Jump to content


Magnat Concept 5 + Yamaha AX-530 ili Denon PMA-920


Stefbro

Recommended Posts

Hellas dragi audiofili,  :wave2

 

Moja priÄa poÄinje savim naivno od pre 2-3 meseca, kada sam odluÄio da sebi po prvi put u svom dvadesettrogodiÅ¡njem životu nabavim audio (hi-fi) opremu, a da pritom Å¡to manje "odvojim od usta", Å¡to bi se reklo.

 

Nisam ni najmanje slutio u kakvo ludilo, opsesiju, posesiju i ekstazu se upuÅ¡tam, a da do danaÅ¡njeg dana moje zvuÄne predstave i ideali nisu ni dotakli moje grube uÅ¡i.

 

U ta tri meseca, moja želja za nekim opakim sistemom se sve viÅ¡e produbljivala, dok mi je priliv novih informacija, tehniÄkih specifikacija, impendance i omaže, i nekih sinergija stvarao mentalni "tilt", koji me je dovodio do ludila. 

 

Do danaÅ¡njeg dana sam shvatio da mom problemu nema racionalnog reÅ¡enja, s obzirom da Å¡to sam viÅ¡e Äitao o svemu, sve manje sam imao utisak uopÅ¡te neÅ¡to da znam...bio i ostao "tabula rasa".

 

Celu situaciju je prelomio trenutak kada sam shvatio da od silnog neproduktivnog svakodnevnog i viÅ¡eÄasovnog Äituckanja osećam kako mi miÅ¡ići atrofiraju, od Äega sam svojoj devojci postao potpuno aseksualan (psssst, ovo ne sme da doÄ‘e do nje), Å¡to je sasvim i razumljivo, s obzirom da su moje oÄi gledale samo u kojekakve tehniÄke specifikacije, review-e, itd.  :type  :nerd

 

I tome je doÅ¡ao kraj! KonaÄno sam reÅ¡io konkretno da postavim pitanja na koje tražim odgovor svo ovo vreme, "god, damn it"!  :screwy

 

Nedavno sam kupio od jednog Äoveka iz Grocke Magnat Concept 5 modifikovane zvuÄnike, koji imaju Visaton visokotonce, u priliÄno dobrom su vizuelnom stanju, i Yamaha AX-530 pojaÄalo.

 

Å to se zvuÄnika tiÄe, dosta sam se predomiÅ¡ljao, ali su mi nekako od svih zvuÄnika koje sam tada nalazio u ponudi tehniÄki zvuÄale najbolje i najisplatljivije. Dosta pozitivnog o njima sam Äitao i na nemaÄkim hifi forumima, Å¡to me je dodatno podstaklo da ih uzmem, uzimajući u obzir abnormalno visoke standarde po pitanju audio opreme koji haraju po nemaÄkoj. ÄŒovek od koga sam ih kupio rekao je da su to možda najbolji podnostojeći zvuÄnici koje je sluÅ¡ao.

 

Posle kupovine zvuÄnika strpljenje mi je bilo potpuno iscrpljeno, želeo sam Å¡to pre da zavrÅ¡im sa celom situacijom, tako da sam se ubrzo odluÄio za Yamaha AX-530 pojaÄalo kod istog prodavca, za koje sam takoÄ‘e dosta dobrog mogao proÄitati po raznim forumima. Fazon je u tome Å¡to me prodavac od samog starta upozorio na specifiÄnost Yamahinog zvuka, i rekao mi je da bi Magnati mogli da podnesu joÅ¡ malo viÅ¡e snage, s obzirom da po njemu Yamaha nema dovoljno neÄeg "posebnog", a da pritom i bas nije baÅ¡ na svom vrhuncu, kako je to kod nekih njegovih pojaÄala.

 

PoÅ¡to bih muziku puÅ¡tao preko kompjutera, uzeo sam u obzir sve mogućnosti koje mi on nudi da zvuk tvikujem onako kako bi mi odgovaralo, nadam se da je to stavrno i izvodljivo uz neke programÄiće, audio codec pack-ove, i add on-ove za winamp?

 

Dil smo zavrÅ¡ili pre nekoliko dana, tako da su zvuÄnici i pojaÄalo od juÄe na putu ka mom srcu, mada se ovaj dan državnosti prepreÄio mojoj sreći (nije baÅ¡ neophodan!), i malo produžio moju agoniju već jednom to da prikljuÄim i da prestanem da teoretiÅ¡em.  :listen

 

 

Kad budem prikljuÄio to sve, biću kao onaj ludi doktor kad je oživeo FrankenÅ¡tajna, s reÄima "it's alive"!

