Jump to content


Razlika izmedju High-End i Hi-Fi opreme...


hispanjolac

Recommended Posts

  • Replies 686
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Čekaj, više ne tvrdiš da je Hi-End skuplji nego što je bio.

Ne znam kako si doÅ¡ao do ovog zakljuÄka.

Sada tvrdiš da je sve preko 10.000€ prevara i da nema poboljšanja u zvuku?

U nekim sluÄajevima ima u nekim nema. A da li ima poboljÅ¡anja u zvuku treba da odluÄi sam kupac kad Äuje iste, a ne da kupuje na osnovu cene i reklame. Jedino ako mu nije jedini cilj da ima skuplje od komÅ¡ijinih.

Koliko si sistema skupljih od 5000€ u prilagoÄ‘enom okruženju imao priliku da ÄujeÅ¡ do sada? Koliko si ukupno takvih sistema imao priliku da ÄujeÅ¡ u životu?

Nedovoljno - predpostavljam da taj odgovor oÄekujeÅ¡. Ali ono Å¡to sam sluÅ¡ao (na Hi-Fi show-ima ili kod distibutera) je variralo od fantastiÄnog do proseÄnog ali zanimljivo je da cena istih nije pratila to variranje.

Link to comment
Share on other sites

Prvo si nas ubeđivao da su AR9 Hi-End koliko i C4, te da C4 ne opravdavaju cenu. Onda se ispostavilo da se ni ne sećaš šta si slušao.

Možda nekom svira, ali meni ne. Slušao sam ih pretplošle godine na Hi-FI show. Bile su prikačene na Moon monoblokove a kao izvor korišćen je isto Moon CD player. Iskreno, to je sviralo dobro (ali ne ono da Vas ostavi bez daha, obzirom na cenu) + puštani su samo prethodno izabrani diskovi sa muzikom. Sistem je svirao detaljno i neopterećujuće ali nekako hladno i bez emocije (bar meni). AR9 sam slušao kod drugara prikačene na Accuphase 303 i meni je to zvučalo tako toplo.

Prosle godine je svirao C4, ne Evidence.

A pretprošle? Ne mogu trenutno da se setim.

Onda se ispostavilo da ne možeš da objasniš ni kako ti shvataš Hi-End.

Kako da se složimo kada niko nikada nije jasno definisao tu granicu. Celo vreme lutamo u magli i ispadoše nam oči da vidimo neku granicu koja zvanično i ne postoji.

Na kraju priznaješ da nisi čuo dovoljno Hi-End sistema, te nijedan u prilagođenom okruženju.

Nedovoljno - predpostavljam da taj odgovor očekuješ. Ali ono što sam slušao (na Hi-Fi show-ima ili kod distibutera) je variralo od fantastičnog do prosečnog ali zanimljivo je da cena istih nije pratila to variranje.

I ti već tri dana ubeđuješ ostatak foruma da nije u pravu. Ma kakve vetrenjače, Don Kihot bi bio ponosan na takvog sina!

Link to comment
Share on other sites

I ti već tri dana ubeđuješ ostatak foruma da nije u pravu. Ma kakve vetrenjače, Don Kihot bi bio ponosan na takvog sina!

Razlikuj kiselo grozdje i borbu protiv vetrenjaca. Jedno je kad Don-Kihot-ovski menjas svet na bolje i time pomognes covecanstvu, a drugo je kad zapravo samo ubedjujes sebe da si ti najbolji jer ne mozes da postignes ono sto bi zapravo zeleo, pa ubedjujes sebe da ti zbilja ne zelis. :)

Link to comment
Share on other sites

Da malo spustim loptu da neke stvari ne bi bile pogrešno shvaćene. Ima u ovoj temi svega - i srca, i inata, i neiskustva, i ličnih ubeđenja, i uticaja drugih... Ja sam celu diskusiju vodio u više šaljivom tonu, možda jer Hispanjolca i Wegu lično poznajem godinama, pa je sve ovo više ličilo na jedno od naših standardnih prepucavanja uz 'ladno pivo. I jedan i drugi su sjajni momci, i pre svega srcem su u ovoj priči, najpre vintage priči. Stoga, nije toliko u pitanju ni zavist ni kiselo grožđe, koliko oni zaista veruju u svaku napisanu reč, i neće se pomeriti sa tog stanovišta ni za pedalj, ma koliko ih mi ubeđivali u to.

