Jump to content


Logitech ukida Squeezbox liniju proizvoda!


Hogar

Recommended Posts

...a taman sam razmišljao o ideji da kupim Squeezbox Touch da mi služi kao digitalni transport :cry:

Izvor:

http://reviews.cnet.com/8301-33199_7-57519226-221/logitech-leaves-squeezebox-fans-wondering-whats-next/

Ima li neko neki drugi predlog, a da nije preskup..? Neki medija plejer tipa Western Digital live TV ili kako se već zove? Znam da ima digitalni (audio) izlaz, ali kakve su mu mogućnosti da se nakaÄi na druge izvore (raÄunar / NAS...), postoje li aplikacije za daljinsko upravljanje (Android, iOS..)?

Pretpostavljam da se negde već raspravljalo na ovu temu, potražiću :-)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 96
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Hmmm, ali ja ću zbog ovih vesti upravo da ODUSTANEM od kupovine Toucha, nisam ja gadljiv na polovnu robu, naprotiv... Problem je što će podrška ovim uređajima uskoro da se ugasi, što će (za ono što ja imam na umu) da napravi gomilu problema:

- Logitech Media Server će u jednom trenutku prestati da radi na novijim OS-ovima

- mysqueezbox.com će u jednom trenutku biti ugašen tako da možemo da zaboravimo na internet radio na Squeezboxovima

- aplikacije za Android i iOS će prestati da se ažuriraju, a možda će i prestati da rade na novijim verzijama OS-ova

- podrška za "3rd party" NAS-ove / medija servere umesto da se razvija dalje/šire će potpuno da se ugasi

- dodaci (daljinci, gedžeti itd.) će prestati da se proizvode

- servisna podrÅ¡ka će prestati da postoji (OK, ovo je najmanje važno, sve ovakve sprave treba posmatrati manje-viÅ¡e kao raÄunarsku komponentu ALI u smislu kreiranja "softversko-hardverskog "ekosistema", kad se ugasi cela linija proizvoda ja mogu da zaboravim na bilo kakvo proÅ¡irenje/nadogradnju/popravku sistema...)

Moje trenutno razmiÅ¡ljanje ide u dva smera: uzeti neÅ¡to jeftinije/jednostavnije (kao Å¡to je pomenuti WD live TV) ili ići na neke "ozbiljne" igraÄe koji neće posle par godina da se predomisle, kao u Logitechovom ureÄ‘aju. Ipak je to samo firma koja pravi miÅ¡eve.

Link to comment
Share on other sites

Tesko da ozbiljniji igraci mogu da budu neka male skandinavske manufakture, pa cak ni veci igraci, kojima je taj segment jos uvek relativno nebitan.

Zasto bi server morao da prati nove OS-ove? Zasto je kompatibilnost sa NAS-ovima toliko bitna?

Ti mozes da vrtis server na racunaru od 50 evra i da ne brines o svemu tome. Na kraju cemo da vrtimo server na nekom Pi-ju, koji ne trosi nista i ne zauzima nikakvo mesto. A za vecinu ljudi i manje kolekcije Touch to radi i sam.

Pri tome nisam siguran da ce postojece verzije server-a postati nekompatibilne i sa Win i sa Linux platformama. Na kraju ce neko napisati open source brzi i bolji server. Vec ima toliko odlicnog softvera za SB (WhiteBear, Moose), da je to najmanji problem. Sta je sve jedan clan naseg foruma radio na tu temu, da ne pricamo.

Govorimo o uredjajima cena od 200+ (za Touch). Praviti tolike planove za buducnost zbog toga je malo preterano.

Ako zelis da brines, bolje razmisli koliko ce te sve to opterecivati ako pukne evro ili zemlja ne bude mogla da servisira dugove.

Link to comment
Share on other sites

nista od tog katastroficnog scenarija nece da se desi vezano za touch, to je vec postala kultna sprava da vec sada postoje nezavisni softverski (pa i hardverski) apgrejdi koji nemaju nikakve veze sa logitechom. moje misljenje ja da treba uzeti ovu spravu ako se moze naci za pristojan novac, nazalost cene u americi su vec krenule da divljaju i bogme idu i do $500 za neotpakovane touch uredjaje. to je svakako previse ali svako ko moze da dodje do komada u zoni evropske cene 200-250e, to itekako ima smisla, pogotovo sa ovim novim apgrejdom za PC audio preko USB 24/192.

Link to comment
Share on other sites

Kome treba internet radio kada se strimuje 128kbs? Greota slusati na boljim sistemima. Nema ni neke prevelike potrebe za upgadovima, sustina mu je samo da prebaci signal do dac-a, sto se pokazalo vrlo dobro (pod uslovom da je konekcija dobra).

