Jump to content


[Hi-Files poziva] Konkurs za projekat samogradnje


Ljuba

Recommended Posts

Poštovani samogratitelji entuzijasti,

časopis Hi-Files ovom prilikom raspisuje konkurs za objavljivanje samostalnih DIY projekata.

Ideja je da neke od pristupačnih i jednostavnih projekata samogradnje predstavimo širem krugu čitaoca časopisa, u vidu doštampavanja male knjižice džepnog formata koja bi se poklanjala uz časopis.

Pretpostavljamo da će 16 strana A5 formata biti sasvim dovoljno da predstavimo neke projekte.

Ukoliko imate dobre ideje javite se na mail redakcija et hi-files tačka com sa vašim predlozima.

U nadi da ćemo zajedno realizovati ovaj poduhvat

Srdačno

Ljuba Miodragović

gl. i odg. urednik

Hi-Files

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 165
  • Created
  • Last Reply

Da, ideja je na tih npr. 16 strana napisati tehnicko uputstvo, postaviti fotografije i Å¡eme, kao i detaljan opis postupka izrade.

Praktično bi smo napravili tutorijal za pravljenje određenih uređaja.

Autor projekta treba da nas snabde materijalom, a ostatak oko dizajna i štampe je naš deo problema.

Link to comment
Share on other sites

Lepo i interesantno! Videcemo dokle nam je "mladjarija" dogurala sa znanjem i vestinama! Ako bude kriticno i potrebno, nudim kao poklon, da uradim dizajn plocice za taj neki odabrani uredjaj.

PS: Zaboravih da pitam... do kog nivoa kompleksnosti dizajna se ocekuje da bi trebalo ici, i koje oblasti elektronike?

Link to comment
Share on other sites

Boro, mozda si zapravo ti pravi covek za prvo izdanje.

Mladjarija ima punu podrsku, ali svakako da im treba jos iskustva.

Pravimo bukvalno detaljan tutorijal pravljenja nekog projekta.

Sta sve to ukljucuje, znate najbolje vi samograditelji.

Tekstualni opis projekta, slika gotovog proizvoda na pocetku.

Zatim, spisak neophodnih delova i alata.

Step-by-step tutorijal sa propratnim fotografijama.

I na kraju.... zna se :lol:

Ako zelimo zajedno da popularisemo DIY, mislim da je ovo najbolji put da dodjemo do sire publike, koju Hi-Files svakako poseduje.

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Ljubo,

Ti i ja se ne znamo licno, ali iz mnogih meni poznatih razloga te veoma cenim i postujem pa bi sa moje strane jedino bilo fer da i tebi a i svima koji me postuju i veruju predocim punu istinu. Verujem da vec vecina zna da posedujem prilicna znanja i iskustva iz ove oblasti i gledano sa te strane verovatno ne bi bilo problema zadovoljiti potrebe jednog takvog poduhvata, koji inace u mojim ocima ima cistu desetku!

Moj problem je da sam ja takav tip coveka da SVEMU sto radim i cega se prihvatim, posvecujem mnogo paznje i odgovornosti, a jedan ovakav projekat bi to svakako zahtevao. Imajuci to u vidu, a znajuci i mnogo drugih stvari i situacija u mom privatnom zivotu o kojima vi ostali razumljivo nista ne znate niti bi trebalo da znate, vrlo mi je tesko da obecam tako nesto. Ako to treba odraditi onako kako ja mislim da treba i kako izgleda i ti mislis da treba, to nije nimalo naivno i trazice puno rada i vremena. Ni sam ne znam sta da kazem... to je upravo ono sto ja pokusavam zadnjih godina i zbog cega je i nastao moj sajt, a to je da nekako animiram mladje ka DIY aktivnostima a ova tvoja zamisao je upravo u tom pravcu. Tek sam danas prvi put uocio taj poziv na forumu... Neka me jos koji dan da to "svarim"... ko zna mozda me i "prevarite"! :lol:

Jos uvek nemam tacnu sveukupnu sliku toga sto si zamislio jer mi na taj deo posta nisi odgovorio. Nivo kompleksnosti... ciljana grupa... tezina realizacije (u smislu nabavljivosti komponenata kod nas, potrebnog instrumentarija i alata)... razred troskova celog projekta... Mozda ce nekome sve ovo izgledati kao filozofiranje, ali verujte mi, vrlo dobro znam o cemu govorim!

Link to comment
Share on other sites

Znas kako, ja kao pravi publisher :lol: vidim taj dodatka slican onome iz PC Pressa. Dakle, to je nesto sto ja mogu finansijski da obezbedim (prelom + stampa + insertovanje).

RAzumem da shvatas pricu ozbiljno i da zelis da se tome posvetis sa puno paznje koja naravno zahteva vreme.

Sto se tice kompleksnosti, ja smatram da od svega moramo krenuti polagano.

Kao i sa tekstovim u HFu koji su u startu bili suvise jednostavni, a sada su na nekom srednjem nivou.

