Jump to content


Najgori komad hi-fi opreme koji ste imali (ili još imate)


talichni

Recommended Posts

Moram priznati da sam se na audiokarma forumu sjajno zabavio Äitajući komentare za raznoraznu hi-fi opremu koju su korisnici proglasili za smeće, a smejao sam se do suza zbog par komentara. Nisam uspeo pretragom da pronaÄ‘em neÅ¡to sliÄno na ovom forumu, pa da postavim istu, raÄunam da će biti zabavno, ali i edukativno, nekad je bolje pokupiti tuÄ‘a iskustva nego prolaziti kroz loÅ¡e svoje. Naravno, kao i tamo voleo bih da temu ne zagadi generalizacija (ne valja sve od x, djubre je sve od y firme), nego konkretan model-razlog negativne ocene-sudbina sprave.

 

Ja ću zapoÄeti sa ÄŒajavec SA50 pojaÄalom.

-Uvek je imalo probleme sa 4 omskim zvuÄnicima.

-Potenciometar za pojaÄanje nije bio simetriÄan (jedan kanal je uvek pre pojaÄavao od drugog)

-Nikad nisam reÅ¡io problem prekidanja 4 pinskog DIN (?) prikljuÄka za sluÅ¡alice, zbog koga je redovno prekidao jedan od kanala. Bilo mi žao da ga uklonim i premostim i ostavim rupu na frontu.

-LoÅ¡e reÅ¡eni izlazi, crkavali tri puta, Äetvrti put sam ga frljnuo put kante, nisam viÅ¡e imao živaca da ga popravljam, koliko god BD komplementarni parovi bili jeftini.

-Jedino Å¡to je na njemu vredelo je odliÄni toroidni trafo, Å¡to se poniÅ¡tavalo malom snagom koja je već na 3/4 snage već bila buka.

 

Pioneer PD6700 CD plejer

-OÄajan ÄitaÄ, ni kao nov nije hteo da Äita neke bugare-surogate, a o rezancima kako-kad, prihvatao Verbatime.

-Grejao se kao TA peć, neverovatno je kako je grejao sve komponente iznad sebe, skoro sam odbacio Technics kaset dek koji je brljao komande kad ga Pioneer podgreje. Kad sam izbacio plejer iz sistema dek nije ni "podrignuo" već nekoliko godina.

-Sad je na tavanu, sa centimetrom prašine na sebi.

 

ZvuÄne kutije RIZ ovog sistema sa dekom sa fiokom (zaboravio sam oznaku), mislim da su bile 70W. Drajveri su bili tako nežni da su svakih nekoliko meseci spadali sa centratora i strugali po magnetu. Prodao sam ih kad sam video i da se ljuÅ¡te kao Rusi na plaži, oÄajno su bile ofarbane, a i grilovi su sami od sebe poÄeli da se krive.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 161
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Luxman A008 - pojacalo za DAC-om. Nabavka istog je bila cista pocetnicka greska.  Dugo mi je trebalo da prihvatim da njegov DAC nije nikakav zvucni napredak u odnosu na itregrusu sa racunara. Saamo pojacalo je bilo razocarenje s obzirom na sankene i veliki trafo. Secam se da ga je malecni Arcam, koji ga je i zamenio, nadmasio u svemu narocito u najnizem opsegu. Jedino pozitivno u zvuku tog pojacala bilo je nesto sto mogu da opisem kao dinamika, zivost ili sto rece youtube zvezda sa zemunskog lida "ima neku zivinu!". 

Link to comment
Share on other sites

Ja izgleda treba sebe da proglasim Talichnim, jer koliko se sećam, nikada nisam imao nešto baš tako loše da je za bacanje.

Sa druge strane, ja nisam ni malo sklon menjanju, proseÄan vek ureÄ‘aja kod mene je negde oko 8+ godina.

NajloÅ¡ije Å¡to sam ikada imao je bio Kerting komplet (tjuner, preamp, snagaÅ¡), onj skuplji, da ne kažem top model. Istraživanjem sam doÅ¡ao do saznanja da je usko grlo bio preamp, koji se ceo sastojao od op ampova, koji su tipski bili jako stari i moram reći već prevaziÄ‘eni Äak i te 1984. godine. Problem sam reÅ¡io zamenom tih op ampova sa TLO72 serijom za grafiÄki ekvilajzer i LF356 za linijsko pojaÄanje. Posle je već bila sasvim druga stvar, Å¡to i nije neÅ¡to Äudno, poÅ¡to su svi op ampovi imali FETove na ulazu (veoma poželjno kada se petljate sa RC filterima u ekvilajzeru).

