda svi prosli, mora covek da proba pa to ti je :lol:

Ima tu dosta istine, pogotovo oko dela zaletanja... ali nisam se uopste pokajao... cujemo se uskoro sa malo vise detalja....

Link to comment
Share on other sites

Konacno da stignem da napisem nesto.
U vreme Kad su stigle kutije, moja keva se zadesila u gostima kod mene, i u prvi mah komentarise: "nisi se hvalio da si kupio nov frizider, cekaj, ima i 
drugi, jesi li ti poludeo?" Hehehe, bas me je nasmejala :)
Zvucnici u fabrickom pakovanju stvarno gabaritima asociraju na omanji frizider ;)
No, kad sam sve to otpakovao i povezao, poceo sam da experimentisem sa postavkom. Shvatio sam da ipak nije ni blizu isto slusati sistem kod prodavca i u svojoj sobi. Prostor zaista, ali zaista ima neverovatno veliku ulogu (u toj meri, da je to novo otkrice za mene). Moj prostor ipak nije najadekvatniji za ove kutije, ali i dalje moze da se sve uklopi da zadovoljstvo prilikom slusanja ne izostane. Prvo sto sam primetio je da mi mozda fali tepih na podu koji je inace sada prekriven samo laminatom. Drugo, zvucnici zaista lepse funkcionisu ukoliko imaju dovoljno prostora oko sebe da "prodisu" i da se "otvore". Trece, ukoliko stoje blize zidu (ne bocnom nego pozadinskom) cini mi se da bi bolje bilo da je bass reflex spreda, ne pozadi.
Tacno je da bas pomalo "mulja" tj. bude izuzetno snazan i manje definisan ako se ne ubaci sundjer dok stoje do tog zida.
 
Sve u svemu, obzirom da u kuci zivim samo sa svojom lepsom polovinom, imam mogucnosti da po potrebi i pomerim postavku ukoliko cu duze slusati muziku, bez bojazni da ce to nekom smetati. Kada utrefim sve to, zvuk je po meni fenomenalan. Ove kutije imaju posebno kvalitetan i detaljan spektar srednjih i visokih tonova (u odnosu na sve druge koje sam cuo, mada nisam puno kombinacija slusao) a bas je (tradicionalno, koliko sam cuo od drugih, a i po meni) dobar kod JBL-a.
DYNABLASTER je spomenuo da sam se zaleteo i brzo obavio kupovinu. Mozda i jeste u pravu jer sam za oko 10 dana od prve pomisli da uplovim u svet HiFi muzike vec sve obavio. Cinjenica je da sam hteo da imam sve postavljeno do kraja ove godine jer, izmedju ostalog, najvise slobodnog vremena imam upravo oko doceka... i ruku na srce, dobio sam dobar popust od prodavca pa mi je to takodje pomoglo da se brze odlucim.
 
Malo sam se poigrao i sa starim sistemom pa sam kombinovao stare kutije sa novim pojacalom i obrnuto. Iznenadio sam se da stari kenwood risiver zvuci veoma solidno dok gura JBL. Naravno, oseti se nedostatak DAC-a, i malo mu fali detalja, sli sve u svemu dosta solidno. Takodje sam naucio i kako izgleda razlika izmedju manje i vece osetljivosti drajvera. Sa novim HK tek mogu da razbudim ove stare Videoton kutije koje su 120W RMS sa bas drajverom od 12". Na HK malo dodam "treble" i za neku zurkicu ce zvucati veoma dobro, iako treba dosta vise snage da se upumpa nego u JBL da bi se dobio priblizan nivo glasnoce.
 
Eto, to bi bila ukratko neka moja nova saznanja kojim ste vi najvise doprineli, a i utisci koji su odlicni sto se tice JBL Studio 590 + HK3490 jedino mi je zao sto nisam uspeo da nabavim HK990 umesto pomenutog, ali dobro. U ovom slucaju zvucnici su mi bili najvazniji a u daljoj buducnosti, verovatno cu gledati da nabavim ozbiljinije pojacalo jer koliko sam skontao zvucnici su trenutno za klasu, dve iznad ovog risivera. (slabiji model zvucnika  JBL Studio 580 je na What HiFi dobio 5 zvezdica, tako da i to dotatno ohrabruje)
 
Okacio sam i neke fotke, dodacu kasnije mozda jos neku...
 
 
Link to comment
Share on other sites

Lepo te je deda mraz posetio :D

 

A Å¡to se tiÄe zaletanja, i da si posluÅ¡ao joÅ¡ nekoliko kombinacija opet ne bi bio puno pametniji. Tj. pravo iskustvo ćeÅ¡ tek sad da poÄneÅ¡ da gradiÅ¡, neke stvari će da te oduÅ¡eve kako se Äuju ali ćeÅ¡ sigurno otkriti i neke mane. Kad sledeći put budeÅ¡ radio upgrade znaćeÅ¡ mnogo bolje Å¡ta bi da menjaÅ¡ i kakav zvuk tražiÅ¡.

