Jump to content


Kvalitet pojedinih vinil izdanja


Srle

Recommended Posts

Danas na programu bilo testiranje kako sistem radi sa najjeftinijom glavom, AT92E. Gramofon Teshnics SL-10. Phono iz Pioneer C-21. Sve tehnički ispravno, glava je nova tek razrađena. Iskreno nisam očekivao bog zna šta, ali sam se prijatno iznenadio. Preslušavano nekoliko opera u izdanju Eterna, Columbia... zatim Quincy Jones dva albuma, Supertramp A&M, Paket Aranžman... e tu je bilo baš dobro. I onda rekoh hajde kad sam uhvatio vremena da odslušam i Floyd-e. Prvo DSOTM quadro, zatim Wish You Were Here i na kraju The Wall, sve Jugoton.  Prelaskom sa albuma na album bivalo je sve bolje, iako sam najmanje očekivao od The Wall-a. DSOTM je više in-your-face premda  ja uvek odlepim na Any Color... i Brain Damage. Sa The Wall je koncepcija dosta promenjena, ima znatno više pozadinskih događaja i više naginje ka radio drami. Meni je to danas baš onako leglo, plus zadovoljstvo što je izašlo sve što treba od te pozadine. Naravno ova glava ne može da se poredi sa Ortofon MCP100Super koju inače koristim, pre svega u trackingu, surfing noise i visokom opsegu. Ali kao što rekoh već sam dobio motivaciju da sve to prenesem na bolji sistem a ovo tvoje pisanje se poklopilo sa današnjim slušanjem.

Link to comment
Share on other sites

Ja imam Pro-Ject RPM 5 gramofon, AT150MLX glava sa shibata iglom, Pro-Ject Phono Box S preamp tako da je to neki moj sistem sa kojim sam zaista zadovoljan, možda bih prešao na MC glavu ali za to već treba dublji džep.

Kada si već pomenuo Paket Aranžman, imam tu ploču koja je uništena na Tosci i zvuči baš mutno a Paket Aranžman je malo teže naći.

Link to comment
Share on other sites

U to vreme kad su se kupovali diskovi i ploce prodavale maltene za dzabe, nasao sam odlicnu Katarinu II, ocuvanu, jos me prodavac zezao kako nisam kupio kad je trebalo, pa uzimam sada ( tada ),  Sarlo Akrobatu sam dobio na poklon, slusana na dobrom gramofonu a i moj poznanik ima izuzetnu kolekciju domacih ploca, koriscena AT glava ali sve one pucketaju poprilicno jer su ljudi mislili da su dijamanti vecni, nisu ih menjali ni blizu na vreme,  tako da nisu samo Tosce krive.

Link to comment
Share on other sites

Šta ste zapeli sa tim DSOTM-om? To je ploča dobro odsvirana i dobro snimljena, sve što treba da se čuje čuće se na skoro svakom vinilnom izdanju i/ili  CD-u. Probajte da je svirate. Neće vam trebati neki novi remaster niti virgin UK first press od mnogo evra.

Ali, imao sam zabavnije iskustvo: Kod drugara smo na korektnom gramogonu preslušavali neke Blue Note džezere ali je ploča bila od onih halftime rezanih, one što su rezane na upola sporijoj brzini a zvuk je upola sporije puštan. I album je podeljen na dve ploče, e da bi što kvalitetnije bio narezan. (kako se beše to zove?) Neko od onih audiofilskih izdanja s dosadnom muzikom. I imali smo tri Audiotechnichine zvučnice. AT 95E, mislim da je bila i AT120E i svakako  moja AT 440.

I, jbt, nije bilo razlike. Ta ploča je bila toliko dobro rezana da bi dobro zvučala i da smo koristili zardjali ekser. Tad sam prvi put čuo da AT 95E i AT 440 zvuče isto, jer su s podjednakom lakoćom savladavale brazde.

Naravno, u uobičajenim situacijama AT 440 se pokazala boljom jer većina ploča nije (toliko) dobro rezana ili je oštećena korišćenjem.

 

I šta sad siroti audioljubac da radi? Da ulaže silne i preterane novce u gramofon i zvučnice ili da pare troši na skupe ploče. Gde god se okrene sačekaće ga prevaranti, uključujući i domaće jajare. Naći će se i neki kvaziokupani hipster, samo zbog začina.

Mis'im, radite šta volite, kupujte hifi i ploče ili nemojte. Bitno je da je zabavno.

Ali pokušajte, povremeno, da razmišlate o tome. Ne ume svako da razmišlja a svakako nema svako pravo na 'svoje ' mišljenje. 

Možda se neko i snadje.

Preko reda.

Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, Bujodrag said:

Blue Note džezere ali je ploča bila od onih halftime rezanih, one što su rezane na upola sporijoj brzini a zvuk je upola sporije puštan. I album je podeljen na dve ploče, e da bi što kvalitetnije bio narezan.

