Jump to content


fillexov sistem


fillex

Recommended Posts

Pozdrav svima! Ovde sam već duže vreme, ali nikako da se nakanim da isfotkam sistem. Doduše, dugo je bio bez police pa i nije baš bio reprezentativan, a od skora je dobio policu, a došlo je i do znatnih promena u sistemu, pa rekoh, red je da ga predstavim. Unapred se izvinjavam na lošijem kavlitetu fotografija, nije mi tu fotoaparat, pa sam slikao mobilnim. Kada aparat bude kod mene, uradiću neki foto sešn pa će biti i bolje fotke. Elem, sistem trenutno izgleda ovako:

Gramofon: Technics SL1200Mk2 sa zvuÄnicom Ortofon MC20Mk2. I gram i zvuÄnic asu odskora stigli, i u odnosu na prethodnu varijantu (Marantz 6270Q i AT440MLa zvuk je na jednom potpuno drugom nivou. Otvoreno, muzikalno, Å¡iroka pozornica, priliÄan 3D ugoÄ‘aj, fantastiÄni ortfonski bas, naroÄito u kombinaciji sa Technicsom. Jedno kratko vreme sam imao Ortofona na Marantzu i razlika u odnosu na Technics je drastiÄna - Technics nekako ide ''niže'' u basu, ali je bas mnogo utegnutiji i Ävršći, Technics je jako, jako tih - surface noise je potisnut veoma duboko u pozadinu. Gramofon mi je u principu i glavni izvor zvuka, i sada mogu reći da sam na duže vreme zadovoljan. U stvari, dok Ortofon bude terao. Problem sa Ortofonom je Å¡to je jako zahtevna zvuÄnica, malog izlaza 0.09mV, i treba joj jako dobar MC phono ili trafo. Sada radi u krajnje suboptimalnim uslovima sa integralnom MC fono sekcijom, pa opet briljira spram prethodnice. No o tom potom, videćemo dokle će da traje, ipak je matora i iako igla zasad deluje ok, verujem da je proÅ¡la pristojnu kilometražu za sve godine svog postojanja.

CD plejer: Denon DCD1460. NiÅ¡ta posebno, ali prijatnog, nenametljivog zvuka. Radi posao, a CD mi ionako nije glavni izvor zvuka. Primećujem da laser polako poÄinje da otkazuje, ali sam birao model gde je nabavka lasera jeftina. Negde planiram zamenu lasera i eventualno modovanje.

Amp: Harman Kardon PM650Vxi. Matora sprava, ali lepo radi, ne pati od problema sa mikroprekidaćima. Svakako nije najsuptilnije pojaÄalo koje sam Äuo u životu, ali za r'r svirku odliÄno radi posao i Å¡to je bitno, dobro se gaÄ‘a sa zvuÄnicima.

ZvuÄnici: JBL L46. JBL dvosistemci, pristojni zvuÄnici, super rade sa Harmanom. Definitivino mi se sviÄ‘a ta Harman/JBL sinergija, tako da nije iskljuÄeno da ću u budućnosti ići na neÅ¡to iz istog tabora, samo malo viÅ¡e upscale. Ali polako, o tom potom.

photo0056pm.jpgphoto0052nv.jpg

Link to comment
Share on other sites

Gramofon: Technics SL1200Mk2 sa zvuÄnicom Ortofon MC20Mk2.

Одлично. :) Ortofon 4 Life!

Problem sa Ortofonom je Å¡to je jako zahtevna zvuÄnica, malog izlaza 0.09mV, i treba joj jako dobar MC phono ili trafo.

Која је та верзија MC20? MKII има излаз од 0.2mV. Чак ни Икеде за које знам не иду иÑпод 0.1mV.

Link to comment
Share on other sites

Bas na 1210 može da dobije na definiciji ako se nožice zamene obiÄnim Å¡rafom sa standardnim M6 navojem. Pri tom je potrebno obratiti pažnju na dužinu Å¡rafa zbog 'grbe' od motora.

Kako 1210 na tankim 'nožicama' (šrafovima) nije baš najlepši prizor na svetu, šrafove treba zamaskirati.

Npr. - kupi se ono crevo od sunđera koje služi za izolaciju cevi. Zatim se iseku prstenovi (4 kom) potrebne visine i šrafovi se zamaskiraju.

Naravno, kupuje se crevo preÄnika taÄno onog koliki je preÄnik originalnih nožica.

Ta creva se nalaze u tamnosivoj boji, pa će se uklopiti, a ja sam svoje još i ofarbao u crno.

Link to comment
Share on other sites

Imao sam mc10mkll to su bile dosta tihe glave,tise od kasnije Super varijante.za njih je ortofon pravio mc preamp mislim da je oznaka mca76 koji sam koristio nekad davno uz taj mc i on je tu dobar izbor u ovoj klasi mada bi svaki preživeli primerak bio za ozbiljan refresh.

