Jump to content


Digitalizacija u Srbiji - konacno?


Infidel

Recommended Posts

Ne može to kod SBB-a. Imaju neki modus pakovanja signala Å¡to samo njihov (*****) CISCO može da Äita, u njemu nema kartice koja bi se prebacila u taj modul Å¡to spominjeÅ¡, i joÅ¡ imaju proveru MAC adrese ureÄ‘aja.

 

Dakle, kod SBB, mrka kapa. I ja bih se najradije rešio njihovog go*njivog receivera i dva daljica, al' ne mere.

Tacno tako...prevideo sam da kazem da radi kod IKOM provajdera kablovske

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 256
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nadogradnja sustava zaštite stvorila probleme
B.net napravio probleme korisnicima s Conax modulima
tekst objavio: mPortal, 6.4. u 16:34

 

 
sviđa mi se0_aproove.gif_disaproove.gif

Kabelska televizija B.net, najveći pružatelj usluga kabelske televizije u Hrvatskoj, ovih je dana neugodno iznenadila pretplatnike koji umjesto službenih B.net digitalnih kabelskih prijemnika koriste Conax dekoderske module i tv prijemnike s ugraÄ‘enim DVB-C tunerom i PCMCIA suÄeljem.Naime, kombinacija Conax dekoderskog modula i televizora s ugraÄ‘enim DVB-C tunerom i PCMCIA suÄeljem omogućavala je korisnicima elegantno zaobilaženje koriÅ¡tenja službenog digitalnog prijemnika. Ti korisnici bi B.netove digitalne kanale lako pronaÅ¡li pomoću tv prijemnika, a kanale bi dekodirali pomoću Conax dekoderskog modula.

cam%20conax.gifNije teÅ¡ko primijetiti prednosti ovog pristupa; osim Å¡to je potreban samo daljinski upravljaÄ od televizora, korisnici jednostavno mogu kanale poredati prema svojoj želji, a slika je u većini sluÄajeva neusporedivo bolja nego kada se koristi službeni prijemnik (prije svega zbog koriÅ¡tenja Scart prikljuÄka). Osim toga, tuneri u televizorima su obiÄno puno osjetljiviji od onih u set top boxovima.

Na žalost, B.net je 25.03.2012. uveo dodatne mehanizme zaÅ¡tite TV programa zbog kojih dekoderski moduli nekih proizvoÄ‘aÄa, a osobito stariji modeli, viÅ¡e nisu kompatibilni s novim sustavom zaÅ¡tite.

Iz B.neta napominju da ne daju podrÅ¡ku za instalaciju dekoderskih modula niti preuzimaju odgovornost za funkcioniranje usluge kabelske televizije, ukoliko se umjesto službenog digitalnog prijemnika kojeg korisnici dobiju prilikom zasnivanja pretplatniÄkog odnosa koristi navedeni dekoderski modul.

Ipak, iako bi najviÅ¡e problema moglo biti sa starijim Conax modulima, dobra vijest je da nije sve izgubljeno - korisnici se kod proizvoÄ‘aÄa dekoderskih modula ili prodavaÄa trebaju raspitati o mogućnostima nadogradnje softvera, a dekoderski moduli Äiji software ima ukljuÄenu podrÅ¡ku za simulcrypt ne bi trebali imati problema s novim sustavom zaÅ¡tite

Link to comment
Share on other sites

Tuner tv-a kao i njegov daljinski mozes koristiti u slucaju da kablovski operateri podrzavaju pristup PCMCIA ulazu u tv....karticu od provajdera u modul,modul u pcmcia ulaz i slika je kvalitetnija bar za 30% (zavisi i od kvaliteta tjunera  u tv-u ).

 

Aaaa...ma ne zanima me nikakav provajder! Nemam kablovsku! Hocu samostalno preko antene da hvatam diugitalni signal RTS-a, a televizor mi nema DVB-T2!!! :bounce :bounce :bounce

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Posto duze vreme nije pisano u ovoj temi, mali update:

pre jedno mesec-dva zanimao sam se instalacijom DVB-T2 na lokaciji blizu Krusevca.

Obzirom da je jos uvek ceo DVB-T2 sistem u Srbiji u test fazi, snaga kojom se signal emituje (konkretno sa Goca) je mala i signal je veoma slab na lokaciji koja me interesuje (i predajnik zaklonjen manjim brdom).

Uglavno, na kraju sam "uhvatio" upotrebljiv signal:
antena je kanalna (26 k), proizvodnje Dual Krusevac (http://www.dual.rs/Antena-Antene-Antennas/UHF-kanalna-antena-Standard)
UHF pretpojacavac (http://www.dual.rs/UHF-predpojacivac-antenna-preamplifier (kasnije, kao rezerva dodat i pojacavac).

Probao sam 2 DVB-T2 prijemnika (videti prilozene slike). I jedan i drugi se kod nas prodaju pod razlicitim imenima, okvirne cene 50EUR po oglasima.

Za "Flame Sat" je karakteristicno da se dosta greje (napajanje je u kucistu), tako da ne bi bilo pametno smestati ga u mali prostor.
Drugi (recimo) "Falcom" je u vrlo kompaktnoj kutiji sa spoljnim ispravljacem, tako da prakticno nema zagrevanja. Rekao bih da je za nijansu osetljiviji, po pitanju prijema (subjektivno).

Ono sto je interesantno za koriscenje antenskih pretpojacala, i jedan i drugi prijemnik "daju" napon 5V na antenskom "ulazu" - ukljucuje se kao opcija iz menija.

Na kraju sam ostavio "FLame sat" zato sto ima tastere za menjanje kanala na prednjoj strani (a ima i digitalni coaxialni izlaz, sto je trenutno nebitno).

Sto se kvaliteta slike tice, zadovoljan sam (uz ogradu da se dvb-t2 koristi na CRT TV-u, dijagonale 21"). Uporediv je sa kvalitetom slike sa digitalnog satelitskog risivera.
Trenutno se emituje (sa Goca) RTS1, RTS2, RTS Digital, RTS HD, Pink, Prva, B92, Happy i Belami (postoji i jedan kanal sa test slikom).

Ako budem probao sa nekim kvalitetnijim TV prijemnikom, javljam utiske.
 

 

post-8459-0-58234500-1370943536_thumb.jp

post-8459-0-06602900-1370943546_thumb.jp

post-8459-0-30173900-1370943555_thumb.jp

post-8459-0-58282700-1370943565_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 10 months later...

Sve je bliži 1. januar 2015. i gašenje analognog signala televizije i potpuni prelaz Srbije na digitalni signal zemaljske televizije. Pošto televiziju pratim putem zemaljske antene, a želeo bih da to tako i ostane, zanima me koji DVB-T2 tuner kupiti i gde i da li se moze uz njega koristiti klasicna dosadašnja antena? Hvala i pozdrav!

Link to comment
Share on other sites

Укидање почиње марта, завршава Ñе јуна по регионима. Крајње је време било, поÑледња Ñмо држава у Европи Ñа аналогним Ñигналом.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...