 

Å ta vi mislite o svemu ovome preki sude?  :roll:

Å ta mi predlažete za ubuduće, da li da uzimam neko drugo pojaÄalo, isplati li se?

 

Hvala vam unapred na odgovorima!

 

Tu bi bile i slike:

 

post-30176-0-41246700-1360992126_thumb.j

 

post-30176-0-33834800-1360992135_thumb.j

 

post-30176-0-46157200-1360992117_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

I joÅ¡ neÅ¡to, naiÅ¡ao sam na netu na neku formulu kako optimalno rasporediti zvuÄnike u dugu pravougaonu sobu, pa ako neko može da mi deÅ¡ifruje?

 

 
Speaker placement, simply stated.
The distance from the center of the woofer face to the side walls is:
Room Width times .276 (RW x .276).
The distance from the center of the woofer face to the wall behind
the speaker is:
Room Width times .447 (RW x .447).
This is all you need to know to place speakers in a symmetrical,
rectangular room!
Link to comment
Share on other sites

Mislim da su ti zvucnici i pojacalo skladan par. Dobri kablovi i pozicioniranje su isto bitni, kao i koji ti je izvor.

 

Ja licno kad bi menjao nesto to bi bili najpre zvucnici jer se kod zvucnike cuju najvece razlike. Skoro sva pojachala iz orienta (japan) sviraju agresivnije u visoke tonove, zato najsinergicnije sviraju sa tekstilne-kalotne visokotonce, recimo kao primer Mission zvucnike.

 

Pozicioniraj sluhom, geometrija ne pomaze uvek. Ako je bas za sobu prejak odvoji ih malo vise od straznji zid, stavi im deblji cilim ispred.

 

Moguce da tim zvucnicima treba dodatni unutrasnji damping. 

 

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Hvala ti na odgovoru.

 

Å to se visokotonaca tiÄe, oni imaju titanijumske membrane, tako da sam primoran da se na neko vreme suoÄavam sa njima.

 

Dnevna soba, gde planiram da stavim zvuÄnike, već ima debeo tepih koji prekriva skoro Äitavu njenu povrÅ¡inu, pa predpostavljam da će dobro absorbovati iritantne frekvencije i spreÄiti njihovo reflektvovanje.

 

Danas su mi stigle komponente, pa poÅ¡to nisam razmiÅ¡ljao unapred, moraću do ponedeljka da saÄekam sa kupovinom kablova.

 

InaÄe sam mislio da uzmem Oehlbach 4mm, neki standardni model... da li bi to bilo bacanje novca za dužinu kabla ne veću od 1.5-2m?

 

PoÅ¡to će mi izvor biti laptop, kakvo bi bilo najbolje reÅ¡enje da izvuÄem maksimalan moguć kvalitet zvuka, poÅ¡to sam Äitao da je moguće zvuk slati i preko hdmi kabla, koji sa druge strane ima neki audio spliter, to mi je od svih opcija zvuÄalo najozbiljnije, ali opet nisam siguran...?  <_<

 

I da, Å¡ta je unutraÅ¡nji damping?  :huh:

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav i tebi. Pre nego bilo sta budes tvikovao prvo probaj kako to zvuci u originalu. Zvucnike namesti onako kako tebi zvucno najvise odgovara i prija, ne postoji neko pravilo koje bi svi mogli da primene za to. Neka proverena resenja bi bila:

- stavljanje siljaka ispod zvucnika,

- stavljanje tepiha ispred zvucnika

- niposto guranje zvucnika u cosak ili tik do zida

Takodje, kao sto kolega kaze, proveri dampiranje samih kutija, verovatno ga nema ili je siromasno, mada ako tebi odgovara zvuk kakav jeste pritom bolje. U sustini sve se svodi na tvoje eskperimentisanje, prvo nadjes poziciju zvucnika zatim presluslavas neke svoje omiljene i dobro poznate kompozicije i gledas koji spektar zvuka bi voleo da pojacas/smanjis. Kad dodjes do toga, javi da bi znali sta dalje moze da se cini :)

Link to comment
Share on other sites

Za PC samo koristi FLAC fajlove i slusaj ih preko foobar2000 sa ukljucen plugin WASAPI da zaobilazi konvertovanje koje dodatno radi Windows preko Mixer.exe. Dobijas sigurno kvalitetan zvuk.

 

Unutransji damping je ona vuna ili sundjer u zvucnike. To ako bass je prejak za sobu pa dodas unutra jos materijala od standardni fabricki i to utegne malo i disciplinova bass. Ovo ne znaci da u tvom slucaju treba, cisto onako spominjem kao varijanta u slucaju da imas previse bass boom u sobi.

