Jump to content


Tozin sistem


Toza

Recommended Posts

Bio sam i ja u petak da overim  poslednju postavku .

Znatan napredak u odnosu na ono što sam poslednje čuo  u utorak .

I ova postavka spada u manje više školski primer ... zvučnici su negde između prve četvrtine i trećine a sedi u se negde između poslednje trećine i četvrtine dužine sobe . Napominjem da su naši drugari @TurboMaximus i @Nomimasen do ovog došli potpuno empirijski a ja sam inspirisan njihovom praksom to malo proguglao i uobličio teoretski .

pogledajte na linku koji kolega @Father pronašao , unesite dimenzije sobe x=5, y= bilo šta , z = bilo šta i pogledajte grafički prikaz raspodele zona pritiska :

https://www.hunecke.de/en/calculators/room-eigenmodes.html

Ovim se izbegava axijalni mod sobe na 68 Hz dok su ostali ispod nivoa koji ova kutija može da dobaci što je u stvari prednost a ne mana.

Ove kutije, baš ovaj primerak, sam jednom 2016 kritički slušao u 4audi-ju dok su još bili  još u Čarli Čaplina zajedno sa NAD Masters pojačalom i plejerom , tako da sam i sada u novo slušanje ušao sam malim predubeđenjem ... utisci od ranije su bili ukratko ,  hiperdetaljno i moćno , ali za moj ukus predetaljno ... PMC su u našim audiofilskim krugovima pratile razne kontraverze i upravo zato sam odvojio vreme dok sam bio u Čikagu na Axpona sajmu ove godine i tamo poslušao model 25.23 pogonjen sa PMC COR pojačalom od 95/140 W . Odličan zvuk za ne tako male pare ...

Sa Roxan amplifikacijom i Gustard DAC-om i   HiEnd kablovima  made by @Toza utisak je odličan ! 

Više nema hiperdetaljnosti u srednjim i visokim i zvučna slika je potpuno smirena i suvoća , karakteristična za monitosrki zvuk, ne samo kod PMCa nego i kod ATCa (SCM 40 A oće malo da zvuči suvo ) , je potpuno išćezla  .

Transmision line i dalje izvlači neuobičajeno dobru dinamiku iz zaista male kutije i jednog  mid/bass drajvera  prečnika 6,5" . Moj utisak je da kutija ne ide preduboko , što je glede sobne akustike možda i bolje ali je zato dinamika zaista vredna hvale .

Bas je veoma informativan , obiliuje detaljima mada mu ponekad nedostaje težine i autoriteta što je realno nemoguće iz tog promera . Nisam siguran da se nekome tu mogu priviđati subovi ali ok , dosta je to subjektivno ... ja sam skoro imao prilike da čujem dosta dobrih sistema sa sjajno upakovanim subovima kod  @damic  i @Delija  a bogami i na sajmu  , tako da nemam iluzija u tom pogledu ... a i u poslednja poseta Savi Velikincu i demonstracija njegovih ovalnih četvorosistemskih grdosija sa po 2x12" me je potpuno zakucala . Poenta nije da sistem sa subovima luduje , nego da daje opušten , relaksiran i rasterećen , pun ton ... a kako ameri kažu pola u zbilji pola u šali “no replacement for displacement”

Znači za moj ukus ja bi tu jednog dana bez žurbe dodao jedan ili dva suba , onako da se nađu :D i to bi onda bilo GAME END sistem , barem što se zvučnika tiče ...

Sve ukupno zvuk vredan pažnje , zvuk sa kojim se može dugo i lepo uživati i zvuk koji bi mnogi poželeli da imaju ...

Prostora za napredak sigurno ima i trenutno mislim da prvi na listi za zamenu Tozin vremešni i umorni laptop .... prelazak na neki kršten plejer sa LPSom bi sigurno doprineo osećaju realizma i neposrednosti . Predlažem probu sa mojim Auralic Aries Mini sa Teddy Pardo klonom 16V/2A  , ništa ne košta a može puno da pokaže ... ostatak sistema je po meni potpuno spreman da pokaže sve nijanse i detalje koje dobije na ulazu a kod mene se razlika izmedju PC-ija i Ariesa uvek  pokazivala kao nebo i zemlja ...čak i sa ROON-om je ARIES blistao .

