Jump to content


Kvalitet pojedinih vinil izdanja


Srle

Recommended Posts

Ja sam definitivno odustao od reizdanja (od 2000.g. pa na ovamo). Nijedno nije zvucalo kao prvi pres.

Po meni je i logicno...jer bez obzira sto su nova(bolja) izdanja snimana sa original traka,te master trake su stare 50 i kusur godina...prosto mi je neshvatljivo da mogu da zvuce sveze kao kad su nasnimljene...bar bi neki visoki morali da se izgube.

A kad pogledam cene novih ploca...pa uporedim sa prvim izdanjem u VG+,ili NM- stanju...dodjem do zakljucka da me kostaju priblizno.

1st press bez dileme.

Link to comment
Share on other sites

U posljednje vrijeme nabavljam polako ove Steven Wilsonove mixeve Jethro Tulla i King Crimsona i to su za mene izuzetno dobra izdanja. Preporučio bih bez rezerve. U slučaju Crimosna, imam i originalne njemačke pressinge i Wilsonovi su mi bolji. Još dinamičniji, znatno više "zraka" se čuje oko vokala i instrumenata i definitivno je malo "dignut" bas, prije svega u smislu da se bas gitara bolje čuje (ali, naravno, ništa nije nauštrb cjelokupne ravnoteže, niti se radi o napuhanom basu).

Ono što me u zadnje vrijeme od novih izdanja isto oduševilo su Frank Zappa reissue-i. Fantastično zvučeće ploče, po normalnim cijenama.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
On 10/9/2021 at 2:41 PM, Aoxomoxoa said:

Ja sam definitivno odustao od reizdanja (od 2000.g. pa na ovamo). Nijedno nije zvucalo kao prvi pres.

Po meni je i logicno...jer bez obzira sto su nova(bolja) izdanja snimana sa original traka,te master trake su stare 50 i kusur godina...prosto mi je neshvatljivo da mogu da zvuce sveze kao kad su nasnimljene...bar bi neki visoki morali da se izgube.

A kad pogledam cene novih ploca...pa uporedim sa prvim izdanjem u VG+,ili NM- stanju...dodjem do zakljucka da me kostaju priblizno.

1st press bez dileme.

Има добрих издања, није да није. Death - Symbolic reizdanje metal blade, потрудили су се, то што је пластика слабијег квалитета, па не може ни јаре ни паре.

 Sepultura - Roots, немачко реиздање, такође сасвим пристојно.

 Ја сам се охладио од првих издања када сам схватио да је Chaos AD упропашћен лошом продукцијом.

 A Spiritual Healing je сиромашно продуциран, просто сиротиња, шта да се ради. Неки албуми плачу за реиздањем, рецимо Električni Orgazam - Vi звучи као да је снимано у подруму, док Шарло - Она се буди, звучи перфектно добро. А све једно исто издање, тј. оригинално издање.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Imam "Worrysome hart" oko toga da je neko mozda krenuo sa falsifikovanjem vinila. Kako vama inace deluje slucajnost da Universal izda plocu koja je originalno na 45rpm(imao sam je), a danas kupis to izdanje i ona bude na 33rpm. Na nalepnici i dalje pise 45rpm. Mslm ima aljkavosti u proizvodnji vinila i mozda jeste slucajni propust Universala ...al cisto da bačim i ja neku teoriju zavere, u modi je.

Inace redovno je u prodaji ploca kod nas, sa oznakom uvoznika i distributera.

20211211_223804.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Danas u vise navrata pomenuh reissues Blue note izdanja sa originalnih traka masterizovana od strane Kevin Gray.Dva albuma,pa da ne ostane zatureno pored ove teme.

Fredie Hubbard - Ready for Fredie

Jimmy Smith - Back at Vhicken Shack

Moram da kazem da su ploce savrseno odradjene.Nijednog puc-a na obe ploce Respect.Dead quiet.Ravne,bez ekscentrinosti,znaci rupa po sred srede.Jako me je iznerviralo par izdanja gde zavija klavir zbog toga.Radio ih je Optimal na 180g vinilu.Vrede svaki cent i tako bi trebalo da zvuci i izgleda, ai kosta svaka nova ploca. Ne razumem zasto bi se placalo puno vise da se dobije ispravna ploca.

