Jump to content


CDR mašine kao DAC ?


zek

Recommended Posts

Da li je neko probao CDR mašine (recimo Philips CD-R795) da koristi kao DAC i šta je potrebno da se u tom sluÄaju uradi. Da li je potrebno da se ubaci prazan CDR disk u mašinu ili može samo sa REC i pauzom kao kada je u pitanji Sony MD rikorder.

Da li su DA konverteri u ovim Philips mašinama lošijeg soniÄnog kvaliteta od onih primenjenih u Sony MD rikorderima?

Link to comment
Share on other sites

Kopi-pejstujem neka /index.php?/topic/18156-sony-minidisc-ili-dat-kao-dac-sa-pc-ja-ima-li-smisla/page__st__120__p__307447#entry307447">moja baljezganja od pre nepunih godinu dana:

Mogu da iznesem svoja iskustva sa PHILIPS CDR560, CDR870 i CDR880 audio CD recorder-ima:

Naravno da može da radi kao AD/DA konverter, samo se mora ubaciti prazan ili već rezan a nefinaliziran audio CD-R ili audio CD-RW, pritisnuti "REC" i to je to.

Samo još treba odabrati ulaz (Analog, S/P-DIF Coaxial ili Optical) i podesiti glasnoću (samo kada je odabran analogni ulaz - kod digitalnih ulaza signal je isti kao kod izvora).

E, da, još jedna važna napomena - prazan (ili već rezan a nefinaliziran) audio CD-R se može koristiti samo 99 puta, jer toliko puta laser odradi OPC (Optical Power Calibration), a stoti put se nešto mora narezati ili ste uzalud bacili disk.

Kod audio CD-RW diskova to nije toliki problem, jer se posle stotog puta disk obriše i Jovo-nanovo.

Ono što sam prvo primetio (kada sam još pre 11 godina uzeo svoj prvi recorder - model CDR880) je da je na njemu zvuk diskova kod kojih je "loudness" sindrom veoma izražen (n.pr. "Load" i "ReLoad" od Metallice) mnogo prijatniji nego kada bi ih slušao na modelima Technics SL-PG 590 i Sony CDP-590.

Druga, i po meni važnija stvar je da uopšte nije imao problema sa Äitanjem rezanih diskova (a svi znamo da su tada ulice preplavili "rezanci" svakojakog kvaliteta).

A preskakanje ogrebanih diskova?

BošsaÄuvaj!

Sony i Technics mu nisu bili ni do kolena.

Jedino mu je JVC XL-V131 po prijatnosti zvuka donekle parirao ali zbog starosti (1989. godište) nije mogao da Äita mnoge "rezance".

Kao DAC sam mogao da ga poredim jedino sa Sony MiniDisk dekom MDS-JE520 i tu se zaÄudo MD pokazao bolji kada sam poredio analogni ulaz, dok je Philips bio bolji pri poreÄ‘enju digitalnih ulaza.

Kao analogni izvor za poređenje koristio sam gramofon, a kao digitalni izvor - Philips CD 723.

Treba uzeti u obzir da sam ta poreÄ‘enja zadnji put radio pre više od 8 godina, a da je CDR880 "penzionisan" 2005. zbog starosti lasera, tako da nisam siguran kako bi se Philips danas pokazao.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...