Mislim da ce se pre ta nova sprava raspasti nego sto cemo docekati prelazak na nove operativne sisteme.

Od svih problema, jedino se treba brinuti sta cemo sa daljincem ako se razbije. E to ce biti vec glavobolja. Valjalo bi kupiti neku futrolu :D

Aplikacije za android se nisu bas proslavile.. uglavnom daljinac u ruke i kraj.

Mislim da bi bilo bolje kupiti neki drugi strimer ukoliko mu cena znatnije skoci.

Link to comment
Share on other sites

Kome treba internet radio kada se strimuje 128kbs?

ima i strimova u boljem kvalitetu kome treba, ima i stanica koje bogme strimuju flac a ne samo mp3, a ono sto je najvaznije je da neke rade opasno dobru optimizaciju za streaming tako da zvuce sasvim zadovoljavajuce za slusanje radija. mislim, koliko nas je ovde imalo razne magnume, sansui 9900 i slicne babaroge od tjunera. recimo jazzradio.com ima par jako dobrih kanala sto se tice zvuka, recimo avantgarde ili straight ahead, onda njujorski Q2 za savremenu klasiku. ceski cro dur (drzavni kanal ceskog radija) emituje klasicnu muziku u flac formatu.

Link to comment
Share on other sites

Apple AirPort Express je jedna od primamljivih alternativa.

100E novo pedesetak secondhand. Nista display, nista daljinac, nista HR ali zvuk ( jos preko DACa) odlican.

A ako hocemo HighEnd sprave ja se ostrim da nabavim ovo:

Dosta dobro ocenjeno a na papiru extra. Malo papreno ( oko 1K E sas transportom i karinom) ali kraj ce kaze kolko ce da ispadne.

JF-HDM-03-002,w750.jpg

JF-HDM-03-004,w750.jpg

JF-HDM-03-006a,w750.jpg

Dupli wolfson, 32/384, dva procesora,Elne, TCXO, izlazni trafoi, 4 OPA627 u I/V konverziji, 2 AD797 u izlazu...

Link to comment
Share on other sites

Kao sto vidis, imas bazu u kojoj je nalazi HDD od 160 GB (moze da se prosiri).

Baza stvara WLAN mrezu za vise prijemnika.

Prijemnici se nalaze u raznim sobama i dobijaju muziku iz baze.

Svaki prijemnik ima u sebi DAC, mogu da se koriste njegovi audio izlazi ili samo S/PDIF izlazi za eksterni DAC.

Prijemnici se kontrolisu Android aplikacijom.

Jedna baza - muzika u vise soba.

Nadam se da je nesto jasnije.

Link to comment
Share on other sites

Hvala. Trenutno pokuÅ¡avam da isÄeprkam neÅ¡to viÅ¡e na njihovom sajtu. Tj. interesuje me da li je ovo moguća zamena u varijanti u kojoj mi pocrkaju squeeze ureÄ‘aji za godinu dve, a na polovnom tržiÅ¡tu ih ne bude bilo ili ih ne bude bilo po prihvatljivim cenama....

Link to comment
Share on other sites

Ako zelis da brines, bolje razmisli koliko ce te sve to opterecivati ako pukne evro ili zemlja ne bude mogla da servisira dugove.

Ako je ovo bila Å¡ala, onda :thumbsup2

Ako je ovo bio naÄin da se pljune na neÄije trenutno razmiÅ¡ljanje na ovu temu, mislim da je neprimereno. Neko potroÅ¡i na stotine (hiljade?) evra na kabl od Å¡tekera do razvodne kutije ("letve"). Ako neko ima i voli, meni je to sasvim u redu, a to Å¡to ja neću da potroÅ¡im taj novac na to ne znaÄi da ću da pljujem taj izbor.

Ono Å¡to ja ne želim je da potroÅ¡im stotine (hiljade?) minuta na ubeÄ‘ivanje neke kombinacije sofvera i hardvera da radi neÅ¡to Å¡to mi treba (ili: neÄega Å¡to sam ja "smislio" da mi treba). PreviÅ¡e puta sam već imao situacije gde bi neÅ¡to trebalo da radi, ali se onda ispostavi da ipak mora neÅ¡to da se budži. jedno vreme mi je to bilo zabavno (dok sam bio mlaÄ‘i & imao viÅ¡e vremena). A sad bih radije da budem obazriv pre nego Å¡to kupim, umesto posle da gubim vreme i živce.

Ono Å¡to sam do sada nauÄio: digitalni deo audio (video) sistema sadrži mnogo delova koji predstavljaju varijable sa neodreÄ‘enim brojem kombinacija; Å¡to viÅ¡e smanjim neki opseg varijabli sa nekim delom u sistemu, manje ću vremena potroÅ¡iti na to da nateram da neke stvari rade.