Posle te intervencije, celina je radila sasvim korektno, ništa posebno, ali nezamarujeće, pomalo pretoplo.

Link to comment
Share on other sites

Uf , mnogi će me staviti na giljotinu zbog ovog ali moj NAJ loÅ¡iji komad koji sam imao i sluÅ¡ao je Marantz PM-25. SaÄuvaj i sakloni nas ovakvih budalaÅ¡tina od pojaÄala, jednostavno Å¡ta god da sam imao kod kuće da proguram sa njim nije imalo nikakvog efekta.

 

Njoga je zamenio vremenski stariji brat PM-510 i to je već bila sasvim drugaÄija priÄa koja se i dan-danas priÄa .

Link to comment
Share on other sites

Ne mogu da tvrdim da je komad opreme kojeg cu izdvojiti tako los u apsolutnom smislu, ali jeste najlosiji od onoga sto sam ja licno, kao vlasnik, proturio kroz slusaonicu proteklih 20-tak i vise godina.

Radi se o towerima B&W DM-604, i to u dve verzije: inicijalni DM-604 i u trecoj inkarnaciji tj DM-604S3. Veliki kokosinjci, brend imena, ne bas jeftini, ali... zatvoreniji u sredini od potrebnog (recimo DM-602 svira bolje srednje), prosecnih visokih (tankog opsega, uniformiraju razlicite instrumente - recimo, teze razlikujes zvuk kontracinele i cinele), medjutim ono sto ih je zaista dovelo na ovu neslavnu poziciju je bass. To je jednostavno mumlalo. Mumlalo, i nista dalje od toga... u bilo kojoj poziciji, s bilo kojim pojacalom... Nemojte me samo pitati zasto sam, nakon originala, kupio i S3 verziju. Mlados' - ludos'..

Link to comment
Share on other sites

Isto kao Viktor, jedini komponenta koja je kod mene ispala katastrofa možda nije bila loÅ¡a, nego se jednostavno nije uklopila. Tamo negdje 1994. Technics SU-VX500 sam najkraće imao, obiÄno ne mijenjam Äesto, ali ovo pojaÄalo je izletilo nakon par mjeseci, a zamijenio ga je NAD 302. Bila je to poÄetniÄka greÅ¡ka, s Celestion 3 MkII je bilo nesluÅ¡ljivo. Kao da je upaljen loudness i joÅ¡ pojaÄani basovi.

Link to comment
Share on other sites

Kao svoju mlados' - ludos' prijavio bih jedan marantz dd gramofon koji mi je bio i prvi kupljeni sa nekih 15 -16g (ako ne racunam poklon za svoj 1.rodjendan) .Ne znam tacno model ali dd pocetni model potpuni plastikaner,nov kupljen,pun sebe ,marantz je tad bio za nas klince s plocama Ferari...To je bio jedan mikrofon a ne gramofon,pipnes ga i sve se cuje preko zvucnika kao da si pipnuo mikrofon,stisnes loudnes a on u feedback,pipnes orman -a ono isto,bruji,izludjuje membrane,motor cujes kako brunda preko igle rumble razbija,odvratno,zovemo predstavnistvo oni kazu pa to je sve normalno.Stavljaj neke gume,sundjere spasavaj se muke...i onda vidim kod jednog cike Thorens sa subsasijom...kucnes a ono nista...ko da sam boga video posle onog shita.Takve mikrofonske gluposti i danas nekom uvaljuju umesto gramofona...

Link to comment
Share on other sites

Magnat kutije vector 55, doneo ih iz BG 1999, dok je bilo bombardovanje, golo njesra koje je novo prdelo i žvakalo na odredjenoj srednjoj frekvenciji.Skoro da sam ga poklonio u zameni ...

 

Mada, tada sam ih terao sa nekim kilavim Dual pojaÄalom. Prodavac mi je kasnije rekao da njima treba snage da se poteraju - mada nisam imao prilike da to isprobam ... ko zna ...

Link to comment
Share on other sites

NajnesluÅ¡ljiviji komad opreme koji se zatekao u mom domu, da ne raÄunam mini liniju Kamasonic :grin: , je integralno pojaÄalo Yamaha AX-492. To je prÅ¡talo na sve strane, užas ! Posle mesec dana muÄenja, sluh mi se malo oporavio nabavkom Marantza PM-80 itd..

Link to comment
Share on other sites

Mislim da je neozboljno proglasavati neki komad opreme losim na osnovu testa sa jednim zvucnicima-pojacalom-CDPom...Posedujem pomenutu Yamahu AX-492 i znam da sasvim drugacije zvuci na starim Kefovima,JBL ili Philips trosistemcima iz 70ih.