Link to comment
Share on other sites

...pa je sve ovo viÅ¡e liÄilo na jedno od naÅ¡ih standardnih prepucavanja uz 'ladno pivo..

Ponekad je delovalo da je pivo bilo toplo :D . Podržavam spuštanje lopte i kratku pas igru (šaljivi pristup), to je uvek bolje od izbijanja napamet iz svog šesnaesterca (nepotrebno padanje u vatru) :) .

InaÄe, meni ne deluje da je tema zapela, jer razjaÅ¡njenje i "konaÄni" odgovor i nije moguć. Pogotovo Å¡to se ovakva rasprava ne vodi prvi put na forumu. Peti komentar od otvaranja teme (by Bujodrag) je meni sasvim zadovoljavajući - "Money is no issue" je pristup koji u priÄi o High End-u važi i za proizvoÄ‘aÄa i za kupca. UopÅ¡te nisu loÅ¡a poreÄ‘enja sa tzv. super automobilima, satovima, pa Äak i garderobom.

Možda nije loÅ¡e za temu i da se neko osvrne na temu "Outsourcing proizvodnje" u vezi sa ovom temom. Naime, ako posmatramo striktno kvalitet High End ureÄ‘aja onda u smislu pomenute teme u HiFi Audio sobi i zapažanja u njoj, da li možemo izvesti zakljuÄak da cena pojedinih High End ureÄ‘aja ipak postaje pomalo upitna u odnosu na kvalitet?

Dalje, u vezi starih ureÄ‘aja koji su nekada možda bili High End, a možda i nisu (sa sadaÅ¡njeg stanoviÅ¡ta posmatrano), da li to znaÄi i da Linn Klimax za 15 godina viÅ¡e neće biti High End? Ili Burmester CD plejer iz Å ucine teme?

Po iznetim argumentima do sada, a koji, moram priznati meni deluju ispravno, reÄ End možemo da definiÅ¡emo kao pomenutu upotrebu najnovijih saznanja u inženjeringu i upotrebljenih materijala u konstrukciji jednog ureÄ‘aja, Å¡to povlaÄi odreÄ‘enu cenu koja se velikoj većini ne dopada, ali niko nas ne primorava da kupimo, Äak i ako imamo toliko novca da bez problema kupimo takav ureÄ‘aj. Kad već pominjem cene, sasvim je jasno da takvi ureÄ‘aji i nisu namenjeni, niti je ciljano na "veliku većinu" nas kojima su takvi iznosi svetlosnu godinu daleko.

Link to comment
Share on other sites

Dalje, u vezi starih uređaja koji su nekada možda bili High End, a možda i nisu (sa sadašnjeg stanovišta posmatrano), da li to znači i da Linn Klimax za 15 godina više neće biti High End? Ili Burmester CD plejer iz Šucine teme?

Zapravo odlican primer i ja se slazem sa Sondekom: Nece. Ne zato sto ce biti losiji, ako se odrzava i uradi factory refresh bice isti, vec zato sto ce za 15 godina Linn da izda novu top seriju koja ce biti osetno bolja.

Uostalom, jos bolji Linn primer: Pogledaj 20 godina star Sondek i danasnji. Umesto Lingo imas Urika+Radikal, dodat je Keel, preslo se na Ekos SE. Napredak cujan. Da li je Sondek LP12, top model, danas high-end? A onaj kupljen nov, sa istim karakteristikama? Ne uzmes Keel, uzmes standardno napajanje, osetno si ispod top modela, a eto - kupio si NOV gramofon u istom stanju kao sto je high-end top-model od pre 20 godina bio kad je bio prodavan...