Na primer: taman kad sam mislio da sam skapirao "dovoljno" oko trenutno aktuelnih naÄina digitalnog povezivanja video ureÄ‘aja (DVI, HDMI i DisplayPort), silom prilika otkrivam da kod DVI konekcije postoje TRI vrste konektora / kablova / izvora&prijamnika signala, a koji nisu svi meÄ‘usobno kompatibilni; otkrivam da kod HDMI-a postoji viÅ¡e generacija nego Å¡to ima generacija Krkobabića u politici; otkrivam da DisplayPort i HDMI i jesu i nisu kompatibilni... Nekad davno sam bio "ponosan" kad skapiram sve te stvari ali sad me već ta gomila razliÄitih standarda nervira, pogotovo kad skapiram da oni nisu nastali da bi nama audiofilima bilo bolje, već zato Å¡to se firme tuku za dominiaciju (ili hoće da uÅ¡tede neki dinar, jer je DisplayPort džabe standard a HDMI se plaća). Nekada su ratovi formata bili retki i Äak donekle simpatiÄni (Beta vs. VHS...), ali za moj ukus to viÅ¡e nije zabavno već brate smara. I sad kad se to sve pojavljuje i kod audio dela (digitalnog) sistema, doÄ‘e mi da se vratim na najstarije nosaÄe zvuka (notne partiture).

Obratiti pažnju da sam podvukao ovaj deo "za moj ukus". Ne mora niko da se složi sa mnom. Moje mišljenje NIJE formirano, već je trenutno ovako. Saslušaću svaki dobronamerni komentar i razmisliću o njemu. Zadržavam prava da prestanem da polemišem ako smatram da je bespredmetno. Blabla preter'o sam, odo' da spavam.

Link to comment
Share on other sites

Zeleo sam da kazem da se nepotrebno opterecujes.

Uredjaj je dovoljno rasprostranjen, resenje ce se naci - Anubis ti je to takodje detaljno objasnio.

Streamer-i ce vremenom biti samo bolji.

Kupi Touch dok mozes da ga nadjes, uzivaj u njemu i ne brini nista.

Ja imam Roku, Classic i Touch i uvek sam spreman da kupim jos nesto. Pri tome ne brinem ni najmanje sta ce biti sa server-om.

Uostalom, mozda ce neko kupiti tehnologiju od Logitech-a i nastaviti da ih pravi. Ni Logitech SB nije sam napravio, vec kupio od Slim Devices-a.

Neke stvari u zivotu mozes da predvidis i kontrolises, neke ne. Ovo stvarno nije razlog za brigu.

Praktican savet: razmisli koliko ce ova dilema uticati na tvoj zivot za 10 godina. Pa ako nece bitno, onda...

Slicne future-proof diskusije smo vodili n puta i nismo stigli do odgovora.

Recimo - da li uopste treba kupovati bilo sta 16/44.1 ili samo 24/96? Mozda ipak 24/192? Ili ni to, nego cekati 32/384 ili 768?

A kao da ce svi ziveti po 5000 godina (od cega ce im usi biti kao kod bebe bar 3000) pa mogu da cekaju koliko god treba.

Link to comment
Share on other sites

Ako je Logitech odluÄio da prekine proizvodnju, to samo znaÄi da je procenio da je proizvod zastareo. Da li će Logitech praviti moderniji proizvod ili će se pod navalom konkurenata povući iz posla, ne može da se da odgovor.

Apple ( Air Play ) je joÅ¡ na tržiÅ¡tu i podržan je od sve većeg broja proizvodjaÄa HiFi opreme. ( Pioneer, Onkio, Marantz, Teac...) koji u svoja pojaÄala ( receivere) ugradjuju podrÅ¡ku za ovaj standard.( Direktno se streamuje sa PCa na neke modele ovih proizvodjaÄa).

Pojavljuje se sve veći broj novih streamer uredjaja od raznih TV boxova ( Apple TV , ROKU), rutera sa streamer funkcijama ( belkin, dlink), a sada je pravi boom android media playera ( za koje liÄno smatram da će biti pravo otkrovenje).

Naravno ostaju i tzv HighEnd streameri kao onaj koji sam pomenuo u prošlom postu koji su bolji ali i skuplji od ovih pomenutih. Oni će pružati veći kvalitet i podršku najmodernijim stremljenjima ( 36bita ,384 Hza) .

Po meni nije pametno kupovati proizvod koji je prestao da se proizvodi.( Naravno to ne znaći da vlasnici treba da se frustriraju. )

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...