Link to comment
Share on other sites

To su paketici spremni za  klince u firmi, s tim da sam prvi put ove godine bio deda mraz i za sebe, pa se pocastio vise puta ovde pomenutim spravicama ;)

Pa da, sad cu tek da "naostrim usi" i da naucim da prepoznajem nove tonove na novim frekvencijama.  :listen

 

Edit infidel: ne citirati ceo prethodni post!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
On 12/25/2013 at 9:05, ZoranBG said:

HK990 je najbolje HK integralno pojacalo koje sam cuo. Ima uzasno snage, deklarisano je na 2x150 W ali je na testovima izvlacilo i preko 200. Koliko se secam tesko je 24 kilograma.

Zvuk je odlican za tu klasu cene i pojacalo je zaista dobro, snaznog basa, detaljno na visokim, dinamicno (ne bas preterano, ali solidno). Ugradjeni DAC nije samo sminka vec je solidnog kvaliteta i potpuno upotrebljiv, koliko se secam koristi AD1855 konvertore.

 

Pojacalo poseduje sve moguce ulaze, cak i MM/MC za gramofon, ali ne poseduje USB ulaz, u to vreme USB nije bas bio popularan na pojacalima.

 

 

Mane:

1. Uzasno se greje - postize temperaturu od 65-70 stepeni na hladnjacima (a pogledajte koliki su!), ne pomazu ni dodatna dva kulera (pogledajte sliku). Pitanje je koliko ce elektroliti i stampa izdrzati takvo opterecenje. Pretpostavljam da je mirna struja izlazne sekcije prilicno pomerena ka/u A klasu, ali nisam nasao podataka o tome. Nisam siguran sta ce se desiti u periodu 5+ godina.

2. Postoji problem sa XLR ulazom, sta god da sam nakacio na njega pojacalo je znalo da "poludi", cak i sa svojim HD990 CD plejerom. Radilo bi normalno, onda pocelo da "krcka" u zvuku (kao staticki elektricitet) i na kraju naglo da menja nivo glasnoce, samo od sebe! Koliko se secam, na kraju bi proradila zastita. Mozda je problem bio samo do komada koji je bio kod mene jer ovo nisam otkrio tokom testa.

 

U mom posedu je bilo oko godinu dana.

   Reci mi da li je za ovaj HK990 nprmalno da mu se jedan kanal greje vise od drugog i to pri bas tihom slusanju? Nekada se ugreje mnogo vise desni a nekada mnogo vise levi. Nema mi logike. Upravo sada radi i levi kanal je toliko vruc da saku ne mogu da drzim vise od pet sekundi a da se ne ispecem.. a desni nije ni mlak. A juce je bila obrnuta situacija. Bio je u takvom stanju desni a levi ladan...

 

Link to comment
Share on other sites

Da li si proveravao da mozda nisi pomesao + i - na jednom kanalu? Inace oko 10 godina sam u mom vlasnistvu imao uredjaj koji se greje poprilicno mnogo, ne bas da ne moze da se drzi ruka na poklopcu ali posle mozda 10-ak sekundi kao da se drzi ruka na radijatoru. Otvorim uredjaj, a sve u najboljem redu, nista nije potamnelo, a nisam primetio nikakva ostecenja. Ostavim uredjaj otvoren i posle nekih dva sata slusanja resim da vidim sta se tacno greje i zanjimljivo jedino sto se greje je sam hladnjak. Izlaz nisu cak ni mlaki, sve ploce oko hladnjaka takodje ni mlake, a hladnjak vruc i to poprilicno. Od skoro na probi imam jedan risiver koji takodje ima poprilicno vreo hladnjak, a osim hladnjaka ne greje se opet bukvalno nista. Uredjaj je iz 2001-ve i pored tolikog grejanja radi bez ikakvih mana. Dakle sve zavisi kako su resili hladjenje, mozda se kao i kod mene sva toplota prenosi samo na hladnjak i nema nikakvog grejanja koje se prenosi na ostale komponente pojacala.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

   Evo malo mojih utisaka posle nekoliko meseci slusanja. I meni se desilo iznenadno krckanje i samostalno pojacavanje pa je proradila i zastita kao sto je ZoranBg gore i opisao, ali meni se to desavalo samo u slucaju kada na njega zakacim i onaj famozni comtrol unit od Canton RCL kutija. Samo tada posle nekog vremena pocne da brljavi. Sad da li se tu zbuni racunar unutar samog pojacala pa poludi zbog samog control unita koji je u stvari aktivni ekvilajzer i nesto negde na putu signala pobrljavi zbog secenja ili pojacavanja odredjenih frekvencija ja ne znam.. uglavnom mi se totalno ista stvar desavala ali samo u tom slucaju. Da kucnem u drvo sve ostalo radi odlicno... Greje se nekada ravnomerno na obe strane a nekada je vise leva ili desna ali mislim da to zavisi nekada i od toga sa koje se strane upali ventilator posto se sekcija gde se nalazi ostala elektronika od predpojacala i DAC-a nalazi u sredini kucista a i prilicno se greje... mislim da u zavisnosti koji se ventilator prvi ukljuci na tu stranu vuce toplotu iz sredine te se tako stvara toplija leva ili desna strana.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...