Jump to content


Menjati risiver ili ne...?


E-van

Recommended Posts

Pozdrav svima!

Već duže vreme se motam po ovom forumu, ali sam se tek sad uÄlanio da mogu i da postujem po neÅ¡to. Dakle, hteo bih pitati vas malo iskusnije u HiFi vodama za miÅ¡ljenje oko utiska koji sam stekao sa novom kupovinom...

Naime, pre par dana sam odluÄio da promenim svoj setup i zamenio sam svoje (verne) Behringer 1030a monitore za Monitor Audio BX2 kutije. Menjao sam ih iz prostog razloga Å¡to mi (pored obećavajućih recenzija za tu cenovnu klasu zvuÄnika) deluju pogodnije za sluÅ¡anje u mojoj sobi (oko 17-18 m2) jer imaju bas refleks postavljen napred, a i Behringeri kao i svi monitori sa tom veliÄinom drajvera ne idu baÅ¡ u neke neslućene dubine sa basom.... Elem, otiÅ¡ao sam u 4audio ovde u NS gde sam posluÅ¡ao MA i zvuÄali su viÅ¡e nego pristojno. Tu sam doduÅ¡e ispao magarac jer iÅ¡avÅ¡i sa posla nisam imao niÅ¡ta od svoje muzike već sam se oslonio na ono Å¡to su imali u radnji, ali sve u svemu, povezano na Yamaha R-S300 risiver je zvuÄalo vrlo ubedljivo. E sad - i ja sam prethodno vodeći se odliÄnim recenzijama sa neta uzeo Yamaha risiver, mada polovan stariji model, RX-397.

Zvuk tog setupa kad sam konaÄno sve povezao (muzika je preko kompa, uglavnom Flac i kvalitetni M4a format, povezano na pojaÄalo preko usb Steinberg CI1 interfejsa) me je ipak delom neprijatno iznenadio. Ne znam kako bih taÄno opisao, ali najprostije.....imao sam na momente utisak kao da ponovo Äujem svoju ogromnu staru Aiwa liniju sa poÄetka 2000-tih :D . Dakle, na svim flat podeÅ¡enjima i ukljuÄenom "pure direct" opcijom bas je veoma dobar, precizan i nije onaj "one note low", ali srednji tonovi nekako zaostaju za tim. MekÅ¡i ženski vokali gube dosta na dubini i u sluÄaju kompleksnijih deonica jednostavno ostaju "u pozadini". Sa Behringerima sam npr sasvim fino Äuo prateće vokale u nekim pesmama, pa Äak se lepo izdvajala i boja glasa tih vokala, dok je u ovom sluÄaju dosta....."muljavije"..? Sve u svemu, to me dosta Äudi jer me je tim MA zvuÄnicima najviÅ¡e i privuklo Å¡to za njih važi da imaju veoma dobre srednje i visoke tonove (maltene svaka recenzija se svodi na to da ih recenzent preporuÄuje naroÄito za akustiÄnu muziku bogatu vokalima i zvukom žica....), a tako su mi i zvuÄali dok sam ih sluÅ¡ao u radnji. Visoki tonovi su mi doduÅ¡e zadovoljavajući, fino su naglaÅ¡eni ali ne mislim da su agresivni kao Å¡to navode mnoge recenzije.

Sve u svemu, nosim se miÅ¡lju da je glavni krivac za ovakav mekan i "vunast" zvuk možda taj risiver koji sam pazario na neviÄ‘eno. Da li neko ima iskustva sa ovim Yamahinim modelom, i da li mislite da bih poboljÅ¡ao situaciju ga zamenim za neko polovno (finansije....) integrisano pojaÄalo uz ove kutije, npr Onkyo, Marantz ili možda Äak i neki ok model Pioneer-a? Ili sam se jednostavno malo previÅ¡e prethodno navikao na tu odliÄnu rezoluciju koju samo monitori (ili skuplji hifi zvuÄnici) mogu da pruže...... :rolleyes:

Hvala unapred za sve sugestije!

 

Link to comment
Share on other sites

Hm, ne bih baÅ¡ BX2 smatrao "efekt zvuÄnicima iz 5.1 kompleta" a ni ti Behringeri sa kojima sam ih poredio ovom prilikom nisu neki referentni-sveCka-klasa monitori ^_^ , pa mi se iz tog razloga u ovom sluÄaju neÅ¡to ne slaže. No, ostaje mi da ih ako bude prilike isprobam sa nekim integralcem pa da vidim da li će mi se dojmiti neka znaÄajna razlika. A poÅ¡to nisam rigidnih ubeÄ‘enja ni u Å¡ta, možda uhvatim priliku i da ovaj risiver isprobam sa drugaÄijim zvuÄnicima (za sluÄaj da sumnjam u pogreÅ¡nu komponentu)....

