Jump to content


Kindle - da, ne i ako da, koji


pera451

Recommended Posts

Vec neko vreme razmisljam o nabavci Kindle-a.

Skupio sam solidnu kolekciju E-knjiga. Jedno vreme sam ih stampao, ali se to pokazalo kao neprakticno.

Do sada sam ih citao sa dekstop-a/notebook-a, ali razmisljam o nekoj varijanti koja bi bila pogodna za putovanja, za sta ni notebook nije neko prakticno resenje (autonomija, gabariti).

Sam Kindle se opet nudi u velikom broju verzija - WiFi/3G/"obican"/Touch/Fire, i pri tome sve to u cetiri generacije.

Ja knjige vec imam (skupljam samo PDF-ove), pa mi mogucnosti komunikacije i skidanja ne znace nista. Vazna mi je samo funkcionalnost citanja knjiga i u tom smislu zelim najbolje (za svoje oci).

Nazalost, nisam imao priliku da uredjaj imam neko vreme u rukama, pa da procenim da li mi i koliko odgovara za predvidjenu namenu.

Sta Vi mislite (ili koristite)? Sva iskustva su dobrodosla!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 140
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

pdf je najgori format za e-knjige jer je pre svega namenjen pripremi za stampu. na malim readerima pdf ne moze da izgleda dobro.

mobi i epub su u svojoj sustini html obogacen css-om i koriste se na kindlu i ostalim readerima.

ako insistiras na pdf-u nekakvo resenje bi mogao da bude glomazni kindle dx ili nepopularni googlov iriver story hd koji ima vecu rezoluciju od ostalih pa moze bolje da prikaze pdf.

Link to comment
Share on other sites

KažeÅ¡ da imaÅ¡ veliku kolekciju e-knjiga, da li su u pitanju pdf fajlovi skeniranih knjiga ili prave e-knjige tipa mobi, kf8 i sliÄno?

Pitam zato Å¡to će Kindle pdf knjige da pregleda kao fotografije, tj da ćeÅ¡ svaku stranicu morati da zumiraÅ¡ da bi je mogao Äitati.

Postoje konverteri naravno, ali oni imaju maksimalan uÄinak samo kod Äisto tekstualnih knjiga, knjige sa ilustracijom će u konverziji da izaÄ‘u haotiÄno.

Fire nema e-ink ekran tako da njega možda da zaobiÄ‘eÅ¡ - on je viÅ¡e kao tablet, a kindle Å¡to veći to bolji za Äitanje :)

Ja imam obiÄan, a bolji mi je touch koji imaju neki moji prijatelji.

Eto mojih par redaka.

Link to comment
Share on other sites

@najgori i lukaluka,

puno hvala za komentare - upravo zbog ovoga sam i pokrenuo temu.

PDF nije savrsen format, ali je raspostranjen. Knjige koje sam nakupio jako je tesko naci u bilo kom obliku (ponekad cak i kupiti), tako da sam srecan da ih uopste imam. Neke su skenirane, neke generisane - ima tu svacega. Ali za mene predstavljaju ogromnu vrednost.

Pitanje moze da glasi i ovako - sta preporucujete za PDF, a da je lako prenosivo i ima zaista veliku autonomiju.

Razmisljao sam ja i o nekom tabletu, ali mi se to ipak nije ucinilo idealnim resenjem - dimenzije, autonomija, ...

Link to comment
Share on other sites

tablet je jako los za duze citanje zbog treperenja ekrana i rezolucije - apple ipad je verovatno najbolje tablet resenje.

iriver story hd bi mogao da bude solidno resenje iako je verovatno propao kao projekat, ako bi uspeo da ga dovuces iz amerike gde je malo, malo na nekim rasprodajama (target i slicno). procitao sam da je najbolje resenje za skenirane knjige. evo ga za 85 dolara.

po toj ceni bih ga kupio odmah iako imam sony prs505 i kindle 4nt upravo zbog skeniranih knjiga i pdfova.

ovaj forum je korisno mesto za sve sadasnje i buduce vlasnike readera.

