Jump to content


Kvalitet pojedinih vinil izdanja


Srle

Recommended Posts

8 minuta ranije, Delija said:

Ima snimaka kojima moram da spustim gain za 3 dB da Devialet ne bi pokazivao clipping signala - 2 dB nije dovoljno. Inace se taj konkretan clipping ne cuje.

Ne bi bilo nista cudno da nije u pitanju Yello - oficijelno "Deluxe" izdanje. Sta tacno interno radi Devialet - ne znam. Upsample radi sigurno. Oversample ne bi trebalo.

TI 1792A je Delta Sigma DAC, prilično je velika verovatnoća da se oversampling koristi, al' ne vidim nikakav problem u tome.

Link to comment
Share on other sites

19 minuta ranije, Delija said:

brljave DAC-ovi svasta nesto.

Upravo ovo. Barem sam ja do tog zaključka došao. Daleko organskije sve svira i bliže originalu (kada se ripuje vinil ili analogni ulaz).

Imam dovoljno dodatnog pojačanja u sistemu, da mi ne fali kada je snimak max -6db, ali je ukupan zvučni i dinamički doživljaj daleko prijantiji i prirodniji.

Zašto je to tako mogu samo da nagađam, da je vrv. elektronika projektovana knap, pa su snimci bliži punom db opsegu nezgodniji za elemente i knapiranu implementaciju koja na papiru drži vodu. Naponski nivoi su možda problem u daljoj obradi. Nisam ni blizu stručan da komentarišem detaljnije, samo nagađam.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Delija said:

Cuo nekad za intersample peak-ove?

1efb79_c3253ed70be94af4abfbaf5ed0ea58fd~

Čuo jesam (bar ako pričaš o D to A konverziji), ali sam držao da je irelevantno za ovu priču, budući da je taj peak već u analognom obliku. A analogija ni "ne zna" za ovu digitalnu granicu od 0dB. 

Uzorkovane tačke koje su rezultovale tim peakom bi ga napravile istim takvim i da je sve spušteno za, npr, 6dB. Gde je greška? 

Link to comment
Share on other sites

Eve jedan stariji moj probni snimak 24/48 podešen na prosečnih -3db sa skokovima do -2db. Vrlo solidno zvučeći, ali sam kasnije usvojio prosek na -6 sa maks pikovima da liznu -3db. Nisam zadržaovao te snimke jer sam samo pravio testove. Ovo je redak Live album pa sam ga ostavio kao Vinl rip.

https://www.dropbox.com/s/a3igqy9i88eyl89/GRP Live In Session - A2 Oasis.wav?dl=0

 

image.thumb.png.58e512daf5a3b465916daee685d7e8cf.png

Link to comment
Share on other sites

Nemam pojma, tako prikaže nakon digitalizacije. Na starijem računaru je umela osa wav grafika da bude gore ili dole?? To sam i hteo da pitam naknadno, zašto do toga dolazi. Ovde je u samoj osi, ali wav nije simetričan gore i dole??

Link to comment
Share on other sites

Mislim da je potrebno neko podešavanje DC offset-a ulaza pre simanja, jer kada se odradi korekcija DC offset-a nakon snimka waveform se poravna osno sa osom kanala (crvena linija).

image.thumb.png.d4fc30fed0c84b05c773b94502aecb8b.png

Čak i kada odradim na ovom snimku Repair DC Offset nije simetričan gornji i donji prikaz waveforma jednog kanala.

Link to comment
Share on other sites

23 sati ranije, Father said:

Nemam pojma, tako prikaže nakon digitalizacije. Na starijem računaru je umela osa wav grafika da bude gore ili dole?? To sam i hteo da pitam naknadno, zašto do toga dolazi. Ovde je u samoj osi, ali wav nije simetričan gore i dole??

Izvinjavam se svima za off ali ...

Pronašao sam objašnjenje u vezi bežanja waveforma-a po vertikali a od horizontalne (nulte) ose, i za asimetriju grafičkog prikaza.

Ovo prvo je DC offset problem usled loše opreme i ulaska jednosmernog napona u signal koji se digitalizuje, što se lako dovodi u balans korekcijom DC offset-a u software-u za obradu.

Asimetrija waveform-a je već malo kompleksnija za objasniti i dovodi se u vezu sa ... "High-pass filters, and aggressive low-end processing are common causes of asymmetric waveforms. Adding gain to asymmetric waveforms will further intensify the disproportionate placement of energy."

Nemam ideju gde se primenjuju ovi filteri u okviru analognog ulaza zvučne kartice i da li se na njih može uticati ili umanjiti njihov uticaj na konačni snimak, ili je u pitanju sam izlaz phono pretpojačala i RIAA filtera koji dovode do toga.

U zaključku autor teksta navodi sledeće (preveo sam na CRO):

" U zaključku

Imajte na umu da asimetrični valni oblici nisu nužno loši. Zapravo je ljudski glas (najčešće muški) često asimetričan po prirodi. Ako je vaš zvuk dobro snimljen, pravilno obrađen i ugodan za uho... stvarno nema potrebe pokušavati ispravljati bilo kakve naznake asimetrije.