I kad vidis cenu u Americi za takvo izdanje... gledao pre neki dan, prosla me volja...

http://www.musicmattersjazz.com/Default.asp

Art Blakey Night In Tunisia ,  4rpm, 1 ploca 90$

http://www.musicmattersjazz.com/Art-Blakey-A-Night-in-Tunisia-Blue-Note-Vinyl-p/mmbst-84049.htm

Art Blakey Monin',  33 rpm, 1 ploca , 84$

http://www.musicmattersjazz.com/Art-Blakey-Moanin-Blue-Note-Vinyl-Record-Reissue-p/33bst-4003.htm

Mobile Fidelity radi te fore na pola brzine i na 2 ploce,

Miles Davis Kind Of Blue,  mislim 4rpm, 2 ploce... cena na raprodaji 60 $

Da imam para kupio bih, al' posto nemam, kupicu Sony Legacy od 25Eu, odlicno svira sa bilo kojom dobrom glavom, ma muzika je takva da svira super i sa krsh glavom   :D

Link to comment
Share on other sites

Al', jbt, stvarno dobro zvuče. Mi smo tamo raspravljali i mudrovali o različitim iglama i to nije besmisleno bilo, naročito kad se uzme u obzir naše tržište, pa čak i ono nabavljivo preko interneta, ali zaista, pomislio sam, kod te ploče....ma kakve igle, kakvi bakrači, dovoljan je i običan ekser. Ima da svira.

Ali, nisu problem ni pare. Eno ona tema: To je muzika. Gde naći čak i kvalitetne remastere tih albuma a kamo li half time mastered ploče?

Steve Wilson je uradio sjajan posao, naročito je mene spasao Aqualung remasterom i uštedeo mi mnogo para sveukupno, ali ne može on da remasteruje baš sve.

Ja sad uglavnom čuvam ploče za koje cenim da nikad neće biti kvalitetno prebačene na digitalni format. Niko se neće potruditi oko toga. Ove ostale, ove popularne i skupe, te sam prodao ili ću ih prodati, pre ili kasnije.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Bujodrag said:

Al', jbt, stvarno dobro zvuče.

Verujem ti, narezan acetat na pola brzine, pa na 2 ploce ono sto bi se normalno sabilo na jednu... 33 ili 45 obrtaja, kako god, sira brazda sa mnogo vise informacija u startu   :)

Mislim da relativno malo ima ploca radjenih na pola brzine, bilo kojeg zanra, to je steta za nas.

Vremenom, poceo sam sve vise da cenim ( i cuvam ) ploce za koje sam provalio da imaju dobru muziku, odlican snimak i taj snimak onda uradjen dobro na vinylu.

Link to comment
Share on other sites

E da, bila je na 45 obrtaja, mislim. :thumbsup2

Rezultat je da se nije čula nikakva razlika izmedju AT 95E i AT 440!!!!

Pada u vodu cela (naša) moja elaborativna priča o značaju igala.

Čak mislim da je bila prisutna i neka igračkica, Stanton 500 (zvučnica s kojom sam počeo otprilike kad sam se i rodio :) ) ili takvo nešto  pa je čak i ona odlično zvučala na takvoj ploči

Link to comment
Share on other sites

A ja sam pride naučio, na raznim okupljanjima i na svom sistemu, da su najaudiofilskije (u smislu provere/testiranja sistema) one ploče koje su slučajno ispale audiofilske. Prosto, skupili se dobri muzičari, potrefilo se da su dobro svirali, potrefilo se da ih je neko dobro snimio, potrefilo se da ih je neko dobro izmiksao i potrefilo se da je neko dobro napravio lak master.

To je to.

Slušali smo, mislim kod Šuce, na odličnom sistemu, neki audiofilski snimak kojekakve perkusije i bubnjeva. I rekao sam: Ovo super lepo zvuči, moćno i tako to ali apsolutno nije realistično, laže za sve pare. Pa, jbt, čujem daire i čujem da imaju metar u prečniku. To nisu daire, to je producent.

 

Gledali su me čudno i verovatno se smejali u sebi ali, nije mi smetalo. Voleo bih i ja da mi je bilo tako lepo kao njima, voleo bih i ja, tada, da lakše verujem u Deda Mraza.

Naravno, više bih voleo da imam Šucin sistem nego svoj, čak i ako mi je soba premala.

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, Bujodrag said:

A ja sam pride naučio, na raznim okupljanjima i na svom sistemu, da su najaudiofilskije (u smislu provere/testiranja sistema) one ploče koje su slučajno ispale audiofilske. Prosto, skupili se dobri muzičari, potrefilo se da su dobro svirali, potrefilo se da ih je neko dobro snimio, potrefilo se da ih je neko dobro izmiksao i potrefilo se da je neko dobro napravio lak master.

E da ja sad tebi dam +++1,000 posto isto mislim

 

Link to comment
Share on other sites

Tiger Bay je novi label, koji će, izdavati, kao, audiofilska izdanja. Dosta je čudan izbor dosadašnjih naslova, a i izgled nekih omota. 

