Jump to content


Akusticni osvajač-phono sekcija


sondek

Recommended Posts

Za pocetak,iako je potreba za odvojenim phono sekcijama sve veca jer ih retko ko ugradjuje u ampove,a gramofona i ploca je srecom sve vise, ja kad cujem rec externa phono sekcija pocinjem da nervoziram da to nece izaci na dobro da ce visak kablova pokvariti tanani signal iz gramofona najtisi u hifi sistemu i sl.Ono o cemu licno sanjam je da eliminisem cak i onaj iz pojacala tako sto cu imati phono sekciju ugradjenu u gramofon sa ne vise od 5 cm kabla koji sprovodi signal od rucke do phono sekcije,a odatle ce kvalitetnim kablom taj glasniji signal do line ulaza u predpojacalu.Dve firme koje ja koristim imaju takva resenja za ugradnju u Sondek,Linn resenje je izuzetno skupo naimovo nesto manje.Iskustva govore da je to uglavnom bolje od onih ugradjenih u preamp.

Medjutim kako to obicno bude taman kad se uverite dobro u svoju predrasudu naleti nesto sto vas razuveri  I ako ste dovoljno otvoreni da svoja tvrdoglava razmisljanja malo i promenite.Ovaj Gidjgin preamp je bas izgleda stvoren za tako nesto.Zapakovan u malu kutiju izuzetno kvalitetne zavrsne obrade izgleda pre kao da je od nekog kvalitetnog Brenda,a ne DIY,delovao mi je kao nesto sto ce nekom mozda biti dobar apgrejd za jeftine Rega,Project,Nad…uredjaje za povremene slusace gramofona medjutim ispade da je to uredjaj koji se bez problema nosi i sa Naim nac 72 preampom koji je vrlo cenjen medju vinilasima.

U tehnicki opis ne bih previse ulazio jer mi nije struka vec bi to prepustio konstruktorima koji su sa naseg foruma,Gidjgi i Impulsu ciji je ovo zajednicki projekt.-obecali su da ce se uljuciti u temu pa nek izvole. Kako sam razumeo krenulo se od neceg poznatog kao ideje(Salas) ,a zavrsilo se primenom sopstvenih iskustava i resenja ,dakle uredjajem potpuno drugacije konstrukcije i  klase.Dual mono,torusni trafo regulacija napona Teddy regulatorima su stavke koje mi kao audiofilu ukazuju da je nesto uradjeno sa posebnom paznjom kvalitetnim delovima i konstrukcijom, ali ujedno bez slusanja u svom sistemu mi ne znace realno skoro nista.Nisam uostalom jednom cuo za neka tehnicki superiorna resenja koja zvuce tako da mi je bilo neprijatno cak I da budem iskren oko toga kako zvuce. Jedna stvar koju sam veceras saznao je i da je moguce podesavanje prema karakteristikama glave i kabla sto je velika stvar.Ja se zbog toga drzim ko pijan plota ovog svog.

 

Slusajuci u poslednjih par dana ovaj odlican proizvod u svom sistemu iz potpisa  neminovno ga poredeci sa svojim naimom nac 72 utisci su se smenjivali cas mi se vise svidja naim cas Gidjgin “osvajacâ€(na kraju za dlaku ipak naim).Znam da ce mozda zvucati kao jeres za republikance ali mislim da je cak i bolji match za moj Linn Adikt MM.Naime glava ima izuzetnu detaljnost u gornjem delu spektra koja iako otkriva nove momente sa ploca  nije moj prioritet, ume da zazvuci i predetaljno i da time odvuce paznju od muzike,zapravo uzivanja u instrumentu i melodiji.â€Osvajac†nekako to smirenije prihvata I spusta na nivo koji mi bas prija.Naim s druge strane pruza bolju detaljnost i bolju separaciju instrumenata i glasova,ali i ponekad nesto manju slusljivost kad je produkcija nesto losija-nekako previse surovo prikazuje sve.Na MC-u su mu rezultati ocigledno  bolji, a verovatno su i sistemu takva visoka ocekivanja od izvora,rekao bih nekad nezajazljiva.Meni je Adikt privremeno resenje do Linn Troika MC-a pa nisam musterija.niti mi je amp u tu svrhu pozajmljen na slusanje.Ali mogu reci da je ovih par dana bilo bas za uzivanje u muzici, zadrzacu ga jos par dana.Slusa se trenutno Louis Bonfa/Burows uziva u Latino gitari , flauti,orkestarskim delovima,nesto ranije slusao se Steely Dan,Colleman Hawkins,Oscar Peterson,Ahmad Jamal,Jimmy Smith,Milt Jackson,Sade, slusao se malo i odlicni direktno rezani Stockfish,ali i domacice, bice toga jos ozivela je zelja za muzikom.Instrumenti zvuce puno i pravilno.Fun factor je dobar-noga cupka.Nema nikakvog suskanja ,zujkanja I sl. smetnji.

