Jump to content


Pitanje: Naim


Mtata

Recommended Posts

Postovani svi

 

Ako biste bili u prilici da kupite ovako nesto:

http://www.kupujemprodajem.com/Naim-Nait-XS-FlatCap-4339724-oglas.htm

 

Ili ovako nesto:

http://www.kupujemprodajem.com/Naim-sistem-4224374-oglas.htm?filter_id=5784594

 

Za sta biste se odlucili, ili se mozda ne biste odlucili ni za jedno od ova dva vec za nesto sasvim trece iz NAIM-ovog repertoara?

 

Bitna stvar - ovo gore je polovno (naravno) i "malo" jeftinije, a opet mozda ne dovoljno dobro za nekog ko bi kada bi mogao da bira zeleo nesto trece.

 

Razmisljam da uplovim u ovaj "Naim" svet i da se ratosiljam mog sistema pa mi treba savet.

Sta biste izabrali i sta bi to bilo optimalno za Vas? - u prevodu od cega ja da pocnem??

 

I jos jedno bitno pitanje - koji zvucnici uz bilo sta od ovoga gore??

Hvala unapred na odgovorima i savetima.

Srdacan pozdrav

Miljan

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 74
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Kada se jednom udje u Naim svet tu kraja nema. Poceo sa 5i pa posle dve godine kupio XS a sada planiram blagi skok na Supernait.

Inace XS koristim sa Usher Be - 718 . Od IC koristim Naim-ove sa NacA5.

  Onaj gornji set je moj, i imas poziv da ga cujes u ovoj kombinaciji.

Pozdrav Branko

Link to comment
Share on other sites

To MiÅ¡ino su zaista vrhunski uredjaji,dosta skupi kao novi.Dosta se toga poklapa sa onim sto ja imam kad je amp u pitanju,stim sto su ovo moje stare vintage sprave i preamp je mnogo bolji.ÄŒak se i moj mogući sledeći upgrade kreće u tom smeru,s tim sto bih iÅ¡ao na predhodnu verziju tj.nac82.Amp sam sluÅ¡ao sa neÅ¡to skromnijim snagasem nap200 kod sebe sa Sbl zvuÄnicima i nisam ga zadržao iako jer sam navikao na neÅ¡to topliji zvuk,neki bi rekli "valve like" starog naima.Medjutim nap 250 je i kod mene dodao neÅ¡to mirniji zvuk pa mislim da je ta MiÅ¡ina kombinacija neÅ¡to sa Äime bih otiÅ¡ao u penziju definitivno.E sad neÅ¡to sto možda nisi proverio,a to je cena...ti uredjaji kao novi koÅ¡taju preko 20000e ,mislim da MiÅ¡a traži oko 40% od vrednosti,ali proveri pa vidi da li si u tom budžetu.

Ako nisi Miša ima još nesto jako zanimljivo iz te škole zvuka ,a to je Linn kairn/klout pre power kombinacija takodje visoke klase,nekad vrh njihove ponude,a to je mnogo jeftinije.

Ovo drugo je odlican integralac ,skromniji zvuÄno od odvojenih pre power kombinacija ali dobar u svojoj klasi i sa boljim odnosom cena kvalitet od recimo supernaita.

Link to comment
Share on other sites

Misina kombinacija je negde oko 8.000 eu.. sto je po mom misljenju vise nego odlicna cena i sistem kako kaze Sondek "neÅ¡to sa Äime bih otiÅ¡ao u penziju definitivno" i vredi razmisliti i cuti.

Sto se tice XS-a + FlatCap, takodje sjajna kombinacija... imao sam XS ali bez dodatnog napajanja i bio sam zadovoljan, mogu slobodno da kazem da me je upravo on uveo u Naimovu filozofiju zvuka iz koje ne nameravam da izlazim. :facehearts   Doduse, kumovao je tu i jos neko :wave2

Link to comment
Share on other sites

Da li bi hteo neko da mi odgovori samo koliko je taj sistem star u godinama, posto je poznato da slabo stojim sa Naim-om.

Znaci za koliko je vremena cena pala sa gore navedenih  23000 eura na 8000 eura.

Hvala unapred

Osim CDS3 plejera i XPS napajanja, svi modeli su iz važeće ponude.

Link to comment
Share on other sites

Osim CDS3 plejera i XPS napajanja, svi modeli su iz važeće ponude.