Link to comment
Share on other sites

Yamaha je kriva, definitivno. Jeftiniji risiveri i pojaÄala iz ove firme koloriÅ¡u zvuk u srednjim i gornjim delovima spektra do granice nesluÅ¡ljivosti, naroÄito ako su ti uÅ¡i naviknute na monitorski zvuk. 

Pure direct opciju na tvom risiveru ima smisla ukljuÄivati samo dok sluÅ¡aÅ¡ govorne emisije na radiju. Ako sluÅ¡aÅ¡ muziku, intervencije na tonskim kontrolama su neminovne. 

Nemam konkretnu ideju Å¡ta od amplifikacije iz s/h ponude treba probati sa tvojim zvuÄnicima. Treba probati apsolutno sve za Å¡ta ti se ukaže prilika, nezavisno od marke i modela. IznenaÄ‘enja su uvek moguća. 

Link to comment
Share on other sites

Najveća fora je u tome Å¡to ovde imaÅ¡ milion likova koji će te savetovati kako treba da kupiÅ¡ Monitor Audio kutije sa ovim ili onim  a da u životu nisu Äuli ni jedno ni drugo a u kombinaciji koju preporucuju,tek nisu Äuli. Dakle,za sve kutije iz nove produkcije je poželjno imati pojaÄalo sa najmanje 100W i viÅ¡e jer bukvalno "jedu" snagu. Ne prave se viÅ¡e kutije sa velikim bas jedinicama i poÅ¡to mali drajver ima malu povrÅ¡inu a mora da izdrži i 100W,mora se motati debelom žicom i imati veliki magnet a u toj kombinaciji uboga Yamaha nema Å¡ta da traži.I tako dolazimo do toga da treba uložiti za ozbiljno pojaÄalo mnogo kinte da bi izvukao maksimum iz tih kutija. Å ta ti je Äiniti,presudi sam. :wave2

Link to comment
Share on other sites

Hvala na sugestijama, moraću da se bacim na isprobavanje pre nego Å¡to se odluÄim na neko drugo pojaÄalo. U oglasima trenutno nema neÅ¡to previÅ¡e engleza tipa NAD i sl, ali su mi za sad pažnju privukle dve ponude (mada su malo starije maÅ¡ine...):

http://www.kupujemprodajem.com/sony-TA-F645R-power-MOS-7482506-oglas.htm?filter_id=33310406

http://www.kupujemprodajem.com/Pioneer-A-676-7363796-oglas.htm?filter_id=33317191#photoBig

 

...a pala mi je na pamet i ludaÄka ideja da, ako uspem da naÄ‘em nekoga da mi pozajmi, isprobam kako bi to sve zvuÄalo sa Alesis RA500 studijskom mrcinom :ph34r:

Link to comment
Share on other sites

InaÄe, jel neko imao prilike da Äuje/zna neÅ¡to o Sony ta-f661r Power MOS pojaÄalu, vidim ga povremeno na oglasima i deluje mi interesantno, ali je Äesto sumnjivo jeftino  :ph34r: ...... Na netu ne mogu da naÄ‘em nikakav review ili podatke o godini proizvodnje za ovu Äudnu zverku. Kakvo je ono u odnosu na ta-f570es (njega želim da Äujem u kombinaciji sa mojim kutijama, ali nakon Äitanja raznih komentara stekao sam neke rezervacije  :) )?

Link to comment
Share on other sites

Ja sam na kratko imao F570ES, ali ga ne mogu preporuciti za tvoje kutije jer ih nikad uzivo nisam ni video , a kamoli slusao.

Ono sto mogu reci je da taj sony ima poprilicno snage i ona nece biti prepreka, naravno slusanjeje obavezno pre kupovine jer sony ili se voli ili se mrzi... :wave2

Link to comment
Share on other sites

U Podgorici prije par nedelja u salonu kod drugara sam sluÅ¡ao upravo tu kombinaciju koju si sluÅ¡ao i ti u salonu i zaista zvuÄi fino iako je izvor bio blurej plejer yamahin.

Taj zvuk mi se viÅ¡e svidio od kombinacije sa jamo c606, nekih bouza i miÅ¡na. Nisam saÄekao jamahu s500 da Äujem, ali drugar kaže da je to vrlo dobra kombinacija sa ma uz neki bolji jamahin plejer.

