Jump to content


Spendor Café


Milos A

Recommended Posts

Pre neki dan u AV Impulsu...

 

Spendor%20Caffe%201%20%281%29.jpg

 

Svratio sam sa Svetlanom kod Sime, da ga ojadimo za neku kafu i par pića, da proverimo da li lepo postupa sa naÅ¡im ljubimcima - Spendorima A6, i (naravno) da vidimo i Äujemo to Äudo o kome svi priÄaju: Spendore A9.

 

Spendor%20Caffe%201%20%282%29.jpg

 

Ovo su Spendori A6, kutije koje smo sluÅ¡ali prethodni put. Pisao sam o tome - bili smo potpuno zapanjeni njihovim zvukom. Ako sve bude po planu, ovo će biti naÅ¡i sledeći zvuÄnici. Kasica prasica je formirana, ostaje da saÄekamo tradicionalni osmomartovski popust u AV Impulsu. Pored zvuka, jako nam se dopao njihov diskretan izgled. Firma Spendor gaji veoma klasiÄan dizajn, bez ikakvih kerefeka - dizajn koji se glatko uklapa u svaki ambijent. Ja ne želim da mi soba liÄi na izlog Tehnomanije – gramofon je centerpiece, ognjiÅ¡te oko koga se okupljamo, a ostala oprema treba da bude u drugom planu.

 

Spendor%20Caffe%201%20%283%29.jpg

 

A ovo je ta Äuvena Spendor devetka (levo). Jednako kao Å¡estice, ni ove kutije niÄim ne odaju da pripadaju vrhunskoj klasi. Tek izbliza, pod prstima se otkriva apsloutno fantastiÄan finiÅ¡ stolarije. Kutije nisu velike. Ovi Spendori imaju neobiÄne proporcije – kutije su priliÄno duboke u odnosu na sasvim usku prednju ploÄu sa drajverima. To je dobro - manje kutije su zgodnije, lakÅ¡e ih je postaviti u prostoru i deluju elegantno.

 

Spendor%20Caffe%201%20%286%29.jpg

 

Tvrtka Spendor je osnovana 60-tih godina, kao spin-off jednog projekta za BBC. Tih dana na tržiÅ¡tu nije bilo kutija dovoljno dobrih za monitoring na BBC-u, pa su ih tonci pravili sami. Sami su pravili prve drajvere sa plastiÄnim membranama umesto papirnih, a zatim ih montirali u odgovarajuće kutije. To su bili Äuveni BBC studio monitori LS5/5. Jedan od inženjera na tim projektima bio je izvesni Spenser Hjuz, posebno veÅ¡t u pravljenju drajvera. Spenser je ubrzo napustio BBC i osnovao Spendor. Nova firma je startovala odliÄno i proizvela neverovatno uspeÅ¡an BC1 studio monitor (na slici). Spendor je i danas Äuven po kvalitetnim in-house raÄ‘enim drajverima.

 

Više o Spenseru ovde.

 

Spendor%20Caffe%201%20%285%29.jpg

 

Spendori A9 su trosistemski bas-refleks florstenderi. U Spendoru se prave kevlarski basovi i srednjetonci, a tviteri se poruÄuju. Visokotonci su „wide-screen“, eliptiÄni su i daju povećano prostiranje zvuka po Å¡irini. Membrane basova izgledaju Äudno - nemaju uobiÄajenu kupolu u sredini. Svih osam drajvera su kompjuterski meÄovani - kutije imaju sertifikat o uparenosti.

 

Spendor%20Caffe%201%20%284%29.jpg

 

Kutije su veoma kompaktne i Ävrste zato Å¡to su dampirane super-hi-tech polimerima. Skretnica sa konektorima je uredno spakovana u postolje. Naravno, ožiÄenje je posrebreno a konektori pozlaćeni – to se u ovoj klasi podrazumeva. Spendor ne veruje u bi-wiring. Ta mala uÅ¡tedica na kablovima je dobro doÅ¡la, zato Å¡to ove kutije koÅ¡taju preko pet hiljadarki.

 

Više o Spendorima A9 ovde.

 

Spendor%20Caffe%201%20%287%29.jpg

 

Malo dalje, na Siminoj polici nas je Äekalo joÅ¡ jedno iznenaÄ‘enje: jednorog meÄ‘u pojaÄalima, mitsko cevno pojaÄalo, japanski integralac Leben CS600! Odmah da kažem - moj prvi, drugi i svaki sledeći utisak je - ovaj Leben je jedan od najlepÅ¡ih ureÄ‘aja koji sam ikada video! Zlatno žuta i zelena boja na prednjoj ploÄi jasno asociraju na daleki istok - kombinacija ovih boja sa smeÄ‘im poklopcem je neoÄekivana ali veoma uspeÅ¡na. Kontrole i selektori su totalno retro, a drvo na bokovima je zaista drvo. Od ranije sam znao da su Lebeni posebno popularni kod (imućnih) arhitekata i dizajnera enterijera, a sada mi jesno i zaÅ¡to: sprava uživo izgleda joÅ¡ bolje nego na slikama.

