Jump to content


dilema - linija ili stereo sistem


nemmen

Recommended Posts

Pozdrav svima, od nedavno pratim ofaj forum jer imam vec pomenutu dilemu i molim za pomoc iskusnijih...pocetnik sam totalni (sto je odmah jasno) a zeleo bih da u novom stanu resim problem muzike. Ovo su uredjaji koje posedujem (a za koje nije nuzno da nadju primenu u mom sistemu pa zelim vase savete sta dalje) :

 

pojacalo sony TA-FE510R

Specifications

Power output: 60 watts per channel into 8Ω (stereo)

Frequency response: 7Hz to 100kHz

Damping factor: 80

Signal to noise ratio: 80dB (MM), 105dB (line)

Output: 150mV (line)

Speaker load impedance: 4Ω to 16Ω

Dimensions: 430 x 105 x 300mm

Weight: 4.8kg

Accessories: RM-S315 remote commander

Year: 1997

 

dvd player TOSHIBA SD-120E

  • This DVD player has been modified to provide multi-region playback
  • To playback Region 1 discs will require an NTSC capable Television
  • DVD/CD/CD-R Compatible
  • Component Video Output (Y, Pb, Pr)
  • Variable Zoom
  • Icon On Screen Display
  • Audio DAC 192 kHz / 24bit
  • 3D (Virtual Surround Sound)
  • Dialogue Enhancement
  • Video DAC 10bit / 27MHz
  • Audio DAC 192kHz / 24 bit
  • S/N Ratio 112dB
  • Audio Dynamic Range 108dB
  • Total Harmonic Distortion: Less than 0.002%
  • Variable Zoom (x4)
  • Icon On-Screen Display
  • CD Text

tv LG 42LM649S 3D

 

Rezolucija: 1920x1080, Smart TV, White Color
Dynamic MCI: 400,
Ostalo: Built-in WiFi, 3 USB 2.0, EAC3,HAAC, AAC, Mpeg, MP3,
1 LAN,DLNA, 1optical in,4 HDMI(1.4), 1Comp+Audio,1RGB(PC),
1 AV in,1Headphone,1 Scart, DVB-T/-C/-S2 +CI Slot, Resolution Upscaler,
Triple XD Engine, Intelligent sensor,Isf certification, DVB-T/-C/-S2,
Smart Energy Saving Plus,Picture Wizard II,Clear Voice II
Magic Motion Remote Ready

  • Mono/Stereo/Dual (MTS/SAP)                              Da

     

  • Dolby Digital dekoder                                           Da (Dolby MS10)

     

  • Sistem zvuÄnika                                                    1 pravac 2 zvuÄnika

     

  • Audio izlazna snaga (Vati)                                    10W+10W

     

  • Subwoofer                                                            Ne

     

  • ÄŒist glas II                                                             Da

     

  • Mod zvuka                                                            7 Modova (Standardni, Muzika, Bioskop, Sport, Igrica ,                                                                            Živopisan,Korisnik)

     

  • Optimizator zvuka                                                 3 režima (Normalni, Tip koji se montira na zid, Tip sa            postoljem)

     

 

Muziku slusam uglavnom sa usb-a ili cd-a a jako mi je bitno da imam i radio...dobio sam predlog da kupim liniju Yamaha PianoCraft MCR-550 (nova 420e) i povezem na tv cime bih dobio gotovo resenje. Ajde molim vas neki savet - pojacalo i player su korisceni jako malo a ne znam sa cim bi ih upario da dobijem iole kvalitetan zvuk, dajte misljenje vredi li ih uopste zadrzavati...soba je 20ak mkv a budzet oko 500e.

 

-i da li ovaj player moze da se modifikuje pa da pusta sve diskove a ne samo poneke (podesavanje region code ili sl.)

 

 

Link to comment
Share on other sites

A gde su tu zvuÄnici u toj priÄi?

Za poÄetak kupi samo pravi CD plejer (može i polovan), umesto da muziku sluÅ¡aÅ¡ sa DVD plejera.

Ako vec komentarises neka bar bude konstruktivno - zvucnici su ili na liniji za koju i pitam da li je dobar izbor (Yamaha PianoCraft MCR-550) ili ih kupujem od planiranog navedenog budzeta (slucaj da pravim stereo sistem sa pojacalom).

 

Ima li neko ozbiljan savet ili bar misljenje o svemu iznetom?

Link to comment
Share on other sites

Prvo nam nisi rekao da li mislis da kupujes novo ili polovno.

