Jump to content


Network Attached Storage - da li koristite, itd?


Ljuba

Recommended Posts

  • Replies 214
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Gde me nađe... :thumbsup2

Dakle, Å¡to se tiÄe NAS-ova i preporuke, s obzirom da mi je dosta toga proÅ¡lo kroz ruke, evo nekog mog razmiÅ¡ljanja u kom smeru krenuti.

Ako neko planira gotovo reÅ¡enje, a da pri tome ne želi da pravi neki veći kompromis + ima SB Touch, moja preporuka su samo dva proizvoÄ‘aÄa, koji prave jako ozbiljne NAS ureÄ‘aje:

1. Synology: http://www.synology.com/index.php?lang=default

2. QNAP: http://www.qnap.com/useng/index.php?sn=69&lang=en-us

 

Å to se tiÄe toga koji model uzeti, na osnovu iskustva mogu da kažem da se ne mora ići na neku jaÄu opciju, dovoljno dobro će raditi i najjeftiniji NAS-ovi oba proizvoÄ‘aÄa.

Oba proizvoÄ‘aÄa imaju namensku aplikaciju za rad Sqeezbox Server-a, tako da je za sluÅ¡anje muzike nepotrebno prisutvo kompjutera.

 

Za sve ostalo slobodno pitajte...

Link to comment
Share on other sites

I još nešto...

Svako ko planira da kupi NAS mora da ima u vidu da dobar NAS (gotovo reÅ¡enje) nije jeftin, tj. kompromisna reÅ¡enja sa kupovinom NAS-a od par desetina eura je Äisto bacanje para, jer ureÄ‘aj jednostavno nema dovoljno snage da bi radio kako treba + obiÄno su kod takvih NAS-ova imlementirana OS reÅ¡enja koja ne valjaju ama baÅ¡ niÅ¡ta - OS (operativni sistem) pod kojim radi NAS (obiÄno je neka verzija Linux-a) je pola ureÄ‘aja.

Dobro rešenje je i sklapanje NAS mašine, ali ovde treba imati u vidu par problema sa kojima se relativno neiskusan korisnik može susresti, a najveći je koji OS izabrati i kako ga podesiti. Takođe, custome made NAS je glomazniji, a treba sve to i sklopiti kako bi radilo bez problema.

 

U principu, ako se ide na sklapanje NAS mašine dovoljno je:

- mini ITX kućiÅ¡te sa napajanjem i dovoljno mesta za potreban broj hard diskova (u najboljem sluÄaju maksimalno 4)

- mini ITX matiÄna sa Atom CPU-om i 2 GB RAM-a

- RAID kartica (po meni je ovo bolje rešenje ako je potreban RAID od inegrisanog kontrolera)

- malecki SSD za OS - ovo je po meni najoptimalnije rešenje, pošto su sada jeftini, a sistem će raditi jako brzo

Ovo opet košta približno kao i neki solidan Synology ili QNAP NAS koji radi out-of-the-box, bez potrebe za podešavanjima.

 

Ja trenutno koristim Synology DS-212j (najslabiji 2bay model, koji danas viÅ¡e nije ni aktuelan) koji je preko mrežnog kabla utaknut na SB Touch i sve radi bez ikakvih problema, praktiÄno ga ne gasim.

Link to comment
Share on other sites

Transfer zavisi iskljuÄivo od rutera...velika većina (ukluÄujući i mene ) koristi jeftine "iznajmljene" rutere od internet provajdera, koji su  deklarisani na 100-150 Mbps...

RaÄunica je jednostavna 100 Mbps=12.5 MBps... I to u idealnim uslovima...

I da citiram cenjenog kolegu:

Ja trenutno koristim Synology DS-212j (najslabiji 2bay model, koji danas viÅ¡e nije ni aktuelan) koji je preko mrežnog kabla utaknut na SB Touch i sve radi bez ikakvih problema, praktiÄno ga ne gasim.