Link to comment
Share on other sites

Bas na 1210 može da dobije na definiciji ako se nožice zamene obiÄnim Å¡rafom sa standardnim M6 navojem. Pri tom je potrebno obratiti pažnju na dužinu Å¡rafa zbog 'grbe' od motora.

izvinjavam se: 'grba' nije od motora, već od napajanja

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Novina u sistemu - matoru Ortofonku MC20Mkii, koja je odliÄno zvuÄala ali Äija je igla bila blizu svog kraja zamenila je Ortofon Salsa. ÄŒuje se da je to ista Å¡kola zvuka, s tim Å¡to Salsa zvuÄi nekako sirovije u odnosu na MC20. MeÄ‘utim, ipak sam jako zadovoljan novom zvuÄnicom, zvuk je detaljan, Ortofnski bas je i dalje prisutan, tracking je rame uz rame sa AT440MLa koja je jedno vreme bila u sistemu (i dalje je kod mene u posedu ali planiram da je utopim). JoÅ¡ jedna prednost Salse u odnosu na MC20 je mnogo veći output, za MC phono u mom integralcu je MC20 ipak bila malo pretiha. ZvuÄnica se joÅ¡ uvek usvirava, tako da je zvuk joÅ¡ uvek pomalo ''razdeÅ¡en'', visoki nekad umeju da budu preoÅ¡tri, ali mislim da će se to ispeglati za par desetina Äasova rada.

Link to comment
Share on other sites

fillex, on 30 Mar 2013 - 21:11, said:

ZvuÄnica se joÅ¡ uvek usvirava, tako da je zvuk joÅ¡ uvek pomalo ''razdeÅ¡en'', visoki nekad umeju da budu preoÅ¡tri, ali mislim da će se to ispeglati za par desetina Äasova rada.

Takav sam i ja utisak imao o visokim,ko nije probao drugo nece razumeti na sta mislim.malo visoki,malo gornji sredni malo umeju da smetaju i po meni su korak dalje od prirodnog zvuka,ali vremenom se navikne i ima svojih prednosti za mnoge.Znam da nije za utehu ali tako mi zvuci i novi linn u odnosu na stari.nova vremena,ili da ih prihvatis i uzivas u njima ili da ih covek ignorise i debelo izfinansira povratak u proslost.U tvom slucaju zbog malog outpta bolje zaboraviti staro.Meni je prelazak na novi iskricaviji ortofon pomogao da uz manje muke po usi slusam cd zbog manje izrazene razlike u zvuku.
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Nakon dužeg niza godina kada je sistem bio faktički van upotrebe zbog nekih životnih okolnosti, vraćamo se u život. Sistem je u postupku generalne, koju znalački sprovodi kolega sa foruma alI_Zée, i koga ovim putem puno pozdravljam. Sjajan stručnjak, veliki čovek i fenomenalno društvo za pivo i višesatne razgovore. Da krenem redom, šta je urađeno i šta će se raditi.

1. Gramofon, kao glavni izvor zvuka, je i dalje SL1200Mk2, ali je doživeo preko potrebnu generalku. Sređeni su problemi sa liftom i height adjustment mehanizmom, promenjeno je ožičenje i interkonekt, ručka je dampirana termo bužirom... rezultat je sjajan, gramofon super radi, slika je čistija i stabilnija. Trenutno je na njemu AT95E kao prelazno rešenje, a uskoro sledi povratak u Ortofon stado i MC3 Turbo. Ostaje žal za Salsom koja je svojevremeno nesrećno izgubila kantilever :( ali polako, doći ćemo mi i do bronzanog Quinteta. U perspektivi sleduje stavljanje Kabusa fluid damper kadice, kao i estetaki radovi na pomalo izgrebanom plinthu (verovatno neko farbanje u crno). Dok ovo pišem vrti se Pretzel Logic i pije jutarnja kafa, ugođaj je više nego dobar. A u daljoj budućnosti... videćemo, možda neki SME 3009S2 Imp, ali to kada i ostatak sistema bude unapređen na viši nivo.

2. CD plejer je i dalje Denon DCD1460, ali kako je mrtav, trenutno je na operacionom stolu, pa ću javiti šta je bilo sa njim. U planu je da se vrati u operativno stanje i unapredi zvučno.

3. Pojačalo, nekad je bio HK PM650 Vxi, onda je "umro" pa je zamenjen Denonom PMA880R iz nužde, koji mi se nikad nije dopadao - taman, spor i muljav. Sada je Hari vaskrsao i doživeo unapređenje, dignuta mu je mirna struja i poteran je više u AB režim. Svira brže, preciznije i otvorenije no što se sećam da je ikad radio. Za sada mi sasvim radi posao.

4. Zvučnici su i dalje stari JBL L46. Nekako su mi prirasli uz srce, i zvučno i estetski. Imaju taj JBL mojo koji mi se sviđa, planiram da ih unapredim modovanjem skretnice - najviše mi smeta pomalo "loose" i neutegnut bas, tu bi kairam zamena bas prigušnice za vazdušnu zategnula stvari. Videću da se malo poigram i sa pozicioniranjem ili nekim zatvaranjem/poluzatvaranjem bas porta - bacajte sugestije.

Dugujem sličke, al moram da krećem, a i treba obrisati prašinu.

I svakako najvažniji član sistema su nosači zvuka, nakupilo se nekih sedamstotinak većih crnih komada plastike i stotinak manjih srebrnih komada plastike.

