Jump to content


SPDIF vs. DLNA


emil

Recommended Posts

Po ko zna koji put ću ponoviti - ono Å¡to je orkestar odsvirao moglo se Äuti samo tamo gde je svirao i nigde i nikada viÅ¡e.

Hiljadu stvari je posle toga bilo na putu tog zvika iz violine do tvog zvuÄnika u tvojoj sobi.

ZnaÄi podesi onako kako ti doživljavaÅ¡ tu muziku i to je najvažnije, sva druga miÅ¡ljenja su individualna i razlikovaće se po pitanju istog zvuka (sluÅ¡anja u istoj prostoriji sa istim ureÄ‘ajima, itd.)

1. ovo je na žalost taÄno

2. ako je već pri snimanju i produkciji moralo 1000 stvari da budu na putu zvuka mora li i pri sluÅ¡anju da se stavi joÅ¡ hiljadu ili sam naziv Hi-fi znaÄi visoka vernost (snimljenog zvuku pri reprodukciji) i sugeriÅ¡e da treba izbegavati podeÅ¡avanja?

3. ova tema je bila SPDIF vs DLNA (ako o tome može da se priÄa a izgleda da ne može) a ne o podeÅ¡avanjima i subjektivnom osećanju Å¡ta je dobar zvuk a Å¡ta ne.

Link to comment
Share on other sites

Nazalost, u HiFi svetu cesto oko nekih stvari ima oprecnih misljenja, neko misli da je coax bolji od optike, neko misli da je pak optika bolja, argumenata ima na obe strane.

Verovatno bi slicno bilo i kod SPDIF vs DLNA, s tim sto je DLNA prilicno "svezija tehnologija" pa verovatno ima manje dobro upucenih.

Link to comment
Share on other sites

Kao Å¡to rekoh, opuÅ¡teno, poredio sam S/PDIF out sa matiÄne i sa malog Behringera UCA-202, primetio sam razliku na mom ne tako rezolutnom sistemu, naravno u korist digital out-a sa Behringera.

 

 

Takav odgovor Äekam, hvala !!!

 

Ima li joÅ¡ neko iskustva sa matiÄna vs. bolja kartica ?

Link to comment
Share on other sites

Takav odgovor Äekam, hvala !!!

 

Ima li joÅ¡ neko iskustva sa matiÄna vs. bolja kartica ?

Nisu retka  iskustva na naÅ¡em forumu a i stranim da je SPDIF sa posebne zvuÄne kartice bolji od onog sa integralne. Ovde je svojevremeno Älan PrekoBare pisao o tome. Zatim serijali od digitalnom delu Juli@ kartice, pa InSides sa EMU. ..

 

Moja iskustva se poklapaju sa onim Å¡to je pisao PrekoBare vezano za SPDIF sa RME HDSP 9632.

 

Ostaje pitanje isplativosti ulaganja u karticu ili interface, gledano u odnosu na klasu/cenu DAC-a koji je u sistemu. Mislim da sa malo profesionalnijim  studijskim karticama i interfejsima ne možete pogreÅ¡iti. Profi segment je ovde joÅ¡ uvek ispred komercionalnog.

 

Tako da Vlajo, srÄi malo Å¡to bi reko Siroma :wave2

Link to comment
Share on other sites

SPDIF je SPDIF , jedinice i nule su jedinice i nule ali su ipak neki PSDIF izvori boljiji od drugih.

Treba te SPDIFove pogledati osciloskopom pa utvrditi zaÅ¡to se koji bolje Äuje.

 

Nisu samo jedinice i nule. Postoji tu i vremenski domen, koji daje analogni deo u sve to, tako da se ne može priÄati o Äistom digitalnom zapisu. I u tome je kvaka.

NapraviÅ¡ taÄnu bit-to-bit kopiju, ili prenos digitalnog zapisa koji proverom daje u bit isti materijal, ali zvuÄi drugaÄije, jer je onaj originalni time-domain delimiÄno naruÅ¡en.

Sam naÄin digitalnog zapisa audio signala je izmiÅ¡ljen 70-tih godina. Zato su SPDIF i I2S stari protokoli za prenos koji su neprekidni procesi protoka podataka, bez provera podataka u toku procesa protoka.

Ne postoje kontrolni bitovi, već se sve oslanja na kvalitetno izveden proces prenosa, i Å¡to taÄniji prenos u vremenskom domenu (time-domain semplova i meÄ‘usobnih vremenskih odnosa meÄ‘u semplovima).

Nedovoljno korektan prenos u smislu narušavanja (analognog) time-domain-a stvara tu razliku u zvuku.

 

Bar ja mislim da je ovako kao Å¡to sam napisao... :razz:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...