Sad malo o zvuku.Ploce su nesto tise i zvuk je po meni dosta ugladjen, ali ne u negativnom smislu. Ready for Fredie za taj skup instrumenata zvuci dosta prijatnije od ocekivanog. Ali prijatnije i lakse i uzivo zvuci muzika. Ne mogu da procenim kako je to na starijim izdanjima i koliko Kevin Gray ima sa tim, ali lakoca slusanja je neverovatna.Bas me zanima da li je malo namerno smeksao zvuk, ali imam osecaj da bih pot mogao da vrtim do kraja.Svi instrumenti se cuju puno i vrlo realisticno, dobro razdvojeni i pozicionirani vrlo precizno u prostoru. Niko tu od muzicara ne maskira nikoga i verujem da je pre svega  stari majstor Rudy Van Gelder u startu sjajno sve to stavio na master traku i njegov sam velik fan. Nisam izdrzao da ne pustim albume sa digitalnog izvora preko Qobuza na linn streameru i mogu odmah da primetim da su neka ranija Blue Note izdanja ozbiljno bila bliza digitalnom izvoru.Sad se iako je digitalna verzija dobra jasno cula nervoza u zvuku i ozbiljno manjka slusljivost. Stvarno je steta sto na mnogim albumima slusamo "cd na ploci". 

Voleo bih da cujem uporedo Fredija ako neko ima na starom izdanju nek svrati na druzenje.Na njemu ta ugladjenost zvuka bas lepo zvuci dok Jimmy zvuci odlicno na digi verziji ...mslm dok Stanley ne zasvira zesce...onda zapara  neprijatno/neprirodno usi.

Eto, moje vidjenje, mojih 2c

 

20220115_165703.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
3 sati ranije, sondek said:

MOVLP 419...imam podosta tih MOV-a,ni sa jednim nisam imao problema izuzetak je jedino Erykah Badu "Mama's gun" (MOVLP1124)...cisti presovi,bez talasanja,dobro centrirani....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nabavio na Limundu, nova ploca. Stvarno mint, svaka cast prodavcu.

Nisam nesto poludeo za Sabatima (osim prva dva albuma, naravno), No hajde kad vec imam 3 i 4 i 5 u kolekciji, hajde da imam i ovaj kad je vec ko nov.  6 i 8 cekam preliku, necu bas da se polomim, ionako ih nikada nisam slusao :D

Elem, da ne tupim...

Ne znam kako zvuci UK original ili makar German.

Ovo RTB cudo je katastrofa. Ganc nova ploca krcka na tihim delovima, zvuk mutan, sve u nekim srednjim basovima. Napanjio sam treble do kraja, ne pomaze, nema visokih. Ozijev reski ostar glas zvuci ko da su mu stavili jastuk na glavu.

Usteda na stampanju inera - nema ga, iako je u nekim RTB reprintima isao uz omot.
Tipicna RTB brljavost. She's Gone nema sanse da cujete bez krckanja na skroz novoj ploci.
Dobro je za kolekciju kad vam nije puno stalo bas do tog albuma. Eto imam ga, mozda ga slucajno i stavim na gramofon za neko pripito drustvo :D 

ps

nije do igle (Ortofon OM5) a nije ni do pojacala posto su Kenvudi poznati da prste i vriste.

image.thumb.png.6c35bb9c19a10c8366ea8f2d03fa5181.png

Link to comment
Share on other sites

Велики број винила који продавци продају као минт у ствари нису минт.

 Минт који је стар 30 или 40 година постоји у 1% случајева, нпр на 99 NM дође један минт.

 Постоје плоче које визуелно изгледају као да никада нису стављене на грамофон, али показују знаке складиштења.

 Плоча коју си добио је вероватно уз најбоље услове складиштења повукла мало влаге.

 Најверовтније би ти мало лепка за дрво решило проблем. Али пошто кажеш да је сам пресинг лош, можеш само донекле да очистиш звук, али боље ишта него ништа :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Cudnim putevima sejtanskim (Zagreb, beograd, Zrenjanin, Novi Sad) ovaj biser reizdanja je stigao i do mene. Konacno NA MOM DLANU bez krckanja i sitne kisice.
Malo vise o reizdanju... Paaaa, nije lose. Malo je tise i malo manje basova u odnosu na 423. RTB repres koji imam... ali nista sto malo navrtanje basa i loudness ne bi mogli da poprave...
Moje neuko uho je pomalo sumnjicavo: imam utisak da je ploca ustvari CD na vinilu, ali nisam dovoljno siguran da bih tvrdio. Neko sa osetljivijim sluhom nek me demantuje ili nek potvrdi.
Veeeeliki, OGROMAN minus je izuzetni kretenizam izdavaca koji narucenu plocu salje u PUCKAVOJ KOVERTI!!!!! Ne mogu da shvatim takav debilizam. Naravno da je stiglo osteceno kao na slici - stim da sam ja jos dobro prosao - samo malo savijeno.  Po meni, minus je i sto nisu iskoristili priliku da malo obogate i inace skroman omot nekim bukletom ili makar innerom sa podacima i slikama benda i istorijatom snimka...
Sve u svemu, opsti utisak je da je ipak lepo imati ovo reizdanje. image.thumb.png.d1aa051ba48803c9bbceb751fe2d9954.png
Link to comment
Share on other sites

Poređenje Odbrana i poslednji dani od Idola prvo izdanje i remaster.

https://disk.yandex.com/d/ZF75jo5m_3pv2A

Inače ono što sam prvo primetio je da se na prvom izdanju čuje udarac palica pre početka same pesme Kenozoik dok je na remasteru to izbačeno, uglavnom poslušajte pa procenite sami i recite vaše mišljenje.