To je sustina: Danas jednostavno ima bolje. High-end od pre 20 godina, cak i u stanju kao nov, je danas ispod onoga sto je danas high-end, zato sto je za 20 godina neko napravio nesto bolje.

Link to comment
Share on other sites

Gde je granica? Šta je to još bolje? Da li misliš na funkcionalnost ili na zvuk?

Za koje vreme možemo da kažemo da je neki poÄetak Hi Fi priÄe? RaÄunajući od tog vremena zvuk je postajao sve bolji, posmatrajući High End ureÄ‘aje? Do koje mere zvuk može da postaje bolji? Dok ne postane najbolji? Da li to znaÄi da postoji neÅ¡to Å¡to se definiÅ¡e kao najbolji zvuk?

Ako priÄamo o zvuku.

Link to comment
Share on other sites

Ako je kriva kvaliteta išla non stop naviše, onda u redu. Samo, da li je tako? Po mom mišljenju, to niko ne može da tvrdi sa sigurnošću, niti je to dokazivo.

ZaÅ¡to? Zato Å¡to priÄamo o kvalitetu zvuka a ne o kvalitetu automobila ili satova. Neko ko prati HiFi 40 godina nema isti sluh kao pre 40 godina, za poÄetak. A i da ima, verovatno se seća kako je zvuÄao neki tada vrhunski preamp 78-me (nov, tek usviran), pa može da uporedi zvuk sa tim kako zvuÄi neki vrhunski preamp 2012-te (nov, tek usviran) :blink: ?

Mislim, u pravu je Pera451 kad kaže da je sve ovo Äudna stvar. Percepcija zvuka je vrlo pipava, nezavisno od cene ureÄ‘aja.

Link to comment
Share on other sites

I previše sam offtopičario u ovoj temi, pa evo za promenu i nešto ontopic.

Već smo konstatovali da je Hi-End krajnje subjektivni doživljaj. Za nekoga su pare, za nekoga je izgled, za nekoga je zvuk, za nekoga mogućnost da se pohvali pred drugima, za nekoga taj pojam uopšte ne zastareva, za nekoga je nešto sasvim deseto.

Ja ne umem da povučem granicu gde Hi-Fi prelazi u Hi-End, jer je pojam Hi-End za mene suviše apstraktan. Obuhvata previše toga. Za mene postoji Hi-Fi koji mogu da priuštim i Hi-Fi koji ne mogu da priuštim. Iskreno, lično mi je izraz Hi-End problematičan iz još dva razloga::

1) High fidelity je u prevodu visoka vernost (reprodukcije), i to savršeno opisuje moj doživljaj ove priče. Još uvek nisam imao priliku da čujem od čega je izvedena skraćenica Hi-End.

2) S' obzirom da ne postoji jasna definicija pojma Hi-End obično na kraju dođe do prepirke i rasprave ako se u prostoriji nalazi više od jednog audiofila.

Jos bolje je ono sto bolje zvuci. Granica je da dovedes npr. ceo Return to Forever u dnevnu sobu, da ti sviraju na uvce. :)

Ovo savršeno opisuje ono čemu težim, ili čemu valjda svi težimo. Visoka vernost reprodukcije u sobi. Ono što mi se sviđa kod ovog izraza je da nije usko ograničen - pošto nije moguće u potpunosti simulirati atmosferu koncerta niti zvuk orkestra u sobi, Hi-Fi prerasta u težnju da se tom cilju što više približimo. Evidentno je da će se taj pojam u jednom trenutku rasplinuti zbog fizičkih ograničenja medija za reprodukciju, i tu nastaje sva divna raznovrsnost ovog sporta - za nekoga će visoka vernost biti neutralan zvuk, za nekoga topao, za nekoga transparentan, itd., ali će svi težiti da dostignu svoj doživljaj nekog koncerta onako kako je ostao memorisan u njihovim glavama. I to je baš ovo što je Trotter pomenuo iznad:

Mislim, u pravu je Pera451 kad kaže da je sve ovo čudna stvar. Percepcija zvuka je vrlo pipava, nezavisno od cene uređaja.