 

Spendor%20Caffe%201%20%288%29.jpg

 

Ispod teÅ¡kog poklopca su cevke i trafoi. Topologija je push-pull, a cevi su 4x 6L6GC (5881) SOVTEK (opcija: EL34 / 6CA7), 4x 6CS7 i 1x 6CJ3. UgraÄ‘en je auto-bias i selektor cevi, pa se mogu koristiti i lako dostupne 34-ke. PojaÄalo je komforno za upotrebu: ima 5 ulaza, tape-monitor, izlaz za sluÅ¡alice, Äak i jeretiÄki bas-boost. Ali tu je i power-amp direct taster, za zaobilaženje svih kontrola osim glasnoće. Snaga ampa je 2 x 32W (2 x 28W sa EL-34).

 

Spendor%20Caffe%201%20%289%29.jpg

 

Ovo zen pojaÄalo koÅ¡ta kao Spendori devetke! Nije malo, ali ovo zaista nije obiÄna consumer sprava. Vlasnik i dizajner Lebena je gospodin Taku Hyodo, prebeg iz Luksmana. UreÄ‘aji se izraÄ‘uju ruÄno, jedan po jedan, kao kakav samurajski maÄ, uz svu prateću mistiku i rituale. Većinu ureÄ‘aja sklapa liÄno Taku-san (na slici). Leben CS600 je veoma cenjeno pojaÄalo: u Six Moons, na primer, ima referentni status.

 

Više o Lebenu ovde

 

Spendor%20Caffe%201%20%2810%29.jpg

 

Toliko za sada! Zahvaljujemo se Simi na hi-and provodu, na posluženju, a posebno na insider-news o kolegama sa foruma... Å¡tucali ste, a? SaÄekaću da mi se utisci slegnu - sledeći put o tome Å¡ta smo sluÅ¡ali, i kako je zvuÄalo  :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Pitanje u vezi gramofona nije da nije na mestu.Sistem sa tim Spendorom i Lebenom zasluzuje mnogo bolji gramofon.

 

Najlepse sam pitao kako se snalazi carbon sa toliko skupljim komponentama, ocekivao sam neke utiske i impresije jer imam isti gramofon pa me stvarno zanima.  :) A verujem da bi ovakav sistem svirao daleko bolje sa daleko boljim TT.

Link to comment
Share on other sites

Pitanje u vezi gramofona nije da nije na mestu.Sistem sa tim Spendorom i Lebenom zasluzuje mnogo bolji gramofon.

 

 

Najlepse sam pitao kako se snalazi carbon sa toliko skupljim komponentama, ocekivao sam neke utiske i impresije jer imam isti gramofon pa me stvarno zanima.   :) A verujem da bi ovakav sistem svirao daleko bolje sa daleko boljim TT.

 

Joj... drago mi je Å¡to ste pravoverni, ali nigde nisam pomenuo reÄ "sistem"  :)

 

Napisaću kasnije neÅ¡to o zvuÄnim utiscima... ProJect se hrabro držao, imao je naÅ¡u podrÅ¡ku i simpatije kao jedini gramofon u okolini. Spendori i Leben su mu prijateljski pomagali. Ali ipak je ovo super-teÅ¡ka kategorija, pa je pravo pitanje - kako je u ovom setapu zvuÄao ekstremni Exposure 2010 S2 transport + DAC combo? Spoiler: veoma dobro  :listen

Link to comment
Share on other sites

Prodaju se još uvek, za 3100 evra. Bio je i jedan primerak star dvadesetak godina, za cca 700 evra.

 

Ma,  iz nekog  nepoznatog razloga, ti me zvuÄnici mnogo zanimaju iako nikad nisam sluÅ¡ao Spendore.Nikako da uluÄim priliku da ih posluÅ¡am. Cenim da će zvuÄati potpuno drugaÄije od onoga na Å¡ta sam navikao i Å¡to oÄekujem. Biće zabavno, predrasude treba redovno Å¡amarati, naroÄito one koje su nam drage.

Link to comment
Share on other sites

Miloše, jeste li slušali Spendor SP1/2R2?

 

Mislim da se prodavao jedan na KP!

 

Prodaju se još uvek, za 3100 evra. Bio je i jedan primerak star dvadesetak godina, za cca 700 evra.