Znaci sam autor projekta mora imati u vidu upravo ovo sto si naveo, da ce taj dodatak mnogi preskociti, da ce ga poneki prelistati, a tek poneki citati iznova dok ne uzmu "stvar u svoje ruke".

Ja bi krenuo od jednostavnog projekta, pojacala pretpostavljam da su najlaksa, a opet dovoljno interesantna.

Delovi moraju biti dostupni siroj publici ili se makar jednostavnim metodama mogu naruciti u Srbiji.

Alat bi bio onaj osnovni, znate bolje sta to podrazumeva, merni instrument, lemilicu, kalaj itd Davno je proslo od kako sam napravio ono jedno pojacalo u zivotu :)

Za sve predloge smo otvoreni, a sto se tice vremena, nigde nam se ne zuri. Ovaj dodatak mozemo da napravimo bilo kada.

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Odlićna ideja u svakom pogledu...., slažem se sa Borom da je to ako se redi kako treba dosta ozbiljna stvar koja iziskuje ipak nešto vremena i rada, ali da je Bora prava osoba ze to u to ne sumnjam, svakako triba iskoristit njegov potencijal,

Mislin da je osim dobavljivosti dijelova važna stvar da dijelovi budu standardni ali i zamjenjivi sa skupljim, da nekažen egzotićnijim, pa ko voli nek izvoli, ali svakako da su relativno lako nabavljivi, ali to je odlika Borinih projekata, ali svakako najvažnija je stvar da se nađe di se može izradit ploćica ili ploćice, tako da se mogu jednostavno narućit, to će dat dodatni poticaj, u to san dosta siguran, kad se ima kvalitetna ploćica onda ni malo kompliciraniji projekt nije problem, iz mog malog iskustva san svatija da je ploćica sa elektronikom pojaćala još i najmanja stvar kod izrade pojaćala, puno više problema zadaje izrada kutije, a i cijena kvalitetnog napajanja...., zato nema smisla ić na nešto skroz jednostavno a ni komplicirano...., zlatna sredina koja će i troškovima izrade i krajnim rezultatom sigurno opravdat rad na tom projektu....,

Link to comment
Share on other sites

Ipak ne Viktore. Po mom misljenju to je daleko iznad nivoa koji bi po meni trebalo da ima taj projekat za konkurs. Ako i budem to radio najverovatnije ce to biti "Standard". To se slaze sa Ljubinim pristupom da treba krenuti polako i sto kazu "od pocetka". Po meni, ciljna grupa su oni koji bi uz takav dizajn uglavnom pocinjali sa interesovanjem za samogradnju audio uredjaja. A tu je najvaznije da je lako napravljivo, da ne trebaju basnoslovna sredstva i meseci traganja za delovima i da nema razocarenja u prvim koracima.

Link to comment
Share on other sites

ja imam jedan skoro napravljen phono stage ali mislim da nije u pravcu onoga sto zelite. Projekat nije komplikovan koliko je skup za domace uslove (delovi bez kucista oko 200Eura) pa mislim da ne bi bilo dostupno pocetnicima...

Pred

PS

Ako nadjem vremena predstavicu ga na forumu jednog dana :lol:

Link to comment
Share on other sites

Ipak ne Viktore. Po mom misljenju to je daleko iznad nivoa koji bi po meni trebalo da ima taj projekat za konkurs. Ako i budem to radio najverovatnije ce to biti "Standard". To se slaze sa Ljubinim pristupom da treba krenuti polako i sto kazu "od pocetka". Po meni, ciljna grupa su oni koji bi uz takav dizajn uglavnom pocinjali sa interesovanjem za samogradnju audio uredjaja. A tu je najvaznije da je lako napravljivo, da ne trebaju basnoslovna sredstva i meseci traganja za delovima i da nema razocarenja u prvim koracima.
Link to comment
Share on other sites

Jako dobra ideja i sasvim ostvarljiva (uz malo dobre volje). Možda bi za mladju generaciju trebalo krenuti sa nekim GainClone projektom, lako je za realizaciju, delovi su dostupni i relativno jeftini a rezultati su za poÄetnike viÅ¡e nego zadovoljavajući.

Vrlo je verovatno da bi većina nas sa foruma oÄas zavrÅ¡ila elektroniku za ovakav projekat, postavlja se pitanje kutije i finiÅ¡a uopÅ¡te.

Å to se tiÄe projekata gospodina Bore, deluje mi da su malo previÅ¡e komplikovani za poÄetnike mislim da bi to trebalo ostaviti za kasniju fazu, lepÅ¡e reÄeno - za veliko finale.

Ja konkretno radim na projektu kvalitetnih stalaka za zvuÄnike, kad zavrÅ¡im prvi par, postaviću slike na forum, da prodiskutujemo zajedno, ako bude interesa napravimo od toga diy projekat.