 

Ako su u igri i polovne komponente onda :

 

Ja mislim da za predvidjeni budzet prvo prodas pojacalo koje posedujes, kupis bolje pojacalo, cd player, zvucnike i kablove i voila 

Ako ti se svidja Sony, uzmes pojacalo i cd player iz ES serije, AudioQuest kablove (interkonekt + zvucnicki = 50 Eur), a za zvucnike u zavisnosti od njihovog polozaja u prostoriji prvo odaberes tip (bas refleks ili kopresioni) i onda zavrsis posao sa njima.

U svakom slucaju imaces puno bolji zvuk nego sa linijom. Jeste da ce cela prica malo trajati u odnosu na trenutno resenje sa linijom  ali je boljitak veliki

 

I jos jedna stvar - u hifiju nema zurbe, nista se ne resava trenutno

 

Pozzz

Link to comment
Share on other sites

Hvala na odgovorima. Molim vas pojasnite mi kako da ubacim i usb i fm u pricu - na oglasima mi je zapao za oko komplet http://www.kupujemprodajem.com/Denon-DCD-685-6999862-oglas.htm?filter_id=33508283 . Da li samo noviji cd playeri imaju usb?

 

Da li je oprema iz oglasa (CD player Denon DCD-685, pojaÄalo Denon PMA-1080R) dobar izbor? U tom slucaju bih morao da kupim posebno fm a usb i dalje ne vidim kako da resim...

 

Koja bi bila vasa preporuka za komplet (uzeo bih nove zvucnike a polovne komponente, i da, znam da zvuci glupo ali boja komponenti bi trebala biti srebrna/bruseni al.) ili za liniju koja moze da postigne slican kvalitet zvuka (onu YAMAHU nahvalise).

 

Citajuci razne forume i opise shvatam da je ovo jaaako komplikovana prica (meni sve nepoznato) i definitivno ce mi trebati vremena...

Link to comment
Share on other sites

...mislio sam da uzmem zvucnike Canton GLE 430.2 ima li neko komentar, kakv je izbor? Soba je 5m u duzini a 3 u sirini...

 

TehniÄke karakteristike:
Vrsta:Kompaktni
Tip:dvosistemski, bas-refleks
PreporuÄena snaga pojaÄala:90 / 140 W
Frekvencijski raspon:38 Hz - 30 kHz
Osetljivost:89 dB / 1 W / 1 m
Otpor:4 - 8 oma
Rezne frekvencije:3 kHz
Dimenzije:190 x 360 x 280 mm
Masa:6,7 kg
Link to comment
Share on other sites

Znam, video sam ih i uzivo i super izgledaju...njih bi definitivno uzeo ali mi treba preporuka na sta ih povezati - koje pojacalo bi se slagalo? I generalno, moze li mi neko razjasniti koje su razlike izmedju av resivera i stereo pojacala? Hteo bih da film koji pustam preko tv daje zvuk na pomenute CANTON zvucnike. Ima li neko preporuku za dobre nove zvucnike u toj klasi?

 

hvala svima unapred

Link to comment
Share on other sites

Zvuk sa TV-a na stereo pojaÄalo, pitanje je da li se može povezati, jer novi televizori uglavnom nemaju analogni audio out. Imaju digitalni audio out, najÄešće optiÄki, ali ograniÄen je izbor pojaÄala na koje se tako može povezati. Proveri to pre nego Å¡to odluÄiÅ¡ Å¡ta ćeÅ¡ kupovati.

 

Stereo pojaÄalo ima dva pojaÄavaÄka kanala, za povezivanje dva zvuÄnika, tzv. stereo. AV receiveri imaju bar 6 pojaÄavaÄkih kanala da bi povezao 6 nezavisnih audio kanala i dobio surround zvuk (prednji levi, prednji desni, centralni, zadnji levi, zadnji desni i subvufer). Ovaj surround ima smisla samo kada imaÅ¡ i filmove koji su snimljeni sa surround zvukom. AV receiveri dalje, najÄešće imaju sve moguće digitalne ulaze te se na njih može povezati sve danas aktuelno. U njima se nalaze i dekoderi koji digitalni signal razdvajaju na te silne kanale, kao i DA konvertor koji sve to prebacuje u analogni signal....

Link to comment
Share on other sites

Poruka napisana 04 авгуÑÑ‚ 2013 - 16:53

...mislio sam da uzmem zvucnike Canton GLE 430.2 ima li neko komentar, kakv je izbor? Soba je 5m u duzini a 3 u sirini...