Što se tiče 3D-ea o kojem Toza toliko priča i želi ga ... simetrija sobe je nešto bez čega to po meni ne može da se rekreira u potpunosti a te simetrije kod njega nažalost nema u potpunosti ....desni zvučnik je dosta bliže bočnom zidu , levi ima šank ali to nije zid u full visini ...

Nisam toliko pažljivo slušao da bi mogao nešto da kažem ali i ovako na brzinu osetio sam da je zvučna slika velika i da daleko prevazilazi prostor između zvučnika i po visini i po širini ...oseća se i dubinski prostor ali onaj osećaj da zvučnici nestaju i da se ne mogu locirati nisam osetio . Mislim da je za taj ultimativni osećaj simetrija must have opcija ... ne bi se ja previše sa tim zamarao , uvek ima nekih ograničenja u životu , a treba uživati ...

Tozo , uživaj i opusti se ... sve ovo je na dovoljnom visokom nivou da se može opušteno uživati u svakoj muzici u svakoj prilici  i kao pozadinsko slušanje i kao kritičko i potpuno emotivno upuštanje u muzički materijal ...

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Father said:

Zaista mi je drago da si unapredio kvalitet zvuka sistema, a kako navodiš, još ima prostora za napredak.

Nema ništa lepše od uspešnih rezultata kao potvrde dobro ostvarene ideje.

Svako dobro želim u daljim koracima.

Hvala na podršci!

Napredak je donio novi napojni na letvi za audio i priključak na posebnoj utičnici, što je i normalno. Druga stvar je proteklo vrijeme koje je doprinijelo da se sistem "usvira" i dođe na svoje. I treća stvar je sređivanje gužve iza police što je uticalo na akustiku prostorije.

Sve zajedno je dovelo do jednog potpuno novog doživljaja.

Ostalo je još par stvari da odradim, zapravo samo dvije. B) . Za sad. Novi duži zvučnički kablovi i konačan raspored namještaja u prostoru sa finim pozicioniranjem zvučnika.

To će da popravi fokus, dubinu i definiciju 3D, ali suština će da ostane ista kao i sad, a to je vrlo, vrlo ozbiljan zvuk.

Napomenuh da će da se traže skriveni sabovi po kući... bas je nevjerovatan, a naročito za nepovjerovati za drajverčić od 6,5 inča. I dubima i definicija.

Slojevitost i transparencija su posebna priča. Slojevi, slojevi, slojevi... boja tona, timbar instrumenata, vokali, dubina scene...

Dolazimo dotle da već nestaju zidovi a pozicioniranje instrumenata u zapremini je jako dobro. Dubina scene se toliko povećala da zid iza police sa uređajima ne predstavlja barijeru. ;)

Link to comment
Share on other sites

55 minuta ranije, lalelala said:

Bas je veoma informativan , obiliuje detaljima mada mu ponekad nedostaje težine i autoriteta što je realno nemoguće iz tog promera 

Redefinisaćeš sve prilikom sledećeg slušanja.

I težine i autoriteta i dubine... i tražićeš sabvufer ali ga nećeš naći... :)

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Toza said:

Slojevitost i transparencija su posebna priča. Slojevi, slojevi, slojevi... boja tona, timbar instrumenata, vokali, dubina scene...

Dolazimo dotle da već nestaju zidovi a pozicioniranje instrumenata u zapremini je jako dobro. Dubina scene se toliko povećala da zid iza police sa uređajima ne predstavlja barijeru. ;)

Vidim da polako dobijaš poetske elemente u pisanju inspirisane doživljenim zvukom. Ja sam se bukvalno tukao po rukama u poslednjih pola godine da ne koristim takve opise, jer sam ukapirao da gomali sveta ovde nema pojma o čemu govorim. Zbog toga mi se srce cepa. Ne zbog sebe, nego zbog njih. :sad:

Ponavljam da mi je neizmerno drago što je nagrada stigla i upravo čoveku koji je toliko sebe dao u toj potrazi.

Neka je sa srećom i dugo uživaje želim! :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

@all_Zee Bude nekada i cupkanja iz tog razloga, pijem mnogo vode.

 

Ali sam juče čuo par (vrlo bitnih) stvari koje su izrazito retko prisutne. Za tako nešto su bila sposobna još dva sistema koja sam čuo, od nekih stotinak, verovatno.

 

Čekamo da se zvuk očisti.