To Å¡to se tiÄe novije produkcije.

Ako si iz ns-a, imam sony ta-f444es ii pa ako si raspoložen da stekneš utisak šibni pp.

Link to comment
Share on other sites

Koliko se može videti iz specifikacija taj noviji risiver je kudikamo tolerantniji prema budžetskim britancima,tako da ne treba da te Äudi Å¡to je zvuÄalo bolje:

http://ca.yamaha.com/en/products/audio-visual/hifi-components/stereo-receivers/r-s300__a/

http://ca.yamaha.com/en/products/audio-visual/hifi-components/stereo-receivers/rx-397__g/

 

Drugo u radnji su ti muziku "servirali" verovatno preko cd plejera,Å¡to je uz dužno poÅ¡tovanje kompjutera ipak audio komponenta ma Å¡ta drugi tvrdili...miÅ¡ljenja sam da te zvuÄne kutije sa tim risiverom nećeÅ¡ nikada "naterati" da sviraju..znaÄi prvo zamena risivera npr ovakav ako uspeÅ¡ da naÄ‘eÅ¡ :

http://www.audioreview.com/cat/amplification/receivers/proton/d940/prd_118772_1593crx.aspx

potom cd plejer..

 

Naravno ovo je samo moje mišljenje,ja bih tako uradio.

Link to comment
Share on other sites

Uzeo sam na kraju malo starije pojaÄalo, Sony TA-FB820R (mosfet, toroidni transformator, cca 1998 god) i moram reći da mi se za sad veoma sviÄ‘a kako sve zajedno radi... KonaÄno su žene (vokali) prestale da se biju i doÅ¡le na svoja mesta :D , kombinacija svira priliÄno detaljno a istovremeno zvuÄi muzikalno i pomalo toplo; jednom reÄju - zabavno. Visoki i srednji tonovi su dobili na izražajnosti i detaljima, bas je malo manje izražen nego sa prethodnim kombom ali solidno kontrolisan. Iako ovo nije mnogo jaÄe pojaÄalo od Yamahe (65W na 8 oma), sa lakoćom kontroliÅ¡e zvuÄnike i pri niskoj glasnoći i nemam utisak da fali snage. Ja za sad zadovoljan.......tj dok mi se ne zapali stan od ovog mosfet-a koji se greje kao kvarcna peć....

U svakom sluÄaju hvala svima na sugestijama, javljam kasnije utiske kad mi se uÅ¡i malo burn-in-uju posle nekog vremena (za sad se previÅ¡e naprežem analitiÄkim sluÅ¡anjem, moram da dozvolim sebi da malo jednostavno uživam u muzici).

CheerZ :cheers

Link to comment
Share on other sites

Dakle, da javim utiske sa novim pojaÄanjem posle nekoliko dana...

I dalje sam pod utiskom kako ova kombinacija zvuÄi opuÅ¡teno i muzikalno - ukupan tonalitet pomalo vuÄe ka "laidback" zvuku, ali verujem da BX2 upravo ima koristi od toga, obzirom da važe za malo živahnije zvuÄnike. Visoki tonovi su vrlo detaljni i odliÄno kontrolisani, bas je dovoljno izražen, topao i po malo mekan (ne muljav!), dok su srednji detaljni i ne zvuÄe agresivno (možda fali maaaaalo prominentnosti u vokalnom delu, ali rezolucija je dobra i sve se lepo Äuje- dakle samo stvar ukusa). Ne primećujem nikakve znaÄajne "rupe" u ukupnom tonalitetu, sve zvuÄi usvirano, detaljno i melodiÄno (napominjem da MA svakako nisu najlinearniji zvuÄnici koje možete kupiti, tako da sam uzeo u obzir njihov malo agresivniji zvuk). Posle par dana, desilo mi se da uhvatim sebe da prestanem da se koncentriÅ¡em na to kako sistem zvuÄi, već jednostavno radim neÅ¡to drugo po stanu i tapkam nogom uz muziku :listen .

U svakom sluÄaju, utisci su pozitivni i interesantno je da skoro nigde na netu niko ne preporuÄuje Sony pojaÄala u kombinaciji sa MA zvuÄnicima. Ja mislim da je u najmanju ruku vredno probanja, utisci su mi da je kombinacija sasvim OK i za neko finije sluÅ¡anje, kao i za to da jednostavno ispunjava sobu toplim i privlaÄnim zvukom na manjim glasnoćama kad vam npr. druÅ¡tvo sedi u stanu. Kao Å¡to sam i u prethodnom postu napisao, zvuÄi jenostavno - zabavno :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

 

 

Dakle, da javim utiske sa novim pojaÄanjem posle nekoliko dana...

