Jump to content


fillexov sistem


fillex

Recommended Posts

4 hours ago, Father said:

Ovaj tip prijavljuje neku veću dimenziju vrha nego što je u zvaničnoj specifikaciji

Podaci za velicinu vrha se daju u Metrickim jedinicama i u Incima ( kao hiljdaitri delovi ili nesto slicno Incha ) otud zbrka sa ciframa.

Fillex gotivan sistem.

Pozdrav, Krca

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Father said:

U oba slučaja pišu mikrometri i mm, što nadam se da je isto, a ne milimetri. Ne spominju se inči.

Mil .... milioniti deo incha ili takva fora, Inchi su veruj mi, kad se daje dimenzija u mikrometrima to je kako radi Ortofon 8/18 elipsa npr.,  pritom su mislim izbacili gomilu nula, vrlo cesto to rade kad daju cifru u Inchima

napisali su 0.4x0.7  a treba 0,004 x0,000007 otprlilike

Edited by Krca44
Link to comment
Share on other sites

Nije mi namera bila da umesem pometnju. Samo sam nabacio ideju, laku za probati, a siguran sam laku za čuti, dal donosi bolju ili lošiju kontrolu u visoke freq.

Tema je donekle bila inicirana boljim adaptiranjem komplianse igle na ručki od 12g.

Link to comment
Share on other sites

Moglo bi biti tako, jer se sada vrh malo bolje zabija u brazde, a compliansa vešanja ne dozvoljava njeno ispadanje ili proklizavanje iznad zapisa. Takoreći bolje izvlači tihe delove zapisa. Treba slušati kvalitet i slojevitost u činelama i klavirskim notama, da bi se ustanovilo da li je došlo do produžavanja trajanja tonova, što obično jeste slučaj sa boljim trackingom i dobijanju više pozadinske tišine, usled stabilnijeg zadržavanja vrha u brazdama na vinilu.

Manja gazna sila zapravo dozvoli vrhu da preskače/preleti neke fine zvučne zapise u brazdama pa se dobija prskavost i iritantnost visine usled manjka informacija, obično kada se ode na donju preporuku za VTF. Ovo je pogrešan zaključak da se na taj način čuva vrh od trošenja. Optimizacija odnosa ručka/vešanje cantilivera sa kompliansom u jednačini je važan deo podešavanja gramofonskog setup-a, kako u cilju boljeg zvuka, tako u dužem korišćenju igle i vinila sve skupa.

Poslušaj par vinila tako, pa vrati na 2g opet i poslušaj staru opciju. Treba se malo posvetiti, ali kada se pronađe optimalno rešenje i izvuče maksimum zvučne informacije i slušanje postaje veće uživanje.

Pozdrav! :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 10 months later...

Ponovo promene u sistemu.

Matorog PM650Vxi je zamenio mlađi i znatno jači HK680. Nebo i zemlja - noviji hari se prosto igra sa Cantonima, mnogo šira i dublja pozornica, fenomenalan bas. Jako sam zadovoljan. Stari Harman je ostao u sistemu da izigrava phono preamp, dok se ne nabavi neki dedicated phono. Druga izmena se tiče digitalije - nekadašnji Denon je otišao u večna lovišta, pa je umesto njega početkom godine uletela Yamaha CDX880, koja je radila posao, ali je nedvosmisleno bila slaba karika u sistemu - čuo se metalni prizvuk digitalisa, bas je bio tup i tutnjav. Yamaha je i dalje u sistemu, ali sada samo kao transport - ulogu DACa igra Cambridge Audio Stream Magic 6, i opet, nebo i zemlja razlika spram DACa u Yamahi. Da ne pominjemo pregršt drugih funkcionalnosti ovog streamera. I da ne zaboravim, na poklon od giz_Moa je došao mali Hitachi dekić D-J2.

Dakle, postavka je sledeća:

Gramofon: Technics SL1200Mk2/Goldring Elite 

Phono preamp: Harman Kardon PM650Vxi

DAC/streamer: CA Stream Magic 6

CD transport: Yamaha CDX880

Deck: Hitachi D-J2

Amp: Harman Kardon HK680

Zvučnici: Canton Karat 40

Ovo mi za sada više nego radi posao. Bože zdravlja, sistem će se u narednom periodu seliti u neki novi prostor, gde će soba biti još veća i gde će bolje prodisati i dati maksimum.

Dugujem slike, videću da ufotkam ovih dana.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...