Jump to content


Muzika, provod, emocije, hi - fi uredjaji 80 - tih godina


suca77

Recommended Posts

  • Replies 124
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Bravo Vlajo, svaka cast da se neko setio stare dobre Italo-Disco Muzike!

 

Ja sam jedan od vernih postovalaca tog Italo-Disco zvuka iz 80-tih godina, imam poprilicno muzike iz tog vremena na originalnim Audio CD- izdanjima.

 

Podsecanja radi, svojevremeno je tih osamdesetih godina na 202-ci sredom uvece od 21-01h isla legendarna emisija Disko Susret, koju je uredjivao i vodio Dragan Kozlica. Redovno sam svake srede sedeo pored radio aparat, pomno pratio, slusao i strpljivo zapisivao nazive muzickih numera koje su mi se dopadale, i naravno sve to snjimao na kasetu sa sve dzinglovima! To je tad u to vreme bio jedini nacin da dodjes do kakve takve muzike za slusanje. Kasnije sam upozna Dragana Kozlicu, i redovno odlazio kod njega u studio, gde se moglo sve to snjimiti direktno sa ploca na kasetu, po izboru.

Secam se da u to vreme snjimiti kasetu od 90 minuta po izboru, direktno sa ploca i sve to na Akai GX-9 kaset-deku nije bilo ni malo jeftino! Ali dva put mesecno sam mogao da odvojim novac od svog skromnog mesecnog dzeparca, i priustim sebi zadovoljstvo da snjimim dve kasete po mom izboru, direktno sa ploca Italo-Disco hitova tog vremena.

 

U to vreme odlazeci u studio Dragana Kozlice koji se zvao Disco Studio Mix, i snjimajuci kasete, prvi put sam video taj Akai GX-9 kaset-dek, u koji sam se odmah zaljubio, koji je u to vreme vazio za jako dobar dek!

Tih osamdesetih godna GX-9 je za mene bio nedostizna misaona imenica, koja je kostala 1300 DM!

I do dan-danas to je jedan od meni naj lepsih i naj omiljenijih kaset-dekova, koji sam na kraju sebi morao da nabavim za svoju kolekciju kaset-dekova.

 

Ljubav je to velika i seta za tim davno proslim vremenima, i muzikom iz tog doba uz koju sam odrastao.

post-26810-0-97543900-1385340026_thumb.j

post-26810-0-66256600-1385340056_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Jel' bio neko na najavljivanom spektaklu od koncerta Samante Fox,koji je potrajao citavih pola sata.Možda i koji minut viÅ¡e.Ja se licno nisam najbolje snalazio u ID i na zurkama uglavnom bio zadužen za drugu muziku.TeÅ¡ko je i bilo uci Id ,jer su to i bile one hit wonder grupe,tj.numere .To je bila muzika provoda,muvanja cica ,bez veceg opterećenja kvalitetom.Ipak bolje od onog sto danas u tu svrhu služi.Ceca u NS -dodat joÅ¡ jedan koncert zbog velikog interesovanja.Kakav sunovrat.Generacija kojoj pripadamo je nostalgicna kao i svaka i seca se provoda bez "ćirilice" koji je itekako bio moguć,a ta narodnjaÄka ekipa bila je u velikoj manjini i uglavnom za sprdnju.

Link to comment
Share on other sites

^

Slažem se.

U celom mom odeljenju (VIII razred OŠ) koje je brojalo sigurno nas 30-ak, koliko se sećam narodnjake (ali one baš, baš heavy varijante tipa Južni Vetar) je slušalo njih 4-5, a u mom društvu apsolutno niko.

SluÅ¡ali su se razliÄiti žanrovi (tad je bio mega popularan Heavy Metal), ali ni pod razno kao ovo danas kada skoro pa svi klinci sluÅ¡aju narodnjake.

Da se razumemo, visio sam i ja tamo negde poÄetkom '90. u hotelu Å umadija gde je pevao neprevaziÄ‘eni bard narodne muzike Toma Zdravković, ali se po meni on uopÅ¡te ne može svrstati u ove narodnjake na koje mislimo, Äovek je bio institucija i pevaÄ kakav se retko raÄ‘a.

Link to comment
Share on other sites

Diskoteku sam otvorio jos 1985 godine , pa sam dobro upoznat i sa ozvucenjem, muzikom , a i sa spotovima koje smo tada pustali sa video rekordera . Sto se tice RED kutija imao sam RED - A 4  ( samo je RED Profesional bila jaca ) aktivnu kutiju , izuzetnog zvucnog kvaliteta i ogromne snage ...koristio sam ih  nekoliko godina ...

Link to comment
Share on other sites

Ma Å¡ta da ti sluÅ¡aÅ¡, dovoljno je bilo da ti se u kući naÄ‘e naÄ‘e neka Å¡undakis kaseta i odmah si na ignore od druÅ¡tva. Ribe da ne spominjem, kolko  New Wave ribe bile rigorozne po tom pitanju.

 

Ma kakvi izgovori,: stariji brat doneo iz vojske, keva to sluÅ¡a kad usisava,  Ä‡ale kad je kupio HiFi kupio i to  uz uslov da i on uživa .... ma kakvi, ne pomaže niÅ¡ta.....

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

Kasete su, Å¡to se mene tiÄe, odavno ispoklanjane i razdeljene, a bilo je tu dobrih komada koje sam svojevremeno snimao kod Milana Poznanovića na VraÄaru (u njegovom podrum studiju) i kod joÅ¡ jednom "presnimavaÄa ploÄa", ne mogu da se setim kako se zove, bio je negde na Dorćolu, zaÅ¡titni znak studija mi je bila polugola cica koja je zagrlila neku zmijetinu... mislim da se posle legalizovao i da je jadan izdavaÄ imao taj ili sliÄan logo...

Anyway, sve je na hard disku, poskidano sa raznih medija, uglavnom su to bili vinyl maksi singlovi (bivši moji, d prijatelja, sa net-a,...), ali ima i skinutog sa CD-jeva, 16/44.1 i 24/96. Kvalitet snimaka je uglavnom jako dobar, mada ima tu i tamo ponešto osrednjeg kvaliteta, pa kad nađem bolje presnimiću.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
  • 1 month later...

Je l' bilo: 

Antologija!

Nikako da naÄ‘em ljudski oÄuvan vinil, ali prvo izdanje (ono gde omot izgleda kao flopi disketa), a da ne koÅ¡ta bubreg.

 

InaÄe, u meÄ‘uvremenu je kolekcija italo disco muzike zanovljena u vinilima i dopunjena/upgrade-ovana na hard disku (ono Å¡to ne mogu da naÄ‘em na vinilima ili je preskupo).

Link to comment
Share on other sites

Kad samo pomislim da sam ga pre zatvaranja thepiratebay-a ispred SKC-a (rano proleće 2003. godine) kupio za neverovatnih 10 dinara samo zato Å¡to je, pri presovanju, nalepnica na A strani sliznula na run-out deo brazde, pa se u zadnjih sekund-dva fejd-auta "Blue Monday"-a Äuje Å¡uÅ¡kanje kada igla proÄ‘e kroz taj deo nalepnice... happy.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...