Jump to content


Auris Audio


Arty

Recommended Posts

Ja na DAC imam slučaj koji je @Majda opisao. Znači izlazi iz DA konvertera su balansirani. To je sa jednostrukim napajanjem postignuto tako što su oba izlaza na identičnom potencijalu +2,7V bez signala. Kad dođe signal, oba izlaza se vrte oko tog common mode napona, samo kontrafazno. Na te DAC izlaze povezani su primari trafoa 1:1. Tako je uklonjen DC offset i dobijen čist balansirani naizmenični signal na sekundarima trafoa. Taj signal je povezan na RCA i XLR izlazne konektore paralelno. Pošto nema bruma, nisam morao da uzemljim minus signal na GND kod RCA konektora. Na taj način imam balansirane izlaze na svim konektorima. Međutim, kad koristim RCA izlaze, minus signal je automatski povezan na GND u SE pretpojačalu čime prestaje biti balansiran. Ako hoću da koristim XLR izlaze, za balansirano pretpojačalo recimo, RCA izlazi ne smeju biti povezani na bilo šta, jer signal onda nije više balansiran samom činjenicom da je minus signal uzemljen, što nije slučaj kod balansirane veze. Balansirana veza podrazumeva dva protivfazna signala bez veze sa GND. Takođe ni RCA interkonekti nisu balansirani čak i kad imaju paricu, jer jedna od žica mora uvek biti uzemljena zbog bruma.

Link to comment
Share on other sites

Da bas tako. U tom slucaju je signal na izlazu iz trafoa veci za +6db (ako je trafo 1:1). To je duplo veca amplituda peak-to-peak. To moza moze da bude i previse za sledeci stepen (preamp ako se ima u vidu da je izlaz iz savremenih dacova vec malo previse pojacan, kao + i vecina snimaka...

Ako ima mogucnosti povezati trafo u modu 1:0.5, paralni primari ako ih ima 2. Onda ce signal na SE biti isti kao i izlaz daca, a bice i manja izlazna impedansa kao i sve reaktivne komponente koje se prenose sa kablova preko trafoa na ono sto je ispred trafoa. Sve te komponente ce biti prenesene 1/4X umesto 1X.

Za bal. ostaje u modu 1:1

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, Majda said:

To moza moze da bude i previse za sledeci stepen (preamp

Da, ali zavisi od konkretnog DAC-a i kako je izvedena I/U konverzija. Kod mene je bez trafoa, znači plus izlaz i GND, ali kroz izolacioni kondenzator umesto trafoa, signal oko 1.2V RMS. Tako mi potpuno odgovara 2.4V RMS koje imam sa trafoom 1:1. Iza toga nije preamp nego buffer sa pojačanjem malo manjim od 1. I to je skoro savršena kombinacija, jer pojačalu treba 1.6V RMS za punu snagu.

Kod nekih DAC-ova sa malom izlaznom strujom trafo treba da ima pojačanje, ali zbog velike izlazne impedanse u tom slučaju potreban je i neki buffer.  Kod mene to nije potrebno, izlazna impedansa DAC-a je 67oma balansirano plus omski otpor žice trafoa, trenutno oko 100 oma, ali planiram da se drugi par koji imam premota nešto debljom žicom sa manjim brojem navojaka. Videćemo kako će to zvučati.

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Nixie said:

Tako mi potpuno odgovara 2.4V RMS

To je 6.78 V peak-to-peak amplitude... Interstage trafoi generalno ne podnose bas dobro velike amplitude napona. Skoro 7Vp-p na ulaz buffer-a. (To je neki nivo signla kojim se moze pogoniti recimo EL84 u Se triodnom spoju i posle izlaznog trafoa direktno na zvucnik :) Sa svega 1 aktivnim elementom...)

 

 

13 hours ago, Nixie said:

ali planiram da se drugi par koji imam premota nešto debljom žicom sa manjim brojem navojaka.

Dobice se naravno manji termogeni otpor namotaja i smanjice se malo i kapacitivnosti namotaja. Ali sa amanjenjem broja navojaka, sa kvadratom opada i induktivnost primara (2x manje namotaja 4x manje induktivnosti) a to dovodi do cutoff-a niskih F i veceg pomeraja faze na niskim.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...