 

Ma,  iz nekog  nepoznatog razloga, ti me zvuÄnici mnogo zanimaju iako nikad nisam sluÅ¡ao Spendore.Nikako da uluÄim priliku da ih posluÅ¡am. Cenim da će zvuÄati potpuno drugaÄije od onoga na Å¡ta sam navikao i Å¡to oÄekujem. Biće zabavno, predrasude treba redovno Å¡amarati, naroÄito one koje su nam drage.

 

Nismo sluÅ¡ali, a mislim da ih Sima i nema. Eno ih na oglasima - ozbiljna kinta. Ako je istina da imaju "humani monitorski zvuk" jasno mi je zaÅ¡to te zanimaju  :)

Link to comment
Share on other sites

Praznik za oci. Hvala Milose na predivnu prezentaciju.  :wave2

 

Hvala, Kaiser  :thumbsup2

 

Off: 90-tih sam bio na peÄalbi u Skoplju, i u Vlatkovom studiju sam prvi put Äuo dobre lampaÅ¡e (on je valve-nazi). Ako imaÅ¡ priliku, ufunjaj se u njegovo podrumÄe - promenićeÅ¡ miÅ¡ljenje o lampama zauvek!

Link to comment
Share on other sites

U gostima kod Spendora i Lebena, part II  :)

 

Spendor%20Caffe%202%20%281%29.jpg

 

Poneli smo na sluÅ¡anje nekoliko ploÄa. Neke smo već nosali po prezentacijama, pa znamo kako zvuÄe na raznim sistemima.


PoÄeli smo oprezno: Vihuela y Guitarra  (Vihuela i gitara), Archiv Produktion, boks-set, izdanje iz 1967. Na ovom izdanju je predstavljena Å¡panska renesansna muzika 16. i 17. veka, u izvoÄ‘enju poÅ¡tovane Renate Tarago. Instrument koji su Arapi doneli u Evropu vremenom se razvio u gitaru i vihuelu. Dok je rana gitara imala Äetiri žice, vihuela je imala Å¡est; gitara je bila instrument za zabavu puÄanstva, a vihuela se svirala na dvorovima.

 

Arhiv produkcija je etiketa DojÄe gramofona, zadužena za muzikoloÅ¡ka izdanja srednjovekovne i renesansne muzike na. Snimci Arhiva su savrÅ¡eni, a izvoÄ‘enja precizna. Zvuk je Äaroban: Spendori bez problema pune prostoriju umilnim tonovima. RazliÄiti instrumenti se jasno raspoznaju. 

 

Više o senjori Tarago ovde.

 

Spendor%20Caffe%202%20%282%29.jpg

 

Na redu je Bahov oratorijum Pasija po Mateju, fragmenti, Kamerni orkestar iz Å tutgarta, Decca iz 1967. Snimak je mono. Za potpuno razumevanje ovog dela je potrebno ozbiljno teoloÅ¡ko i muzikoloÅ¡ko predznanje, ali i bez toga može se uživati u prelepim arijama. Preplitanje kontra-alta i lelujave solo violine u 45-47 „Erbarme dich, mein Gott“ će nam joÅ¡ dugo ostati u uÅ¡ima. Ako ovako božanstveno zvuÄi snimak, mogu samo da zamislim kako uzbudljivo zvuÄi izvoÄ‘enje u katedrali. Neko je rekao da bez Baha i MikelanÄ‘ela priÄa o stolarovom sinu možda ne bi bila takav planetarni hit.

 

Spendor%20Caffe%202%20%283%29.jpg

 

JoÅ¡ jedan Bah, ovoga puta Magnificat, u izdanju Cantate. Ova etiketa je, sliÄno kao i Arhiv, posvećena muzikoloÅ¡kim izdanjima na originalnim instrumentima. Cantate izdanja zvuÄe za nijansu milozvuÄnije i toplije od Arhiva. Interesantno je da ova ploÄa, stara skoro pola veka, nema ni mrvicu povrÅ¡inskog Å¡uma. BaÅ¡ me zanima koliko su koÅ¡tale ploÄe na tako kvalitetnom vinilu tih dana – verovatno nisu bile jeftine.


NeÅ¡to da pojasnim, da ne zaboravim: AV Impuls je distributer ProJect gramofona, i to je rezidentni gramofon u prodajnom salonu. Ja to razumem i poÅ¡tujem. Ne razmiÅ¡ljam o tome kako bi ovaj setap zvuÄao sa nekim drugim gramofonom. U gostima smo i ne zakeramo - zahvalni smo na pozivu i prilici da sluÅ¡amo vrhunske i egzotiÄne ureÄ‘aje for free!