 

TehniÄke karakteristike:
Vrsta:Kompaktni
Tip:dvosistemski, bas-refleks
PreporuÄena snaga pojaÄala:90 / 140 W
Frekvencijski raspon:38 Hz - 30 kHz
Osetljivost:89 dB / 1 W / 1 m
Otpor:4 - 8 oma
Rezne frekvencije:3 kHz
Dimenzije:190 x 360 x 280 mm
Masa:6,7 kg

PojaÄalo za tvoju sobu i date kutije je minimalno 25 W sinusa :thumbsup2  :wave2

Link to comment
Share on other sites

E pa druÅ¡tvo , ovaj forum mi je stvarno otkrio jednu potpino novu dimenziju - sada definitivno ne razmiÅ¡ljam o mini liniji jer sam postao svestan Äinjenice da za neÅ¡to viÅ¡e novca mogu dobiti mnoogo viÅ¡e..izbor zvuÄnika je pao na Canton GLE 430.2 definitivno, za poÄetak kupuje dva dvosistemca a ako bude potrebe planiram da dodam i Canton GLE 405 Center..sto se komponente tiÄe nisam 100% prelomio ali mislim da mi je potpunije reÅ¡enje av resiver jer pokriva viÅ¡e situacija i pruža viÅ¡e mogućnosti pa se izbor sveo na:

 

http://usa.yamaha.com/products/audio-visual/av-receivers-amps/htr/htr-4065/#pr-header-1661736

 

http://www.bgbstudio.com/proizvod/avr-70#Opis

 

http://www.bgbstudio.com/proizvod/tx-sr313

 

..za prvo vreme bih muziku slusao preko ipod-a i fm-a a kasnije bih kupio ozbiljniji cd player ili još bolje blu-ray da upotpunim sistem.

 

Molim vas za savet ili predlog oko izbora komponente-av resivera ili saveta zašto uzeti pre stereo resiver (da ima fm i usb po mogućstvu)

 

pozzz

Link to comment
Share on other sites

Zvucnici kupljeni :) ostaje jos dilema da li stereo ili av risiver? Vise vremena provodim gledajuci filmove ali je resenje sa av risiverom i bar 3 zvucnika dosta skuplje pa se pitam koliko je osakacen zvuk sa nekog 5.1 filma koji ide preko pomenutih zvucnika i stereo risivera i da li stereo risiver novije generacije moze da se prikljuci za moj tv (u prvom postu je specifikacija tv-a).

 

hvala

Link to comment
Share on other sites

Nisi napisao s kojom namerom da se spoji, poÅ¡to tv ima razne ulaze i izlaze. Napisao sam već da može da spojiÅ¡ preko izlaza za sluÅ¡alice na analogne ulaze risivera, ako hoćeÅ¡ da preko njega ideÅ¡ dalje na zvuÄnike. A vidim i da imaÅ¡ scart, pa možeÅ¡ i preko  njega verovatno, zavisno od toga da li je in il out, ili oboje. Za te HDMI nisam siguran da li su in ili out, ali verovatno možeÅ¡ i preko njih.

Link to comment
Share on other sites

ok, onda je reseno to pitanje oko povezivanja (stvarno se izvinjavam sto postavljam ovakva pitanja ali nisam imao dodirnih tacaka do sada), tv na risiver pa na zvucnike. Da li ima svrhe koristiti av risiver povezan na dva zvucnika za reprodukciju filmova u 5.1 sistemu?

Link to comment
Share on other sites

imam digitalnu kablovsku a filmove gledam u hd rezoluciji preko usb-a...znam da je bolje ali ozbiljne pare ulazem u sistem pa ne bih da se zeznem - dvoumim se izmedju stereo i av pisivera. Jos jedna dilema, zvucace glupo ali da li av risiver vrsi ikakvu obradu (poboljsava snimak i sl.) ako je izvor usb uboden u tv , pod uslovom naravno da su risiver i tv povezani.

Link to comment
Share on other sites

Ako ti je digitalna kablovska, onda spoji i D3 risiver s pojaÄalom. Da ne gledaÅ¡ fimoe preko tog USB na tv, nego preko posebnog plejera, ne bi bilo ni porebwe da tv spajaÅ¡ s pojaÄalom.

 

P. S.

Ne razumem se baš u te novije risivere, ali ne znam što ti je to toliko bitno, Bitno ti je da li snimak dobar ili ne i kakav je plejer. Koliko kapiram, risiver je pre svega za zvuk bitan

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...