Ono sto sam savetovao Gidjgu je ukaze priliku sto vecem broju iskusnih audiofima da cuju jer od toga boljeg marketinga nema.Na PFM forumu vec godinama kruze plocice za naim raznih modifikatora koje dobijes na 7 dana,pa saljes dalje.Imam vec par ideja kod koga bi prvo trebao da ode,pa da prenesemo ovde iskustva.

 Zasad toliko od mene

Cheers

Sondek

 

post-11818-0-66532500-1366670450_thumb.j

post-11818-0-58138800-1366670489_thumb.j

post-11818-0-79102800-1366670662_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Mislim da je korisnije da bude u vinil podforumu jer ce predpostavljam biti jos iskustava i poredjenja,mozda alternativa a postoji dosta vinilasa zainteresovanih samo za "svoj" podforum.iovako vec ima rasutih postova koje ljudi ne procitaju neki su na pr. u temi o Cd plejeru.Ima i dosta novih vinilasa koji prvi put kupuju gramofon,pa pregledaju vinil podforum.

Link to comment
Share on other sites

Sondek, hvala na prikazu! Veoma informativno i interesantno, thnxs  :thumbsup2

 

Da bi prikaz bio kompletan treba da znamo i cenu sprave. ZnaÄi - sa kojim poznatijim komercijalnim preampom je "OsvajaÄ" u istoj ili sliÄnoj klasi?

Uf,ne znam cenu- pitacu.Iskreno ocekivao sam da ce tu biti jos dorada i da ce mi se manje svideti da ce biti sugestija ,pa ce se menjati delovi pa i cena izrade,ali meni ovo zvuci zavrseno.Gidjga je inace pefekcionista,pa vec ima novih ideja ,ubacivanje i Mc dela i sl.
Link to comment
Share on other sites

Uf,ne znam cenu- pitacu.Iskreno ocekivao sam da ce tu biti jos dorada i da ce mi se manje svideti da ce biti sugestija ,pa ce se menjati delovi pa i cena izrade,ali meni ovo zvuci zavrseno.Gidjga je inace pefekcionista,pa vec ima novih ideja ,ubacivanje i Mc dela i sl.

 

Jel on to ulazi u ozbiljnu i zvanicnu (citaj legalnu) proizvodnju ili vise onako "ispod ruke"? Od pristupa "problemu" ce i cena varirati. 

Link to comment
Share on other sites

Hteli to da priznamo ili ne, cena je, Äesto, jedini validan parametar za vrednovanje nekog uredjaja.

 

Recimo, mene je Leach preamp koštao oko 150 evra.

 

DSCN1646.JPG

 

 

Kupio sam ga za, Äini mi se,120 evra(dve male sive kutije); dodao nekakve blok kondenzatore i prepakovao u kutiju koja je zaostala joÅ¡ od Stonholda. Meni radi odliÄno, i nemam nameru da ga menjam. Svakako, ako bude prilike, rado bih ga uporedio i sa Acoustic Invader-om. 

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav svima, :wave2

Sondek je već uglavnom predstavio ovaj preamp :klanjanje ,ali evo par reÄi i od mene.

Preamp je uraÄ‘en kao dual mono koncept ,svaki kanal ima svoj ispravljaÄ i svoj regulator ,a zajedniÄki im je trafo koji opet ima logiÄno posebne namotaje za svaki od kanala ,ali i poseban izvod koji napaja led signalizaciju na prednjoj ploÄi.

 

Svaki od ispravljaÄa ima po 7000uF kapaciteta uz brze diode,a regulator je Pardoov Super TeddyReg,koji sam koristio viÅ¡e puta i uvek je uneo znaÄajna poboljÅ¡anja u ureÄ‘aju kome je pridodat ,tako da nije bilo  mnogo dilema.Svi elektroliti su panasonic i elna, a regulaciju vrÅ¡e J-fetovi podpomognuti  tranzistorima D44H11.