Link to comment
Share on other sites

I previÅ¡e sam offtopiÄario u ovoj temi, pa evo za promenu i neÅ¡to ontopic.

Već smo konstatovali da je Hi-End krajnje subjektivni doživljaj. Za nekoga su pare, za nekoga je izgled, za nekoga je zvuk, za nekoga mogućnost da se pohvali pred drugima, za nekoga taj pojam uopšte ne zastareva, za nekoga je nešto sasvim deseto.

Ja ne umem da povuÄem granicu gde Hi-Fi prelazi u Hi-End, jer je pojam Hi-End za mene suviÅ¡e apstraktan. Obuhvata previÅ¡e toga. Za mene postoji Hi-Fi koji mogu da priuÅ¡tim i Hi-Fi koji ne mogu da priuÅ¡tim. Iskreno, liÄno mi je izraz Hi-End problematiÄan iz joÅ¡ dva razloga:

1) High fidelity je u prevodu visoka vernost (reprodukcije), i to savrÅ¡eno opisuje moj doživljaj ove priÄe. JoÅ¡ uvek nisam imao priliku da Äujem od Äega je izvedena skraćenica Hi-End.

2) S' obzirom da ne postoji jasna definicija pojma Hi-End obiÄno na kraju doÄ‘e do prepirke i rasprave ako se u prostoriji nalazi viÅ¡e od jednog audiofila.

Ovo savrÅ¡eno opisuje ono Äemu težim, ili Äemu valjda svi težimo. Visoka vernost reprodukcije u sobi. Ono Å¡to mi se sviÄ‘a kod ovog izraza je da nije usko ograniÄen - poÅ¡to nije moguće u potpunosti simulirati atmosferu koncerta niti zvuk orkestra u sobi, Hi-Fi prerasta u težnju da se tom cilju Å¡to viÅ¡e približimo. Evidentno je da će se taj pojam u jednom trenutku rasplinuti zbog fiziÄkih ograniÄenja medija za reprodukciju, i tu nastaje sva divna raznovrsnost ovog sporta - za nekoga će visoka vernost biti neutralan zvuk, za nekoga topao, za nekoga transparentan, itd., ali će svi težiti da dostignu svoj doživljaj nekog koncerta onako kako je ostao memorisan u njihovim glavama. I to je baÅ¡ ovo Å¡to je Trotter pomenuo iznad:

Steta sto nemas piva tamo... Seti se ove veceri... i onog divnog Technicsovog Hi-Enda...zapravo vece je bilo Highend vece...jeli bilo bitno dal' je MBL ili stagod... :cheers
Link to comment
Share on other sites

Offtopic:

Steta sto nemas piva tamo... Seti se ove veceri... i onog divnog Technicsovog Hi-Enda...zapravo vece je bilo Highend vece...

Eh, to je bilo vreme... Slušala se muzika, a ne kablovi. Evo častim jedno virtuelno :cheers zbog podsećanja na lepe trenutke, a pravo kad dodjem. I reci Wegi da mu je bolje da počne da pije pivo pre nego što opet dođem, inače ga vezujem za stolicu pa ćemo silom ako već neće milom. ;-)

Link to comment
Share on other sites

Offtopic:

Eh, to je bilo vreme... SluÅ¡ala se muzika, a ne kablovi. Evo Äastim jedno virtuelno :cheers zbog podsećanja na lepe trenutke, a pravo kad dodjem. I reci Wegi da mu je bolje da poÄne da pije pivo pre nego Å¡to opet doÄ‘em, inaÄe ga vezujem za stolicu pa ćemo silom ako već neće milom. ;-)

Ne vredi mu govoriti, ušo je sad u HE pa mu ne ide pivo - pokondirio se. A ja standard. Bole bubrezi majku mu al opet se odere po koja gajba...LOL

Link to comment
Share on other sites

Ako je kriva kvaliteta išla non stop naviše, onda u redu. Samo, da li je tako? Po mom mišljenju, to niko ne može da tvrdi sa sigurnošću, niti je to dokazivo.