I dalje sam pod utiskom kako ova kombinacija zvuÄi opuÅ¡teno i muzikalno - ukupan tonalitet pomalo vuÄe ka "laidback" zvuku, ali verujem da BX2 upravo ima koristi od toga, obzirom da važe za malo živahnije zvuÄnike. Visoki tonovi su vrlo detaljni i odliÄno kontrolisani, bas je dovoljno izražen, topao i po malo mekan (ne muljav!), dok su srednji detaljni i ne zvuÄe agresivno (možda fali maaaaalo prominentnosti u vokalnom delu, ali rezolucija je dobra i sve se lepo Äuje- dakle samo stvar ukusa). Ne primećujem nikakve znaÄajne "rupe" u ukupnom tonalitetu, sve zvuÄi usvirano, detaljno i melodiÄno (napominjem da MA svakako nisu najlinearniji zvuÄnici koje možete kupiti, tako da sam uzeo u obzir njihov malo agresivniji zvuk). Posle par dana, desilo mi se da uhvatim sebe da prestanem da se koncentriÅ¡em na to kako sistem zvuÄi, već jednostavno radim neÅ¡to drugo po stanu i tapkam nogom uz muziku :listen .

U svakom sluÄaju, utisci su pozitivni i interesantno je da skoro nigde na netu niko ne preporuÄuje Sony pojaÄala u kombinaciji sa MA zvuÄnicima. Ja mislim da je u najmanju ruku vredno probanja, utisci su mi da je kombinacija sasvim OK i za neko finije sluÅ¡anje, kao i za to da jednostavno ispunjava sobu toplim i privlaÄnim zvukom na manjim glasnoćama kad vam npr. druÅ¡tvo sedi u stanu. Kao Å¡to sam i u prethodnom postu napisao, zvuÄi jenostavno - zabavno :thumbsup2

E,to je cilj. Uzivaj!!!

Link to comment
Share on other sites

Hm, ne bih baÅ¡ BX2 smatrao "efekt zvuÄnicima iz 5.1 kompleta" a ni ti Behringeri sa kojima sam ih poredio ovom prilikom nisu neki referentni-sveCka-klasa monitori ^_^ , pa mi se iz tog razloga u ovom sluÄaju neÅ¡to ne slaže. No, ostaje mi da ih ako bude prilike isprobam sa nekim integralcem pa da vidim da li će mi se dojmiti neka znaÄajna razlika. A poÅ¡to nisam rigidnih ubeÄ‘enja ni u Å¡ta, možda uhvatim priliku i da ovaj risiver isprobam sa drugaÄijim zvuÄnicima (za sluÄaj da sumnjam u pogreÅ¡nu komponentu)....

 

Ma lupio sam pa ostao ziv iz, hajde sada, nebitnih razloga, nemoj mi zameriti.

 

Ne znam, gde god vidim Behringer na nekom sajtu je medju pro dj i studio opremom pa sam samo pretpostavio... Ali eto pogresno. 

 

Bitno je da si u medjuvremenu nasao nesto sto ti se svidja kako svira. :)

Link to comment
Share on other sites

Ma opuÅ¡teno :beer . Behringer se možda u pro krugovima smatra najnižom patos-klasom, ali sve Å¡to sam ja od te firme (mislim samo na zvuÄnike) imao prilike da Äujem zvuÄalo je za klasu iznad cenovnog ranga u kom se nalazi. Tako i ovi koje sam ja imao: u poreÄ‘enju sa MA možda nemaju te svilenkaste visoke tonove, a i bas im ne ide ni prtz ispod 50hz, ali ima i elemenata koje ipak reprodukuju bolje (midrange, vokali sa viÅ¡e jasnoće i autoriteta)....i to sve za nekih 250 eur ukljuÄujući njihova ugraÄ‘ena pojaÄala. Ali obzirom da nisam želeo da na njih dodajem vufer, MA je bio najbolje kompromisno reÅ¡enje za moj prostor. U svakom sluÄaju, meni ovi za sada fini, a jednog dana kad odluÄim da iskrvarim za neki ozbiljniji hi-fi budžet, verujem da će to opet biti neki studijski monitori ali od nekog ozbiljnijeg proizvoÄ‘aÄa (jer je taj aktivni studijski zvuk ipak prva ljubav :D).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...