 

Link to comment
Share on other sites

koristim odnedavno qnap ts-112 + 3tb wd red ( koji je kazu bas za nas-ove)...i bas za muziku...na pocetku me je smorio koliko je spor, medjutim kad se zavrsilo indexiranje svega sto sam imao na hardu i kad sam iskljucio razne servise koje ne koristim sad je sasvim ok...poenta je da se iskljuci automatsko skeniranje fajlova, jer to gusi procesor a on to po defaultu radi non stop...sad mi je sa downloadom i slusanjem muzike procesor na nekoliko % i memorija 30+ %...

vrlo vrlo je tih. bucniji je netbook koji stoji iznad njega nego nas..cak i po ovim vrucinama bez klime kad se vratim kuci sistem je oko 43 a hard ode plafon na 43-44...u normalnim uslovima hard ide i na 35 a sistem se vrti oko 40 stepeni...aplikacije za ipad su odlicne (iste postoje i za android)...qmanager daje stanje sistema, status downloada i mogucnost remote pauziranja, zaustavljanja skidanja, moze da restartuje nas itd...qfile je izmisljen za ipad i menja mi razne programe jer ima opciju open in, sto je znaju oni koji koriste ipad jako korisno jer sve sto je na nas-u moze da se otvara u programu po tvom izboru na ipadu...qfile inace preko ipada trenutno prebacuje fajlove koji su na nas-u iz foldera u folder...znaci, komanda move, postavis u koji folder, i film od 10gb bude odma prebacen u taj folder..bar tu nema mala mi je brzina transfera...moj model ima 3 x usb i 1 x esata...nas se ne gasi, radi 24/7...

qnap fabricki ima twonky, neki svoj dlna server, logitech squeeze server (lms), transmission ima da se skine u app centru, i jos kojesta sto ne koristim...muzika ide preko njega bez greske, ali mi problem naravno pravi windows...posto mi je na netbooku home premium verzija wina ona ne pamti user i pass na mrezi, pa svaki put kad ga restartujem moram da to upisujem jer se inace zbune muzicki plejeri prilikom skeniranja library-a...to naravno nije jedini razlog ali ipak trazim sad neku alternativu bez microsofta...posto je sb touch umreo, nema bas nista pametno a da nije sonos...koji opet em ga nema kod nas a i gura samo 16/44, bar koliko ja znam...

Link to comment
Share on other sites

Da, na kraju sam odustao, prodao nas i kupio ext hdd.

Moja supruga moze za jedan dan bez po muke da napravi stotinak slika našeg klinca, a svaka fotka je oko 6-7 mb, ne računajući raw fajlove. dakle jedno pola giga. A kako je drugo dete na putu, nadam se da će uskoro da objave usb 4.0 standard

Link to comment
Share on other sites

Moje resenje:

Atom 230 (single core, 1.6Ghz, 4W), 512MB RAMa, Samsung 2TB, ranije FreeNAS 0.7, sada naslednik Nas4Free (bazirani na FreeBSD).

Probao sam i OpenMediaVault (baziran na Debian Linuxu) i to isto odlicno radi.

 

Ovakva resenja su jeftinija od boljih gotovih (za kucnu upotrebu) resenja, gorepomenuti softver se konstantno razvija i unapredjuje...

Link to comment
Share on other sites

Slažem se sa tobom, osim Å¡to je custome varijanta skoro uvek većih gabarita (za nekoga kome je prostor ograniÄen može da bude problem) + mora da se zna oko Linux-a, kako podesiti da sve radi bez problema.

Ali za nekoga kome prostor nije problem i ko zna najosnovnije stvari oko podešavanja Linux servera ovo je definitivno best buy.

 

p.s. ja sam poruÄio joÅ¡ jedan NAS - QNAP TS-112, poÅ¡to će Synology da postane centralni backup/media server, a ovaj novi će da bude iskljuÄivo za muziku.

Link to comment
Share on other sites

Pa ne moras da znas, jer imaju WebUI iz koga se sve podesava. I gotova resenja se mahom baziraju na *nix resenjima i imaju WebUI. Tako da mu to dodje isto.

Sto se gabarita tice, gotova resenja jesu bolje "zapakovana", mada je danas izbor miniITX kucista sasvim ok.

Link to comment
Share on other sites

Qnap stigao:) Trenutno se kopira muzika na njega, a ovako na prvu loptu mogu da kažem da je sveobuhvatno Qnap TS-112 bolji od Synology DS-212j, iako i Synology ima svoje prednosti. Generalno, Qnap je bolji hardverski, a Synology softverski.
koristis fabricki fw ili si radio update? za ts-112 vec postoje dve nove verzije fw, aktuelna je 4.02...sta je softverski bolje kod synology nas-a? ja sam se dvoumio izmedju ta dva pa sam na kraju ipak prelomio i uzeo qnap, ali me svejedno zanimaju razlike i uporedna iskustva posto mozda uzmem jos neki nas...
Link to comment
Share on other sites

Ne, skinuo sam sa sajta 4.02 i uradio clean install odmah na startu kod inicijalizacije.

