Jump to content


Dovoljno dobar izvor (izlaz)


dude

Recommended Posts

Na laptopu imam optiÄki S/PDIF izlaz, koji je sada trenutno povezan optiÄkim kablom direktno u MD. Kvalitet je takav da, koliko para toliko muzike :cry: Elem, do skoro je tu negde izmedju bitisao M-Audio transit, koji je unosio primetnu punoću u zvuku, inaÄe spojen preko USB-a, a njegov optiÄki izlaz kablom u MD. Transit je poÄeo da me iritira onog trenutka, kada sam preÅ¡ao na Win7. Poslednji drajveri za njega su toliko bagovali, da sam ga prodao. Sad znam, da sam trenutno u ,,downgrade-u,,ali, imam želju da za neke približne novce (4-5000 dinara), koliko imam na raspolaganju, povratim situaciju na staro. Imam u vidu sledeću varijantu

http://www.kupindo.c...-Audio-Notebook

Ako neko ima ideju, i da li je na ovoj kartici bolje odradjen optiÄki out, (u mom sluÄaju izvor, ili je pak, sama integruÅ¡a izvor, nebitno), a od izvora uvek vode dva putića, onaj pravi i onaj drugi ;-) Å ta je tu bitnije, integruÅ¡a ili eksterna kartica ili njihovi optiÄki S/PDIF izlazi ili svi zajedno :huh: ... i da li uopÅ¡te da se bakćem sa ovim ili da Å¡tekam lovu i kupim si jednog dana neko pristojno dakÄe sas USB? (prim.prev)

Link to comment
Share on other sites

Ne verujem, zato pitam. Ponovo pitam, ako dac pravi konverziju jedinica i nula u zvuk, kakve veze ima kvalitet zvucne koja salje jedinice i nule?

Procitao sam na Wikipedia da jitter moze da stvori sum, klikove, ali nigde se ne pominje promena boje zvuka, ili nesto slicno

Link to comment
Share on other sites

Jitter, sam kvalitet pravljenja spdif signala, oklopljenost od ostatka kucista... ako ne verujes u to, onda nema veze.

Vlado, pa Å¡ta misliÅ¡, da li je ova Creative X-Fi extreme kartica vredna truda i uloženog novca, s obzirom na tvoje objaÅ¡njenje? I najviÅ¡e me muÄi, da li će dobaciti do M-Audio Transit-a? :roll:
Link to comment
Share on other sites

Kako da dobaci po kvalitetu? Tebi treba fina karta koja ima dobre drivere. M-Audio Transit ne radi na Win 7 a za Creative ne znam kakvu ima podrsku za ASIO ili Wasapi. Slusao sam ranije X-Fi Platinum i spdif je bio solidan ali ove laptop varijante nisam cuo.

Link to comment
Share on other sites

Kako da dobaci po kvalitetu? Tebi treba fina karta koja ima dobre drivere. M-Audio Transit ne radi na Win 7 a za Creative ne znam kakvu ima podrsku za ASIO ili Wasapi. Slusao sam ranije X-Fi Platinum i spdif je bio solidan ali ove laptop varijante nisam cuo.

Da, po kvalitetu....podrÅ¡ka za Win7 i WASAPI sasvim solidna, po priÄama sa neta. ;-) Nevermind, biću u zasedi, naleteće neÅ¡to.
Link to comment
Share on other sites

@Djape : Ovih dana sam promenio izvor SPDIF signala.Prvo sam koristio (stari) PC sa Creative SB Live 0060 (Windows XP) i iz nje izvlacio signal preko digital out-a, a sada signal koristim direktno sa ploce,konkretno http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3934#sp (Windows 7), dok je ostatak sistema nepromenjen. Razlika je velika,bar u mom slucaju a ako te zanima dobrodosao si da proveris isto.

Izvini Struja,ako malo oftopicarimo.

Link to comment
Share on other sites

@Djape : Ovih dana sam promenio izvor SPDIF signala.Prvo sam koristio (stari) PC sa Creative SB Live 0060 (Windows XP) i iz nje izvlacio signal preko digital out-a, a sada signal koristim direktno sa ploce,konkretno http://www.gigabyte....spx?pid=3934#sp (Windows 7), dok je ostatak sistema nepromenjen. Razlika je velika,bar u mom slucaju a ako te zanima dobrodosao si da proveris isto.

Izvini Struja,ako malo oftopicarimo.

Ma, opuÅ¡teno, slobodno diskutujte ljudi, ovo je demokratski forum. Btw, potvrdi samo u Äiju korist ide razlika, može se protumaÄiti dvojako :ph34r:
Link to comment
Share on other sites

1. verzija :

PC (Windows XP) -> Creative Sound Blaster Live SB 0060 (sa pripadajucim drajverom) -> coax kabl ->...