I ja sam,naprimer, svojevremeno bio zapanjen koliko je lose zvucao JBL iz L serije (ne secam se tacno koji) pogonjeni Technics risiverom ali za los zvuk nisam optuzio JBL.

Link to comment
Share on other sites

Kao student, imao sam Ei muziÄki stub, onaj sa Sxx-200 komponentama.

 

Najgora komponenta ikada je bila predpojaÄalo koje je isporuÄivano s' njime. Imalo je užasan i konstantan Å¡um koji se uvek Äuo istim intenzitetom, bez obzira koliko je pojaÄano. Za glasno sluÅ¡anje nije smetalo, ali za tiho je bilo smrt. PojaÄavanje/utiÅ¡avanje je bilo na dugmiće i tom prilikom je LED displej odbrojavao od 00 (minimum) do 63 (maksimum). Ali negde na donjoj trećini opsega je bio užasno nelinearan pa je samo jedan klik pravio veoma veliku razliku u glasnoći. Dalje, zvuk se nije mogao skroz utiÅ¡ati tj. kada je na minimumu (00 na displeju), i dalje se Äulo preglasno za recimo tiho noćno sluÅ¡anje. Plus Å¡to je tada i spomenuti Å¡um bio glasan skoro koliko i muzika.

 

Dek.... dupli dek... Moram priznati da je levi dek mogao da napravi i reprodukuje lako lep snimak. Sa BASF Chrome Super i Chrome Maxima je radio jako dobre snimke, k'o da je kalibrisan za njih. Taj snimak je bio bolji nego na budžetskom Sony deku. Ali ostalo.... Iako je bio dupli dek, dok jedan neÅ¡to radi, drugi je neupotrebljiv, Äak i za premotavanje. Levi je hteo da žvaće jeftinije kasete, Äak i dok je bio nov. Onako, krene lepo pa traka polako skreće u capstain-u, i posle minut dva već toliko skrene da poÄne da se gužva. InaÄe, ceo dek je imao nekih 5-6kg.

 

PojaÄalo, snagaÅ¡ bez ikakvih komadni je bio svetla taÄka sistema. Vrlo jednostavne konstrukcije, Å¡to b' se reklo, Å¡kolski, i lepog zvuka. Ali spomenuto predpojaÄalo ga je potpuno unakazilo. Kada sam nabavio CD player sa varijabilnim izlazom, kaÄio sam ga direkt na pojaÄalo i to je bio preporod.  Mislim da i danas vredi nabaviti ovo pojaÄalo kao jedan vrlo jeftini a solidan snagaÅ¡. Ali predpojaÄalo zaobiÄ‘ite.

 

ZvuÄnici, muljav bas koji je postao mnogo bolji kada sam joÅ¡ malo dampirao kutiju. Srednji i visoki sasvim korektno, ali ne viÅ¡e od toga. Svakako bolje od neke danaÅ¡nje konfekcije.

 

I za kraj, dizajn je bio smejurija. Ko da su ga dizajnirala deca u nižim razredima osnove Å¡kole na Äasu likovnog.... sa loÅ¡im nastavnikom... :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

roll off:Dok se igra kviskoteke na neki od novijih tema ove interesantne su u zaboravu!

 

Meni najvece kante su mi bile;

 

preamp-Thule PR150B,dok je firma jos gledala svetlost dana ovo se svrstavalo u HI-And,mozda i jedino predpojacalo u toj klasi sto moze da unakazi bilo koji sistem.

 

amp-Linn intek,ovo pojacalo svira bass kao iz debelog creva,visoki rade kao da vari neko svajc aparatom,gotovo najlosije pojacalo koje sam ikad imao, mozda najveca greska tog brenda.

 

CDp-rega saturn,mozda je cebato otkriveno na ovom plejeru,neki karakter sa kojim glumi analogije sa vestackim zatemnjivanjem celog spektra.uzasno

 

zvucnici-Jamo studio 110,ovo sam imao na pocetku,kad sam otvorio kutije nije bilo nikakve skretnice,kupio sam na auto pijac neke (nove)shit drajvere koje kostale kao tri pakla cigareta promenio i dobio x3 bolji zvuk.

 

zv.kabal-MIT MH-750 terminator ali muzike u bukvalnoj smisao ,onda audioquest type 4 -gori od telefonskog kabla,

 

To su moji najgori!

Link to comment
Share on other sites

Philips cd-723. Ojadio me je i izmaltretirao.