Zašto? Zato što pričamo o kvalitetu zvuka a ne o kvalitetu automobila ili satova. Neko ko prati HiFi 40 godina nema isti sluh kao pre 40 godina, za početak. A i da ima, verovatno se seća kako je zvučao neki tada vrhunski preamp 78-me (nov, tek usviran), pa može da uporedi zvuk sa tim kako zvuči neki vrhunski preamp 2012-te (nov, tek usviran) :blink: ?

Lepote firmi kao sto su Linn i Naim, koji nude podrsku i posle 20 godina. Nisam imao srece da probam, ali ima ljudi koji jesu :

Naim NAC 52 + SuperCap (ne .2, original) + 2x NAP 135, svi posle factory service-a, recap-a i svega ostalog vs NAC 552 + NAP 500. Svi, ali svi se slazu da je ovo novije i bolje. A i ovo prvo je bilo high-end, top-of-the-line pre 10-tak godina. :D Uzmes jedan nov, drugi kao nov (sredjen u fabrici, orginalnim delovima) i UPOREDIS.

Link to comment
Share on other sites

Ako je kriva kvaliteta išla non stop naviše, onda u redu. Samo, da li je tako? Po mom mišljenju, to niko ne može da tvrdi sa sigurnošću, niti je to dokazivo.

Zašto? Zato što pričamo o kvalitetu zvuka a ne o kvalitetu automobila ili satova. Neko ko prati HiFi 40 godina nema isti sluh kao pre 40 godina, za početak. A i da ima, verovatno se seća kako je zvučao neki tada vrhunski preamp 78-me (nov, tek usviran), pa može da uporedi zvuk sa tim kako zvuči neki vrhunski preamp 2012-te (nov, tek usviran) :blink: ?

Da li je kriva kvaliteta konstantno išla naviše? Po mom mišljenju jeste, ali je nije proporcionalno pratio rast cena koje su pre rasle eksponencijalno, iz ranije pomenutih razloga. Ono što mene zanima je da li se ova logika može primeniti i na old school opremu, kao što su lampaši i gramofoni? Koliko je napredak tehnologije, i da li je uopšte, uticao na napredak ovih komponenata. Reklo bi se da je npr. kvalitet vinila, uglavnom, nazadovao. :)

Teoretski, pored mogućnosti koje nude pojedine firme (kao pomenuti Naim), postoji i mogućnost back-to-back testiranja NOS ili malo korišćenih vintage uređaja sa uređajima nove generacije, mada su ovi prvi danas retki. Druga opcija je kompletna profi restauracija vintage komponenata pod uslovom da se još uvek mogu naći originalni delovi, što može predstavljati problem. Međutim, opet ne vidim potrebu za tim, osim lične satisfakcije. Vintage će kupovati četiri grupe ljudi: koji ne mogu da priušte novo, koji ne mogu da priušte novo koje po kvalitetu dostiže vintage u toj klasi koju mogu da dostignu kupovinom polovne opreme (ovo je posebno zgodno zbog eksponencijalnog rasta cena pa restaurirani vintage uređaj od 500€ može neretko nadsvirati novi od 2-3000€), ljubitelji vintage uređaja i kolekcionari. Ostali će, verujem, kupovati novo i uopšte ih neće doticati kako zvuče komponente starije od njih samih.

Link to comment
Share on other sites

Zapravo odlican primer i ja se slazem sa Sondekom: Nece. Ne zato sto ce biti losiji, ako se odrzava i uradi factory refresh bice isti, vec zato sto ce za 15 godina Linn da izda novu top seriju koja ce biti osetno bolja.

Uostalom, jos bolji Linn primer: Pogledaj 20 godina star Sondek i danasnji. Umesto Lingo imas Urika+Radikal, dodat je Keel, preslo se na Ekos SE. Napredak cujan. Da li je Sondek LP12, top model, danas high-end? A onaj kupljen nov, sa istim karakteristikama? Ne uzmes Keel, uzmes standardno napajanje, osetno si ispod top modela, a eto - kupio si NOV gramofon u istom stanju kao sto je high-end top-model od pre 20 godina bio kad je bio prodavan...