Ovde sam u digital out ubo mono bananicu (jer karta nema coax izlaz) iz koje sa druge strane izlazi zenski cinc.U pitanju je samo mali adapter,nista posebno u koji se ubada koaksijalac.

2. verzija :

PC (maticna http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3934#sp ) -> diy SPDIF/coax kabl -> coax kabl -> ...

U ovom slucaju izlaz na ploci se povezuje http://www.albatron.com.tw/public/Images/Knowledge/2008032501/HDMI_SPDIF02.jpg .Sa druge strane,na kraju ovog kabla se nalazi zenski RCA (cinc) u koju se ubada koaksijalni kabl.

Razlika je, po mom misljenju, velika u korist verzije 2. Bas je nesto cvrsci,odsecniji i ne mulja kao ranije.Visoki znatno otvoreniji i izrazeniji,ali ne previse. Generalno mnogo preciznija slika sa boljom definicijom. To je krajnji rezultat koji se primecuje bez problema,vec na prvo slusanje. Zasto i kako ne znam tacno, to neka kaze neko ko se bolje razume.

I da kazem samo, zbog ext daca koji imam muziku uvek slusam preko digitalnog izlaza sa PC-a. Analogne ne koristim,a na novoj maticnoj ga nisam ni probao.

Link to comment
Share on other sites

Ma ja sam se mlatio sa ovom mojom audigy al nikako nisam mogao da dobijem dogital out pa zato pitam..

Sad sam je prebacio u drugi komp na xp i radi analogno menja integrisanu..

Imam na novijem kompu realtec hd Äip a na ploÄi izvedeno posebno optiÄki i coah samo sam zaboo i redi sve preko mds je 510..Sa zvukom sam zadovoljan samo me kopkala razlika izmeÄ‘u ove 2 karte..

Link to comment
Share on other sites

ÄŒitao sam tvoju temu Bujo, Äim sam poÄeo da njuÅ¡kam u vezi Behringer-a, FCA 202 je koÅ¡tao u Artystu 9 000 dinara, nemaju ni njega viÅ¡e, ali to mi je u ovom trenutku mnogo, a polovnih nema u oglasima. InaÄe ove male UCA 202 i 222 rade 16/48 konverziju, Å¡to im je joÅ¡ jedan minusić, ali moja Yamaha MD, ionako ne podržava preko 48KHz.

Btw, Äovek mi je spustio cenu na 4000 dinara za karticu( samo otpakovana) sa poÄetka teme, ali niko da naleti sa nekim konkretnim miÅ¡ljenjem u vezi nje tj. kvaliteta njenog optiÄkog izlaza :roll: Izgleda da se retko koriste na ovin naÅ¡im prostorima, ali... strpljen-spaÅ¡en :type

Link to comment
Share on other sites

Za ove pare mozda mozes da kupis pristojan USB -> S/PDIF konverter, koristis sa MD-om, pa kad skupis parice onda neki mali DAC...

Mrka kapa, ali ko zna, možda i ubodem jack-pot jednog dana, pa to neće biti mali DAC, nego onako baš, unormuse big DAC :wave2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Da li je neko koristio optiÄki izlaz sa ove hi-end kartice i da li je uporedjivao sa neÄim sliÄnim po rangu cena ? Malo bih se poigravao sa njom i uporedjivao sa SPDI/F izlazom sa mog laptopa, ali, rekoh, da ne bacim Äitavih 3000 dinara u bunar, pre konsultacija.

http://aaryaninfocom.com/peripherals/sound-blasters/creative%20Usb%2024%20Bit%20live/art_Live!24-bitExternal_p.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ja takodje koristim SPDI/F toslink izlaz sa laptopa, pa direkcione u DAC. E, sad, muÄi me najveći neprijatelj savremenih audiofila, onaj tzv. jitter, koji u principu kapiram, ali ne do kraja. Uzmimo sad, da ubacim eksternu USB kartu sa optiÄkim izlazom, koji ću posle da zviznem u DAC..

ZnaÄi, ubacujem joÅ¡ jedan kabal(USB) i joÅ¡ jedan uredjaj izmedju DACa i laptopa, kao takodje potencijalne nosioce odredjenog jittera. Molim malo iskusnije i mahere u ovom domenu, da mi malo smislenije objasne, da li će optiÄki izlaz sa ekterne USB karte biti bolji izvor, od samog integrisanog SPDI/F toslinka sa laptopa i da li ću ja uopÅ¡te Äuti tu razliku na sistemu od nekih 350 eura ?!

Pretpostavljam da je jadac u implementaciji samog toslinka i njegovom kvalitetu, a da li je on uopšte bolji na nekoj entry level Creative kartici, ( ili koju pojuriti do 50 eura) nego onaj na laptopu, koji pre tri godine plaćen 1250 eura !?

Jako sam radoznao po ovom pitanju i izvinjavam se kolegi na upad u temu :oops:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...