Probao sam s ovom pločom: Wim Mertens - Struggle for Pleasure

cover.thumb.jpg.acf60a74fada81709d2dd08d6afe0725.jpg  IMG_20180327_00011.jpg.f9809d12932952493fb3b157c6d33dba.jpg

Originalni mini-LP je "dozidan" s još dve numere (ne isključujem mogućnost da ovo nije prvo izdanje na ovaj način prošireno). Pressing nije loš, iako bih voleo manje pucketanja (prepoznatljivo 45RPM pucketanje) za prvo slušanje. 

 

Pitam se da li je presovanje 18+ minuta na stranu u 45RPM razuman izbor? Imam utisak da bi ovo bolje zvučalo sa širim irazmaknutijim  33RPM brazdama. 

 

P.S. U ćošku omota primetiti da je Juno, izgleda, počeo da štedi na pakovanju. 

Link to comment
Share on other sites

Recordsale.de prva kupovina direktno za Srbiju, kako sam najavio, ploce krenule 23. Marta stigle danas, 29. Marta, BEZ CARINE !

Prilikom kupovine samo sam odabrao da Invoice ne dobijam na shipping adresu, racuna nema u kartonu sa plocama, placeno Paypalishom i to je to.

1. Herbie Hancock - Future Shock ( CBS 1983 )  UK & Europe izdanje ,  EX, 14 Eu

2. Woody Shaw - Night Music ( Elektra / Asylum 1983  )  USA Izdanje, EX, 11 Eu

Postarina do 8 Eu.

Pozdrav, Krca  :)

 

DSCN2059 copy.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
On 3/14/2018 at 1:27 AM, Krca44 said:

 

Drage Vinildzije & Gramofondzije !

Evo izvestaja izvrsene kupovine u radnji Recordsale.de !

 

Pozdrav svima ! 

Jedno pitanje: Sto se Recordsale tiče

(definitivno nigde veći izbor i bolje cene nisam video ) , njima su jeftinije ploče na sajtu nego na discogs , e ali kad se uloguješ na sajt i staviš zemlju i staviš nešto u korpu on ti obračunava pdv i shipping. To se tiče shippinga to je ok nema šta da lupas glavu koliko košta.

E sad pitanje pdv . ima neke logike ako kupujes preko prodavnice logično je da moras da platiš pdv ( njihov pdv ) pa ako je to tako onda je bolje da se naručuje preko discogs jer onda nema pdv ( njihovog ), jer ovde ima oprečnih iskustava sto se tiče samog carinjenja kod nas da li se naplati nas pdv ili ne ? Mislim da na sajtu nisu 20% niže cene pa da bi bilo isto ali moglo bi da se uporedi...

Ako se naruči preko njihovog sajta pa ti naplate njihov pdv pa još ako kad stignu ti naplate i nas onda su to 40% veće cene...

Da li neko zna , ima iskustva sa ovim ? 

Link to comment
Share on other sites

Ja porucih od firme groovesland A.C.Jobim Plays- jedan brutalno zvuceći album koji imam na USA starom pressu,ali urnisanog stanja.Izasla me ploca jeftinije od starih,pa da malo probamo.Jaavim kad stigne.

Urnisano izdanje na USA presu nakon testa ide ovde na poklon.Muzika je super,ali verovatno slusano do iznemoglosti.Ko nije previse sklon nervozi od imperfekcije uzivaće.

Prvi koji postuje zainteresovanost ovde dobija.

edit.zaboravih napisati zasto pomenuh groovesland ...ne samo da su imali odlicnu cenu od 16€ za Verve ploču već je i shipping bio gratis.Greska ili lep gest,ali zasluzili su malo reklame.Groovi čirs!

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Jovan M. said:

E sad pitanje pdv . ima neke logike ako kupujes preko prodavnice logično je da moras da platiš pdv ( njihov pdv ) pa ako je to tako onda je bolje da se naručuje preko discogs jer onda nema pdv ( njihovog ), jer ovde ima oprečnih iskustava sto se tiče samog carinjenja kod nas da li se naplati nas pdv ili ne ? Mislim da na sajtu nisu 20% niže cene pa da bi bilo isto ali moglo bi da se uporedi...

Ako se naruči preko njihovog sajta pa ti naplate njihov pdv pa još ako kad stignu ti naplate i nas onda su to 40% veće cene...

Da li neko zna , ima iskustva sa ovim ? 

Stize mi tura iz Recordsale.de, pogledacu racun,  u principu posto ploce izlaze iz zemlje prodavca trebalo bi da skidaju pdv.  Nisam obratio paznju u ovom slucaju da li to rade i nisam znao da ima razlike u ceni u odnosu na Discogs.

Sto se tice racuna i carine, kod mene pali zato sto sam prijavljen na jednoj adresi a plocu stizu na drugu adresu gde zivim.   Naime ako ne zelis Invoice / racun u paketu, zbog carine, otstikliras odgovarajuci kvadratic ali onda moras navesti adresu na koju ide racun ( Billing Address ).  Meni racun stigne na mail a ne znam kako je kad su Billing i Shipping adrese iste,  mozda i tu ima lufta da ne ide racun u paket...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...