 

Sam preamp je u potpunosti uraÄ‘en pažljivo biranim i uparenim J-fetovima,otpornici su 1% ,svi kondenzatori su takoÄ‘e pažljivo birani pa tako u riia kolu se nalaze ERO-Vishi 1830 i specijalni kond (vrsta stirofleksa) fabriÄke tolerancije od 1% ,ovi kondovi se takoÄ‘e nalaze i na  ulaznom delu .Svi ovi kondenzatori su pored svoje fabriÄki niske tolerancije joÅ¡ dodatno upareni na preciznom instrumentu tako da se riia kolo levog i desnog kanala bukvalno potpuno poklapaju.

 

Sprežni kondenzator ,kao Å¡to se vidi takoÄ‘e sam ja pravio .On je kombinacija nekoliko fabriÄkih kondenzatora smeÅ¡tenih u zajedniÄko kućiÅ¡te tu su ERO 1863 zatim ERO-Vishi 1830 i po jedan stiroflrks .Ovaj kond svira ovako kako svira ,nisam na tom mestu isprobavao kako bi svirao neki drugi fabriÄki kondenzator(to sam ostavio za neku drugu priliku).

 

Ulazni deo je uraÄ‘en sa mogućnošću izbora ulazne kapacitivnosti ,na tom mestu su korišćene silver mice i ovi već pomenuti spec kondovi takoÄ‘e upareni.Izbor ulaznog kapaciteta se vrÅ¡i dipsviÄ prekidaÄem pa tu imamo 50p,100p,150p i sve meÄ‘usobne kombinacije do maksimalnih 300p.

 

 

Kutija je napravljena od hladnjaka na bokovima ,a ostatak je duraluminijum plastificiran i tu su mesingani spajkovi.

 

 

Å to se tiÄe cene ,nism baÅ¡ neÅ¡to raÄunao ,ali tu je negde 220-250e

 

 

Sledećiprojekat vezan za ovo biće dodavanje MC dela i mislim da će biti malo viÅ¡e profi i naravno u većoj kutiji,ali to otom potom ,neće to biti tako brzo  poÅ¡to imam nekih porodiÄnih obaveza(seljenje), pa se nadam da ću recimo do zime to uraditi .

 

Å to se tiÄe zvuka :preamp je sluÅ¡an na nekoliko mesta kod nekoliko zagriženih gramofonždija i Å¡to je zanimljivo jednog okorelog tandetgovca :razz:  i jednoh okorelog lin-naimovca  :razz: i od svakog su pozitivna miÅ¡ljenja Å¡ta viÅ¡e ,naimovac je rekao da je malo bolji naim ,a tandergovac je rekao da je bolji ovaj preamp kod njega smo i uradili merenja na behringeru, riia kriva taÄna ,frekventno odliÄan.

Ja sam ga kod sebe uporuÄ‘ivao sa x-onom i da ne filozofiram mnogo x-ono je bolji ali ne mnogo ,Äak mi se u nekim pogledima(bas) viÅ¡e svideo ovaj preamp.

Link to comment
Share on other sites

Za zvuk koji pruza cijena je prava sitnica.Ne mogu da se ne setim svojevremenog poredjenja mog ampa sa Ortofon mca 76 MC preampom razlika je bila drasticno veca u korist naima nego u ovom slucaju,a nije bas taj ortofon vazio za los preamp.Ovakav rad treba izneti po meni i na neko trziste gde je dobar rad vise cenjen,da ne ostane sve u domenu strasnog hobija.Bas bi ga rado ponudio nekim kolegama sa PFM foruma.

Tonski na osnovu jos malo slusanja hteo bi da kazem da ce verovatno biti dobar match uz zvucnice sa velikom detaljnoscu u visokim i mozda nesto tanjim basem jer je bass izvanredan na pr AT,a ostrine nema ni najmanje i malo utopli zvuk tako da ce i ponekad hladni Ortofon da mu se obraduje.Vokali su izuzetno dobro reprodukovani bez tragova sibilanata,moze da bude i dobra terapija protiv stetnih posledica slusanja lose digitalije.Saksofon zvuci izuzetno puno i toplo,iznad svih mojih ocekivanja.Malo po malo mu dajem slozenije zadatke,dobro se drzi malisa.Veceras sledi vibrafon najt-Gary Burton/Milt Jackson/Lionel Hampton.Od sutra idemo na gitare,sa Louis Bonfa plocom se dobro pokazao,zamesicemo mu malo jos Paco De Lucie,Al di Meole pa cu preci na struju i na kraju i na malo klasike,a nece se izvuci ni bez Grapelli-ja,tu ga cekam.