 

Kablovi Mogami su dobri. Ne trosi se previse na kablove, da su samo dovoljne debeline AWG14 minimum. 

Link to comment
Share on other sites

S obzirom da ti je laptop izvor zvuka i najverovatnije ti kabl izlazi iz onog izlaza za slusalice ogranicen si na neke externe varijante, idealan bi bio neko externi DAC (od 100e u diy izvedbi pa na gore) ili pak neko jeftinije resenje poput nekih externih zvucnih kartica, recimo creative, koje imas po oglasima od 30tak evara pa na gore.

Link to comment
Share on other sites

Hvala vam još jednom najlepše!

 

@djolodjolo: Na kakve konkretno Å¡iljke misliÅ¡, predpostavljam da su to kao neki držaÄi? Već sam i mislio da kupim neke gumene nogarice koje bih prilepio na dno, ali ako bi Å¡iljci bili bolje reÅ¡enje voleo bih tako da ih sredim, samo ne bih znao gde bi to mogao da nabavim? Å to se tiÄe eksternih komponenti, predpostavljam da je skuplje reÅ¡enje u ovom sluÄaju i bolje, ali me zanima koliko je to osetno? Brat mi ima neku markiranu eksternu zvuÄnu karticu (samo ne znam koju), ali me nije neÅ¡to oduÅ¡evila.

 

@Kaiser: Program sam upravo skinuo. ProÄitao sam da je težak za konfigurisanje, pa ću to onda ostaviti za sutraÅ¡nji dan. Å to se tiÄe audio formata, tu se pomalo i razumem, tako da mi je jasno koju prednost loosless format ima u odnosu na druge. Prepun mi je hdd albuma u flac formatu, tako da sam po pitanju toga obezbeÄ‘en. :cool: Å to se tiÄe unutraÅ¡njeg dumpinga, mislim da je predhodni vlasnik uradio dobar posao, unutraÅ¡njost je dobro popunjena i izolovana. Jedno kućiÅ¡te teži oko 18kg, ispustio sam duÅ¡u popevÅ¡i ih u paketu na 1. sprat, Äak su i stari konektori, koji su bili sasvim obiÄni, zamenjeni Äini mi se nekim pozlaćenim. Zapisaću negde te kablove, pa ću se u ponedeljak raspitati kod lokalnog prodavca ovde u Novom Sadu. Gledao sam na netu njihov cenovnik, i Äini mi se da ih nisu imali u ponudi, a možda se i varam.

 

Odoh da se bacim na Å¡trebanje, estetika i istorija filozofije me pomamno dozivaju onoj dosadnijoj realnosti.  :wacko:   :nerd

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Siljci konkretno - http://www.elementa.rs/katalog/Audio%20komponente/Pribor%20za%20zvu%C4%8Dnike/Pribor%20za%20samogradnju%20zvu%C4%8Dnih%20kutija/No%C5%BEice - ovi jeftiniji su odlicni

 

Externi DAC - juri Lampuceru sa usb izlazom, ako zelis da platis coveka da ti napravi to, sto ti je i moj savet, iscimaj ston_cold clana, on te stvari sklapa ko od sale :)

Link to comment
Share on other sites

JoÅ¡ kad im nabacim te nožice, izgledaće provokativno sexy.  :wub:

 

Kad smo kod lampucere, poÅ¡to se po prvi put susrećem s tim terminom, vizualizovao sam odmah neki kasno-srednjovekovni sumraÄni ambijent, osvetljen fenjerÄetom (lampućara), samo Å¡to je ova na gas, a ne na USB. ^_^  :D

 

Koja je razlika izmeÄ‘u ruÄno raÄ‘ene lampucere i DAC-a, i koja im je funkcija?

 

Å to se DAC-a tiÄe, za njega znam od ranije, a poznata mi je i sila koja bi uticala na moje buduće viÅ¡emeseÄno materijalno stanje. :plakanje

 

 

Koliko su pouzdane te ruÄno raÄ‘ene spravice, kakvog su kvaliteta kada se uporede sa industrijskim DAC-ovima, i kolika je cenovna razlika, tj. koliko cene Älanovi svoje ruÄne blagodeti? 

 

Fala vam unapred!

Link to comment
Share on other sites

Jesi stavio WASAPI plugin na foobar2000?

 

Download: http://www.foobar2000.org/components/view/foo_out_wasapi

Tutorial: http://www.whathifi.com/forum/computer-based-music/how-tosetup-foobar2000-to-use-wasapi

 

Uvek koristi ga na 16bit (namestis u foobar setings). 