 

Više o Cantate etiketi ovde.

 

Spendor%20Caffe%202%20%284%29.jpg

 

Keith Jarret, „Kolonjski“ koncert, ECM, 1975. Ovo je najprodavaniji džez album svih vremena, 3,5 miliona je prodato (a ja se godinama patio da pronaÄ‘em originalni pressing!) Iako je vremenom postao opÅ¡te mesto i svi ga znamo napamet, lepo je joÅ¡ jednom Äuti ovaj koncert na ovim fantastiÄnim spravama. Zvuk Džeretovog Stenveja je neobiÄno stvaran, opipljiv, topao - ne znamo da li je to viÅ¡e zasluga Lebena ili Spendora, ali nije ni bitno.

 

Prethodni put sam naglasio da pri veoma glasnom sluÅ¡anju i druge kutije u prostoriji poÄnu da sviraju. Taj efekat smo upoznali, nauÄili smo da ga mentalno kompenzujemo, i nije nam pokvario raspoloženje.

 

Spendor%20Caffe%202%20%285%29.jpg

 

Dig, Lazarus, Dig!!!, Nik Cave, 2007. Novije izdanje, ali kvalitetno. Ovo je Cecina referentna ploÄa - bila je na koncertu i taÄno zna kako zvuÄi Kejvov glas. PriÄa kako se provela i kaže da snimak zvuÄi veoma dobro, da je boja glasa 100% njegova. Moram da joj verujem - nisam fan Kejva i nisam bio na koncertu. Next, please...

 

Spendor%20Caffe%202%20%287%29.jpg

 

Roots, Curtis Mayfield, 1971. Ovo je žešća koska. Kurtis je jedan od najsposobnijih producenata svog  vremena, majstor raskoÅ¡nih orkestracija. Njegovi snimci su prave poplave zvuka: pored toga Å¡to je izuzetan autor, on je i producent i studijski Äarobnjak – ne manje od „wall of sound“ Fil Spektora ili Kvinsi Džonsa.


Na albumu Roots, Mejfild je uposlio Äitav simfonijski orkestar: sve je tu, od timpana preko harfi do pikolo flauta. SluÅ¡amo veliÄanstvenu „Beautiful Brother of Mine“, gde Kurtis barÅ¡unastim falsetom peva o svom nesreÄnom bratu, ali metaforiÄno i o svoj ostaloj crnoj braći. U nekom trenutku, kao da već nije dovoljno zvuka, ukljuÄuje se i ženski gospel hor, koji u sing-along maniru ponavlja fraze iz teksta. Ovo je veoma težak zadatak i za daleko skuplje gramofone: skoro da se golim okom moglo videti kako se igla bori da opstane u brazdi.

 

Spendor%20Caffe%202%20%286%29.jpg

 

A sada, neÅ¡to sasvim drugaÄije: Å¡izenje uz Loletu Holovej, klasiÄnu italo-disko divu iz 80-ih. Loleta je malo poznata, ali ima jedan od najmoćnijih crnih vokala u disko-fanku – podseća na Džoselin Braun, recimo. SluÅ¡amo Love Sensation, kasnije semplovan od Black Box i nazvan Ride on Time. Veliki Spendori gruvaju bez milosti. NeobiÄno je kako iz relativno malih drajvera izlazi toliko basa, i to veoma lepo kontrolisanog basa. Verovatno ima neke veze sa "dampiranjem kutija polimerima" - Å¡ta god to znaÄilo.

 

Spendor%20Caffe%202%20%289%29.jpg

 

Sima gasi svetla i okreće stolice naopaÄke. U Lebena smo se naÄisto zaljubili. U kombinaciji sa Spendorima zvuÄi toplo, mekano, umiljato, ali brzo i eksplozivno kada treba. Nadam se da će ove sprave otići u neku poÅ¡tenu kuću, da će ih udomiti neko ko poznaje muziku, razume hi-fi i ima vremena da im se posveti. Nadam se da će ih udomiti u kompletu - bila bi prava Å¡teta razdvojiti ovako skladan par. Na žalost, ovo zadovoljstvo koÅ¡ta kao pristojan auto, ali pored ovakve opreme ja ne bih ni izlazio iz kuće.

 

Spendor%20Caffe%202%20%2810%29.jpg

 

UzbuÄ‘eni smo i bez daha, kao posle vožnje na velikom londonskom toÄku! NasluÅ¡ali smo se dobre muzike, ali smo sluÅ¡ali i viceve i gledali domaćina kako u belim rukavicama izvodi moonwalk sa kutijama od 30 kila u rukama. Neprocenjivo. Za ovako dobar provod Sima bi mogao da naplaćuje ulaznice!

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...