Oprostio sam mu Å¡to nije Äitao rezance rezane na laptopu. IskljuÄivo je Äitao rezane na starim rezaÄima. Brzina nije bila bitna.

Nisam mu oprostio lelujavost! PjevaÄice su neumorno plesale izmedju zvuÄnika. Ajd i nekako, ali krenu instrumenti da lelujaju, brateee. Å est puta sam prelemio skretnice, ali nije na njima bio hladan lem.

Srećom, nije bio ni prvi ni zadnji philips cd.

Grdno, grdje, najgrdje, ili po crnogorski

Grdno, pi, grdje no pi.

Link to comment
Share on other sites

Philips cd-723. Ojadio me je i izmaltretirao.

Oprostio sam mu Å¡to nije Äitao rezance rezane na laptopu. IskljuÄivo je Äitao rezane na starim rezaÄima. Brzina nije bila bitna.

Nisam mu oprostio lelujavost! PjevaÄice su neumorno plesale izmedju zvuÄnika. Ajd i nekako, ali krenu instrumenti da lelujaju, brateee. Å est puta sam prelemio skretnice, ali nije na njima bio hladan lem.

Srećom, nije bio ni prvi ni zadnji philips cd.

Grdno, grdje, najgrdje, ili po crnogorski

Grdno, pi, grdje no pi.

 

Izgleda da si naleteo na faliÄаn primerak dotiÄnog modela, jer ja sa svojim od njegove kupovine 1999. godine pa do dana danaÅ¡njeg apsolutno nisam imao problema (pu-pu, da ga ne ubaksuziram).

I dalje Äita no-name rezane diskove od pre deset i viÅ¡e godina bez ikakvog Å¡tucanja, a od pre godinu dana ga teram kroz koaksijalni ulaz DAC Magic 100 i uživam joÅ¡ viÅ¡e...

Link to comment
Share on other sites

Technics rs B 765-najgori dek koji sam imao. I to dva komada,uzeo sam posle jedan da proverim.Zavijanje,loÅ¡a reprodukcija kaseta sa drugih dekova,odreÄ‘ene kasete je žvakao,neprecizan displej(na jednom displeju pokazuje jedno,kad ga prebaciÅ¡ na drugi ,prikazuje drugu jaÄinu) ai snimak mu nije bio bog zna Å¡ta.  I nove sam ih kupio ,da napomenem

Link to comment
Share on other sites

Ja osobno ni sam imao najgori komad hi fi opreme. U dugogodiÅ¡njem nizu , kako mi je koji dojadio tako sam uzimao "bolji" do jedne toÄke , a onda opet ispoÄetka :order . i uvijek neÅ¡to fali, dok se nisam dogovorio sa "pametnim" Äovjekom . ( Navodno sam sa sobom) . Naravno ima tu i vajnskih faktora tipa , pare, zena , kuća djeca, unuci itd . Ne bi htio pametovat , volio bi da to svi doživite(mo). :wave2:listen

Link to comment
Share on other sites

Imao sam i imam svega i svacega...volim da testiram i uzivam u uredjajima...nagori komad koji me totalno razocarao je advance acoustic map305...totalno razocarenje,zvuk je totalni promasaj a sto se izgleda tice nema im se sto zamjerit,mada ukusi su razliciti.Nije pomoglo ni mjenjanje kablova,zvucnika,cd-aa...jednostavno nema ,,cistote,,nema toplog zvuka.

Link to comment
Share on other sites

MAP305 II seems great value – up until the point you start listening ...

Pogledam na google da vidim sliku da li to onaj koji cesto slusam kod brata uz M.Logan Vantage i naidjem na ovaj komentar iz Hifi what-a,bas ga gadno sasekose.Ono sto mu se ipak moze priznati je da ima dobru kontrolu nad M Loganima dok je na kratkoj probi u 4audio sa nekim talijanskim lampasem amp potpuno proplivao.Proplivao je jos vise i jedan novi Harman Kardon od skoro 2k Esa nesto manjim Loganima kome po novinama pripisuju nadljudske mogucnosti,i Djerdapske rezerve struje i sl.Tipican primer da novinama ne treba verovati.Kad bih trebao bas najgori zvuk za velike pare onda bi to svakako bio taj Harman na gramofonskom ulazu,gore od najgoreg mp3.Cemu uopste takva phono sekcija bez ikakve upotrebne vrednosti.Vratio ga drugar u radnju brzinom svetlosti.Ali da se vratim na AA nije sve u kontroli,srednjetonsko podrucje i visoki su zaista losija strana,kad god ga slusam uvek mislim kako bi ti zvucnici vise klase zvucali s nekim boljim ampom.Nisam bas siguran da ipak zasluzuje samo 2 zvezdice zbog stvarno niske cene i toga sta dobijes za te pare-na pr 200W na 4 ohm,demonstracija ostrvskog preterivanja.Opet primer da novinama ne treba verovati.