Hvala ,

ako je tacna cena novih (23000) onda mu je stvarno mnogo pala cena,.Polovnog sistema koji je aktuelan svela se na 30 posto od nove, (imali neki konkretan razlog tome ili jednostavno prodavcu trebaju hitno pare) Mislim ipak se radi o firmi sa reputacijom , mislim da kod konkurenata u klasi ne idu cena bas toliko dole za tako kratak period ali u svakom slucaju pokretac bi onda trebalo da bude bez dileme sudeci da je i tema postavljena po principu sta je isplativije.(citiram "za sta bi se odlucili")

Hvala na odgovoru i srecno slusanje svim ljubiteljima firme Naim,

Ne bih da smetam jer nemam sta da kazem pametno a onda je bolje da nestanem.  :wave2

Link to comment
Share on other sites

Vazeci cenovik

NAC 282  -  5100 eur

NAP 250 - 4100 eur

HiCap -  1560 eur

Stageline - 410 eur

TOTAL - 11.170 EUR

 

XPS  - zamena na primer XPS2 - 4300 eur

CDS3 - zamena na primer CDX2 - 4930 eur   

TOTAL - 20400 EUR

Nemam predstave da li sam dobro zamenio nekadasnje komponente za postojece, ali mozda moze i da se prodje jeftinije ako se uzme nesto drugo (na primer CD5Si umesto CDX2)

Plus naravno popust na potrosenih 20k eur-a sto je vazeci cenovnik

Link to comment
Share on other sites

CDS3 je dosta visa klasa od CDX2 i skuplji naravno.Mislim da je razlika bila 35-40%.Malo zbunjuje sto gledas danasnji ceovnik za CDX2,a naim poskupljuje svake godine za bar 10%-CDS3 je u UK kostao oko 6100E kad je prekinuta proizvodnja,a od onda je bilo i poskupljenja.Nap 250 je na pr. u julu prosle godine kostao 3700E,danas kosta 5200E. 1990.g kad sam ja kupio prvi naim amp je kostao 1100funti i to je bilo oko 3000DM(1500E) i to je bio najskuplji naimov stereo amp.Kod nekih uredjaja promene su do te mere minorne da je kod Hicap napajanja razlika u jednom il' dva otpornika,jedno 2evra u parama, pa se ne radi bas uvek o nekom napredku u tehnici.Firma je od jedne britanske manufakture u medjuvremenu postala veliko ime na svetskom trzistu izuzetno je cenjena u USA,i sa velikim novim bogatim trzistem na istoku,novim kupcima u mnogoljudnim zemljama poput Kine i Indije... koje do pre nekoliko godina niko nije ni mogao zamisliti kao kupce visokokvalitetne skupe hife.Ujedno ostali su uz Linn i jos neke retke izuzetke firme sa proizvodnjom u UK i to se skupo placa.Bez obzira na sve vece cene prateci samo ponekad serijske brojeve za poslednjih 10g prodato je uredjaja vise nego za predhodnih 30.

Inace sto se naseg SH trzista tice ono je jednostavno jako lose i vrlo cesto je polovan naim ovde jeftiniji nego u UK,narocito kad su u pitanju modeli iz malo vise klase.Ja sam bio u prilici da 282/200 komplet kupim vrlo povoljno,50% jeftinije nego u UK.I ja sam neke svoje naim ampove ovde prodavao dugo i dao ih jeftinje od UK cene.

Link to comment
Share on other sites

Posle kraceg razmisljanja (od cirka 3 dana) odlucih se za nesto sasvim drugo i odoh u totalno drugu stranu pa me zanima Vase misljenje.

Pazarih danas Audio Research VSi 60 i SF Venere 2,5 White kombinaciju

Slusao sam ih dobra dva sata kod naseg voljenog distributera i moram Vam reci da sam veoma zadovoljan kako to zvuci

Kada kazem veoma zadovoljan da Vam i objasnim:

 

Ne znam kako cu ziv na oci da izadjem voljenoj sobi kad to unesem u kucu, ali nadam se najboljem kada ugleda onu lepotu od SF-a posebno bele boje.