Kod Synology-ja je kao Å¡to sam rekao nekako OS upeglaniji, radi glatko, dok mi kod Qnap-a malo secka, iako ima viÅ¡e RAM memorije. Å to se tiÄe opcija Qnap ima neÅ¡to viÅ¡e, a ono Å¡to je meni bitno, može da piÅ¡e po OSX HFS+ particijama, a Synology je tek implementirao u trenutnu verziju 4.3 beta read, iako korisnici trube o tome da treba da ubace i write opciju već viÅ¡e od godinu dana.

Generalno, ako se poredi cena i upotrebljivost, mislim da je Qnap ipak bolja opcija, jedino Å¡to ja treba da se naviknem na GUI, tek sam ga danas dobio, pa poÅ¡to je sliÄan sa Synology-jem, a ipak razliÄit, malo se gubim i brkam neke stvari.

Ne znam, videću kroz par meseci koji mi je bolji, ali Qnap će biti SB Touch server, a Synology backup/video media server.

Link to comment
Share on other sites

Da, na kraju sam odustao, prodao nas i kupio ext hdd.

Moja supruga moze za jedan dan bez po muke da napravi stotinak slika naÅ¡eg klinca, a svaka fotka je oko 6-7 mb, ne raÄunajući raw fajlove. dakle jedno pola giga. A kako je drugo dete na putu, nadam se da će uskoro da objave usb 4.0 standard

Pokvari joj masinu za ves. Nece imati vremena za fotke. Ceo tvoj za muziku. Stvari su jako jednostavne. Puno srece sa drugim. Da bude zivo i zdravo. :wave2

Link to comment
Share on other sites

Ne, skinuo sam sa sajta 4.02 i uradio clean install odmah na startu kod inicijalizacije. Kod Synology-ja je kao Å¡to sam rekao nekako OS upeglaniji, radi glatko, dok mi kod Qnap-a malo secka, iako ima viÅ¡e RAM memorije. Å to se tiÄe opcija Qnap ima neÅ¡to viÅ¡e, a ono Å¡to je meni bitno, može da piÅ¡e po OSX HFS+ particijama, a Synology je tek implementirao u trenutnu verziju 4.3 beta read, iako korisnici trube o tome da treba da ubace i write opciju već viÅ¡e od godinu dana. Generalno, ako se poredi cena i upotrebljivost, mislim da je Qnap ipak bolja opcija, jedino Å¡to ja treba da se naviknem na GUI, tek sam ga danas dobio, pa poÅ¡to je sliÄan sa Synology-jem, a ipak razliÄit, malo se gubim i brkam neke stvari. Ne znam, videću kroz par meseci koji mi je bolji, ali Qnap će biti SB Touch server, a Synology backup/video media server.
qnap ce tek doci na svoje kad se zavrsi prebacivanje i indexiranje fajlova, kad to zavrsi trebalo bi da bude bolje tj. brze...moja preporuka ti je da iskljucis automatsko skeniranje fajlova jer to dosta usporava nas...ja sam mu naravno fiksirao ip adresu zbog silnih plejera, ali to verovatno i sam znas da li ti je neophodno...i ja mislim da je qnap po ovim cenama bolja kupovina...synology ima tu prednost sto moze da se preko usb direktno kaci na dac i da se preko njegove aplikacije ds audio pusta muzika, sto ukida potrebu za kompom ili mreznim plejerom...to mi se svidja...javi ako saznas ili ustanovis da li i qnap moze to isto da radi...
Link to comment
Share on other sites

I ono Å¡to me je na kraju moram da priznam oduÅ¡evilo... Qnap je napravio potpuno funkcionalnu Android aplikaciju za manipulaciju slikama na NAS-u, tako da će supruga konaÄno moći da pristupa slikama sa svog Galaxy Note-a kako treba, pa će Qnap pored SB Touch servera ipak biti delimiÄno i media server.

Videćemo kako će na kraju da radi kada se zavrÅ¡i transfer i uradi indeksiranje podataka, a probaću i ovo sa USB-om (prikaÄiću ga na SB Touch preko USB-a, ne mogu drugaÄije).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...