Jump to content


S-fi glavni sistem


SuperFi

Recommended Posts

2 sati ranije, zoranzu said:

Malo zbunjuje slika,bar mene

Dvosistemci koriste veliku kutiju sa dva basa kao stalke ili su to bas helperi kao sto bi rekao  MicaGrozni ?

Fotka je umetničkog naziva ''Haos u dnevnoj'' 😆

Puppy je samo stalak.

@Nixie hvala na podršci i lepim rečima. U pravu si za basove, 21W54. To je sub deo Watt-Puppy V zvučnika. 

 

Link to comment
Share on other sites

Pre nešto više od godinu dana sam obećao da ću predstaviti u par slika proces stvaranja UP ampa.

Ideja je potekla od drugara Neše (aka Šone). Na diyaudio.rs je organizovan mali group buy i nas šestorica smo uzeli komplete štampi. Ja sam u startu odlučio da pravim Upgrade UP-a (jača verzija sa nekoliko sitnih izmena).

Prvi korak je bio nabavka hladnjaka i trafoa. Hladnjaci su Fisher SK580 u visini od 200mm (4 kom). Nakon toga sam mogao pristupiti crtanju kutije. Skicu sam odneo Zokiju (Leonardo) i on je odradio maestralno svoj deo posla. Prakticno alu stubići u ćoškovima kutije sve nose. Pomaže svakako njihova debljina od 20mm. U njih se šarafe donja, gornja, prednja i zadnja ploča i hladnjaci. Savršeno jednostavno ali i zahteva vrhunsku preciznost prilikom obrade.

Hladnjaci (2 kom po kanalu) su međusobno spregnuti tj povezani alu flahom debljine 10mm. U ovaj flah su ubušene rupe za sve tranzistore i uvrnuti su brezoni. To je mnogo olakšalo kasnije sklapanje. Flah ima jedan prorez u sebi. To sam tražio kako bih obezbedio ravnomerno grejanje svih izlaznih fetova (koji nisu simetrično montirani). Mali trik koji perfektno odrađuje posao!

Sledeća stvar je dno kutije. Ono je debelo 10mm! Sastoji se iz 2 dela: 5mm CNC rezan aluminijum i 5mm klirit sečen laserom. U kliritu su izrezani hexaugaoni otvori za hlađenje. Ideju za ovo mi je dao prijatelj Sale (Bokioo) a cilj je da se spreči odvođenje toplote sa hladnjaka u unutrašnjost kutije. Perfektna ideja! Klirit ne provodi toplotu poput aluminijuma.

Delovi koji su upotrebljeni su jedni od boljih. IEC je Furutech NCF, kablovi su Neotech OCC, zvučnički terminali Furutech FT 809, otpori PRP i Vishay, ulazni tranzistori su hyper uparene Toshibe 2SK170-2SJ74, izlazni mosfetovi i drajverski BJT takođe veoma tačno upareni. Kondovi u napajanju su Mundorf M-lytic Ag...

Pločice su originalne (ne kineske kopije) sa foruma https://www.homecinema-fr.com/forum/diy-amplification/youpi-on-passe-a-l-u-p-t29885985.html Koga zanima šema i sve ostalo, tu sve piše...

Pojačalo ima 4 trafoa. Dual mono konstrukcija. Hteo sam da što urednije izgleda iznutra i ukrao sam ideju od Karana. On stavlja trafoe u sarkofag. Proveo sam mnogo vremena sve proveravajući nekoliko puta i kada sam se uverio da ima dovoljno mesta nacrtao sam sarkofag na papiru kojeg je Zoki izradio. Verujem da me je Vlada spominjao mnogo puta dok je sve sklapao 😄 Mesta ima zaista na knap!

Izlazni stepen se napaja neregulisanim napajanjem od +/- 35V a ulazni sa regulisanim od +/- 40V. Zato su 4 trafoa.

Ovo je definitivno jedan od projekata u kojem sam uživao od prvog do poslednjeg momenta sastavljanja. Imao sam u glavi sliku gotovog uređaja od početka ali sada kada je gotov ne mogu da ga se nagledam 😍

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...