Link to comment
Share on other sites

Moj komentar na cenu se odnosi na to da se za te pare tesko dobija takav zvuk.Naravno svako slobodno bira gde ce da trosi svoje pare i sta mu je prioritet.Predpostavljam da je kupcu DIY-erskog proizvoda osnovni prioritet zvuk,a ne brendiran proizvod.

Link to comment
Share on other sites

Ja ovde vidim nepotreban sukob samograditelja koji sebi radi jedan primerak od dostupnih delova sa ciljem da dobije sto bolji zvucni rezultat da bi uzivao u muzici i prodavca kome je u prodajnu cenu proizvoda uracunat porez, troskovi poslovnog prostora, reklame, doprinosa za zaposlene, troskova nabavke, carine i ostalih raznih nameta. koliko sam razumeo Sonicovu primedbu cilj je bio navesti da bi taj Gidjgin preamp da ide redovnim tokovima nabavke materijala, placanja troskova prizvodnje sa svim dazbinama i nametima, kvalitetnom ambalazom, uputstvima, troskovima servisnih sluzbi, svoje zarade, zarade prodavca, poreza i jos koje cega, kostao recimo 600-700 evra kod prodavca

 

Sonic mi je na svu srecu izasao u susret i poslusace preamp u poredjenju sa drugim fabrickim uredjajima koji su njemu na raspolaganju i dati sugestije u kom segmentu zaostaje za kojim i na cemu treba poraditi. Iz istog razloga sam zahvalan i Sondeku sto je bio strpljiv i uporedio preamp sa Naimom i dao komentar zvuk. Kada se dobiju takve informacije moze se poraditi na unapredjenju i bez daljih uporednih testova sam ona osnovu poredjenja. Zbog toga treba imati dva identicna primerka da bi jedan uvek ostao u onoj verziji koja je uporedjivana sa drugim proizvodima dok se drugi doradjuje

Link to comment
Share on other sites

OFF sad se može reći i ovo i ono , ali nesporna Äinjenica je ta da taj pramp postoji i da radi .....dakle nije neki pramp tamo negde na tamo nekom sajtu u obliku Å¡eme i neke predpostavke da može da se uradi , ali se ne zna ko i kako će da radi ....ovaj je uraÄ‘en .

  ÄŒinjenica je da postoje ljudi koji nikad neće kupiti neÅ¡to diy I OBRATNO ......ali to se sve menja u momentu kad se ima ovako uraÄ‘en ureÄ‘aj ....gotov i spreman za upotrebu ......cena i zvuk su nebitni .....nebitni u smislu da cena ne mora baÅ¡ da se svidi svima baÅ¡ kao Å¡to i zvuk ne mora .....tržiÅ¡te to odreÄ‘uje .

Link to comment
Share on other sites

JuÄeraÅ¡nje vibrafon veÄe odliÄno je proÅ¡lo.Milt Jacksonov fantastiÄni album Opus de jazz zasijao je na najbolji mogući naÄin sa izuzetno prirodnim srednjim ,vibrafon je definitivno viÅ¡e bio u sobi nego na nekom tamo nosaÄu zvuka.Potpuni zaborav na hifu i direktni prenos u muziku.PloÄa je u produkciji magicnog Rudy Van Geldera ,jedna od mojih najboljih ploca,ujedno i zvuÄno jedna od najboljih.Tenor sax i flauta odliÄni ,bass moocan niÅ¡ta se ne Äuje direktno iz zvuÄnika.snimak je inaÄe prosto da Äovek ne poveruje iz davne 1955.g a zvuÄi kao da je snimljen ne danas sa najboljom tehnikom, već sutra.Snimak je inaÄe mono pa se fantastiÄno može Äuti potpuna simetrija kanala.Žao mi je Å¡to moram privesti kraju sluÅ¡anje , jer već postoje zahtevi za slusanjem,nadam se da ce svako i preneti svoje utiske ovde.Žao mi je Å¡to nemam malo viÅ¡e vremena pa da ispoÄetka preslusam sve sa Avondale plocicom koja pruža dosta bolji zvuk sa Cd-om ali je smanjeni gain ispao loÅ¡ po sluÅ¡anje gramofona pa moram da rasklapam amp .Uz pomoć ovakve sekcije mozda bi konaÄno doÅ¡ao do najboljeg zajediÄkog resenja.Ako ne neki Gidjgin makar bih doÅ¡ao do toga da se vredi pružiti za jedan naimov prefix za ugradnju u gram ili neÅ¡to sliÄno od Gidjge po mojim zahtevima u kojem bi trebao da pripomogne i engleski Audio Origami revajringom Ittok-a i direktnim povezivanjem u phono preamp.