Link to comment
Share on other sites

Od tableta, za čitanje teksta je sigurno sada najbolji novi iPad jer ima Retina displej sa rezolucijom koja je četiri puta veća od dosadašnje, tako da pojedinačni pikseli nisu vidljivi golim okom, što znači da slovo izgleda skoro kao odštampano. Nisam upoznat sa treperenjem slike na tabletima.

Link to comment
Share on other sites

Pitanje moze da glasi i ovako - sta preporucujete za PDF, a da je lako prenosivo i ima zaista veliku autonomiju.

Razmisljao sam ja i o nekom tabletu, ali mi se to ipak nije ucinilo idealnim resenjem - dimenzije, autonomija, ...

Imao sam otprilike slicna pitanja i nedoumice pre nekog vremena, i posle visednevnog istrazivanja na kraju se ipak odlucio za Kindle (ovaj poslednji, IV generacije, nije touch, ima wifi, bez 3G i sl.) Evo i zasto:

- Tablet je odlican za sve osim za citanje knjiga :) Surf, blogovi, facebookovi, mailovi i slicno je ok. Na citanje svakog od ovih tekstova potrosis 2-10 minuta, posle toga odes na drugi site koji ima drugi font, velicinu fonta, boje itd. Oci ti se akomodiraju na razlicite kombinacije navedenog i ne zamaraju se (tako bi bar trebalo). Kada uzmes da citas knjigu na tabletu, situacija je drugacija. Tamna slova na bljestece beloj pozadini posle nekog vremena zamore. Ne znam za ove nove retina ipadove ali na motoroli xoom sam probao i nakon nekih pola sata u prilicno zatamnjenoj prostoriji sam zasuzio.

- Drugi, mozda i vazniji argument u prilog kindle-a za citanje PDF-ova je njihov besplatan servis za konvertovanje PDF-ova u kindle format (da li mobi ili njihov .azw, nisam siguran). U svakom slucaju kada imas PDF koji bi citao na kindlu posaljes ga sebi na [email protected] i za par minuta ga dobijes direktno na kindle. Meni je ova opcija mnoooogo bolja nego neki standalone programi na PC-u za konvertovanje iz kojecega u kojesta. Kindle servis verovatno radi isto ali bi trebali da su optimizovaniji.

Nadam se da sam pomogao.

Link to comment
Share on other sites

Ovo su interesantne informacije. Bilo bi najbolje kada bij nesto od ovoga mogao da probam u praksi, pre kupovine, ali mi se cini da to nece ici tako lako.

U svakom slucaju sam na onom sajtu sa link-a nasao interesantna misljenja vezana za PDF i dijagonalu ekrana. Hm....

Link to comment
Share on other sites

refresh rate ipada je 60Hz, cini mi se, i to, uz pozadinsko osvetljenje nekom moze da predstavlja napor za oci - kao kad dugo buljis u monitor.

kod e-inka toga nema tako da je osecaj najpriblizniji citanju papirne knjige.

sto se tice konvertovanja pdf-a na mobileread forumu postoji nekoliko uputstava za to. nijedno resenje nije idealno jer se radi o 2 sustinski razlicita formata - za razliku od jednostavnog konvertovanja epuba u mobi i obrnuto.

uzgred, kupio sam par knjiga u pdf formatu od legalnih izdavaca i to je bilo toliko lose uradjeno da ne bih nasiroko o tome. reci cu samo da su pdfovi imali pasere i cajtne sto znaci da su izdavaci umesto elektronskih knjiga prodavali pdfove pripremljene za stampu.

Link to comment
Share on other sites

Nema nikakvog treperenja kod iPad-a, to Å¡to je osvežavanje 60Hz ne znaÄi da ekran treperi. Ono Å¡to jeste problem je pozadinsko osvetljenje koje zna da zamara oÄi na duže staze. Sa pozitivne strane, iPad može da se Äita u mraku, Å¡to je meni jako zgodno i koristim ga svakodnevno pred spavanje. Sa negativne strane, relativno mala rezolucija jeste problem kod pdf-a, i slova nekad izgledaju mutnjikavo pored toga Å¡to su sitna. Kod trojke to mnogo bolje izgleda, ali sam ga držao sam par minuta u rukama, ne znam kakav je na duže staze. Pored toga tableti uvek imaju bljuzge po ekranu zbog touch interfejsa, a te bljuzge dodatno smetaju pri Äitanju. Nego kako to da meni onda odgovara iPad za svakodnevno Äitanje? Lepo, uglavnom Äitam stripove na njemu :D