 

I za tvoj sistem ne treba ti DAC. Uzivaj u muziku.  :wave2

Link to comment
Share on other sites

Upravo mi je doÅ¡lo neÅ¡to u glavu, Å¡ta će meni DAC, kad mi je pojaÄalo ionako analogno?! :huh:

Zbunjen sam naÄisto! :screwy

Moj savet je da krenes da citas mnogo vise po forumu pre nego krenes sa pitanjima, za nejasnoce koristi gugl, i mislim da ce ti tako biti najbolje objasnjeno. Cim si zbunjen znaci da nisi ni potrazio sta zapravo DAC znaci (Digital to Analog Converter), drugim recima iz racunara dobijes digitalan signal koji se konvertuje u dac-u u analogni i stize u pojacalo. Ako zelis da te neko na brzinu uputi u hi-fi vode, batali ovaj sport. Ako mislis da to mozes za par dana da savladas, batali ovaj sport. Zahvaljujuci ljudima na ovom forumu mislim da retko koja stvar vezana za hi-fi nije u nekom topicu objasnjena do same srzi, budi co'ek pa koristi taj search :)

Link to comment
Share on other sites

Ne, ne, neÅ¡to niste shvatili, ili ste preskoÄili moj prvi post.

 

Meni je takav privid fenomena sporta apsolutno neinteresantan.

 

Muzika je ta koja me dovela ovde, a ne krajnji produkt nekog mehaniÄara, tj. medij za njeno posredovanje, s obzirom da ne bih sebi oprostio zatupljenje Äula apstrahovano nekim minornim automatizovanim doživljajima.

 

Ono što mene interesuje je da dosegnem maksimu ove moje skromnosti, a ukazala mi se prilika da dođem do svog rešenja od ljudi koji su svojevoljno duše žrtvovali tehnologiji.

 

Dakle, ako ima voljnih ljudi koji bi Äoveka poÅ¡tedeli žrtvovanja, i ukazali mu put do najlakÅ¡eg ostvarenja svog cilja, neka su dobrodoÅ¡li!  :wave2

Link to comment
Share on other sites

Ne, ne, neÅ¡to niste shvatili, ili ste preskoÄili moj prvi post.

 

Meni je takav privid fenomena sporta apsolutno neinteresantan. - U ovom sportu nemoguća misija.

 

Muzika je ta koja me dovela ovde, a ne krajnji produkt nekog mehaniÄara, tj. medij za njeno posredovanje, s obzirom da ne bih sebi oprostio zatupljenje Äula apstrahovano nekim minornim automatizovanim doživljajima. - Dal' je neko ovo razumeo :roll:

 

Ono što mene interesuje je da dosegnem maksimu ove moje skromnosti, a ukazala mi se prilika da dođem do svog rešenja od ljudi koji su svojevoljno duše žrtvovali tehnologiji. - Neće moći to bez sopstvene muke.

 

Dakle, ako ima voljnih ljudi koji bi Äoveka poÅ¡tedeli žrtvovanja, i ukazali mu put do najlakÅ¡eg ostvarenja svog cilja, neka su dobrodoÅ¡li!  :wave2

- Ovo ti je Äista utopija. :order

Link to comment
Share on other sites

Stefbro,kao i za mnoga pitanja u zivotu na neka moras da odgovoris sam.Ne moze niko da ti stavi puskicu u ruku i to je to imas sistem koji ti 100% pasuje.
U ovom sportu ne postoji objektivno misljenje,ono sto nekom ne svira nikako,drugom je audirvana.Tako da ces morati da se upustis barem malo u materiju da bi znao sta da ocekujes od neke komponente ili zvucnika.I naravno uvo je jedini merni aparat koji treba da postujes ne zaludjuj se previse specifikacijama i recenzijama,pruzice ti korisne informacije,ali tvoje uvo je poslednji sud za sve.Nadam se da sam ti barem malo pomogao da shvatis u sta si se upustio :blah
P.S. Izvini za novcanik. :order

Link to comment
Share on other sites

Vidi ovako, ovo je hobi kao i svaki drugi, ako zelis da izvuces maksimum ili da optimizujes sistem moraces da se iscimas. Ako zelis da znas sta je sta i zasto je nesto tako kako jeste, moraces da se iscimas. Ti si prisao temi kao vikend audofil i ocekujes ne znam kakve odgovore/rezultate. Hoces bolji zvuk al te ne zanimaju tehnikalije jer te je dovela muzika a ne uredjaji(?!).

Ja bih podelio audofile ovako;

- oni koji slusaju muziku;

- oni koji slusaju uredjaje;

- oni koji slusaju oba.

Pronadji se :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...