Link to comment
Share on other sites

Možda bi bila dobra ideja, podeliti projekat na tri dela:

1. Izrada pojaÄivaÄa (najbolje bi bilo integrisanog ali to malo komplikuje celu stvar)

2. Izrada zvuÄnih kutija (bookshelf ili floorstand - treba razmisliti), od komponenti dostupnih na naÅ¡em tržiÅ¡tu

3. Dodatna oprema: interkonekti, kablovi za zvuÄnike, stalci.....

I na kraju predložiti naÅ¡im dragim Äitaocima neki od dvd playera novije generacije, koji bi napunio zvukom ono Å¡to smo im predložili da naprave.

To bi bio jedan od naÄina da ljudi iskoriste naÅ¡e znanje i iskustvo i za neke normalne pare dodju do sistema koji pristojno svira, pri tom ne zaboravljajući na edukativni element.

Link to comment
Share on other sites

Razmisljajuci o predlozima koje je dao "papa d.j." sve mi se vise cini da je covek mozda i najblizi konceptu "intro" nivoa. Zato sam zagrejao stolicu i pri kraju sam dizajna plocice "integrisanog" stereo sistema za taj prvi projekat. Ipak bi vecini onih koji pocinju bilo najlakse i najsigurnije da urade prvu konstrukciju uspesno i kvalitetno sa gotovim pojacalima tipa GC. Tu je ipak teze bitnije "promasiti" a nivo kvaliteta je za prvu gradnju vise nego respektabilan. Namerno sam uradio uredjaj integrisanog tipa tj. sve je na jednoj plocici - i izlazni stepeni i pretpojacala sa tonskom kontrolom cak i sva napajanja osim transformatora. Uspeo sam da sve to smestim na 178x147mm! Trudio sam se da sistem bude sto fleksibilniji jer nece svi hteti da imaju sve funkcije i kontrole.

Verujem da ce se vecini ovo dopasti tim pre sto ce moci sami da urade uradjaj koji bi lako mogao nadmasiti gotovo bilo koju fabricku mini ili midi liniju, odnosno njen pretpojacavacki i pojacavacki deo.

Link to comment
Share on other sites

Razmisljajuci o predlozima koje je dao "papa d.j." sve mi se vise cini da je covek mozda i najblizi konceptu "intro" nivoa. Zato sam zagrejao stolicu i pri kraju sam dizajna plocice "integrisanog" stereo sistema za taj prvi projekat. Ipak bi vecini onih koji pocinju bilo najlakse i najsigurnije da urade prvu konstrukciju uspesno i kvalitetno sa gotovim pojacalima tipa GC. Tu je ipak teze bitnije "promasiti" a nivo kvaliteta je za prvu gradnju vise nego respektabilan. Namerno sam uradio uredjaj integrisanog tipa tj. sve je na jednoj plocici - i izlazni stepeni i pretpojacala sa tonskom kontrolom cak i sva napajanja osim transformatora. Uspeo sam da sve to smestim na 178x147mm! Trudio sam se da sistem bude sto fleksibilniji jer nece svi hteti da imaju sve funkcije i kontrole.

Verujem da ce se vecini ovo dopasti tim pre sto ce moci sami da urade uradjaj koji bi lako mogao nadmasiti gotovo bilo koju fabricku mini ili midi liniju, odnosno njen pretpojacavacki i pojacavacki deo.

Link to comment
Share on other sites

PoÅ¡to je već par forumaÅ¡a spomenulo kako je izrada kućiÅ¡ta jedan od većih problema, a kako sam i sam vidio mnogo pojaÄala koja kućiÅ¡te nisu nikad ni dobila Å¡ta mislite da se samograditeljima i savjetuje da uzmu kućiÅ¡te od nekog starog modela, a zaÅ¡to ne i hladnjake i trafoe pogotovo toruse. Jedva Äekam da izaÄ‘e prvi prilog, ja sam svojevremeno razmiÅ¡ljao o jednom Borinom pojaÄalu, ali sam privremeno odustao najviÅ¡e zbog toga Å¡to mi se Äini da je kasnije takvo pojaÄalo jako teÅ¡ko prodati/zamjeniti.

Link to comment
Share on other sites

KućiÅ¡ta od starih, neispravnih pojaÄivaÄa su jako zgodna stvar, takodje mogu da se preprave i kućiÅ¡ta od starijih Pentium 2 raÄunara - za manje projekte dobro je kućiÅ¡te od hp Vectre, za veće - IBM PC 300 GL serija.

Kada su trafoi od neispravnih pojaÄivaÄa u pitanju - treba proveriti napone sekundara trafoa, pa prema tome birati odgovarajući tip elektronike pojaÄivaÄa.

Nevolja kod starijih pojaÄivaÄa/receivera je to, Å¡to su Äesto predvidjeni za single side napajanje elektronike - na mom Marantzu je to 0, +52V.

Doduše u datasheetu za LM3886 postoji i toplogija sa single side napajanjem.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...