Link to comment
Share on other sites

@HMrules

Hvala!

Da li si ti radio digitalizaciju oba vinila ili si je od negde skinuo?

Pitam zato što mi deluje da je u slučaju prvog izdanja, prilikom digitalizacije, došlo do primetne kompresije dinamičkog opsega, a možda je do iste došlo i u slučaju digitalizacije remastera, pošto oba vinyl rip-a po pitanju dynamic range-a izgledaju gotovo identično i dosta se razlikuju od ripa originalnog vinila koju sam ja nedavno uradio.

Znam da slike waveformova nisu popularne na forumu :), ali izdržite, pošto jedna slika govori hiljadu reči:

Vinyl ripovi sa Yandex linka:

Keonozoik remaster:2Screen-Shot-2022-06-27-at-3_40.42-PM.jpg.83920ede338980521c82e147b4232941.jpg

Kenozoik original:1Screen-Shot-2022-06-27-at-3_41.04-PM.jpg.5b3c87ac049f59e0dbf97a30a8fed5c7.jpg

 

Moj Kenozoik original:

3Screen-Shot-2022-06-27-at-3_41.10-PM.jpg.2f78f476a3ac8831259020a1d61bc755.jpg

 

Jasno je vidljiva "ošišanost" dinamičkih pikova u prva dva primera, dok ista ne postoji u trećem.

 

Da li je neka kompresija stalno uključena/aktivna negde u opcijama na relaciji zvučna kartica-softver?

Ili je neko drugo limitiranje u pitanju?

Ja se sećam da sam isti problem imao sa mojom starom M-Audio zvučnom karticom, koja nije imala mogućnost podešavanja nivoa ulaznog signala, pa su mi snimci bili klipovani sve dok u igru nisam uveo atenuator na ulazu.

Link to comment
Share on other sites

Moje mišljenje da prvo izdanje zvuči prirodno, znači kako je snimljeno 1982. godine tako zvuči i na prvom izdanju, remaster je dobro odrađen i detalji zaista dolaze do izražaja tako da je ovo idealna prilika da se za pristojan novac kupi ova ploča ko je želi u svojoj kolekciji.

Link to comment
Share on other sites

2 minuta ranije, 空也 said:

@HMrules

Hvala!

Da li si ti radio digitalizaciju oba vinila ili si je od negde skinuo?

Pitam zato što mi deluje da je u slučaju prvog izdanja, prilikom digitalizacije, došlo do primetne kompresije dinamičkog opsega, a možda je do iste došlo i u slučaju remastera, pošto oba vinyl rip-a po pitanju dynamic range-a izgledaju gotovo identično i dosta se razlikuju od ripa originalnog vinila koju sam ja nedavno uradio.

Znam da slike waveformova nisu popularne na forumu :), ali izdržite, pošto jedna slika govori hiljadu reči:

Vinyl ripovi sa Yandex linka:

Keonozoik remaster:2Screen-Shot-2022-06-27-at-3_40.42-PM.jpg.83920ede338980521c82e147b4232941.jpg

Kenozoik original:1Screen-Shot-2022-06-27-at-3_41.04-PM.jpg.5b3c87ac049f59e0dbf97a30a8fed5c7.jpg

 

Moj Kenozoik original:

3Screen-Shot-2022-06-27-at-3_41.10-PM.jpg.2f78f476a3ac8831259020a1d61bc755.jpg

 

Jasno je vidljiva "ošišanost" dinamičkih pikova u prva dva primera, dok ista ne postoji u trećem.

 

Da li je neka kompresija stalno uključena/aktivna negde u opcijama na relaciji zvučna kartica-softver?

Ili je neko drugo limitiranje u pitanju?

Ja se sećam da sam isti problem imao sa mojom starom M-Audio zvučnom karticom, koja nije imala mogućnost podešavanja nivoa ulaznog signala, pa su mi snimci bili klipovani sve dok u igru nisam uveo atenuator na ulazu.

Ja sam lično ripovao sa mojih ploča.
Gramofon Pro-Ject RPM5, AT150MLX glava sa VMN40ML iglom, Rega Fono MM MK3 preamp, zvučna karta Asus Xonar ST i Adobe Audition za ripovanje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...