Međutim, ako primijetite nenormalan pomak energije, možda je vrijedno razmotriti. Moj prijedlog bi bio da procijenite svoj tijek rada i utvrdite moguće uzroke. Pažljivo slušajte ima li naznaka izobličenja. Često je lagano podešavanje EQ-a ili izmjena postavki konzole sve što može biti potrebno za primjetna (zvučna) poboljšanja vašeg zvuka."

 

https://www.producenewmedia.com/asymmetric-waveforms-should-you-be-concerned/

 

PS: Setio sam se jednog snimka koji sam skoro napravio kolegi radi neke igre, a na novom računaru snimljen i sa usvojenim -6db maksimumom pika. I ovde se vidi asimetrija u waveformu ali ovog puta sa gornje strane je ravnije???

Poslušajte:     https://www.dropbox.com/s/2tygjefs9j2spd3/Michael Ruff - I will find you there D1.rar?dl=0

Album:    https://www.discogs.com/release/5282460-Michael-Ruff-Speaking-In-Melodies

Link to comment
Share on other sites

On 27.6.2022. at 18:22, Dražo said:

Moje izdanje je onda presovano dvokratno, i cuju se palice uoci prvog takta Kenozonika. :)

A strana je sa oznakom 8 3 82 SB.

B strana je sa oznakom 6 4 82 SB.

Zanimljivo otkrice :)

Nikad to ni pogledao ne bih da se ovde nije zakuvala priča... Moja je ista takva 😵

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Recite mi kako vam se čini remaster i reizdanje Trećeg svijeta od Haustora?
Moj lični utisak je da je ipak bolje prvo izdanje, ne zbog toga što zvuči onako kako je i snimljeno nego zbog toga što mislim da je remaster mogao biti rezan bolje iako je bogatiji detaljima od prvog izdanja, navešću primer, koristim AT150MLX glavu sa VMN40ML microline iglom i svuda u pesmama gde je naglašeno S čuje se da to S nije čisto S, u prevodu blagi S=Š efekat, ne verujem da je do istrošenosti igle jer na ostalim pločama koje redovno slušam nisam primetio da imam taj problem.
 

Link to comment
Share on other sites

On 7/3/2022 at 5:36 PM, sondek said:

Izraz horrible se ne koristi bas slucajno, pritom je covek i uporedio izdanje sa CD reissue... ja bih mu poverovao.

Reskirao sam i isao na sve ili nista... I?

Sve. Izraz ''horrible'' je ipak preteran,cak, po meni, neadekvatan. 

Zvuk je malo nabudzen, nista tragicno.  U odnosu na CD je ipak prirodniji.

Nije bilo razloga za ovakvo grubo odbacivanje. Ako naletim na nase izdanje, uporedicu. Ne verujem da je bolje od ovoga. image.thumb.png.7c8d56d749a2fd36894b321f014c5ba1.png

 

Link to comment
Share on other sites

Treba mi jedan savet, imam skoro sve albume Dire Straits-a, reizdanja iz 2014, Bernie Grundman je radio remaster i svi albumi zvuče odlično, fale mi albumi Love over gold i Making movies, što se tiče albuma Making movies dvoumim se između kanadskog izdanja iz vremena kada je album izašao i remastera iz 2014, šta mislite da je najbolji izbor pošto sam generalno zadovoljan sa remasterima?

Link to comment
Share on other sites

Нисам слушао ремастер из 2014, слушао сам Dire Straits Studio Albums бокс од 2020те, ремастер радио Берни Гранман.

Одлично звучи, мада су по мени MFSL верзије звучно супериорније.

Link to comment
Share on other sites

Uzmi i jedno i drugo, pa uporedi i prenesi ovde. Lako se jedan od ta dva posle proda, a imas iskustvo vise i jasnu sliku sta je bolje. Realno, sve osim probe je samo nagadjanje.

Jos bolje, potrazi first press to nisu preskupe ploce. Prvi album sam na first pressu nalazio bez problema do 10funti. Jedan forumas iz UK ga je uporedio sa Mfsl koji je kupio i bio je iskren da first press bolje zvuci.

Link to comment
Share on other sites

On 30.7.2022. at 21:31, sondek said:

Slusao si i first press ?

Samo sam slušao prvo izdanje ovog albuma, ja imam ovo

https://www.discogs.com/release/16238421-The-Police-Outlandos-DAmour

Inače uvek sam se pitao zašto su neka kanadska izdanja uvek imala drugačiju boju slova sa imenom benda ili generalno malo drugačije boje na omotu, to je slučaj sa ovim albumom koji ima drugačiju boju slova na omotu u odnosu na evropska izdanja, isto je i sa kanadskim izdanjem Never Mind the Bollocks od Sex Pistolsa.

Link to comment
Share on other sites

On 7/30/2022 at 3:21 PM, HMrules said:

Što se tiče first presova, ja sam se iznenadio koliko fenomenalno zvuči prvi album The Police kanadsko izdanje a kupio sam ga sitne novce.

Сама пластика је била квалитетнија + ако је добра продукција, онда је врх.

Екатарина Велика је имала перфектну продукцију на албуму Очи боје меда, док су отишли у другом правцу на С ветром уз лице.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...