 

Odgovorno tvrdim da je veliki bubanj u Tozinom sistemu dubine i volumena pravog. Sviram takav povremeno ili ga slušam neposredno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Baš i ne volem* da se mrdam iz ušuškanosti i uspavanosti, iz audiofilake "penzije", ali kad se desi, opet mi se povrati životnost, entuzijazam i vitalnost.

Andreju Sokiću i VBS audio, svaka čast!!!

Nešto najfenomenalnije što sam uradio, a trebalo mi je zaista puno vremena da se nakanim, je da poručim pinove za šuko konektore, a uz put sam dobio i žicu, sve od monokristalnog bakra iz Andrejeve radionice.

Tri šuko utikača na pozicijama integralca, DACa i razvodne letve i xlr interkonekti su donijeli izvanredan zvučni napredak u ionako već odličan sistem.

Čisto ludilo!!!

Pa da počnem sa opisom zvuka....

Magija, čista magija!!!

Hahaha, 

Scena je ogromna sa savršenim hologramskim 3D prikazom.

Bas je fantastičan, sa dubinom i čistoćom kakva se do sad nije čula kod mene. Tekstura, boja i vibrantnost tonova nevjerovatna. Sve se to prenosi i na mid bas a on daje životnost i poletnost i prosto očaravajući entuzijazam muzici.

Sredina, samo ću reći magična. Vokali i muški i ženski prepuni emocija sa svim najfinijim koloracijama jasno čujnim.

O visokim je sad izlišno i govoriti. Vazduh, vazduh i još vazduha.

Mikrodinamika je svojevrsna priča za sebe, djeluje na takav način da se dinamika doima potpuno prirodnom.

Fenomenalno!!!

Andrej, još jednom, svaka čast na ludilu od proizvoda!!!

Link to comment
Share on other sites

Da se podsjetimo, sistem čine:

ROKSAN Caspian M2 integralno pojačalo,

PMC twenty 22 zvučnici sa pripadajućim stalcima,

GUSTARD x22 DAC,

Intel NUC, sa i3 procesorom 8e generacije, 16Gb memorije i ssd hardom,

Operativni sistem je Snakeoil OS,

Svi kablovi osim usb (dobijen gratis uz Gustarda) moje izrade.

Polica: SoundAge by Turbomaximus

Kuglice iz homokinetičkog zgloba xare pikasso ispod uređaja.

:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

9 sati ranije, Toza said:

Da se podsjetimo, sistem čine:

ROKSAN Caspian M2 integralno pojačalo,

PMC twenty 22 zvučnici sa pripadajućim stalcima,

GUSTARD x22 DAC,

Intel NUC, sa i3 procesorom 8e generacije, 16Gb memorije i ssd hardom,

Operativni sistem je Snakeoil OS,

Svi kablovi osim usb (dobijen gratis uz Gustarda) moje izrade.

Polica: SoundAge by Turbomaximus

Kuglice iz homokinetičkog zgloba xare pikasso ispod uređaja.

:rolleyes:

probaj FTA USB kabl sa Gustardom. Trenutno u Zrenjaninu ima jedna takva kombinacija, možda član @Micckomože izneti svoje utiske o tome da li vredi baktati se sa tim.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Novotarija u sistemu!

Ugradih Andrejeve monokristalne terminale, custom pravljene za mene, u zvuje i Baaam, Pljasss, Trasss...

He,he, hebo te patak podgorički... čudo!

Ludo burazeru, he, he...

Eto, ako nisam do sad bio, a jesam, sad sam definitivno postao monokristalni zavisnik.

I keru (sertifikovanom, naravno) za nagradicu, samo kad je dobar, dajem monokristalne poslastice....

:listen

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ah, kako prija mom egu ovo kastomizarano isključivo za mene.

Znači da sam u povlašćenom položaju. Bolji od drugijeh istijeh... :lol:

Brate mili, bez šale, odvaljuje kako dobro svira!!! 

Dugo im je trebalo da prosviraju, ipak je to gomila metala, ali je juče " otpustilo" i ja sam presrećan i prezadovoljan!!!

Link to comment
Share on other sites

Ah, da... turio sam monokristal i unutar kutija i zvučničke kablove napravio po mjeri i napojne, naravno, kastomizirane SAMO I ISKLJUČIVO ZA MENE, hahaha.

Sjajno, sjajno, SJAJNOOOO!!!

Andrejka, fala Vi Veliko!!! Fala đe čuo i đe ne čuo!!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...