To je sustina: Danas jednostavno ima bolje. High-end od pre 20 godina, cak i u stanju kao nov, je danas ispod onoga sto je danas high-end, zato sto je za 20 godina neko napravio nesto bolje.

Ovo je malo generalizovano. Gledano kroz Linn/Naim prizmu verovatno je taÄno, ali se ne može primeniti na sve proizvoÄ‘aÄe a pogotovo ne na neke modele starije od 20 godina.

Link to comment
Share on other sites

`` Microsoft Corporation Sweepstakes Promotion, Customer Service.

Your Winning Batch No: HTMC/LTY/2901

Your Winning Reference No: BALS/029/2910

OFFICIAL WINNING NOTIFICATION.

We are pleased to inform you of the release of the long awaited results of Sweepstakes promotion organized by Microsoft Corporations, in conjunction with the FOUNDATION FOR THE PROMOTION OF SOFTWARE products, (F.P.S.) held this February 2012, in Madrid Spain. Where in your email address emerged as one of the online Winning emails in the 2nd category and therefore attracted a cash award of 350,000.00 euro (Three Hundred and Fifty Thousand Euros

Only) and a Toshiba laptop. To begin your claim, do file for the release of your winning by contacting our Foreign Transfer Manager:

Mr. James Marshall

Tel:0034-603-300-478

Fax:0034-911-820-387

Email:[email protected]

The Microsoft Internet E-mail lottery Awards is sponsored by former CEO/Chairman, Bill Gates and a consortium of software promotion companies.

The Intel Group, Toshiba, Dell Computers and other International Companies.

The Microsoft internet E-mail draw is held periodically and is organized to encourage the use of the Internet and promote computer literacy worldwide.

Congratulations!!

Sincerely,

Mrs. Anita Hendrix,

Promotions Manager.

(Group Co-ordinator) ``

sad samo jos da odlucim koji su HE sistem sa si priustim :bacanje

Link to comment
Share on other sites

`` Microsoft Corporation Sweepstakes Promotion, Customer Service.

Your Winning Batch No: HTMC/LTY/2901

Your Winning Reference No: BALS/029/2910

OFFICIAL WINNING NOTIFICATION.

We are pleased to inform you of the release of the long awaited results of Sweepstakes promotion organized by Microsoft Corporations, in conjunction with the FOUNDATION FOR THE PROMOTION OF SOFTWARE products, (F.P.S.) held this February 2012, in Madrid Spain. Where in your email address emerged as one of the online Winning emails in the 2nd category and therefore attracted a cash award of 350,000.00 euro (Three Hundred and Fifty Thousand Euros

Only) and a Toshiba laptop. To begin your claim, do file for the release of your winning by contacting our Foreign Transfer Manager:

Mr. James Marshall

Tel:0034-603-300-478

Fax:0034-911-820-387

Email:[email protected]

The Microsoft Internet E-mail lottery Awards is sponsored by former CEO/Chairman, Bill Gates and a consortium of software promotion companies.

The Intel Group, Toshiba, Dell Computers and other International Companies.

The Microsoft internet E-mail draw is held periodically and is organized to encourage the use of the Internet and promote computer literacy worldwide.

Congratulations!!

Sincerely,

Mrs. Anita Hendrix,

Promotions Manager.

(Group Co-ordinator) ``

sad samo jos da odlucim koji su HE sistem sa si priustim :bacanje

Ta Anita je sigurno neko Jimijevo vanbracno dete, pa bih ja pohitao da je upoznam i saopstim joj koliko sam voleo njenog tatu.

Takvih mailova dobijam po 3-5 dnevno, ali samo u Yahoo mail box. Ne znam o cemu se radi niti kako da se odbranim, bez obzira sto se automatski pakuju u spam box.

Bas juce navalise iz neke banke da mi uplate $85.000.000, a ja ih ignorisem. Racunam, vec imam High End system, tako da mi nista drugo ni ne treba.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...