Sto se mene tice ja nisam skroz na skroz odlepio kako to zvuci ali sam jako jako zadovoljan, a i za nesto vise (bolje) za sada nema se para - prvenstveno mislim na zvucnike

Ovo treba da stigne kod mene krajem marta pocetkom aprila, takav je bio moj uslov zato sto moram prvo da se ratosiljam kao sto rekoh ranije svojih sistema, a i zbog mira u kuci

 

I na kraju jos jedno pitanje za Vas. Muziku slusam iskljucivo sa CD-a i kompa (Mac Mini) pa me interesuje sta mislite o DAC-u i CD-u iz iste firme CD5 i DAC8. (to planiram sledece)

Ja obicne kad krenem sa necim nastavljam u istom ritmu, ali ako neko od Vas ima neki drugi predlog voljan sam da saslusam.

 

I da ne zaboravim - izvinjavam se svim ljubiteljima NAIM-a :wave2 ali jednostavno ovo mi se vise svidelo 

Srdacan pozdrav svima

Miljan

Link to comment
Share on other sites

Iskreno,iako je za Naimov sistem bez zvucnika potrebno 8k evra,a ti si prosao sa zvucnicima za oko 7500, na sta ces ocigledno dodati jos 4500-5500,kad saberes,prolazis skuplje. CDS3 ima ulaz za DAC,tako da bi jednim udarcem ubio 2 muve,a ostalo bi ti i 4000-5000 za zvucnike,tako da mi se cini da bi u svakom slucaju bolje prosao,tj imao bi bezmalo ultra mega giga sistem..

Link to comment
Share on other sites

Nema nikakve potebe za izvinjavanjem odabrao si sta tvojim usima godi vise i to tako treba i da bude.Taman posla da smo svi isti,bio bi ovo jako dosadan forum.Nadam se i da si imao dobru priliku da uporedis obe strane.Nek me mrze naim fanovi ali ako bi trebao da biram izmedju AR+Sonus i ono sto sam na pr. slusao uz supernait integralcem dosad u par prilika verovatno bi i ja odabrao AR.Kod naima prava zabava pocinje tek sa odvojenim pre/pow kombinacijama i tek ako se dobro upari sa zvucnicima,ako nisi imao priliku da uporedis onu polovnu skupocenu kombinaciju iz oglasa onda si nesto i propustio jer je to ipak mnogo visa klasa uredjaja,ali im naravno treba i adekvatan partner sto se zvucnika tice.Malo je i sa tim skupim 282 preampom zez sto trazi i dosta skupo napajanje,to sam video kad sam ga probao sa i bez hicap napajanja.Njemu medjutim treba i jos jedan hicap ili supercap i onda se vec odlazi u jako skupe vode,ja sam svojevremeno zato odustao od njega.

Sto se tice pitanja da za izvor odaberes AR cd+dac apsoluno podrzavam,slusao sam to uz AR amp i sonuse i to je mozda i najbolji zvuk CD plejera koji sam cuo,uz naravno Quad sistem(opet s lampama) mada mislim da je sve moje odusevljenje quadom pre bilo zbog zvucnika.Taj je AR+SF sistem bacio u senku sve sto je tom prigodom na hifi sajmu moglo da se cuje.Jedna stvar koja je jako bitna je i sinergija medju uredjajima i verujem da ti uz AR nijedan plejer nece tako dobro zvucati.

Jos jednom cestitke za odlican izbor.Jedva cekam predstavljanje sistema u "Vasi sistemi" kad stigne u kucu!

Link to comment
Share on other sites

Kombinacija ARC i sonus faber je definitivno dobitna kombinacija.Ja liÄno sam u dva navrata imao ARC amplifikaciju(Sonuse nisam nikada) i oba puta je ARC zavrÅ¡io kod naÅ¡eg kolege Goluma koji ima upravo Sonus fabere(pogleati u temi moji sistemi, Stereo sistem, ima pretstavljeno).Moram priznati da to radi impresivno.On izmeÄ‘u ostalog kao izvor koristi M2Tech Young + Palmer napajanje i to se sa ARC+SF sistemom pokazala kao jako dobra kombinacija.Young je izvanredan DAC i mislim da ga ne treba odbaciti kao opciju za tvoj sistem.ÄŒak mislim da ovaj sistem zaslužuje znatno jaÄi M2Tech Vaughn koji je nov model i nisam imao prilike da ga Äujem.Za njega tvrde da je trenutno jedan od najboljih DAC-ova uopÅ¡te, ako je suditi prema YOUNG-u nema razloga da u to sumnjamo.Treba probati, Äuti, pa videti Å¡ta i kako radi, ovde je u pitanju formiranje vrhunskog sistema i po ceni i po rangu, tako da ne treba žuriti i zaletati se

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...