Link to comment
Share on other sites

Vidivecina je navikla da se,,pali,,na komentare iz nekih casopisa,na komentare po forumima...ipak svi mi to jest vecina nas razlicito cuje i pravi omjer ukusa i dopadjivosti je test....pravi slusni test,a ne neko tamo ubjedjivanje.Ja sam stvarno recimo na taj advance dosta toga namjerno kacio i testirao zvuk dokle god sam imao zivaca da se oko toga zezam,da bi pokusao izvuc ono sto neki pisu ili ne pisu.Medjutim po meni katastrofa od pojacala...zvuka za spas,a sile...e sile ne fali,ali to nije to.Pa ljepse i toplije radi nad 3020.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Da iznesem i ja svoje razocarenje,doduse ne spada u o vu ruvriku jer nisam imao ali sam slusao pre neki dan,elem sistem se sastoja od B&W cdm1NT zvucnika,Rotel ra-980bx amp,Marantz 6300 gramofon i Yamaha 993 plejer,kablaza je kompletno Van den Hul mada nisam gledao oznake ali nisu iz gornje game proizvodjaca.E,sad sto se tice zvuka to je najgori zvuk koji sam imao prilike da cujem,basa ni za leka,visokih nema uopste,sredina kao da je bacena zavesa preko njih,dinamika jadna,totalno bezivotno,sistem koji slusam kod roditelja B&W D5,Sansui au 117,Philips 304 zvuci kao truli Hi-End u odnosu na ovo tako da bih voleo da cujem misljenje jos nekoga ko je imao prilike da cuje ove B&W :xmas

Link to comment
Share on other sites

Da iznesem i ja svoje razocarenje,doduse ne spada u o vu ruvriku jer nisam imao ali sam slusao pre neki dan,elem sistem se sastoja od B&W cdm1NT zvucnika,Rotel ra-980bx amp,Marantz 6300 gramofon i Yamaha 993 plejer,kablaza je kompletno Van den Hul mada nisam gledao oznake ali nisu iz gornje game proizvodjaca.E,sad sto se tice zvuka to je najgori zvuk koji sam imao prilike da cujem,basa ni za leka,visokih nema uopste,sredina kao da je bacena zavesa preko njih,dinamika jadna,totalno bezivotno,sistem koji slusam kod roditelja B&W D5,Sansui au 117,Philips 304 zvuci kao truli Hi-End u odnosu na ovo tako da bih voleo da cujem misljenje jos nekoga ko je imao prilike da cuje ove B&W :xmas

Å ule, poÅ¡to i sam imam Yamaha CDX 993 CD ÄitaÄ, mada sada imam joÅ¡ jedan koji je (po meni) bolji, mogu ti reći da je delić tog problema baÅ¡ odatle. Sigurno ne sve, ali u Yamahi su se toliko potrudili da on zvuÄi "analogno" da su baÅ¡ preterali. Srećom, problem je reÅ¡iv, treba zameniti elektrolite u napajanju i treba zameniti I/V konvertorske op ampove. Ja sam to uradio i to je neka drugaÄija priÄa.

Uzgred, i ja sam je povezao sa van Den Hul kablovima.

Taj model je valjda poslednji izdanak "stare Å¡kole", koja je insistirala na integrativnom pristupu zvuku, dakle cilj je celovitost celog spektra, pa i po cenu gubitka nekih detalja. Od nedavno sam vlasnik i jednog NAD 565 BEE ÄitaÄa, koji je u kontrastu za mene bio dupli Å¡ok, ali bukvalno. Prvo zato Å¡to ja ne cenim NAD kao firmu, smatram ih ugavnom "hoću i ja" firmom, kad vidi vraga. I drugo, zato Å¡to nesebiÄno koristi Burr-Brown 21xx op ampove, koje mrzim iz dubine duÅ¡e, doÅ¡lo je dotle da ih uglavnom prepoznajem po zvuku u ureÄ‘ajima, Å¡to samo po sebi ne bi smelo da se dogodi, ali ovde rade samo tako, svaka Äast. OÄigledno, ko zna - zna, ne znam Å¡ta bi NAD-u, ali sam srećan Å¡to ga imam.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...