Na kindlu sam video kako izgleda pdf i nema tu sreće za ozbiljnije Äitanje. Osim ako je pdf takav da može da se preformatira u neki drugi format. To je baÅ¡ neprilagoÄ‘en format za Äitanje sa malih ekrana, i plaÅ¡im se da će tu i ipad i kindle biti samo kompromisi.

Link to comment
Share on other sites

meni je 6" malo, osim ako nije epub, svako zumiranje je smaranje na reader ekranima. ako te ne mrzi da se upustus u dug proces konvertovanja pdfova, zaobidji kindle. ja imam ipad3 i ostrina teksta je savrsena, to neces nigde naci, ali na kraju dana to je ipak lcd ekran, i tu se oci zamore, suze, itd...ali moze lepo da se koristi za mnoge audiofilske stvari pored citanja kniiga

Link to comment
Share on other sites

New iPad je, ako ćemo pravo, najbolji za viÅ¡esatno Äitanje, s obzirom da ima ubedljivo najbolju rezoluciju od svega Å¡to može da se koristi za Äitanje knjiga u bilo kom elektronskom formatu.

Ja bih na tvom mestu obavezno uzeo ovo u razmatranje - ako neko koga znaÅ¡ ima New iPad najbolje bi bilo da ga uzmeÅ¡ na 1-2 dana i sam se uveriÅ¡ da li ti odgovara. Ja sam liÄno bio frapiran rezolucijom, tako neÅ¡to do sada nisam video.

Link to comment
Share on other sites

Rabim Kindle 2+ godine i mogu da ti kazem da je lepse nego stampana knjiga. Jedini problem na koji ja naletim jeste ako hocu da preletim knjigu ono 2-3 strane ovde pa pa 2-3 iz sredine pa malo sa kraja da osetim knjigu. Citam iskljucivo non-fiction knjige i 4-5 sati sa kratkim pauzama (zbog mozga ne ociju) svaki sat i nema problema.

Calibre je program koji radi konverzije sasvim pristojno, i ono sto ume da zabrlja jeste da ostavi futer i header kao da su pravi tekst ali posto je na svakoj strani isto to samo preskocis, vrlo brzo se naviknes.

Autonomija je beskonacno ako redovno citas :) Tj videces da ti fali baterije pa ces ukljuciti da se napuni. Struja se trosi pri promeni ekrana tj pri listanju a ne pri prikazivanju. Na kraju i cena u poredjenju sa raznim tabletima je sjajna tako da za citanje knjiga postoji samo jedna opcija a to je eink reader. Cini mi se da novi Nook ima i led osvetljenje u sebi pa pogledaj i njega. A ovaj najnoviji kindle bez tastature je smesno lagan (ima ga koleginica) i za istu velicinu ekrana je nesto manji.

Link to comment
Share on other sites

Najbolje ako imas nekog iz US da dolazi da ti donese posto je tamo i jeftinije. Kao drugu opciju isto ovo samo iz EU da te ne bi rebnuli PDV+Carina+Spedicija. A kao treca mozes i sam da narucis ali krajnja cena je varijabilna u zavisnosti da li ce da salju na carinu ne znam kakva su sad pravila posto si ranije mogao do valjda 100e bez carinjenja.

Ja sam hteo busom da posaljem burazeru ali su mi bezobrazno trazili vozaci 40e na sta sam ih ja vrlo kulturno odbio.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da mi je cena od 120 za koliko se prodaju na Benchmark-u sasvim OK i ne bih smarao nikoga napolju zbog male ustede i potencijalnih neprijatnosti.

Cena je OK, pitanje je samo izbora - voleo bih da mogu da uporedim nesto od ponudjenog i vidim uzivo kako rade sa PDF-om i konvertovanim fajlovima.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...