...dosta o tehnici,dosadna je odoh na malo grapellijevog swinga,jedan je Stef.Jednom sa na autostopu pokupio jednog mladog studenta sa violinom u ruci,pitam ga

"i je si li bio na Grapellijevom koncertu?"

"bio,profesor mi poklonio kartu"

Ã?

"nisam mogao tri noći da spavam."

ja nekako zaspem,ali celu noć sanjam i "pevam" i djuskam violinu.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Za zvuk koji pruza cijena je prava sitnica.Ne mogu da se ne setim svojevremenog poredjenja mog ampa sa Ortofon mca 76 MC preampom razlika je bila drasticno veca u korist naima nego u ovom slucaju,a nije bas taj ortofon vazio za los preamp.Ovakav rad treba izneti po meni i na neko trziste gde je dobar rad vise cenjen,da ne ostane sve u domenu strasnog hobija.Bas bi ga rado ponudio nekim kolegama sa PFM foruma.

 

izvinjavam se, kako si uspeo da poredis klasican phono preamp (naim) sa MCA-76 koji je samo pretpojacalo za MC stepen, tj sluzi da digne signal sa MC  voltaze na MM nivo, ima nisku izlaznu impedasnu i nema RIAA sekciju?

Link to comment
Share on other sites

Imao sam tada nac 32 koji je imao ugradjenu i mm i mc sekciju,u pitanju je bio stari ortofon mc10 sa niskim izlazom za kakve je mca76 i pravljen.Bilo je to jako davno.Sa naimom je bilo nesto tise ali znacajno detaljniji i bolji zvuk.Btw.Taman se obradovah da je neko isprobao preamp koji je tema.Neko ga je trazio da ga cuje...

Link to comment
Share on other sites

i dalje ne razumem sta si ti poredio? ortofon 76 nema RIAA korekciju u sebi i ima izlaznu impedansu od par stotina oma. ako to zabodes u linijski ulaz na preampu i ukljucis MC glavu, mozda mozes da se izvuces sa gainom (mada sumnjam, ali ajd) ali ne mozes da se izvuces sa frekventnim odzivom nikako bez RIAA korektora. da ne pominjem neuskladjenost impedansi.

 

jedino sto ste mogli da uradite je da ortofon zabodete u MM ulaz i pustite MC glavu, znaci da poredite MC stepene. za tu svrhu je pravljen i sve ostalo je epic fail. sprava prosto nije RIAA phono nego samo MC stepen.

 

ako se ne varam, Doktor koristi MCA-76 kao MC stepen za svoju kadencu ali to ide u phono djoke kenjala.

Link to comment
Share on other sites

Poredjeno je sta je moglo da se poredi,dakle MC stepen.Da zavrsimo istrazni postupak.Nisam to naravno radio poredjenja radi vec sam jednostavno imao i jedno i drugo u kuci.Nije me zadovoljilo ni jedno ni drugo,kad sam cuo naimov MC stepen na 32 bilo je dosta bolje ali tiho pa sam otisao na MC15super mk2 koji ima glasniji signal kao neko logicnije resenje i potencijalni upgrade.Inace nisam kupovao mca76 iz nekog luksuza vec kao potrebu uz mc10 uz raniji preamp nac22 koji je bio MM only.Btw.Kad vec offtpopicimo mc10mk2(bez super) je bio bolji od mc15 za moj ukus,a oba ortofona su igracke u odnosu na Supex.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...