 

 

Link to comment
Share on other sites

23 sati ranije, fillex said:

 Sistem je u postupku generalne, koju znalački sprovodi kolega sa foruma alI_Zée, i koga ovim putem puno pozdravljam.

Ево овим путем и то јавно да се и Ја теби захвалим на твојој стручности свесрдној помоћи у вези мојих проблема са проклетом папирологијом.

 

22 sati ranije, Father said:

Neka je sa srećom povratak u sektu! :cheers

Ех секташи су поново у моди.  :ph34r:

И теби морам да се овако захвалим на помоћи када ми је била потребна, ништа посебно али нашао си ми се када ми је било најпотребније.  :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, alI_Zée said:

И теби морам да се овако захвалим на помоћи када ми је била потребна, ништа посебно али нашао си ми се када ми је било најпотребније.  :thumbsup2

Mislim da ovaj naš skromni Forum treba da ukršta i približava ljude i podstiče samo najbolje u njima. U svakom slučaju trebamo se pomagati.

Od saveta kao prve Forumske funkcije, do aktivnog druženja i praktične pomoći, koja je osnov ljudskosti i dobre volje.

Neka si ti meni živ i zdravi!

:thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Intenzivno slušam sistem ovih dana, sa gramofonom kao izvorom (CD po izuzetku, izvor je trenutno neki ubogi Samsung DVD plejer, dok Denon ne bude sređen), i što više slušam, sve mi se više sviđa. Opisao bih zvuk kao prilično neutralan i otvoren, uz donekle forward karakter (to je rekao bih JBL nota), koja, iako na uštrb preciznosti, dosta "uvlači" u muziku. Sređivanje Harmana u izvedbi alI_Zée-a je unelo ogromnu promenu, sistem prosto nikada nije zvučao ovako raskošno. Ono što mi sada deluje kao slaba karika je zvučnica - AT95E radi korektno i pristojno, ali ni mrvu preko toga. MC3 Turbo bi trebalo da dođe u septembru (ovim putem hvala i članu Željko_Dj na ispcrpnom prenošenju svojih utisaka o ovoj zvučnici), i mislim da će tada sistem, bar kada je gramofonija u pitanju, stvarno da legne na jedno duže vreme i da će samo ostati da se vrte ploče.

Link to comment
Share on other sites

Sada nešto čitam kao preporuku za AT95e u kombinaciji sa ručicom efektivne mase 12g, kao što je slučaj kod tebe.

Ne znam koliko si joj podesio vertical tracking force (VTF), ali se preporuke kreću oko 2.4g kako bi se dobio najbolji odnos complianse i trakinga brazde. Nije teško probati pa izvestiti kako se čuje na skoro maksimalnom trackingu.

Evo ovde cele priče.

Link to comment
Share on other sites

Ovaj tip prijavljuje neku veću dimenziju vrha nego što je u zvaničnoj specifikaciji. Moguće da je 2g onda ok. Probaj svakako.

 

Frequency Response 20-20,000 Hz
Channel Separation >20 dB at 1 kHz
Tracking Force Range 1.5-2.5 grams 
2.0 grams (20 mN) recommended tracking force
Recommended Load Impedance 47,000 ohms
Output 3.5 mV (1 kHz, 5 cm/sec)
Channel Balance within 2.0 dB
Stylus Type 0.3 x 0.7 mil elliptical diamond stylus
Cantilever Alloy tube
Mount Half-inch
Replacement Stylus ATN95E
Link to comment
Share on other sites

Ovaj tip prijavljuje neku veću dimenziju vrha nego što je u zvaničnoj specifikaciji. Moguće da je 2g onda ok. Probaj svakako.
 
Frequency Response 20-20,000 Hz
Channel Separation >20 dB at 1 kHz
Tracking Force Range 1.5-2.5 grams 
2.0 grams (20 mN) recommended tracking force
Recommended Load Impedance 47,000 ohms
Output 3.5 mV (1 kHz, 5 cm/sec)
Channel Balance within 2.0 dB
Stylus Type 0.3 x 0.7 mil elliptical diamond stylus
Cantilever Alloy tube
Mount Half-inch
Replacement Stylus ATN95E
Mislim da to nije tačno, ako se dobro sećam, zvanični AT podaci su 0.4x0.7. Zapravo postoji i 0.3x0.7 verzija igle, zove se ATN95EX (cela takva zvučnica se zove AT95EX) i kućište igle je crveno a ne zeleno. Ima da se kupi u UK, i sećam se da sam na nekim forumima čitao utiske da je tracking nešto bolji a visoki finiji i manje prštavi od obične AT95E.

Evo i linkova za istu sa UK Amazona: https://www.amazon.co.uk/Audio-Technica-AT95EX-PHONOGRAPH-CARTRIDGE/dp/B078BQ7F54/ref=mp_s_a_1_1?ie=UTF8&qid=1533568217&sr=8-1&pi=AC_SX236_SY340_FMwebp_QL65&keywords=at95ex&dpPl=1&dpID=41-9v9DAsdL&ref=plSrch


Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...